Irački Hezbollah će sudjelovati u vojnim operacijama u istočnoj Siriji

hezbolah irak
23 komentara

U nedjelju je sirijska vojska se približila iračkom postrojbama razmještenim u Al-Qaimu i izbila na iračku granicu južno od  grada Al-Bukamala.

Ranije je Glavi stožer u Damasku vođenje operacije za oslobađanje grada povjerio generalu Suheilu Al-Hassanu. Proteklih dana su ruska Sredozemna flota krstarećim projektilima i ruski strateški zrakoplovi Tu-22M3 proveli bombardiranja gotovo svih većih ciljeva terorista “Islamske države” u tom području.

Jutros su snage iračkog Kata’ib Hezbollaha priopćile kako su spremne za pokretanje operacije oslobađanja Al-Bukamala i da će se borbe voditi u suradnji sa sirijskom vojskom.

Glasnogovornik iračkog Hezbollaha je za Iraq News istaknuo važnost ove kampanje, jer će oslobađanje Al-Bukamala osigurati iračku granicu i pozitivno se odraziti na situaciju u zemlji.

“Kata’ib Hezbollah vjeruje da sirijsko područje Al-Bukamala područje ima izravan utjecaj na sigurnost zapadnih dijelova Iraka i zemlje općenito. Prisutnost ISIL-a u tom području je kao da ima baze u Iraku”, rekao je glasnogovornik skupine Mohammad Mohyi, dodajući “kako operacija mora biti visoko koordinirana sa sirijskom stranom”.

VIDEO – Sirijska vojska na iračkoj granici

https://www.youtube.com/watch?v=EnQqCuEkMYs

IRAK SIRIJA
FOTO – Područje predstojećeg napada
HezbollahKalifatKata'ib HezbollahSuheil Al-Hassan
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga
6 godine prije

Moje misljenje je da ce Kurdi preuzeti ulogu saveznika SAD iako su ih Ameri pustili niz vodu u Iraku i Turskoj ali u Siriji jos nisu,bas me zanima dali ce Kurdsko vodjstvo u Siriji prepoznati igru.

Zagreb-Slunj
6 godine prije

Iranski vrhovnici hoće iskoristiti pomutnju u državama u okružju i zato sa svojom gardom i bojovnicima milicija susjednih država sljedbenicima Abi Taliba krenuše u zauzimanju mostobrana u Iraku, Siriji i Libanonu jer m treba teritorijalna veza Iran-Libanon ali vrhovnici u Washingtonu Donald Trump i James Mattis svjesni su ove teheranske igre i neće dopustiti da sljedbenici imama Taliba ostvare svoje pretenzije

čitalac
6 godine prije

Meni je cijelo vrijeme nešto čudno: usprkos svim napredovanjima Sirijska vojska je još uvijek relativno daleko od Abu Kamala (oko 45 km). To uopće nije blizu. Na kraju će biti tako da će Kurdi i Amerikanci doći prije u taj gradić, jer će ih islilovci i tako propustiti. Tu nešto nije kako treba. I nije mi jasno sljedeće: ako je zauzimanje Al Bukamala strateški zadatak broj 1 zbok veze sa Irakom, zašto na tih 45 km pustinje ne pošalju dodatne snage. Zašto ne bi Iračanima prepustili oslobađanje? Ionako su tamo0 a i među njima je mnogo sirijske vojske? Čudno, baš čudno

Rokokoko
6 godine prije

Iracki premijer je dao zeleno svjetlo irackim trupama za napad na ISIL u Siriji tj.Al Bukamal.Trenutno traje raketni napad na Damask iz Istocne Ghoute.

Sinisa
6 godine prije

Mijesanje Iraka u Siriju je iskljucivo zbog Kurda,tu imaju svoj stav i politiku u koju nepustaju upliv “fa tlane”.

karantanac
6 godine prije

Ovde stvarno nešto nije jasno. Ova mapa na kojoj su snage SAA udaljene 45 kilometara data je još pre sedam dana. Ta razdaljina kroz pustinju se prelazi za dva dana. Bojim se da je ovo rezultat dogovora rusa i amerikanaca da se onemogući stvaranje iranskog šitskog polumeseca

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo je starija karta. prema najnovijoj su na 10-15 km južno, i nema ovog džepa ISIL-a, gdje je zaobiđen, koji se povukao gore.

Sinisa
6 godine prije

“АСАДОВА ПОРУКА КУРДИМА: Рат није готов поразом ИД, желимо да ослободимо целу Сирију!”

Laki Topalović
6 godine prije

I dodatak, svi naftovodi u Siriji se spajaju u čvoru južno, malko jugoistočno od Mayadina, odakle idu za Homs, dalje za Tartus i Banias. Nema nijednog kraka za Tursku, osim jednog malog ogranka , ne znam kojeg kapaciteta, ali je u Qamishliju SAA, a Turci će baš kupovati naftu od Kurda. Sve trče. Tako da je u ovom trenutku pratiti tko drži polja strateški manje važno. Važna je infrastruktura, a nju drži Damask. Uostalom, čemu ovoliko pisanja na ljubitelja Izraela, SAD-a, ISIL-a i Kurda i raznoraznog bjelosvjetskog šljama.

mmmmmmmmmmmmm
6 godine prije

Zanima me zašto se zapadni dio iračke pokrajine Niniveh vodi kao ISIL-ov teritorij? Mislim na onaj dio teritorije, gdje ne samo da ne postoje naselja, već ne postoje ni putevi. Znam da postoji put, koji se pruža uz samu granicu sa Sirijom i kojim je Al-Qaim povezan sa iračkim sjeverom.. ali osim tog puta (koji ionako ne prolazi kroz taj ‘sporni’ dio) ne postoji praktički ništa što bi omogućilo ISIL-u da prisvoji taj dio zemlje. Ili možda griješim? Kako su oni uopšte ‘osvojili’ taj dio zemlje? Da li se možda taj dio zemlje smatra ISIL-ovim, jer su sve donedavno imali vlast nad okolnim područjima, pa su taj teritorij označili kao svoj?

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Za sve nas koji pratimo sirijski otpor i oslobađanje Sirije i na neki način doprinosimo razbijanju medijske blokade i ispravljanju iskrivljene istine koju su skrojili mainstream mediji (nek’ im je na sramotu) evo jedna crtica koja će vjerujem sve zanimati: http://www.dulist.hr/publika-puna-pitanja-orsat-spajic-odrzao-predavanje-istina-o-siriji-iz-prve-ruke/450821/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI