“Hrvatskog scenarija” u Donbasu neće biti – NATO se boji ruskog odgovora

Vojne vjezbe - Rusija
44 komentara

Proteklih tjedana, posebno nakon novog zakona Kijeva o ”reintegraciji Donbasa” i ”Trećeg Maidana” u začetku ispred zgrade Vrhovne Rade, sve je više naznaka da bi se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko mogao odlučiti na eskalaciju sukoba u Donbasu. Time bi ispunio želje jastrebova iz Washingtona i odvratio pažnju ukrajinske javnosti od aktualnih problema.

Međutim, za kampanju mu treba otvorena pomoć NATO pakta, a ona će, po mišljenju ruskih stručnjaka, izostati.

”NATO se neće miješati u sukob između Donbasa i Ukrajine”, jer se boji reakcije Rusije, uvjeren je Dmitrij Korotčenko, član javnog vijeća u Ministarstvu obrane Rusije.

Na ruskoj državnoj televiziji se raspravljalo o izravnoj prijetnji vojnog sukoba između Rusije i snaga NATO pakta zbog moguće izravne intervencije Sjevernoatlantskog saveza u sukobu između Kijeva i Donbasa.

NATO neće stati na stranu Ukrajine u hipotetskom sukobu. Ljudi koji tamo sjede nisu idioti i oni savršeno razumiju rizike i činjenicu da će se u velikoj ofenzivnoj operaciji NATO pakta protiv Rusije odmah koristiti sva raspoloživa sredstva”, rekao je Dmitrij Korotčenko.

Čak i u najgorem katastrofalnom scenariju u odnosima između Rusije i Ukrajine NATO se neće usuditi miješati u ovaj sukob. Stoga, čak i ako bi se Ukrajina odlučila na takozvani “hrvatski scenarij” u Donbasu i proširila ofenzivu protiv Rusije, NATO to neće poduprijeti, jer dobro razumije da će Rusija odgovoriti”, rekao je stručnjak.

“Ukrajina je također svjesna činjenice da je Rusija stvorila samodostatne skupine vojnika koje mogu odbiti sve akcije ukrajinske strane. Intervencija NATO pakta bi se morala provesti s nekoliko nuklearnih udara, nakon čega će svaka operacija protiv Ruske Federacije biti odbijena. Ako Ukrajina pokuša čišćenje Donbasa, a zatim bude ciljala Rusiju, dani kijevskog režima su odbrojani. Uz sve svoje avanture, političari iz Kijeva prate koje je postrojbe Rusija rasporedila za zaštitu svoje granice. Oni znaju da bi potencijalni napad uključivao i odgovor pomoću krstarećih projektila ”Kalibar” iz Crnog mora. Stoga Ukrajina može požuriti sa snažnim pokušajem da očisti Donbas i ponovi “hrvatski scenarij”, a onda da skrene pozornost na rat protiv Rusije”, rekao je Korotčenko.

”U situaciji u kojoj je Rusija danas, kada se oružje NATO pakta približilo našim granicama, vodstvo se u obrani zemlje neće bojati, niti će se igrati”, smatra glavni urednik časopisa Nacionalna obrana.

”Pokušaj ukrajinske vojske da očisti Donbas rezultirat će punim porazom ukrajinske borbene skupine koja pristane izvršiti ovu naredbu”, zaključio je Dmitrij Korotčenko.

NATOReintegracija DonbasaTreći MaidanVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Piretis
6 godine prije

Dobro, Ukrajina neće vojno poraziti Dombas. Ali što je sa Dombasom? Oni nisu ostvarili svoj osnovni cilj a taj je izbijanje na administrativnu granicu svoje regije. Hitotetski je moguće da armija “pobunjenika” krene u ofanzivu.

bumbar
6 godine prije

NATO se boji ruskog odgovora, ali se zato ne boji junačina Plenković. On stalno čačka i provocira, pa čak i s govornice UN-a.

Riddick
6 godine prije

Imali su odnos 5 prema jedan u ljudstvu i tehnici, strane instruktore, vojnu i obavestajnu pomoć, i opet nista, vojska Novorusije utvrđuje položaje već 2 godine, i ima veći moral, u odnosu na Ukrope koji čak prodaju tehniku za pare…

veljko
6 godine prije

ovdje taj Korochnko sominje scenarije koji su nerealni a vjerojatno i nisu aktualni u planovima, “proširenje ukrajinske ofenzive na Rusiju uz sudjelovanje i NATO trupa” drugim rječima kopneni napad ukrajinsko-NATO snaga na Rusiju, ali u ovom članku se ne tvrdi se da je napad na Donbas napad na Rusiju, to funkcionira u teoriji ali u praksi nije aktualno, ruski dužnosnici ali ni dužnosnici NATO-a neće u intervjuima iznosit svoje doktrine tako da i ovaj članak nije mnogo otkrioi, koliko je poznato u zajedničkoj komandi u Kijevu i u NATO-vom obavještajno centru i u vojnim vježbama zadnja “Rapid Trident” i u planovima spominju se tri opcije, ukrjainski napad na Donbas uz osiguranje prema Rusiji, ukrajinski napad na Donbas uz ograničeno sudjelovanje ruske vojske i ukrainski napad na Donbas uz opći napad ruske vojske po cijeloj granici, NATO planeri analiziraju sve tri opcije granica prema Donbasu i Rusiji je pod konstantnom oservacijom… Čitaj više »

Brane
6 godine prije

Svatko ima svoje scenarije, Rusija takođe. Nijedan od njih ne predviđa prepuštanje Donbasa smradovima u kijevu, i niti jedan ne predviđa ratovanje na teritoriju Rusije, toliko je poznato. Da li će se psihopate iz nato ganga usuditi napasti – nitko ne zna, moje predviđanje je da neće. No ono što bi svakako trebalo napraviti je uhapsiti plenkovića i spriječiti ga da dovodi Hrvatsku u opasnost svojim idiotskim izjavama. Ne znam je li taj kreten svjestan što radi svojim lupetanjima. Ako jeste, treba ga suditi za veleizdaju i ugrožavanje hrvatske sigurnosti. Ako nije, smjeniti ga zbog nekompetentnosti i mentalne retardiranosti.

Osoba C
6 godine prije

Dr. Phillip Karber, predsjednik fundacije Potomac, jednog od think-tankova, drži predavanje kadetima West Pointa ove godine, o iskustvima iz Ukrajine i taktici ruske vojske. Vrlo informativno.
https://www.youtube.com/watch?v=14LMmBsDw-g&feature=youtu.be

Za one koji imaju bolji želudac, lik iz ”čuvenog” Stratfora predstavlja ruske vojne opcije u Ukrajini.
https://www.youtube.com/watch?v=LCMn-WDTIf8

Alerik
6 godine prije

Pišem jedan, pamtim dva ili kaže li se NATO, misli se na SAD. NATO bez SAD-a i njihove zapovjedne uloge je tigar od papira. Čini se kako je dolaskom Trumpa na (prividnu) vlast u SAD-u, Ukrajina postala sporedna stvar u američkom stezanju obruča prema Rusiji. Najprije zato jer je Putin s dva poteza matirao sve njihove namjere. Uzeo je Krim i liniju fronte prebacio u Ukrajinu. Sumnjam da će Ukrajina sama imati snage i financijskog potencijala za napad na Donbas. Da će netko drugi ginuti za njihove ciljeve, još je teže povjerovati. Dakle, nemaju novca za plaćenike, NATO i SAD nemaju petlje pa im ostaje na raspolaganju još jedan hrvatski scenarij – Z4.Dati pobunjenicima ono što traže i završiti priču.

Monomah
6 godine prije

Ne bojim se za sudbinu Novorusije i Malorusije.
Malorusija će se vratiti u svoju maticu, samo je pitanje vremena i u kakvom obliku – sa Regijom Galicija ili bez?
Više me brine ponavljanje istorije: Hrvatska/ustaška vojska u porazu na ruskom frontu i ova novija vojska u nato vežbama na ruskoj granici. U međuvremenu hrvatska vojska pod nato prismotrom vežba presecanje koridora kod Brčkog u nadi da će Putin dići ruke od Republike Srbske.
Ne daj bože da dođe do rata, drugo pitanje je kako bi izgledale nove granice na Helmu?

Castor3
6 godine prije

NATO se ne boji propale Rusije! NATO se boji kolateralne stete! No…ako bas budu morali, Ameri ce spaliti Rusiju jednom za svagda! Sto se pak tice okupirane Ukrajine, tu sukoba izmedju NATO- a i ruskih bandi placenih od strane fasisticke diktature iz Kremlja nece niti biti! Zapad treba jednostavno naoruzati Ukrajinu do zuba, te stvoriti tako na zapadu Rusije jednu krvavu afganistansku jamu koja ce godinama sisati ruske pare i zivote…Vjerovatno Rusi oteti donbas nece vratiti Ukrajini, ali ce zato u zamjenu dobiti visegodisnje prokletstvo…

Borac2
6 godine prije

Fino i iskreno. Napad na Donbas je i napad na de-facto rusko stanovnistvo pored ukrajinskog rusofonog. To je rusko vodstvo 1000x ponovilo da nece vise nikada dozvoliti.

Sinisa
6 godine prije

Elem htjeo sam reci nesto zanimljivo;juce je podpisan ugovor o snabdojevanju Rafinerije Brod sa plinom,podpisao je Hrvatski ministar za okolis i nesto te neki budza iz rafinerije. Koliko je bitno govori i prisustvo premijera Vlade Srpske,zanimljiva je brzina i lakoca dogovora.

alan ford
6 godine prije

Stvari u Hrvatskoj 1991-95 i u Ukrajini sada su potpuno različite i ne treba miješati kruške i jabuke. Rusi i Ukrajinici, obični narod, nikad se u povijesti međusobno nisu toliko krvili kao Hrvati i Srbi. Jest da je Staljin okrutno progonio Ukrajince, ali isto tako je progonio i mnoge Ruse. Kao treće; Velika većina Ukrajinaca (70% ) su pravoslavaci kao i Rusi, samo što su podjeljini u različtim pravoslavnim crkvama, kakao sam čuo, ima čak 5 pravoslavnih crkava u Ukrajini. Rusija nije sprječavala nezavisnost Ukrajine 1991. godine. Rusija da je htjela, tada 1991./1992. mogla je tražiti, prekrajanje granica Ukrajine i da Rusiji pripadnu ne samo Krim i Donbas, već cijela istočna Ukrajina, i to bi tada Rusija lako dobila, bez problema i Zapad bi joj to prizano bez problema. Staljin je u svoje vrijeme tadašnjoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Ukrajini u sastavu SSSR-a, pridodao Donbas i dijelove današnje istočne Ukrajine, ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI