Iran je upravo dokazao da može pogoditi Izrael balističkim projektilima “Kheibar Shekan”

Kheibar Shekan Iran
10 komentara

Po prvi put, Iran je uspješno lansirao svoju novu balističku raketu srednjeg dometa (MRBM) Kheibar Shekan, koja je prema izvješćima sposobna pogoditi Izrael.

Prvo lansiranje pogodilo je “teroristički objekt” u sirijskoj pokrajini Idlib i bilo je jedno od tri koje je iranski režim izveo u proteklih nekoliko dana. Iran također kaže da je napao objekt izraelskog Mossada u Erbilu, kao i “terorističke” stranice u onome što mediji opisuju kao “napad bez presedana u Pakistanu”.

“Iako se čini da su svi imali svoje ciljeve, oni jasno služe kao pravovremena demonstracija sposobnosti Irana da izvede precizne napade balističkim projektilima blizu i daleko izvan svojih granica”, izvijestio je The Drive.

Brig. General Amir Ali Hajizadeh kaže da su Zračne svemirske snage Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC-AF) lansirale četiri odvojena Kheiber Shekan MRBM-a iz svog pogona u južnom dijelu iranske pokrajine Khuzestan, što je udaljenost od oko 800 milja.

Kaže se da je taj udar najveća udaljenost koju je ikad prešao iranski balistički projektil.

IRGC-AF također je lansirao još četiri projektila iz svog pogona Kermanshah, kao i sedam projektila iz pokrajine Zapadni Azerbajdžan u Erbilu. Cilj ovih ispaljivanja projektila bio je ciljati “bazu cionista u regiji Kurdistan u Iraku”, iako irački dužnosnici poriču tu tvrdnju.

Vrste projektila lansiranih u ovim posljednjim napadima ostaju nepoznate, ali ono što znamo je da se Kermanshah nalazi oko 200 milja istočno od Erbila, a pokrajina Zapadni Azerbajdžan oko 100 milja daleko.

Kao odgovor na napad u Iraku, irački dužnosnici podnijeli su pritužbu protiv Irana Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Stvari se zahuktavaju na Bliskom istoku

Komentirajući napade, Behnam Ben Taleblu, viši suradnik Zaklade za obranu demokracija (FDD) i stručnjak za iransku raketnu tehnologiju, rekao je medijima da su “postojala dva povijesna prva” lansiranja ovih projektila.

“Bila je to prva vojna uporaba Kheibar Shekan MRBM i bilo je to prvi put da je Iran gađao dva teritorija u dvije različite nacije u istoj operaciji”, rekao je, ističući da je to također bilo prvo lansiranje iz IRGC-AF baze u Pokrajina Khuzestan od iračko-iranskog rata.

“Nazvan ‘Razbijač Kheibara’, u odnosu na rana muslimanska osvajanja židovskog dvorca u Arabiji, Kheibar Shekan je drugi pokušaj Irana da proizvede MRBM iz obitelji Fateh (pri čemu je Shahid Haj Qassem bio prvi)” Taleblu je napisao u monografiji iz veljače 2023.

“S prijavljenim dometom od 1450 kilometara i bojnom glavom za razdvajanje, Kheibar Shekan je najnapredniji iranski sustav na čvrsto gorivo izvan Sejjila, koji je bio prvi iranski MRBM na čvrsto gorivo.”

Težina novog projektila smanjena je za trećinu, a sada je šest puta brži za lansiranje, također je objavljeno. Sam projektil, prema Talebluu, “visoko je manevriran u svojoj terminalnoj fazi i da njegova bojeva glava koristi eksploziv koji je daleko jači od TNT-a.”

Mnogi detalji još uvijek nedostaju o težini bojeve glave i koji je eksploziv korišten, kao i kakvom je tipu sustava za navođenje oružje opremljeno. Očito je, međutim, da sadrži internu navigaciju putem ugrađenog GPS-a.

Navedena svrha ovih probnih lansiranja je upozoriti Izrael da Iran može, zapravo, napasti židovsku državu ovom najnovijom tehnologijom. Iran također šalje podsjetnik Izraelu i svijetu da ostaje aktivan sudionik u tekućem sukobu u Siriji.

Balistički ProjektiliranKheibar Shekan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
3 mjeseci prije

Sposobna!Oni ispaljuju u pustinju,a izrael na njih.Ruska škola.

Гавран
3 mjeseci prije

Raketa je verovatno namenski pravljena za izraelski Soreq Nuclear Research Center.
Tako su Uran i Izrael u “ravnotezi nuklearnog straha”.

Jasno
3 mjeseci prije

E,da su još nuklearne,pa ih poslat na izrael i sve američke baze u okolici,pa šta košta da košta.Izrael i ameriku treba zaustavit i nek svijet ide u ništavilo,ali ovako više neide.Maltretiraju koga hoće i kad hoće.

Max
3 mjeseci prije

Da ovo je prvi takav projektil iranske proizvodnje koji je prema nekim izvorima nastao od sjevernokorejskog Erodonga ali je samo domet od 1500 kim isti sve ostale značajke iranskog projektila znatno su naprednije. Iran je ovime pokazao mogućnost dalekometnog preciznog gađanja u više smijerova i to u salvi a ne pojedinačno. Strateški cilj je jasan , u slučaju rata imati efikasno sredstvo koje razorno i preciizno može pogoditii izrael.

nessy
3 mjeseci prije

Iran nikad nece oprostiti Izraelu sve zlocine koje su im ucinili, od napada na nuklearke ’80., mafijaskih ubojstava najboljih naucnika, pa do sudjelovanja u ubojstvu Generala Sulejmanija. Ovo kako se IDF izzivljava na palestinskim civilima, ce biti sala sto bi mogli docekati od Irana. Zasluzeno.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Suradnja sa Rusima donosi prve plodove.

Flashpoint
3 mjeseci prije

Israel više nemože sakriti svoje zločine kao prije,kada su manipulirali medijima. Danas sve izađe na vidjelo. Ovim nasiljem su zapečatili sudbinu izraela.mala zemlja nemože preživjeti okružena Arapima koji taj etintet sa razlogom preziru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI