Irak i Sirija ujedinjeni u borbi protiv istog neprijatelja i njegovih sponzora

Mosul - Irak
17 komentara

Prije dva dana su iz Bagdada i Damaska uslijedile dvije važne izjave u kontekstu zbivanja na Bliskom istoku.

Prva dolazi od iračkog premijera Haidera Al-Abadija, koji je za vrijeme svog boravka u Egiptu rekao kako Irak nikada neće dopustiti da se njegov teritorij koristi kao baza za napad na Iran. Konkretno, Al-Abadi je upozorio sve koji Irak pokušavaju pretvoriti u bojno polje između Irana i Sjedinjenih Država da im to neće dozvoliti i da je njegova zemlja neće biti most za napad na Iran, čak i ako zauzvrat dobije obećanja o besplatnoj rekonstrukciji cijele zemlje ili bilo koju drugu korist.

Al-Abadi je također govorio o trenutnoj krizi u Perzijskom zaljevu i izrazio osudu blokade koju je Saudijska Arabija nametnula Kataru, rekavši da se njegova vlada protivi kopnenoj, zračnoj i pomorskoj blokadi protiv bilo kojeg naroda u regiji.

Premijer Al-Abadi je ranije osudio postupke Saudijske Arabije, odnosno, podršku Rijada terorističkim skupinama i saudijsku agresiju protiv Jemena.

Irački premijer Haider Al-Abadi pripada šiitskoj zajednici koja čini većinu u Iraku i nedavno je bio u središtu pozornosti kada je posjetio šiitske Hashd Al-Shaabi snage nakon pobjeda u velikoj ofenzivi  protiv terorista ISIL-a na zapadu zemlje.

Irak danas ima dobre veze i bilateralnu suradnju s Iranom, dok u Iraku brojni iranski i hodočasnici iz cijele regije posjećuju Karbalu u druga važna šiitska svetišta.

Međutim, ovaj odnos i suradnja s Iranom prilično iritira Washington, koji pod svaku cijenu želi spriječiti iranski utjecaj u regiji. Američki projekt predviđa čak i podjelu Iraka, pod izgovorom osiguranja autonomije sunitske manjine i stvaranja nezavisne države za kurdsku manjinu na sjeveru zemlje. Međutim, vlada u Bagdadu se oštro protivi ovim planovima, jer je jasno da oni vode ka raspadu zemlje.

Bouthaina Shaaban
Bouthaina Shaaban

Druga važna izjava dolazi iz Sirije, gdje je politička savjetnica predsjednika Bashara Al-Assada, Bouthaina Shaaban, optužila SAD i njegove saveznike za financiranje i potporu terorista “Islamske države”, samo kako bi se opljačkali sirijski resursi.

“Iako Sjedinjene Države i njihovi saveznici financiraju i naoružavaju ISIL, mi se u savezu s Rusijom i Kinom protivimo širenju terorističkih skupina”, rekla je Bouthaina Shaaban novinarima, povodom posjete Xie Xiaoyana, posebnog kineskog izaslanika za Siriju, koji je s delegacijom bio u Damasku.

Shaaban je također osudila “Washington da se njegov program poklapa s onim kojeg ima ISIL, oba su u interesu Izraela”.

S druge strane, Assadova politička savjetnica je spomenula planove koje su sadržavali brojni nacrti rezolucija o Siriji, prezentirani od strane zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. U tom smislu, Bouthaina Shaaban je pohvalio odluke Moskve i Pekinga da iskoriste svoje pravo veta, čime su pomogli sirijskom narodu u borbi protiv terorističkih bandi koje se podržava izvana.

Sirijska vojska je proteklih tjedana i mjeseci ostvarila značajan napredak u borbi protiv terorističkih skupina i sirijske snage su uspjele poraziti ISIL i povratiti kontrolu nad dijelom granice s Irakom.

Ovom pobjedom na granici su udarile temelj za obnavljanje veze s iračkim snagama s druge strane granice,  unatoč pokušajima američke koalicije da zaustave napredovanje sirijske vojske, koja je u kratkom razdoblju pretrpjela tri zračna udara od strane američkog zrakoplovstva. Sirijske snage su razvukle ISIL na stotine kilometara fronta i potiskuju teroriste iz tri ključna pravca,  iako su teroristi opremljeni modernim i sofisticiranim oružjem, kao što su protuoklopni američki sustavi TOW, pa čak i bespilotne letjelice kojima provode zračne udare na položaje sirijskih snaga.

Pokušaj Washingtona da ISIL zaustavi sirijsku vojsku je propao i prema posljednjim informacijama su sirijske snage navodno proširile područje nadzora iz iračku granicu, čime se stvaraju preduvjeti za zajedničku ofenzivu sirijskih i iračkih snaga protiv terorista u istočnoj Siriji i zapadnom Iraku.

Sirija-karta-stanje-na-terenu
Sirija-karta-stanje-na-terenu
Bouthaina Shaaban
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Upravo je objavljeno da su uspostavili Zajednički operativni koordinacijski centar , potvrdio zapovjednik Glavnog stožera iračke vojske general Osman al-Ghanemi, kako bi se provodili združeni zračni udari neovisno s koje strane granice

Tadmur
6 godine prije

SAA lavovski odrađuje svoj dio posla,što se za Iračane nemože reći.Previše kilavenja i muljanja s obzirom na resurse i ljudstvo kojim raspolažu a o važnosti spajanja DZora,Ninive i Anbara nema se šta puno pisati.Može Abadi pričati šta hoće ostaje pitanje skim je on počeo tikve saditi.Puno toga smrdi…

gostgost
6 godine prije

iracani su americki vazali okupirani oni mogu lajati svasta ali ustvari nemaju pravo glasa

jale
6 godine prije

Da sam Zdravko Mamić, sad bih skočio na binu, razderao majicu, oteo Saši Matiću mikrofon iz ruku i zapjevao “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…” 🙂

Zagor
6 godine prije
Hezbollah
6 godine prije

Irački premijer treba pod hitno uskratiti gostoprimstvo američkim vojnicima, odnosno dati im neki rok da napuste njegovu zemlju, bez obzira na ugovore, Ovako se neće nikad riješiti amera, raka čije su metastaze po cijelom svijetu.

Seljak
6 godine prije

I Irak I Sirija mogu da se slikaju sa svojim izjavama i mokrim snovima. Bez vojne podrske iz Rusije, sve je to obicno glumatanje i fantaziranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI