Maduro otkriva plan za spas ekonomije Venecuele od hiperinflacije

Maduro plan poboljsanja ekonomije
9 komentara

Karakas je 2018. godine izdao kriptovalutu zvanu Petro, ​​u nadi da će uvesti digitalni način plaćanja za zaobilaženje američkih sankcija, sa vrednošću tokena na koju će se oslanjati prirodni resursi zemlje, a cena vezana za cenu barela venecuelanske nafte. Međutim, nema vesti o Petru, od njegovog lansiranja.

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro najavio je planove za digitalizaciju ekonomije svoje države, eliminisanjem fizičke gotovine i oslanjanjem na digitalne valute i transakcije. Potez bi, prema Karakasu, navodno omogućio zemlji da reši hiperinflaciju koja uništava ekonomiju Venecuele u poslednje tri godine.

“Oni imaju rat protiv naše fizičke valute. Ove godine prelazimo na dublju digitalnu ekonomiju, u ekspanziji. Postavio sam cilj ekonomije koja je 100 % digitalna”, rekao je Maduro, očigledno misleći na maksimalni pritisak sankcija kampanju koju je Vašington vodio protiv Karakasa.

Venecuelanski predsednik primetio je da je oko 77,3 % svih finansijskih operacija u zemlji izvršeno debitnim karticama koristeći bolivar, dok je samo 3,4 % operacija obavljeno u gotovini, koja se koristi za plaćanje javnog prevoza u zemlji. Oko 18,6 % operacija obavljeno je pomoću dolara, dodao je predsednik.

Upotreba gotovine u Venecueli je sve komplikovanija jer je bolivar izgubio 99 % vrednosti tokom poslednje tri godine, a inflacija je tokom 2020. dostigla maksimum od 5.790 %. Štampanje novih većih novčanica i uvođenje nove denominovani bolivar nije uspeo da reši krizu.

Hiperinflacija je uzrokovana trajnom ekonomskom krizom, koju su dodatno pogoršale američke sankcije, koje su ograničile mogućnost Karakasa da prodaje naftu ili pristupi sopstvenim rezervama zlata koje su prethodno deponovane u inostranstvu. Maduro je najavio plan za zaobilaženje američkih sankcija u decembru 2017. godine, uvođenjem kripto valute pod nazivom Petro. Novi token izdaće vlada, a podržaće ga prirodni resursi zemlje, a cena kompanije Petro vezana je za vrednost barela venecuelanske nafte, najavio je Karakas.

Madurova vlada planirala je da koristi Petro u međunarodnim i domaćim transakcijama, uključujući i trgovinu naftom sa drugim zemljama, zaobilazeći američke sankcije. ICO je sproveden 2018. godine, a Venecuela je izvestila da je privukla oko 3,3 milijarde dolara prodatih tokena. Međutim, ni Caracas, ni međunarodne berze kriprovaluta nisu izveštavale o kompaniji Petro niti su ponudile neke značajnije slučajeve upotrebe, što je dovelo do toga da se tržišta digitalnih berzi pitaju da li je token zaista u upotrebi.

nicolas madurovenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Počnite štampati dolare za potrebe FED-a, potražnja raste u nebo.

Starina
3 godine prije

Ukidanje gotovine?!
Ovi kao da predvode za koplje čak ispred Švedske..

Pera Detlic
3 godine prije

Hiper inflacija je lakmus papir. Ona pokazuje da zemlju ne vode eksperti nego ideolozi. Kad se narusi sustav vrijednosti u drustvu onds se to prenese i na ekonomiju. Grabez i pohlepa. Ne imanje vizije i bavljenje sobom vodi drustvo kao cijelinu u propast. Zasto nesto poskupljuje? Uglavnom su dva najbitnija razloga. Nesposobnost i pohlepa. Uzmimo nesposobnost. Neka vlada zacrta planove tj. budzet. Obično taj budzet ide iznad realnih mogucnosti. Tvorci budzeta zive na Marsu jer da zive u svojoj zemlji imali bi evidenciju koliki je realni bdp. Kolika je stvarna produkcija. Nekad je bilo lakse jer se moglo vodit samostalnu fiskalnu politiku. Odjednom svi se “sjetili” da nece stampati svoj besplatni novac nego ce ici posuđivati uz kamatu. Ima li tu pameti? Ako imate nekakav razvojni ciklus neminovan vam je budzetski deficit. Mmf je tu prvo udarao. Onda ste u poziciji da od nekog molite. Kakvo je to upravljanje da… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Pera Detlic
3 godine prije

“…
“Oni imaju rat protiv naše fizičke valute. Ove godine prelazimo na dublju digitalnu ekonomiju, u ekspanziji. Postavio sam cilj ekonomije koja je 100 % digitalna”
…”

Ma ovo je totalna – prevara…
Cionistimo u opste nije vasno kakav je “drustveni poredak”…

Sta vise ovaj “komunisticki” poput Venezuele je – odlican… (samo pogledati teror nad stanovnicima u KIni)…

I ovi pokvarenjaci poput ovog smarada i kriminalca (zlocinca) Madura – ce se sada protiv hiperinflacije – boriti “digitalnom vlautom”…

Pa vec mjesecimo govorim da je to u stvari i konacni cilj ovih “Dvorskih zidova” koji su vlasnici tzv “Centralnih banaka” – poglavito BIS banke…
Sve je podredjeno “totalnoj digitalizaciji” – a koliko se meni cini – i narod u Venecueli je pod terorom (cionistickih) brnjicara…
U cemu je razlika u odnosu na “demokratije”…
Za par godina i nece biti nikakva, ako Cionisticka banda ostvari svoje planove nad idiotiziranim Gojimima…

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Netko
3 godine prije

”…ni međunarodne berze kriprovaluta nisu izveštavale o kompaniji Petro niti su ponudile neke značajnije slučajeve upotrebe…”

Možda zato jer Petro nije kriptovaluta nego digitalni novac. Razlika je velika. Više informacija je potrebno o tom Petru al mi se čini da se tu radi odigitalnom novcu upravljanom od centralne banke. Kriptovalute su suprotno od toga stoga je to mogući razlog da ga nema na burzama kriptovaluta. Cjela zbunjenost je vjerojatno bazirana na pogrešnom baratanju pojmovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI