Iranska brodska flotila pod venecuelskim zastavama promijenila je smjer, pokazuju izvještaji koji se pozivaju na američke dužnosnike

Venecuelanska flotila
2 komentara

Američka obavještajna služba primijetila je prošlog mjeseca iransku fregatu i brod za gorivo, koji su krenuli prema Venezueli. Iran je potvrdio raspoređivanje brodova, upozorivši SAD protiv bilo kakvih “pogrešnih izračuna” i naglašavajući da brodovi djeluju u međunarodnim vodama. Ovaj tjedan zapovjednik iranske mornarice rekao je da je raspoređivanje “jako zabrinjavajuće” za teheranske neprijatelje.

Iranska flotila koja je krenula u smjeru Venezuele prošlog mjeseca i stvorila glavobolju dužnosnicima u Washingtonu, koji su očajnički nastojali raskinuti blisku iransko-venecuelsku gospodarsku i vojnu suradnju, čini se da su promijenili smjer, izvještava Politico, pozivajući se na američke dužnosnike.

Dužnosnici, koji su ranije tvrdili da brodovi možda nose oružje prema latinoameričkoj naciji, sada se navodno plove Atlantikom, uz zapadnu obalu Afrike. Jedan dužnosnik obrane sugerirao je da možda idu prema Siriji ili čak Rusiji.

Među brodovima su Sahand, fregata klase Moudge, i 755 stopa dugački lučki brod Makran i nosač goriva za koje američka obavještajna služba možda nosi i gorivo i oružje, uključujući brodove sposobne za brze napade i drugo oružje. Iranski mediji ranije su potvrdili da je Makran naoružan mogućnostima elektroničkog ratovanja i raketnim sposobnostima kako bi osigurao svoju obranu.

Flotila je već nekoliko puta na svom putu promijenila smjer, kreće se u cik-cak načinu, pokušavajući izbjeći ili zbuniti Pentagon i američke obavještajce.

Politicoov izvor rekao je da dužnosnici u Washingtonu vjeruju da promjena smjera ukazuje na to da su se nedavni američki diplomatski pritisci na vlade na zapadnoj hemisferi, uključujući Venezuelu i Kubu, u smjeru odbijanja brodova, pokazali uspješnima. Međutim, vlasti u Caracasu, Havani i Washingtonu još nisu komentirale to pitanje.

Nasilni partneri

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price odbio je komentirati odredište brodova na novinarskom brifingu u četvrtak, ali je potvrdio da Bijela kuća “prati razvoj događaja” i upozorio da su SAD “spremne iskoristiti nadležne vlasti, uključujući sankcije, protiv bilo kojeg aktera što omogućuje trajno pružanje oružja Iranu nasilnim partnerima i opunomoćenicima širom svijeta.”

Price nije pojasnio što je s ponašanjem Venezuele donijelo proglašenje “nasilnim partnerom” Irana. Caracas nije sudjelovao ni u jednom ratu od Drugog svjetskog rata, kada se pridružio Sjedinjenim Državama i drugim savezničkim silama u borbi protiv Sila Osovine. Što se tiče sankcija, Washington se već obrušio na obje države, na neke od najstrožih ograničenja koja se mogu zamisliti, a ostaje nejasno što se još može učiniti na ovom području.

Flotila je u svibnju isplovila iz iranskih voda zapadno prema smjeru Venezuele, uspješno zaokruživši Rt dobre nade povijesnim prvim putovanjem za zemlju, koja tradicionalno ograničava svoje pomorske operacije na svoje obale i povremeno raspoređivanje u Crvenom moru, Sredozemlju ili Indijskom oceanu.

U ponedjeljak se zapovjednik iranske mornarice komodor Hossein Hanzadi pohvalio da je prvi dolazak Irana na Atlantik “jako zabrinuo neprijatelje zemalja” i naglasio da je raspoređivanje Islamske Republike strogo “usmjereno na promicanje suradnje s primorskim zemljama u Atlantiku.”

Ranije je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh naglasio da “ni jedna zemlja” nema ovlasti kršiti iransko pravo na operacije u međunarodnim vodama i na temelju međunarodnog prava te upozorio svakoga tko bi nastojao zaustaviti slobodan prolaz iranskih brodova protiv “pogrešne procjene”.

Prošli je tjedan američki časopis Foreign Policy naznačio da će prema postojećim međunarodnim zakonima koje su SAD priznale, Washington imati pravo djelovati protiv iranskih plovila samo ako predstavljaju neku vrstu ”neposredne opasnosti”. Teoretski, rekao je FP, brodovi bi čak mogli uploviti u američke vode ako su njihove namjere nevine, iako bi im u tom slučaju američke vlasti mogle zapovjediti odlazak.

Iransko-venecuelska suradnja

Iran i Venezuela desetljećima su radili na uspostavljanju strateškog partnerstva, ne dopuštajući da velika udaljenost između nacija i njihovih radikalno različitih vladajućih ideologija stoji na putu njihovoj suradnji. U posljednje dvije godine, unatoč tome što je i sam pod američkim sankcijama, Teheran je pomogao Caracasu u prevladavanju američkih ograničenja prema latinoameričkoj naciji, osiguravajući mu benzin, rezervne dijelove za rafinerije i isporuke hrane.

iranSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

Isto ovako je bilo prije nekoliko mejseci, više su dosadile ove predstave za javnost.

Ad astra
2 godine prije

Što znači pojam “brodska flotila”? Da li je ovaj članak pisao isti autor koji je definirao ona poznata načela. Dajte se malo koncentrirajte kad pišete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI