Kako su Bush i Blair planirali rat u Iraku? Pročitajte tajni dopis u cijelosti!

Bush i Blair
15 komentara

U travnju 2002. Tony Blair, britanski premijer, posjetio je američkog predsjednika Georgea W. Busha na njegovom ranču u Crawfordu u Teksasu.

Susret vikendom dugo je identificiran kao ključni trenutak za jačanje invazije na Irak pod vodstvom SAD-a u ožujku 2003., ali detalji o tome o čemu je par razgovarao ostali su predmet nagađanja.

Middle East Eye ili Oko Srednjeg Istoka vidjelo je kopiju tajnog dopisa o sastanku koji je napisao David Manning, Blairov glavni savjetnik za vanjsku politiku, koji ga je pratio u Crawford.

Poslan je Simonu McDonaldu, glavnom privatnom tajniku ministra vanjskih poslova JackaStrawa, i podijeljen s pet drugih visokih britanskih dužnosnika: Jonathanom Powellom, Blairovim šefom osoblja; Mike Boyce, načelnik stožera obrane; Peter Watkins, glavni privatni tajnik ministra obrane Geoffa Hoona; Christopher Meyer, veleposlanik Velike Britanije u SAD-u; i Michael Jay, stalni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i Commonwealtha.

Tekst tog dopisa prvi put se objavljuje u nastavku.

Predmet: Premijerov posjet SAD-u od 05. do 07. travnja 2002.

Poslano: 08. travnja 2002.

Od: David Manning

Za: Simon McDonald

CC’d: Jonathan Powell, Sir Mike Boyce, Peter Watkins, Christopher Meyer, Sir Michael Jay

Premijer i gospođa Blair bili su gosti predsjednika i gospođe Bush u Crawfordu u Teksasu od 05. do 07. travnja.

Velik dio [Blair-Bushovih] rasprava je bio tete a tete. Međutim, Jonathan Powell i ja pridružili smo se predsjedniku i premijeru na ranču Crawford u neformalnim razgovorima u subotu, 06. travnja ujutro.

Condi Rice [Bushov savjetnik za nacionalnu sigurnost] i Andy Card [Bushov šef kabineta] bili su u pratnji Busha.

Među pitanjima o kojima se raspravljalo bio je Irak i druge teme odvojeno.

Ovo pismo je iznimno osjetljivo i premijer je naložio da ga treba vrlo čvrsto držati, pokazati ga samo onima koji stvarno trebaju znati i ne smije se dalje kopirati.

Bush je rekao da su on i premijer sami razgovarali o Iraku tijekom večere prethodne večeri.

Trenutačno Centcom nije imao ratni plan kao takav. Dosadašnje razmišljanje bilo je na širokoj i središnjoj razini, iako je nedavno osnovana vrlo mala stanica Centcoma u uvjetima velike tajnosti kako bi se pogledalo detaljno vojno planiranje.

Condi Rice je rekla da 99 posto Centcoma nije svjesno toga.

Kad obavi više posla, Bush će biti spreman pristati na to da britanski i američki planeri sjednu zajedno kako bi ispitali mogućnosti. Želio je da zajedno riješimo probleme. Kakav god plan bio, morali smo osigurati pobjedu. Nismo si mogli priuštiti neuspjeh.

No, bilo bi bitno osigurati da djelovanje protiv Sadama unaprijedi, a ne umanji regionalnu stabilnost. Stoga je uvjeravao Turke da nema govora o raspadu Iraka i nastanku kurdske države.

Ali ipak je postojao niz nerazumljivih stvari.

Nije znao tko će zauzeti Sadamovo mjesto ako i kada ga srušimo.

Ali nije mu bilo puno stalo. Radio je na pretpostavci da će bilo tko to poboljšati.

Ipak, Bush je prihvatio da moramo s velikom pažnjom upravljati PR aspektom svega ovoga.

Prihvatio je da moramo staviti Sadama na lice mjesta nad inspektore UN-a, trebali bismo mu reći da želimo dokaz njegove tvrdnje da ne razvija oružje za masovno uništenje. To bi se moglo postići samo ako bi inspektorima UN-a bio dopušten ulazak na temelju toga da u bilo kojem trenutku mogu otići bilo gdje unutar Iraka.

Bush je dodao da se Sadamu ne može dopustiti da ima bilo kakvu riječ o nacionalnosti ili sastavu inspekcijskog tima.

Rekao je da bi vrijeme svake akcije protiv Sadama bilo vrlo važno. Ne bi želio pokrenuti nikakvu operaciju prije izbora za američki Kongres na jesen. Inače bi bio optužen za ratno huškanje u izbornu korist.

To je zapravo značilo da je postojao prozor mogućnosti između početka studenog i kraja veljače.

”Iako se možda uopće nećemo odlučiti za to ove godine.”

Premijer je rekao da nitko ne može sumnjati da bi svijet bio bolje mjesto da dođe do promjene režima u Iraku. No, idući putem inspektora, morali bismo pažljivo razmisliti o tome kako smo postavili ultimatum Sadamu da im dopustimo da rade svoj posao.

Sadam bi vrlo vjerojatno pokušao opstruirati inspektore i igrati na vrijeme. Zbog toga je bilo toliko važno da smo inzistirali da im se mora dozvoliti ulazak u bilo koje vrijeme i da mogu slobodno posjetiti bilo koje mjesto ili instalaciju.

Premijer je rekao da nam je potrebna popratna PR strategija koja naglašava rizike Sadamovog programa oružja za masovno uništenje i njegovog užasnog stanja ljudskih prava. Bush se snažno složio.

Premijer je rekao da bi ovaj pristup bio važan u upravljanju europskim javnim mnijenjem i u pomaganju predsjednicima u izgradnji međunarodne koalicije.

Premijer bi europskim partnerima istaknuo da se Sadamu pruža prilika za suradnju.

Ako, kako je očekivao, Sadam to nije uspio, Europljanima bi bilo mnogo teže odoljeti logici da moramo poduzeti mjere kako bismo se suočili sa zlim režimom koji nam prijeti svojim programom oružja za masovno uništenje.

I dalje bismo mogli razmišljati o pitanju zašto smo odlučili djelovati sada, što se promijenilo?

Odgovor je morao biti da moramo razmišljati unaprijed, to je bila jedna od lekcija 11. rujna: nepoduzimanje mjera na vrijeme značilo je da će rizici samo rasti i da bi nas mogli natjerati da kasnije poduzmemo mnogo skuplje akcije.

Predsjednik se složio s Blairovim argumentima.

Bush je također smatrao, iako to ne bi javno rekao, da bi, ako umjereni sekularni režim naslijedi Sadama u Iraku, to imalo povoljan utjecaj na regiju, posebno na Saudijsku Arabiju i Irak.

Komentar:

Premijer mi je kasnije privatno komentirao da je ponovno razgovarao s Bushom o pitanju inspektora UN-a. Bush je priznao da postoji samo mogućnost da im Sadam dopusti ulazak i da se bave svojim poslom. Ako se to dogodi, morali bismo u skladu s tim prilagoditi svoj pristup.

U međuvremenu, vrijedilo je pojačati pritisak na Sadama i jasno dati do znanja da, ako ne prihvati inspektore, zadržavamo pravo da uđemo i obračunamo se s njim.

Premijer mi je također rekao da je Bush bio jasan da želi izgraditi široku koaliciju za svoju politiku u Iraku. To ga je očito uvjerilo da otpusti one s američke desnice koji su tvrdili da nema potrebe i smisla gnjaviti se inspektorima UN-a.

George Bush stariji možda je bio utjecajan po ovom pitanju. Bush je premijeru odvojeno rekao da SAD moraju izgraditi koaliciju za suočavanje s Irakom, bez obzira na to što ”desničarski luđaci” možda govore.

Iz ovih je razmjena jasno da vojno planiranje još nije daleko uznapredovalo. Tek kada se postigne veći napredak, Bush će biti spreman dopustiti našim vlastitim planerima da razgovaraju o opcijama s Centcomom. Također se čini jasnim da Bush još uvijek nije konačno odlučio da će vojna akcija biti izvediva krajem ove godine, čak i ako je razdoblje od studenog do veljače privremeno odredio za moguću kampanju.

Autor: Middle East Eye
George W. BushIrakRatTony Blair
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
2 godine prije

Nisam znao da pijuni-klovnovi-lutke planiraju ratove.

Čudan lik
2 godine prije

Dakle, netko(???) je negdje(???) vidio kopiju TAJNOG dokumenta???

Taj NETKO da je doista uspio NEGDJE vidjeti kopiju tajnog dokumenta bi bio likvidiran u roku od nekoliko sati. U ovakvim stvarnim situacijama samo rijetki “sretnici” budu osuđeni na doživotnu robiju u Guantanamu.

2 godine prije

Buš nešto isplaniro???
Dajte…pa u to ne vjeruju ni geopolitičari.
Buš???
Ali eto…nek se piše, čita i analizira.

Toni
2 godine prije

Gadafi i Sadam Husiin su bili masončine 33 stupnja ali su ih njihova masonska braća ipak dali likvidirati i to zato jer nikome nisu bili ništa dužni a njima su dugovali masnu lovu. Osim toga tu su uvijek i bogata nalazišta nafte i sve drugo što ide uz to.

NeBudiOvca
2 godine prije

To dok je čitao onu slikovnicu okrenutu naopako nakon rušenja WTC, mu se u glavi stvorio plan😂

Ivek z Pusce Donje
2 godine prije

TB i GWB dva kriminalca zalutala u politiku.

Denis Olujić
2 godine prije

a ne nego su onako u pidžami jedno jutro iz kreveta rekli : “Hajde da ih napadnemo!”

Max
2 godine prije

Rar u Iraku je najveći zločin s početka 21 stoljeća u kojem je moćna interesna klika zbog privatnih interesa okupila vojnu silu i nelegalno bez mandata UNa napala suverenu zemlju uzrokujući goleme žrtve i materijalnu štetu-

abc
2 godine prije

Dva največa ratna zločinca i genocidaša novije istorije.

Dabljuhite
2 godine prije

Tariguz!

DEDA
2 godine prije

TREĆI RAJH JE BIO VRTIĆ NASPRAM OVOG.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI