Iranski najviši zvaničnik za bezbjednost kaže da je ubistvo Soleimanija “najveći poklon” terorizmu u regionu

Qasem Soleimani
11 komentara

Na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa, zapovjednik Snaga Qudsa Islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC), general Kasem Soleimani, ubijen je tokom putovanja dobre volje u Irak u januaru, ciljanim udarom bespilotnih letjelica, zajedno sa Abu Mahdi al-Muhandisom, zamjenikom šefa iračke milicije Hashd al-Sha’abi.

Sekretar iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost (SNSC), kontraadmiral Ali Shamhani, izjavio je u subotu da je atentat na generala Kasem Soleimanija od strane američkih snaga bio “najveći poklon” terorizmu u regionu.

“Negodovanje i ogorčenje SAD i cionističkog režima Izraela protiv Kassem Soleimanija i Abu Mahdi al-Muhandisa bili su zbog njihove nezamjenjive uloge u borbi protiv terorizma Takfirija u regiji i otkrivanja američke antiterorističke šarade,” Rekao je Shamhani, govoreći na sastanku o Soleimanijevom ubistvu, navodi se u izvještaju.

Sastanak, kojem je prisustvovao veći broj iranskih pravosudnih, političkih, bezbjednosnih, obavještajnih i vojnih zvaničnika, navodno je bio posvećen diskusiji o “političkim i pravnim aspektima” nezakonitog ubistva generala, jedne od najpoštovanijih ličnosti u Iranu, i donošenje neophodnih odluka za ubrzavanje procesa odmazde i pravde za atentat, navodi Mehr News.

Shamhani je rekao da međunarodna zajednica “mora cijeniti napore i žrtve” koje su uložili pokojni general Soleimani i al-Muhandis u borbi protiv terorizma u regionu.

U ponedjeljak je glavni tužitelj Teherana Ali Alkasi-Mehr objavio da je Iran odobrio mjeru kojom se od Interpola traži da američkog predsjednika Donalda Trumpa, zajedno sa desetak američkih i stranih zvaničnika, stavi na njegovu međunarodnu Crvenu listu traženih osoba zbog ubistva Soleimanija.

“Bilo je moguće identifikovati 36 osoba koje su učestvovale u pripremama i učestvovale u atentatu na Kasema Soleimanija, među njima političke i vojne ličnosti iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja”, kaže Alkasi-Mehr u izjavi. „Na vrhu liste je američki predsjednik Donald Trump“.

Kasnije tokom dana, portparol Interpola rekao je da neće razmotriti nijedan iranski zahtjev za Trumpovo hapšenje, pozivajući se na smjernice organizacije.

„U skladu sa članom 3. Ustava Interpola,„ strogo je zabranjeno da Organizacija preduzima bilo kakvu intervenciju ili aktivnosti političkog, vojnog, vjerskog ili rasnog karaktera“. Stoga, ako i kada se takvi zahtjevi pošalju generalnom sekretarijatu, Interpol neće razmotriti takve zahtjeve”, rekao je portparol.

3. januara američke snage izvršile su ciljani napad bespilotnim letjelicama protiv generala Kasem Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad, pošto je iranski general posjetio Irak u znak dobre volje radi normalizacije odnosa Irana sa regionalnim državama.

Trump je u to vrijeme izjavio da je udar protiv Soleimanija vođen po njegovom nalogu. Pentagon je potvrdio odgovornost za operaciju.

Atentat na Soleimanija doveo je do velike eskalacije tenzija između Teherana i Washingtona, na šta je Iran zvanično reagovao pokretanjem vazdušnih napada na dvije iračke vojne baze u kojima borave američke trupe.

 

iranKassem Soleimaniubistvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Sto Írán nekaze kako je ubijen Sulejmani, kakvim oruzjem.Amerikanci imaju takvo oruzje sada dá u autu ubiju izabranu osobu stim dá ostalim u autu se nista nedogodi.Tako ostalima sú htjeli dokázati dá radije sute ili ih čeká ista sudbina.

Wuren
3 godine prije

Onaj koji ubija žene i djecu u ime religije, nema mjesta među ljudima.

Tim
3 godine prije

Sada u Iraku vlada mir. Nema kalifa na mesto kalifa, pašteta ga odnijela.

Davor drugi
3 godine prije

Ubijen 3. 01. 20, ovi još uvijek zasjedaju i smišljaju način odmazde?!?
Ovim tempom ne postoji ni teoretska šansa da će do odmazde doći za Donalda živog.

Perun
3 godine prije

USA su Sulejmanija mogli uzeti za pregovaraca i sebi ravnog ….P.S Zapadni svijet je zapao u krizu identiteta ,pogotovu establisment iz USA

Max
3 godine prije

Kontaadimiral je u pravu , Pokojni general je bio stup borbe protiv isila i time smetnja ambicijamay SAD a i Izraela ali je uspostavio osovinu otpora koja postoji i dan danas.

piždro
3 godine prije

Faca je bio! a gdje ćeš naći u natu takve ličnosti i oficire… svi izgledaju ko gušteri..

Ma koji teroristi
3 godine prije

.. BOKO HARAM

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI