Iran komentariše dronove za Rusiju

Iranski dron
20 komentara

Teheran je neutralan kada je u pitanju sukob u Ukrajini i smatra da su izvještaji o isporuci borbenih dronova Rusiji neosnovani, saopćilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova. Ukrajina je protjerala iranskog ambasadora zbog, kako je Kijev nazvao “neprijateljskog čina” pružanja bespilotnih letjelica Moskvi.

„Islamska Republika Iran smatra da su izvještaji o isporuci bespilotnih letjelica Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini neosnovani i ne potvrđuje ih“, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u saopćenju, a citirala je novinska agencija Mehr.

“Od početka sukoba, uvijek smo izjavljivali našu principijelnu i jasnu politiku, koja se zasniva na aktivnoj neutralnosti, i našem protivljenju ratu i potrebi političkog rješenja sukoba između dvije strane, te potrebi izbjegavanja pribjegavajući nasilju”, dodao je Kanani.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova također je opisao sukob u Ukrajini kao “rezultat NATO provokacija” i rekao da Teheran podržava “svake napore” za mirno rješenje.

Kijev je 23. septembra povukao akreditive iranskog ambasadora, nakon izvještaja da je nekoliko samoubilačkih dronova nalik na Shahed-136 iranske proizvodnje gađalo mete u Odesi.

Iran “žali” zbog odluke Ukrajine i daće “odgovarajući odgovor”,  rekao je tada Kanani.

Dok bespilotne letelice koje je Rusija koristila u Ukrajini spolja podsećaju na iranske šahede, pronađeni fragmenti pokazuju da su oni sa ćiriličnim slovima i ruskim imenom “Geran-2” (Geranijum) na repu.

Optužba da Iran prodaje borbene bespilotne letjelice Rusiji došla je iz SAD-a, koje su Ukrajini isporučile stotine taktičkih kamikaza dronova, kao što su Switchblade i Phoenix Ghost, potonji, navodno, prilagođen kijevskim specifikacijama.

Ukrajina je također primila desetine udarnih dronova od turske kompanije Baykar Makina, koja je navodno obećala da “nikada” neće prodati Rusiji, dok je Ankara insistirala da ostaje neutralna u sukobu.

Barjaktariranrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

za zelenka nema neutralnih drzava ,,ako nije za nicizam ,onda je protiv zelenog

ZZ Top
1 godina prije

Citam izvjestaje vojnih analiticara na imbexu,prikazu kartu ukrakjine, crveno oboje podrucja koje drzi vojska RF, plavom podrucja loje drze snage nato pakta, odnosno ukrajine i onda u tekstu uredno napisu da su nato snage u 7. -dana ” oslobodile” vise podrucja nego sto su Ruski ” agresori” osvojili u 7.mjeseci.

A na karti 1/4 ukrajine obojena crveno i dvije plave tockice na kojima su nato ukrajinske snage “oslobodile” dva sela.

Pa dobro koliki debil moras biti da laz crtas bojicama?
A koliki tek debil moras biti da povjerujes u tu nacrtanu laz?

tri p
1 godina prije

Stvarno treba imati želudac i debele živce kada si diplomat npr. Irana ili Rusije. Al takva medijska hajka i sličan način izvještavanja i “zapadnih” stavova je viđen i ne tako davno na ovim prostorima. Zna se tko je kriv, i ne vrijede ista pravila za sve, netko je izuzetan, a netko bjednik.

Vitez
1 godina prije

Zanimljivo, tada bi svi diplomati iz Europe i SAD trebali biti protjeran, iz RF, a Rusi s Turcima, ne bi trebali više ni razgovarati, a tko su ti ukrajinski političari zajedno s Zelenim, marionete i šaka jada zbog kojih trpe građani cijelog Svijeta.

rade
1 godina prije

Na pojedinim blogovima se pojavila informacija da su ovi dronovi vec par godina u Rusiji.Bilo bi lijepo od rusa da isporuce hipersonicne rakete Iranu,usluga za uslugu.

Selena
1 godina prije

Svako ko je iole upoznat sa šahom zna taktiku žrtvovanja figure radi pobede, a Putin je i više nego nadaren šahista. Uostalom, ovo zatišje koje zapadni mediji nazivaju ,,ukrajinsko napredovanje” služi mu da barem delimično očisti unutrašnje neprijatelje.
,,Nacija može preživeti svoje budale, čak i preambiciozne, ali ne može preživeti izdaju iznutra. Neprijatelj pred kapijom grada je manje zastrašujuć jer je poznat i nosi zastavu otvoreno. A izdajnik se kreće slobodno unutar zidina grada, njegov lukavi šapat nalazi put i do najviših vladarskih odaja.
Jer izdajnik se ne prepoznaje kao izdajnik – on govori jezikom bliskim žrtvama, on ima njihovo lice i njihove argumente, on se obraća slabosti koja leži duboko u srcu svakog čoveka. On razgrađuje dušu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira političko telo tako da se više ne može braniti. Manje se treba bojati ubice. Izdajnik je kuga.” Marko Tulije Ciceron

Max
1 godina prije

Mislim da Rusima ne trebaju Iranski dronovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI