Ilhan Omar pod vatrom nakon što je kampanja platila preko 1,6 miliona dolara firmi njenog muža

Ilhan Omar
9 komentara

Kampanja za ponovni izbor Demokratske kongresne zastupnice Ilhan Omar isplatila je u julu više od 600.000 dolara konsultantskoj firmi na čijem je čelu njen suprug, čime je ukupna isplata kompaniji veća od 1,6 miliona dolara u ovom izbornom ciklusu.

Prema prijavama Federalne izborne komisije (FEC) objavljenim u četvrtak, Omar je platila više od 1,6 miliona dolara kompaniji eStreet Group, konsultantskoj firmi iz DC, koju vodi njen suprug Tim Minett.

O isplatama, koje predstavljaju 77 procenata isplate iz kampanje kongresne zastupnice, biće raspravljano na saslušanju 11. avgusta, gdje će se Omar suočiti sa protivnikom koji skuplja daleko veće iznose novca.

Kongresna zastupnica, koja je najpoznatija po tome što je dio „odjeljenja“ krajnje lijevih ženskih političara, u prošlosti je bila pod budnom kontrolom zbog količine novca koja je uložena u firmu njenog supruga. Prenos sredstava iz kampanje pokrenuo je etička pitanja i podstakao argumente kritičara koji tvrde da je Omar korumpirana.

Kongresna zastupnica je u martu odgovorila na te kritike tvrdeći da se nije dogodilo ništa protivzakonito i da su ona i njen suprug konsultovali advokata kako bi se uvjerili da ne čine ništa loše. Njih dvoje su se vjenčali istog mjeseca kada je dala objavu.

Uprkos tome, razni izvještaji pokreću pitanja u vezi sa Omarinim postupanjem sa budžetom kampanje. Etička žalba podnijeta je prošle godine nakon što je New York Post izvijestio da je Omar imala aferu sa Minettom, koji je u to vrijeme bio oženjen drugom ženom, i koristila sredstva da bi nastavila tu aferu.

Još jedan izvještaj Washington Examinera objavljen prošlog avgusta postavio je pitanje da li su plaćanja konsultantskoj firmi korištena za Omarinu primarnu trku ili opšte izbore, jer nije precizirano, što krši pravila FEC-a.

Omar je najveći klijent konsultantske firme svog supruga.

FEC dozvoljava da članovi porodice i/ili supružnici rade za političke kampanje, ali o tome se dugo raspravljalo od strane političkih stručnjaka, koji kažu da to vodi do protuusluga i kronizma.

Omarina kampanja zvanično plaća firmi njenog supruga velike sume novca za digitalno oglašavanje, savjetovanje o prikupljanju sredstava i istraživanje. Njena kampanja tvrdi da je većina novca utrošenog ove godine otišla u kupovinu oglasa na televiziji, servisima za striming i na društvenim mrežama poput Facebooka.

 

Ilhan Omar
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
3 godine prije

Ovi su gori balkanci od nas balkanaca :-)))))

nekoime
3 godine prije

Black Lies Matter

Max
3 godine prije

Mi mislimo da samo ovdje mute , Ali toga ima i kod izuzetnih.

Lucija
3 godine prije

“…Njih dvoje su se vjenčali istog mjeseca …”
😃
Kupila muža. Brzo se snalaze…skužila što je miraz.
A sad – noga iz politike.

Lexilio
3 godine prije

Iste fore kao i kod nas i još sve ostaje u obitelji. Moram priznati da nikad nisam čuo za dotičnu pa sam prvo pomislio da je riječ o muškarcu zbog imena Ilhan Omar. Što se tiče muljaža manje-više svi to rade samo neki znaju bolje prikriti. Npr. taj njen ljubavnik pa muž mogao je naći nekog svog pajtaša da otvori firmu preko koje bi prali lovu od kampanje. Ovako je preočigledno. Svi kod Mikija Banditosa na dopunsku nastavu 😀

Joe
3 godine prije

Uhh..kad tamo počne hrkljuš….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI