Iran traži od Interpola pomoć pri uhićenju Trumpa i 47 drugih američkih dužnosnika odgovornih za atentat na generala Soleimanija koji se dogodio u siječnju prošle godine.

Iran zeli uhapsiti Trumpa
44 komentara

Iran je zatražio neka Interpol izda “Crvenu obavijest” za Donalda Trumpa i 47 drugih dužnosnika zbog njihove “uloge” u atentatu na Qassema Soleimanija koji se dogodio u siječnju prošle godine, rekao je glasnogovornik pravosuđa Gholam Hossein Esmaeili.

“Zahtjev za izdavanje” Crvene obavijesti “za 48 osoba uključenih u atentat na mučenika Soleimanija, uključujući američkog predsjednika, kao i zapovjednike i dužnosnike Pentagona i snage u okruženju, predan je Interpolu”, rekao je Esmaeili na konferenciji za tisak u Teheranu u utorak. “Islamska Republika Iran vrlo ozbiljno prati progon i kažnjavanje onih koji su zapovjedili i izvršili ovaj zločin”, dodao je.

Prema Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije,”Crvena obavijest” zapravo je “zahtjev za provođenje zakona širom svijeta i pravo na lociranje i privremeno uhićivanje osobe ili osoba koja čeka na izručenje, predaju ili sličnu pravnu radnju.” Interpol napominje da se ne radi o tjeralici.

Iranski ministar obavještajnih poslova Mahmoud Alavi također je u utorak govorio o tom pitanju rekavši da je Iran pripremio 1.000 stranica dokumenata za upućivanje na Međunarodni kazneni sud kako bi dokazao da je protiv generala Soleimanija upotrijebljen terorizam od strane jedne države. Također je obećao “oštru osvetu u pravo vrijeme”.

Iranski general Qassem Soleimani ubijen je u američkom napadu bespilotnom letjelicom 03. siječnja 2020. tijekom posjeta Bagdadu. Agnes Callamard, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska, sažeta ili proizvoljna izvršenja, opisala je na svome Twitter računu na obljetnicu atentat kao “nezakonit” i kao “čavao koji je zabijen u lijes međunarodnog prava.”

Iran je već zatražio pomoć Interpola u uhićenju Donalda Trumpa i 35 drugih dužnosnika zbog “optužbi za ubojstvo i terorizam” u lipnju prošle godine. Međutim, Interpol je odbio zahtjev, pozivajući se na svoj ustav koji mu zabranjuje poduzimanje “bilo kakve intervencije ili aktivnosti političkog, vojnog, vjerskog ili rasnog karaktera”.

Visoki iranski dužnosnici, uključujući predsjednika Hassana Rouhanija, u više su se navrata obvezali na osvetu atentata na generala Soleimanija.

Donald Trump trebao bi napustiti dužnost 20. siječnja, a Iran je izrazio nadu da bi kraj njegova predsjedništva mogao značiti da bi mogao biti izveden pred lice pravde.

Donald TrumpKassem SoleimaniMahmoud Alavi
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nomen
3 godine prije

Najdraži od svih režima koji pravi nuklearne bombe.

3 godine prije zadnji put uredio Nomen
hiber
3 godine prije

Nakon ovog Trumpovog fijaska u Georgiji, ajatolasi će morati stati u red. A u vezi Sulejmanija bolje da pitaju Putina.

Ice
3 godine prije

S Trumpom je svakako gotovo. Po najnovijim informacijama, njegovi republikanci kojima je pružao podršku, izgubili su bitku za senat. Sad demokrate kontroliraju i kongres i Bijelu Kuću.

SULE
3 godine prije

Ovo je smjesno za citat jer IRANCI počinju snimati komedije

Patriot
3 godine prije

A što sa Nobel-ovcom Obamom i Killary koji su odgovorni za smrt stotine tisuća civila?

SULE
3 godine prije

IRANCI ce snimati smjesne komedije ubrzo u Tel Aviv.

ze.b
3 godine prije

Veoma nezreli komentari. Naravno da su Iranci svjesni da od toga nema ništa, posebno jer su u pitanju ameri a pogotovo vojna grla. Ameri imaju zakon kojim se zabranjuje izručenje njihovih državljana.
Poanta je u tome da stalno treba ukazivati i označavati krivce za međunarodini terorizam, posebno kada su ameri u pitenju jer imje to već postala navika. Čak više niti ne skrivaju svoju krivicu, sam Trump je rekao kako je on naredio atentat.

burt
3 godine prije

Soleimani je za SAD bio najopasniji čovjek koji je likvidiran u zadnjih 20 godina, ostali Saddam, Gaddafi, Bin Laden, Baghdadi su likvidirani kad su njihove strukture vlasti i organizacije već bile srušene ili usitnjene ali Soleimani je bio na vrhuncu moći i najvažniji čovjek Irana nakon Homeinia, još 2000 godine ni jedna organizacija pod nadzorom Soleimanija nije imala rakete za napad na Tel Aviv a danas imaju IRGC iz Irana, iračke milicije iz Iraka, Hezbollah iz Libanona i Hamas iz Gaze, likvidacija Soleimanija je bila značajan potez Trumpa ali sve ostalo u njegovoj vanjskoj politici je bilo promašaj jer nije prepoznat ni kao mirotvorac ali ni kao čvrstorukaš, Kim ga je namagarčio s lažnim prijateljstvom, Talibani su ga ismijali nedolaskom u Camp David a Khamenei i Maduro su ga ponizili sa tankerskom igrom Iran-Venecuela a Trumpov pokušaj da sruši diktatore sankcijama i sudskim tužbama nije uspio

3 godine prije zadnji put uredio burt
Tom
3 godine prije

Vidim u zadnjih par dana se na više portala širi vijest da Iran sprema napad na Amerikance
Ja bi rekao da se Izrael sprema da uvuce Ameriku u rat protiv irana

cibo
3 godine prije

Trump je nanio mnogo zla sirom svijeta.
Jedino je profitirao Izrael. Usprkos tome i zhidovi mu zabijaju noz u ledja.
Trumu je mjesto na smecu povijesti kad vec ne radi Haag za njega.

hiber
3 godine prije

Iran je najveći gubitnik u zadnje četiri godine. Slomom Armenaca potpuno je izoliran sa svih strana osim Pakistana. Azerima su porasla krila i sada motre 7-8 miliona Azera oko Tabriza, saveznici Armenci su im doživio slom. Sa Turcima nikad nisu na čisto jer mijenjaju strane svaka dva dana. Zapravo ni sami nisu na čisto tko je naručio ubojstvo Sulejmanija jer je Trump mislio da vrši narudžbu za nekakav resort.

Spartak
3 godine prije

Već je davno sve jasno. Kako ono reče Staljin, nije važno kako tko glasa već je važno tko broji glasove. A i to je mnogo starije od Staljina. I još k tome imamo doba kompjutora, koji olakšavaju zadaću. Svima je jasno da su anglocionistički gospodari USA htjeli maknuti Trumpa i to su i napravili, ne birajući sredstva. Pravo je čudo da je dobio i toliko glasova koliko je dobio, ali nisu htjeli da je namještaljka potpuno prozirna.
Jedini potez kojim je Trump mogao produžiti vlast bio je napad na Iran ranije tijekom 2020. i (zajedno s Izraelom) bombanje nuklearnih postrojenja. To nije učinio, jer ipak nije toliko nemoralan, no to ga je koštalo gubitka “izbora”

ledeno doba
3 godine prije

Hm… nekako mi ova iranska prijetnja hapšenjem i sudom protiv Trumpa zvuči slično prijetnji demokrata i antife u SAD-u, I tamo su rekli da ga treba uhapsiti i suditi mu…

Nije tajna da se iransko vodstvo raduje pobjedi Bidena i Demokrata, jer će se opet obnoviti onaj sporazum, koji je sklopio Obama 2015. sa Iranom o stabilizaciji odnosa, postepenom skidanju sankcija, postepenom uspostavljanju odnosa itd.. Zauzvrat se Iran faktički odriče svog atmomskog programa, ili, ajmo reći, savija leđa…

Komunjara
3 godine prije

SAD i Izrael su odmetnici od međunarodnog prava. Za njih zakoni ne vrijede. Ako im se možeš osvetiti sam, onda je dobro. Ako ne, ne trebaš se sramotiti i gubiti vrijeme. UN, Interpol, Vs i slično, nemaju jurisdikciju nad SAD-om i Izraelom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI