Middle East Monitor: Kina u Siriju šalje dvije elitne antiterorističke postrojbe

Kina

Kako se bliži kraj “Islamske države” u Siriji i Iraku, sve je više povratnika s bojišta u matične zemlje. Ovakvog se scenarija očito pribojava i Kina, koja ima muslimansku manjinu među kojom su aktivne terorističke organizacije Islamski pokret istočnog Turkestana i zabranjena Turkestanska islamska stranka. Ove su organizacije regrutirale znatan broj boraca za “Islamsku državu” druge terorističke skupine u Siriji i Iraku.

Stoga Kina planira rasporediti elitne snage u Siriji. Cilj je ubrzati poraz terorista “kalifata” i spriječiti povratak kineskih državljana u sjeverozapadnu kinesku pokrajinu Xinjiang.

Middle East Monitor, citirajući druge medije i svoje izvore, navodi kako Kina planira poslati svoje specijalne postrojbe koje će sudjelovati u ofenzivama sirijske snage protiv terorista “Islamske države”.

Izvori konzultirani od strane lista New Khaleej iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su potvrditi raspoređivanje kineskih specijalnih postrojbi, a kineske vlasti su se odlučile za ovu mjeru nakon povećanih aktivnosti elementa povezanih s “Islamskom državom” u regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine.

Kina je spremna

FOTO: Narodnooslobodilačka vojska Kine

Odluka je navodno donesena nakon što su se u petak sastali kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i Bouthaina Shaaban, utjecajna politička savjetnica sirijskog predsjednika. Na sastanku je kineski ministar pohvalio posao kojeg obavlja sirijska vojska u kojem je eliminirala veliki broj terorista kineskog podrijetla.

Izvori tvrde da su kineske vlasti već izdale naredbu za slanje dvije jedinice za specijalne operacije Narodnooslobodilačke vojske Kine. Riječ je o postrojbama “Sibirski tigrovi” i “Noćni tigrovi”, obje specijalizirane za antiterorističke operacije.

Prisutnost kineskih državljana među terorističkim skupinama u Siriji nije ograničena samo na ISIL i vjeruje se da se 5000 kineskih ekstremista borilo i još su uvijek u redovima različitih terorističkih skupina u Siriji. Stoga se Kina zalaže za ubrzavanje napretka sirijskih snaga.

Peking je u više navrata upozorio na znatnu nazočnost kineskih građana u sukobima na Bliskom istoku. 2015. je kinesko Ministarstvo sigurnosti tvrdilo kako je stotine Kineza napustilo zemlju i otišlo u Siriju i Irak, gdje su se pridružili teroristima.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
dalmata
Gost
dalmata

Tako triba,drugovi Kinezi.Izbrisite gamad,ali dobro znate odakle kuzna bolest izvire.Udrite sa Rusima,Siricima,Irancima i sa Hezbolaom.Nemojte stat(dogovorite se sa navedenima) i stucite zmiji glavu u USrA i NATO.satirajte ih u smrdljivu jazbinu za sva vrimena.Zivili drugovi

Alex
Gost
Alex

Potpisujem sve što si reka!

fenix
Gost
fenix

Dobro su se sjetili kada su Rusi vec zavrsili posao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Po meni su odavno tamo, al ajd… Tko će prevoditi komunikacije koje se presretnu između Kineza među teroristima , itd itd itd?

Mikojan
Gost
Mikojan

Pošalju im Kinezi prevodioca, nije problem !

Fata
Gost
Fata

Bolje ikad nego nikad. Ali, timing vs. USA is perfect. Bravo majstori.

Radodajka
Gost
Radodajka

Kineski specijalci U siriju.imal ko da nije U siriji?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

OZEZI!

aleksandar
Gost
aleksandar

sibirski tigrovi?

ohrana
Gost
ohrana

sibirski tigrovi ”???????????????????????

Zvrk
Gost
Zvrk

šao-lin bojovnici?

Čađo
Gost
Čađo

Kasno marko na kosovo dodje…

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Sad svi salju svoje postrojbe, da uhvatei osjete malo borbenog iskustva. J… elitne snage koje nikad nisu bile u pravoj frci……

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

Poslali ih da steknu malo više iskustva u direktnim borbama! Sad već mogu polako početi žaliti ISILovce jer će im biti šišanje baš ko što se šišaju ovce.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Haha, tek sad san procita tvoj komentar, nakon sta san napisa svoj.

elijah magnier
Gost
elijah magnier

Ninja kornjače?

Mister NO
Gost
Mister NO

Mindja pornjace???

ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ

malo su uranili

Atman
Gost
Atman

Ja bih im sada zatvorio granice. Iako u ovu vijest nevjerujem niti 5 posto…

antun comb
Gost
antun comb

Kina u Siriju šalje dvije elitne antiterorističke postrojbe…..ne salje, nego ce MOZDA poslati….. “China may deploy special forces to Syria” ….obrati paznju na ovo MAY

antun comb
Gost
antun comb

hehehe, nece se ni oni smjeti pribliziti na 55 kilometara onoj americkoj bazi. ajde ako imaju muda neka udju u taj perimetar sto su USronje stavile oko “svoje” baze.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik