„Iračani se oštro protive dodjeli viteštva britanskom ratnom arhitektu”.

Tony Blair
16 komentara

Peticija kojom se bivšem premijeru traži oduzimanje viteške titule prikupila je gotovo 750 tisuća potpisa

Irački aktivisti i političari izrazili su svoje “gađenje” odlukom britanske vlade da bivšem premijeru Tonyju Blairu dodijeli titulu viteza, navodeći njegovu umiješanost u invaziju iz 2003. i kasniju okupaciju.

Ljutnja dolazi nakon što je peticija pokrenuta u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojoj se poziva na povlačenje časti bivšem čelniku laburista dosegla je više od 700.000 potpisa.

Blair je optužen za ratne zločine zbog svoje uloge u invaziji na Irak, koja je zbacila dugogodišnjeg vladara Sadama Husseina i dovela do stotina tisuća smrtnih slučajeva, raširenog međusobnog nasilja i stalne nestabilnosti u Iraku i šire.

U srijedu je došlo do daljnjeg bijesa nakon što je Blairov bivši ministar obrane Geoff Hoon ustvrdio da mu je rečeno da “spali” dopis britanskog državnog odvjetnika koji je doveo u sumnju zakonitost rata u Iraku.

Rami al-Sakini, irački zastupnik i član Odbora za vanjske poslove, rekao je za Middle East Eye da bi viteštvo trebalo povući.

“Naravno da ovo nije ni prikladno ni ispravno”, rekao je Sakini, koji je zastupnik južnog grada Basre, koji je nakon invazije potpao pod britansku upravu.

“Posebno za Tonyja Blaira, koji je sudjelovao u okupaciji Iraka i bio glavni razlog za rasipanje resursa ove zemlje.”

Sakini, čija je stranka Sairoun osvojila najveći broj mjesta na iračkim parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine, rekao je da je davanje titule Blairu zapravo “poštovanje kršenja” rata u Iraku.

Akcije britanskih snaga u Basri više puta su bile kritizirane i optuživane za namjerna ubojstva, zlostavljanju zatočenika i onim što je Međunarodni kazneni sud ocijenio “vjerodostojnim optužbama o mučenju i silovanju”.

Osim početnog nasilja, mnogi su tvrdili da je kasniji kaos izazvan invazijom doveo do uspona skupine Islamska država, koja je zauzela goleme dijelove Iraka i Sirije 2014. i pokrenula terorističke napade diljem svijeta koji su doveli do tisuća smrti.

Ali al-Baroodi, učitelj i aktivista u bivšem uporištu IS-a u Mosulu – koje je uništeno 2017. godine u kampanji za poraz militantne skupine koju podržavaju strane zemlje – rekao je za MEE da je odavanje počasti Blairu “odvratno” nazivajući ga “B- lažljivcem” kao što su to učinili mnogi proturatni aktivisti.

“Iskreno, to je užasna vijest”, rekao je.

Zločin protiv čovječnosti

U utorak je Blairov nasljednik na čelu Laburističke stranke Keir Starmer rekao da bivši premijer “zaslužuje” da bude proglašen vitezom i naveo niz domaćih reformi koje je uveo tijekom svog mandata, 1997.-2007.

Govoreći za ITV, Starmer je rekao da razumije da su mnogi imali “snažne stavove” o ratu u Iraku, ali je rekao da to “ne umanjuje činjenicu da je Tony Blair bio vrlo uspješan premijer ove zemlje i da je napravio ogromnu razliku u životima milijuna ljudi u ovoj zemlji.”

Ali za Iračane, i mnoge druge diljem svijeta, invaziju iz 2003. doživljavaju kao zgražanje.

Kamal Jabir, političar iz Građanskog demokratskog saveza i bivši borac za slobodu protiv Sadama Husseina 80-ih i 90-ih, rekao je: “S milijunima brižnih građana svijeta čvrsto sam se usprotivio ratu protiv Iraka 2003., nadao sam se da će Tony Blair kao jedan od mladih vođa Laburističke stranke imati hrabrosti i mudrosti da ne slijedi pogrešnu odluku [američkog predsjednika] Georgea Busha da napadne Irak koristeći lažne i izmišljene obavještajne podatke kako bi opravdao ružan i nepravedan rat koji je utro put ka uspon sadašnjih korumpiranih i islamskih ekstremističkih stranaka i bandi u Iraku.”

Iako je Blair bio vođa Laburističke stranke kroz tri pobjede na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, njegova reputacija nakon što je napustio dužnost jako je pala i kontinuirano se ispituje opravdanost rata.

Nova Hoonova otkrića, koja dolaze iz njegovih nedavno objavljenih memoara, sugeriraju da je “vrlo dugo i vrlo detaljno pravno mišljenje” glavnog državnog odvjetnika Petera Goldsmitha ukazivalo na to da je invazija bila na klimavim pravnim osnovama.

“Načelnik stožera obrane [Mike Boyce] nije baš tražio, a u svakom slučaju, nije mi bilo dopušteno da mu to pokažem ili čak o tome razgovaram s njim”, napisao je Hoon.

“Štoviše, kada je moj glavni privatni tajnik, Peter Watkins, nazvao [Blairovog šefa osoblja] Jonathana Powella u Downing St i pitao što bi sada trebao učiniti s dokumentom, bez sumnje mu je rečeno da bi ga trebao spaliti”.

Rekao je da pravni dokument nije spaljen, već je na kraju zaključan u sefu Ministarstva obrane i “vjerojatno je još uvijek tamo”.

Anketa koju je u utorak objavila britanska agencija za istraživanje javnog mnijenja You Gov pokazala je da se javnost Velike Britanije u velikoj mjeri protivi proglašenju viteza bivšem premijeru.

Prema anketi, 62 posto javnosti ili “skloni” ili “snažno” ne odobrava Blairovu čast, a samo 14 posto je za.

U međuvremenu, 56 posto glasača Laburističke stranke također nije odobrilo.

Jabir je za MEE rekao da je gotovo cijeli politički establišment u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u sada prihvatio da je rat bio pogrešan i da je šteta uzrokovana “protraćenim” životima bila neprocjenjiva.

“Rat protiv Iraka 2003. bio je zločin protiv čovječnosti, stoga Blairu treba suditi umjesto da bude nagrađen”, rekao je.

“Izgleda da moralni kompas među vođama u Ujedinjenom Kraljevstvu blijedi kao i u svakoj drugoj zemlji na svijetu.”

Tony Blair
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tri p
2 godine prije

“Britanska” imperija zla. Pratio sam situaciju uoci napada na Irak, i ta spodoba od covjeka je, i to sluzbeno, izjavio….Irak posjeduje oruzje za masovno unistenje, a kanalizacijske cijevi im sluze kao lansirne rampe! Covjek je sotona i od sotonske drzave dobija titulu, slag na torti bi bio da princ silovatelj djece, Andrew, dodjeli titulu.
Pljuc.

Grba
2 godine prije

Što je najbolje, snimljen je film 2019 Official Secrets (službene tajne). Odličan film za pogledati.
I nikome ništa…

Rudar
2 godine prije

A lijepo bi mogli zatražiti da njihov čovjek sa dobrom sabljom bude na dodjeli titule.
Ako takvih više nema u Iraku, lako mogu platiti jednog iz Saudijske Arabije.

Branko
2 godine prije

Kako ih nije sram napadati ovakvu moralnu vertikalu kao šta je Tony Blair.
Sram ih bilo.

ledeno doba
2 godine prije

pogledajte mu zube… ovakvi zubi su se mogli vidjeti nedavno i na slici ursule von der leyen

svi na adrenokromu

inace je clan Comitee of 300

Xam
2 godine prije

Blair je još 2015. postao savjetnik Aleksandra Vučića i njegova režima, a njegov beogradski angažman, čini se, još traje.

Max
2 godine prije

On je najgori zločinac ali mnogi takvi već nose titule.

Nina
2 godine prije

Teska sramota za Britaniju. Hoce tom pocascu da zabasure sve zlocine i tragedije koje je on izazvao, ukljucujuci i milione izbeglica.
A slusala sam reportazu na radio sputnik international, da se u Laburistickoj stranci vec decenijama sprovodi tihi inzenjering. Da se polako sklanjaju svi oni koji se ne slazu sa politikom koju je Blair zapoceo.

mojsej
2 godine prije

mi u sorabistanu ne mozemo da skupljamo potpise podrske Irackoj akciji, jer ovde vlada ista spodoba koja je predmet potpisa, preko vucica

Malek
2 godine prije

Malo me je isprepadala ova slika.Dvije ćuške i raspao bi se.

Count
2 godine prije

Taj ” covjek ” je emanacija ZLA !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI