Middle East Monitor: Kina u Siriju šalje dvije elitne antiterorističke postrojbe

Kina
21 komentar

Kako se bliži kraj “Islamske države” u Siriji i Iraku, sve je više povratnika s bojišta u matične zemlje. Ovakvog se scenarija očito pribojava i Kina, koja ima muslimansku manjinu među kojom su aktivne terorističke organizacije Islamski pokret istočnog Turkestana i zabranjena Turkestanska islamska stranka. Ove su organizacije regrutirale znatan broj boraca za “Islamsku državu” druge terorističke skupine u Siriji i Iraku.

Stoga Kina planira rasporediti elitne snage u Siriji. Cilj je ubrzati poraz terorista “kalifata” i spriječiti povratak kineskih državljana u sjeverozapadnu kinesku pokrajinu Xinjiang.

Middle East Monitor, citirajući druge medije i svoje izvore, navodi kako Kina planira poslati svoje specijalne postrojbe koje će sudjelovati u ofenzivama sirijske snage protiv terorista “Islamske države”.

Izvori konzultirani od strane lista New Khaleej iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su potvrditi raspoređivanje kineskih specijalnih postrojbi, a kineske vlasti su se odlučile za ovu mjeru nakon povećanih aktivnosti elementa povezanih s “Islamskom državom” u regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine.

Kina je spremna
FOTO: Narodnooslobodilačka vojska Kine

Odluka je navodno donesena nakon što su se u petak sastali kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i Bouthaina Shaaban, utjecajna politička savjetnica sirijskog predsjednika. Na sastanku je kineski ministar pohvalio posao kojeg obavlja sirijska vojska u kojem je eliminirala veliki broj terorista kineskog podrijetla.

Izvori tvrde da su kineske vlasti već izdale naredbu za slanje dvije jedinice za specijalne operacije Narodnooslobodilačke vojske Kine. Riječ je o postrojbama “Sibirski tigrovi” i “Noćni tigrovi”, obje specijalizirane za antiterorističke operacije.

Prisutnost kineskih državljana među terorističkim skupinama u Siriji nije ograničena samo na ISIL i vjeruje se da se 5000 kineskih ekstremista borilo i još su uvijek u redovima različitih terorističkih skupina u Siriji. Stoga se Kina zalaže za ubrzavanje napretka sirijskih snaga.

Peking je u više navrata upozorio na znatnu nazočnost kineskih građana u sukobima na Bliskom istoku. 2015. je kinesko Ministarstvo sigurnosti tvrdilo kako je stotine Kineza napustilo zemlju i otišlo u Siriju i Irak, gdje su se pridružili teroristima.

 

Bouthaina ShaabanISILIslamska državaKalifatNATOWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

OZEZI!

dalmata
6 godine prije

Tako triba,drugovi Kinezi.Izbrisite gamad,ali dobro znate odakle kuzna bolest izvire.Udrite sa Rusima,Siricima,Irancima i sa Hezbolaom.Nemojte stat(dogovorite se sa navedenima) i stucite zmiji glavu u USrA i NATO.satirajte ih u smrdljivu jazbinu za sva vrimena.Zivili drugovi

fenix
6 godine prije

Dobro su se sjetili kada su Rusi vec zavrsili posao.

Laki Topalović
6 godine prije

Po meni su odavno tamo, al ajd… Tko će prevoditi komunikacije koje se presretnu između Kineza među teroristima , itd itd itd?

Fata
6 godine prije

Bolje ikad nego nikad. Ali, timing vs. USA is perfect. Bravo majstori.

Radodajka
6 godine prije

Kineski specijalci U siriju.imal ko da nije U siriji?

aleksandar
6 godine prije

sibirski tigrovi?

Čađo
6 godine prije

Kasno marko na kosovo dodje…

elijah magnier
6 godine prije

Ninja kornjače?

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Poslali ih da steknu malo više iskustva u direktnim borbama! Sad već mogu polako početi žaliti ISILovce jer će im biti šišanje baš ko što se šišaju ovce.

antun comb
6 godine prije

hehehe, nece se ni oni smjeti pribliziti na 55 kilometara onoj americkoj bazi. ajde ako imaju muda neka udju u taj perimetar sto su USronje stavile oko “svoje” baze.

Majk Majers
6 godine prije

Sad svi salju svoje postrojbe, da uhvatei osjete malo borbenog iskustva. J… elitne snage koje nikad nisu bile u pravoj frci……

Atman
6 godine prije

Ja bih im sada zatvorio granice. Iako u ovu vijest nevjerujem niti 5 posto…

antun comb
6 godine prije

Kina u Siriju šalje dvije elitne antiterorističke postrojbe…..ne salje, nego ce MOZDA poslati….. “China may deploy special forces to Syria” ….obrati paznju na ovo MAY

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

malo su uranili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI