Iranska igrica omogućava igračima da se ’zabave’ osvećujući se SAD zbog ubistva Soleimanija

Iranska igrica za osvetu SAD zbog ubistva Soleimanija
26 komentara

Amerika je 3. januara 2020. godine izvršila atentat na iranskog komandanta Quds snaga Kasema Soleimanija napadom drona u Bagdadu. Iran se zakleo na osvetu i 8. januara lansirao preko desetak projektila na par američkih baza u Iraku, ranivši preko 100 američkih vojnika. Islamska Republika je zadržala pravo na dalje odmazde.

Center Games, mali iranski proizvođač igrica za mobilne telefone poznat po nekoliko naslova, stvorio je novu mobilnu igricu koja omogućava korisnicima da se „osvete“ flotama ratnih brodova „terorističkih Amerikanaca“ i nosačima aviona za atentat na generala Kasema Soleimanija.

Igrica pod nazivom „Severe revenge“ (Teška osveta) objavljena je početkom ove godine na iranskom Android tržištu Cafe Bazaar, a opisana je kao „porodična strateška igra o osveti terorističkoj Americi kako bi porodice, mladi i tinejdžeri mogli potrošiti svoje vrijeme i energiju u borbi protiv neprijatelja čak i dok se opuštaju i zabavljaju.“

Aplikacija je procijenjena za uzrast od 10 godina. Snimke ekrana igrice pokazuju da korisnici mogu da koriste širok spektar oružja, uključujući rakete, raketne granate i mitraljeze na američke flote.

Ako vas mobilne igrice ne interesuju, druga iranska kompanija pod nazivom Iran Bazi stvorila je društvenu igru zasnovanu na kartama i mrežnim mapama, takođe nazvanu „Teška osveta“, omogućavajući do četiri igrača da se osvete američkim nosačima, bazama i trupama.

Igru, za koju je rečeno da je pogodna za igrače svih starosnih grupa, Digikala, iranska kompanija za e-trgovinu kategoriše kao „mozgalicu / edukativnu igru“ i ima ocjenu 3,7 od pet na osnovu 28 ocjena, pri čemu se čini da je glavna žalba recenzenata njena složenost. Igra je dostupna za kupovinu u protuvrijednosti od oko 0,95 američkih dolara.

Od atentata na Soleimanija u januaru 2020. godine, iranski zvaničnici su više puta upozoravali da ta zemlja još uvijek nije „zadala recipročni udarac SAD“ zbog ubistva komandanta. Prošlog mjeseca, zamjenik komandanta Revolucionarne garde za politička pitanja Jadollah Javani rekao je da je razlog zbog kojeg Iran nije uzvratio SAD ubistvom visokog američkog vojnog zvaničnika taj što nije uspio da „nađe nikoga ko je jednako vrijedan“.

Prije njegove smrti, Soleimani je približno dvije decenije zapovijedao elitnim eksteritorijalnim borbenim snagama Quds, i za to vrijeme izvodio operacije protiv talibanskih militanata u Avganistanu, Daesh (ISIS) i terorista-pripadnika Al-Qaede u Siriji i Iraku i pružao savjetodavnu podršku protiv izraelskih snaga tokom Libanskog rata 2006. godine.

aplikacijaigriceKassem SoleimaniTeška osveta
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
3 godine prije

Kontrola je prokleta stvar.

Teheranac
3 godine prije

Na kraju (posljednja rečenica) izgleda da je genral Sulejmani pomagao Izraelu. Ako ste u mogućnosti ispravite rečenicu. Hvala.
Savjetodavno je pomagao libanskim borcima protiv izraelskog agresora u napadu na Liban u ljeto 2006. godine.

Istražuj
3 godine prije

“….pružao savjetodavnu podršku izraelskim snagama tokom Libanskog rata 2006. godine…”

@Redakcija
Ne bih rekao “izraelskim”.
Prije ce biti da ste namjeravali napisalti Hezbolahu?

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Kon
3 godine prije

Da li je to onaj general koji je pružao podršku jednoj strani u ratu u BiH. I ne samo podršku nego je i boravio na prostoru BiH. Ako je to taj general onda mi s ovih prostora stvarno trebamo žaliti za njim.

Ante
3 godine prije

To i mogu samo u igrici.
Bolje im je da sute da ne dobiju po žvaljama.

Turban i maska
3 godine prije

Hehe,mucenici igraju igrice i grickaju pistaci,sok i nevjerica u pentagonu,amerika je pred porazom hahagaha

Žvuž
3 godine prije

Odličan način za indoktrinaciju djece i pravljenje od njih životinja koje će, kada mule to zahtijevaju, bez problema ubiti “neprijatelja”. Mnogi ovdje na Iran gledaju sa simpatijama jer se suprotstavlja anglo-cionističkoj imperiji, no realno radi se o totalitarnoj teokratskoj državi iz koje bi valjda svatko od komentatora s Logičnog, čim bi mogao, pobjegao glavom bez obzira kada bi se tamo rodio i tamo zapeo. Nije u Iranu ništa manje bolesna atmosfera nego na zapadu, čak štoviše. O uvjetima života za prosječnog čovjeka da ne pričamo. Nisam antiiranski nastrojen, no i njih treba promatrati objektivno, ne ih idealizirati.

Inače likvidacija Sulejmanija je vrhunski kirurški vojni udarac i legitimna akcija. Čisto, bez civilnih žrtava. Isto bih rekao i za likvidaciju nekog američkog (zapravo bilo čijeg) generala koji aktivno sudjeluje u vojnim operacijama.

Alex
3 godine prije

To im je naksimalni domet u ratu sa USA.😆

Kažun d.d.
3 godine prije

Ha,ha,stvarno su naivni Iranci.
Ovi iz Hollywooda već xy godina ubijaju
teroriste – muslimane ,Arape,Ruse,Kineze i sve negativce.

Normalno ,slave US ARMY.
I na tu propagandu,ne padaju samo djeca,već i odrasli.
Da,zaboravio sam tko su vlasnici poznatih filmskih kompanija……..
E,da nije Rambo bio u AFG. ,još bi Rusi imali najveći udio u
prodaji heroina.

Inače,film TOP GUN financirala je armija.Instruktorica i avion F-14 – ODLIČNI
Svaka država fura svoju reklamu ili Svaki xxxx svoga konja hvali.
Zaboravio, čak i članove AL qaide ubijaju marinci u filmovima,a
u stvarnosti ih financira VLADA.

U Iranu – indoktrinacija ?

U USA – brainwashing / ispiranje mozga ?

Ma,ne,to je samo PATRIOTIZAM- show must go on.

Jednostavno,zar ne?

Pozz svima !

3 godine prije zadnji put uredio Kažun
Hamer
3 godine prije

Neka budu sretni što su riješili jednog čovjeka a nisu izbombardiraili cijelu državu

Max
3 godine prije

Nije pružao savjetodavnu podršku Izraelskim snagama . A igrica zvuči zanimljivo.

Laki
3 godine prije

Dok nepismenom narodu serviraju zabave za malu djecu evo kako kukaju iranski glavni zvaničnici:Hamidreza Oloumiyazdi predstavnik Irana pred sudom ICJ (Međunarodni sud pravde);da su američke sankcije OČITO KRŠENJE SPORAZUMA O PRIJATELJSTVU DVAJU ZEMALJA IZ (pazi sad ovo nije zajebancija)1955.god.Sankcije stvaraju “PROBLEME I PATNJE, MEĐU KOJIMA I REKORDAN PAD IRANSKE TRGOVINE, UZ GOTOVO UDVOSTRUČENJE CIJENA PREHRAMBENIH NAMIRNICA I TEŠKE UDARCE NA ZDRAVSTVENI SUSTAV”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI