Iran optužuje Izrael za diverzantski napad na nuklearno postrojenje u lipnju, rekavši da napad nije prouzročio štetu na opremi

Iran-Nuklearni znak
3 komentara

Izrael je bio odgovoran za prošlomjesečni napad na iransko nuklearno postrojenje u blizini glavnog grada Teherana, izjavili su glasnogovornik vlade Ali Rabiei i iranski državni mediji.

Iran je 23. lipnja rekao da je otkrio napad na mjesto u gradu Karađu, udaljenom oko 40 kilometara sjeverozapadno od Teherana.

Iranska organizacija za atomsku energiju prvotno je rekla da će se istražiti pokušaj napada na jednu od njezinih zgrada, ali da nije bilo “gubitka života ili materijalne štete”.

Satelitske slike objavljene u nekoliko medija navodno prikazuju zgradu na lokalitetu Karaj koja je oštećena vatrom i nedostaje joj dio krova.

“Nije bilo štete na opremi. Došlo je do malih oštećenja na krovu, no [satelitske] su slike snimljene nakon što je krov uklonjen radi popravaka”, rekao je Rabiei u utorak, prema iranskoj službenoj novinskoj agenciji IRNA.

Rekao je da je napad bio pokušaj izraelskog sprječavanja pregovora između Irana i SAD-a te drugim potpisnicima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čemu se Tel Aviv protivi.

Izraelska vlada nije javno komentirala tvrdnje da je organizirala napad na objekt.

U travnju je Iran također optužio Izrael za još jedan navodni diverzantski napad na njegovo postrojenje za obogaćivanje urana u blizini grada Natanz.

U tom incidentu, koji se dogodio neposredno nakon uključivanja nove kaskade strojeva, oštećen je niz centrifuga, rekli su iranski dužnosnici.

Iran je također držao Izrael odgovornim za atentat na njegovog vrhunskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha, koji je umro nakon što je u studenom na njegov automobil otvorena vatra.

Posljednjih tjedana Iran je razgovarao o svojim nuklearnim aktivnostima s kolegama potpisnicima Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana, tijekom razgovora u Beču, ne bi li došlo do ponovnog oživljavanja važnoga sporazuma potpisanog 2015. godine.

Prema izvornom sporazumu, koji je kasnije napustio tadašnji američki predsjednik Donald Trump, Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija od strane zapadnih zemalja.

Ali RabieiIZRAELNuklearni reaktor
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“…Iran optužuje Izrael…bla…….bla…….bla….”
Pravi se uvod u manji ili veci regionalni rat.
Vazno je da se goyimi istrebljuju.

Max
2 godine prije

Izrael je Cyber sila koja je kadra ovako nešto izvesti Iran je prejak da ga se napadne izravno pa se pribjegava poddmuklijim metodama.

Weteran
2 godine prije

Teheran ne sme nikako posedovati nuklearno orużje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI