Iran poziva Rusiju na jedinstvo u suprotstavljanju američkoj koaliciji

Iran mapa
32 komentara

Iran je pozvao Rusiju na ujedinjenje s regionalnim državama u borbi protiv takozvane međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

“Iran je za stvaranje regionalnog saveza koji bi, osim Rusije i Sirije, uključivao Pakistan i Irak, čime bi mogli može neutralizirati koaliciju koju vode Sjedinjene Američke Države”, rekao je pomoćnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, general Yahya Rahim Safavi.

Iranski general je dodao kako je američka strategija fokusirana na širenje i održavanje sukoba u regiji, jer od takvih situaciji Washington ima vojne, ekonomske i političke koristi.

General Yahya Rahim Safavi ne sumnja kako Sjedinjene Američke Države favoriziraju stvaranje autonomne kurdske regije, čime krše međunarodne standarde koji jamče poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih zemalja.

Prijedlog iranskog generala se čini neostvarivim, iako se veze između navedenih zemalja kreću od bliskog i strateškog partnerstva, do situacijskih saveza i suradnje u vojnom i obavještajnom sektoru. Osim toga, svima im je zajedničko da su na meta globalnog terorizma, ali i uplitanja Sjedinjenih Država u njihove unutarnje poslove i izazivanja političkih, etničkih i sektaških podjela. Može li iz toga nastati neka vrsta saveza, teško je reći. Međutim, činjenica je da je Washington, nakon nedavnog sukoba s Pakistanom, te ranijih prijepora s Bagdadom zbog legaliziranja i vojnih aktivnosti milicija lokalnih šiita, u sukobu sa svim navedenim zemljama i nije isključen oblik suradnje, iako je teško predvidjeti na kojoj razini.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Citat:
BREAKING: Kurdish official say they welcome the Syrian Army in Afrin

“Kurdish official in Afrin say they welcome the Syrian Army in Afrin region and that Syrian government was never an enemy to them” Al-Mayadeen Tv reported on Wednesday.

“We welcome Syrian army in whole Afrin region amid the agreement between us and the Syrian government”.

“Syrian government was never been an enemy to us, we just want to be part of the political solution in Syria and our weapons will be handed over to Syrian government once politician solution happens”

“YPG was never part of the U.S coalition and we didn’t get any support from them, our weapons and support are all from Syrian government”
Zna li iko ista o ovome!!??

antun comb
6 godine prije

Ahahaha, koja je ovo luda kuca tamo u Siriji. ovo nidje nema niti je naj vjerojatnije ikad u povijesti rata i ratovanja bilo. Turski avioni polijecu iz Incirlika da napadaju Kurde a u isto wrijeme USronje polijecu sa teretnim avionima da oruzjem snabdjevaju Kurde.

neutrino
6 godine prije

Al masdar takoder prenosi vijest da su Kurdi pozvali SAA u regiju Afrin. Al masdar je pouzdan izvor informacija.

Petar Veliki
6 godine prije

Rusi če furat samo ono što če osigurat cjelovitu Siriju i tako totalnu blokadu SA a “gringosi” samo ono što če omogučit prelaz za Katarski i Izraelski plinovod. Svaka asociacija na sledeču stanicu to jest Srbiju, Kosovo a verovatno i Makedoniju biče samo slučajna…. 🙂

bbbb
6 godine prije

Koji situacijski saveznik, pa jel Putin reko u sred Teherana da je Iran strateški saveznik ako je iskren, naravno.

Majk Majers
6 godine prije

Rusi ce odabrat ono sta je njima u najvecem interesu. Je, svakako da su u saveznistvu sa Iranom, Sirijom,Kinom….al to ne znaci da ce se gurat u bilo kakve sukobe, pod svaku cijenu. Putin vodi slozen diplomatski rat gdje svaki krivi korak previse kosta. Tako da se nebi oslanja na Rusiju kao na partnera “i u dobru i u zlu” tj pod bilo kakvim uvjetima. Vrimena su zaj…. i treba mislit prvenstveno na vlastiti narod, pa onda sve ostalo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI