Iran šalje mornaricu u Crveno more

Iranski ratni brod
30 komentara

Do razvoja događaja dolazi usred operacije koju predvode SAD protiv jemenskih Huti militanata, koji su nedavno napadali komercijalne brodove

Iranski razarač Alborz prešao je tjesnac Bab-el-Mandeb i ušao u Crveno more u ponedjeljak, izvijestile su državne novinske agencije IRNA i Tasnim. Raspoređivanje je uslijedilo nakon smrtonosnog susreta američkih ratnih brodova i jemenskih Huti militanata na plovnom putu u nedjelju.

Šijitska skupina povezana s Iranom kontrolira velike dijelove Jemena, uključujući glavni grad Sanu i luku Al-Hudaydah, od izbijanja unutarnjeg sukoba 2014. U studenom su Hutiji počeli napadati komercijalne brodove koji su prolazili Crvenim morem, za koje vjeruju da su u vlasništvu Izraelaca ili da su krenuli prema Izraelu. Militanti tvrde da djeluju u znak solidarnosti s Hamasom u Gazi.

Prema izvješću IRNA-e od ponedjeljka, razarač Alborz raspoređen je na ključnom plovnom putu, koji čini oko 12% cjelokupne globalne trgovine, zbog “rastućih napetosti”.

U subotu navečer i nedjelju ujutro, američki razarači, USS Eisenhower i USS Gravely, odgovorili su na dva uzastopna poziva u pomoć kontejnerskog broda Maersk Hangzhou koji plovi pod zastavom Singapura, a koji je u vlasništvu i pod upravom Danske. U drugom susretu nekoliko američkih helikoptera otvorilo je vatru na četiri mala broda kojima su upravljali Hutiji. Tri su uništena kao rezultat toga, objavilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) u objavi na X (bivši Twitter).

Glasnogovornik Hutija, Yahya Saree, potvrdio je incident, otkrivajući da je deset militanata skupine ili ubijeno ili nestalo.

Pentagon je procijenio da su Hutiji u Crvenom moru od 19. studenoga napali ili zauzeli 23 komercijalna broda.

Američka mornarica, zajedno s ratnim brodovima devet drugih država, patrolira ključnim vodenim putem od 19. prosinca u sklopu operacije Prosperity Guardian. Hutiji su osudili raspoređivanje snaga kao “sastavni dio agresije protiv palestinskog naroda, Gaze i arapske i islamske nacije”.

Dok je Teheran odbacio optužbe Washingtona o svojoj umiješanosti u napade, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ukazao je na navodne dvostruke standarde u razgovoru sa svojim britanskim kolegom Davidom Cameronom u nedjelju.

“Izraelu se ne može dopustiti da masakrira žene i djecu i provodi genocid u Gazi i zapali regiju, ali smatrajte zaustavljanje izraelskog broda u Crvenom moru ugrožavanjem sigurnosti ovog gospodarskog plovnog puta”, inzistirao je iranski diplomat.

Crveno moreHutiiranJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 mjeseci prije

“Američka mornarica, zajedno s ratnim brodovima devet drugih država, patrolira ključnim vodenim putem od 19. prosinca” – provjerite malo informacije koje prenosite prije objave jer ovo nije točno. Tih 9 država uključuje i Italiju koja je brzopotezno objavila da im fregata Virginio Fasan tamo ide drugim poslom (po pozivu talijanskih brodovlasnika). Španjolska je objavila da neće sudjelovati. Australija također. Nizozemci šalju samo dva člana osoblja – oficira, Norveška njih 10 – u Bahrain. Danska šalje jednog oficira, dakle čak niti jedan čamac ili jet-ski. Rasipa se podrška američkom intervencionizmu jer pomalo i kvislinzi shvaćaju da bi mogli ostati bez kože u procesu. Na kraju priče se SAD i UK budu zadovoljili bombardiranjem baraka i svatova po Jemenu, predstavljajući to kao moćnu anti-terorističku akciju. U praksi biti će sretni da Hutima još nisu isporučeni napredni protu-brodski sustavi iz Rusije, Irana i Kine obzirom da im se Saudi nisu pridružili u kopnenoj… Čitaj više »

abc
4 mjeseci prije

Amerikanci bi opet rado tuđim kurzcem po trnju mlatit, ali tuđeg kurzca nema… Morat če mlatit svojim ali nemaju muda……

Nenad
4 mjeseci prije

…. malo prije čitam kako se britanci (mislim u Guardianu) čude i ne mogu vjerovati da su se Iranci usudili i da je ovo nešto nahrabrije do sada što su napravili pogotovo u ovakvoj situaciji — Husi jedva čekaju i Boga (prije Allaha🤣) mole da budu napadnuti od sluga sotonine sinagoge jer će im onda porasti popularnost u cijelom svijetu a stanovništvo biti homogenizirano 100% za bitku koju ne mogu izgubiti ni pod razno …..

MladenSt
4 mjeseci prije

Ovo Iranci imali bojevo gađanje s katapultima po ratnim brodovima 😂.Nagleda sam se ratnih brodova ali ovakvu vanjsku oplatu ne viđe šta bi rekli Crnogorci .

borjana
4 mjeseci prije

Jeli to taj “razarač” šta je na fotografiji?!? 😀 😀 😀
Da nije možda taj “razarač” već jednom bio potopljen?!?

I ta gajeta od broda bi trebala bit neko upozorenje amerima?!? ajme…

Mislim da su ovi iranci i njihova ratna mornarica najoptimističnija nacija na svitu.

Max
4 mjeseci prije

Iran pokazuje snagu a poginuli uvijek budu osvećeni. Husiti to neće zaboraviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI