Iranski ministar Zarif: “Molim za oprost, nisam znao da će snimka biti objavljena”

Mohamed Javad Zarif
24 komentara

Iranski ministar snimljen je s iskrenim kritikama na račun generala, koji se u domovini smatra mučenikom, u okviru projekta “usmena istorija” koji dokumentuje rad vlade Hassana Rouhanija. Snimak je trebalo da bude smješten u arhivu za buduće studije i nije bio namijenjen javnom objavljivanju.

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izrazio je žaljenje zbog curenja njegovih iskrenih izjava o pokojnom generalu Qassemu Soleimaniju i zatražio od sunarodnika, uključujući generalovu porodicu, da mu oproste za ono što je rekao. „Nadam se da će mi oprostiti veliki narod Irana i svi koji su voljeli generala Sulejmanija, a posebno sjajna porodica Sulejmani“, rekao je Zarif u izjavi objavljenoj na njegovom zvaničnom nalogu na Instagramu. Zarif je dalje rekao da njegove riječi nisu predviđene za objavljivanje i da bi, da je znao da će biti objavljene, drugačije sročio svoje izjave tokom intervjua.

Sadržaj kontroverznog snimka

Ministar inostranih poslova uletio je u vruću vodu nakon što je snimak sa njegovim intervjuom za projekat “usmena istorija” procurio u strane medije. Projekat je osmišljen kako bi zabilježio istoriju osam godina vlade Hassana Rouhanija za buduće studije. Međutim, ove snimke, uključujući onu snimljenu sa Zarifom, nikada nisu smjele biti javne.

U svom intervjuu, Zarif iznosi niz kontroverznih tvrdnji, uključujući navode o tome kako general Sulejmani pokušava da potkopa potpisivanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i navodno koristi Iran Air za isporuku oružja u Siriju, stavljajući tako nacionalnu aviokompaniju pod američke sankcije. Ministar inostranih poslova tvrdio je da su Sulejmanijeve akcije često štetile Iranu više nego što su mu pomagale.

U isto vrijeme, Zarif je pohvalio saradnju sa Sulejmanijem uoči američke invazije na Avganistan i Irak i insistirao da je ubistvo generala od strane SAD u januaru 2020. predstavljalo težak gubitak za naciju. General se u svojoj domovini smatra mučenikom, koji se borio protiv neprijatelja Islamske Republike, zbog učešća u borbi protiv Daesh, kao i zbog aktivne uloge u iransko-iračkom ratu 1980-ih. Teheran vjeruje da je snimak procurio s ciljem potkopavanja iranske vlade. Iranski predsjednik Hassan Rouhani naložio je istragu kako bi se otkrilo ko je odgovoran za otkrivanje snimka.

Ponavljamo, ne smije se zaboraviti da je razgovor vođen u redakciji medija Iran International koji ima sjedište u Londnu, a vlasnici su mu iz Saudijske Arabije. Pričati o Iran Air i slanju oružja za Siriju ispred plaćenika Saudijske Arabije, može se okarakterizovati kao čin veleizdaje. Javad Zarif je dugo vremena živio u Sjedinjenim državama, gdje je završio fakultet i doktorat.

iranMohamad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
2 godine prije

Zašto ste preskocili jucerasnji napad izraela na djalabad de su sravnili neke fabrike pored rusa

Zvrk
2 godine prije

Sve sam uvjereniji da je upravo Zarif to s namjerom pustio u eter. Napada kabalu njihovim oružjem. Teško može iskusni diplomatski lisac si dopustiti toliki gaf.

Jednostavno receno
2 godine prije

Dokle je svijet otišao da se pošlo i za istinu izvinjavati. Ako ko si stvarno misllio i rekao nemaš se kome izvinjavati jer nisi slagao. Trebaju se izvinjavati oni koji pokušavaju svima reći sve što im odgovara a misle sve naj gore.

ustefbszudbvuszbdfuz
2 godine prije

Ne rise……………………….

Marko9
2 godine prije

Postovani novinaru, izvinite na moju primjedbu…
Iranski ministar snimljen je s iskrenim kritikama na račun generala
Da li vi imate smisao za svoj maternji jezik?

Tko je to ustanovio da su njegove kritike bile iskrene naspram generala?
Jel on to sam izjavio?

2 godine prije zadnji put uredio Marko9
šeronja
2 godine prije

Novo normalno! Uskoro novo logično!

Mrčikola
2 godine prije

Rijetki su oni koji nisu ostali omađijani nakon što im je FED-ov dolar kroz ruke prošao.
Teško da se to može objasniti samo otrovnom kemijom kojom je premazan.

Max
2 godine prije

To što je Zariff naparavio je čista sabbotaža. Pred stranim plaćenicima klevetati pokojnog generala a onda reći oporostite nisam znao da me snimaju je zaista izdaja.

Boba Lazarević
2 godine prije

“Uletio u vruću vodu”? To je doslovan prijevod engleskog izraza “found himself in hot waters”. Mi na Balkanu tako ne govorimo. Ako nemate svoje članke nego samo prevodite, navedite barem link na originalni članak, da se ne mučimo.

Antiglobalist
2 godine prije

Sad je kasno da se kaješ,nima natrag s ovog puta,jezik ti je bio prebrz,rigo’ ko aždaja ljuta,
di da krenem nimaš kamo,svak te gleda mrko….

Ivex
2 godine prije

Znači da potvrđuje da je ipak maknut u dogovoru vrha Irana Amera i Izreala. Jer je se previše zaigrao postao je opasan jer su ga narodne mase obožavale. Ista stvar s junacima iz ovog našega rat počevši od Arkana nadalje do Blaža Kraljevića i ostalih nadobudnih lavova s kratkim sivim u glavi. Uglavnom poslužili za prljave polove nakon toga postali previše omiljeni u široj javnosti pa ih služba riješi po kratkom postupku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI