Iranski tankeri za naftu stižu do Venecuele uprkos protivljenju SAD

Iran i Venecuela prevoz tankera
18 komentara

Pošiljke iranskih naftnih proizvoda stigle su u Venecuelu uprkos američkim negodovanjima protiv sporazuma koji je dio šireg procvata odnosa između zemalja Bliskog Istoka i Latinske Amerike.

Dolazak pošiljki goriva predstavlja jedan u dugom nizu geopolitičkih poraza za Trumpovu administraciju i pad Washingtonovih jastrebova koji dominiraju spletkama Bijele kuće na Bliskom Istoku i u Latinskoj Americi.

Kampanje „maksimalnog pritiska“ usmjerene protiv Teherana i Karakasa imale su za cilj smanjiti uticaj ovih režima i potencijalno dovesti do njihovog pada. Umjesto toga, dvije zemlje otvoreno sarađuju jedna s drugom i javno slave svoj prkos američkim ciljevima i manevrima.

“Nismo sami”, rekao je za državnu televiziju kapetan Luis Somosa Ladea, zapovjednik patrolnog broda venecuelanske mornarice Yekuana, koji je bio u pratnji konvoja tankera. „Učinit ćemo sve što je potrebno da garantujemo suverenitet Venecuele i mir i spokojno snabdijevanje Venecuele benzinom.“

Već danima sadašnji i bivši američki zvaničnici šalju prijetnje preko medija iz Washingtona i nameću zloslutna predviđanja da bi pošiljke mogle biti presretnute.

“U suprotnosti sa američkim kampanjama maksimalnog pritiska, Iran izvlači Venecuelu”, napisao je na Twitteru bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. „Iranskom pokušaju da se suprotstavi američkim prioritetima mora se pristupiti odlučno.“

Međutim, stručnjaci su rekli da se nijedan američki brod nije kretao prema tankerima dok su se probijali kroz dvije hemisfere, a brodovi su stigli u vode Venecuele ne usporavajući ili skrećući s puta. Pristalice Venecuele i Irana pozdravile su pošiljke kao pobjedu.

“Naša meta je Bijela kuća”, napisao je na društvenim mrežama podupirač iranskog režima. „Naš put prolazi kroz Venecuelu.“

Pošiljke uključuju 1,53 miliona barela benzina i alkilatnog benzina u pet hemijskih tankera Handysize i Handymax, prema izvještaju TankerTrackers.com, istraživačkoj firmi koja nadgleda kretanje brodova. Naftni proizvodi bi trebali proširiti sposobnost Venecuele da prečišćava svoju sirovu naftu u benzin.

„Venecueli je potreban benzin, jer zemlja trenutno nema ili ima malu funkciju rafinerijskih kapaciteta i zato se okrenula Iranu kako bi pokušala da ga obnovi, tako da ne moraju da uvoze rafinirane proizvode“, rekao je Samir Madani, suosnivač TankerTracker.com.

U zamjenu za gorivo, Iran je primio oko 500 miliona dolara zlata koje je aviokompanija Mahan Air prebacila krajem aprila, po sporazumu koji zaobilazi američke sankcije obje zemlje.

Mahan, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje uloge u snabdijevanju oružjem i borcima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, od januara je imao više od 10 letova između Irana i Venecuele, prevozeći poslovne ljude, zvaničnike, tehničare i zalihe dok se obje zemlje suprostavljaju SAD. Ti letovi su učestali posljednjih nedelja jer Venecuela nastoji da smiri zahtjeve stanovništva unapređenjem svojih rafinerijskih kapaciteta.

Iranski ambasador u Venecueli najavio je planove za povećanje trgovine i turizma kroz ponovno uspostavljanje redovnih komercijalnih letova koji su obustavljeni prije deceniju.

Međutim, najvažnije veze između dvije zemlje su izvan normalnih diplomatskih kanala, a veze se uspostavljaju između kancelarije vrhovnog vođe Irana Ali Khameneija i generala lojalnih predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru. Sve jače vojne i finansijske elite u obje zemlje pokreću ovaj odnos.

“Ovaj dogovor nije samo u vezi s tankerima”, rekao je sagovornik iz Teherana, koji redovno razgovara sa latinoameričkim zvaničnicima. „Postojala je veoma visoka saradnja između kancelarije vrhovnog vođe i vojnih momaka.“

Neki analitičari tvrde da Iran pomaže Maduru da stvori svoje službe sigurnosti u borbi sa protestima protiv njegove vladavine, razmještajući istu vrstu ideološki vođenih građanskih milicija koje patroliraju ulicama u Teheranu i pomažu u zaustavljanju pobune u Siriji. Takođe postoje optužbe da Maduro pomaže libanonskoj miliciji Hezbollaha koju podržava Iran i učvršćuje odbranu u Latinskoj Americi.

„Očekivala bih da Iran gleda na Venecuelu i Latinsku Ameriku šire kao na prostor u kome može djelovati bez nivoa nadzora ili otkrivanja sa kojim bi se suočio u Sjevernoj Americi ili Evropi“, rekla je Heather Heldman, bivša službenica State Departmenta koja je sada upravljački partner u Luminae Group, konsultantskom savjetovalištu iz oblasti sigurnosti.

Američki admiral Craig Faller, komandant američke južne komande, prošlog mjeseca je tvrdio da je u Venecueli došlo do „povećanja u iranskim aktivnostima“, uključujući i elitu Revolucionarne garde prekomorske tajne sile Quds-a.

Iako su slavljene na strogo kontrolisanim televizijskim kanalima obje autoritarne vlade, pošiljke takođe sugerišu neuspjehe Irana i Venecuele, kojima sve više dominiraju korumpirane vojne elite koje spaja samo antipatija prema Washingtonu.

“Oba režima se bore da zadrže vlast, i oba su režima iz različitih razloga pozicionirali kao protivnici Sjedinjenih Država”, rekla je gđa Heldman.

Iran, pritisnut američkim sankcijama, primoran je da posluje u skrivenim ponudama sa drugim izolovanim državama preko pola svijeta, umjesto da prodaje naftu, naftne derivate i druge izvozne proizvode dugogodišnjim trgovinskim partnerima u obližnjoj Evropi i Aziji.

Venezuela, koja drži najveće svjetske rezerve nafte, uvozi rafinisane proizvode iz Zaljeva, što bi se moglo smatrati katastrofalnim obratom za zemlju koja je pretrpjela ekonomski pad kao rezultat američkih sankcija i višegodišnjeg lošeg upravljanja. Neki strahuju da bi tajni poslovi s Iranom mogli stvoriti veći pritisak SAD na ovu zemlju.

“Kao da nije dovoljno da Venecuela ima složenu humanitarnu krizu, kao da nije dovoljno što smo usred pandemije Covid-19 i da su osnovne usluge urušene, sada takođe moramo da se nosimo sa islamskim terorizmom, koji je glavni izvozni proizvod Irana ”, rekao je Armando Armas, venecuelanski opozicionista.

iranNaftaSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo Malo
3 godine prije

Nesposobni Maduro je gotov i narod čekaju teška vremena. Iran je blokiran pet puta gore nego Venezuela ali se snalazi.

Sulejman
3 godine prije

Suvisno je komentarisati , odakle nekom pravo da nekog blokira a u ostalom SAD dok god ima vojsku na BI Iranu nesmije vise nista jer su osjetili moc iranskih raketa sa kojima su se sprdali… Vjerujem da bi bio blokiran perziski zaljev u slucaju zaustavljanja tankera tako da bi to uvodilo u eskalaciju za koju SAD nije spremna jer ne radi se o Siriji nego IR Iranu … SAD napadaju samo ako nece imati i gubitke isto kao i Izrael dok su u Libanonu poceli primati udarce ubacili u rikverc … Mnogi se nece sloziti ali ovo su cinjenice koje mogu protumaciti na razne nacine no definitivno znaju da Iran ima cime napasti i braniti se inace bi do sada bio kao i Irak raskopan …

BanOvan
3 godine prije

gosn autore ovog uraDTka, neka si ti nama objasnio da su u Iranu i Venecueli rezimi a u USrAniji nisu , kao ni u tvojoj lijepoj, pa neka bude sta ce biti.

Ante
3 godine prije

Ove koji podržavaju blokiranje neke zemlje samo zato jer želi imati neovisnu ekonomsku politiku slobodno se može usporediti sa teroristima. Zapadne zemlje optužuju Kinu i Rusiju za sve i svašta, dok baš ti koji podržavaju blokadu neke zemlje su suodgovorni za ekonomsku propast venezuele pod izlikom demokracije. Mogu za primjer uzeti Ekvador, kada se promijenila stranka na vlasti, ta stranka je toliko korumpirana da je uništila i ono malo zdrave ekonomije.Ali ta stranka podržava zapad i obrnuto. I nitko ne priča kako je Ekvador u još goroj financijskoj situaciji od Venezuele. Nema ratnika iz tipkovnice da nam govore o slobodama i demokraciji. Dok Ekvador doslovce u tolikoj krizi da nema novca da pokopa ljude umrle od korone, pa građani tijela mrtvih iznose na ulicu da ne trunu u kućama. Evo vam video na tu temu https://www.youtube.com/watch?v=Tak_fw_0QbM

Majk Majers
3 godine prije

Hrabra posada. Ja im nebi iša, nema tih novaca. Nikad neznaš kad će Jenki poslat projektil…

Max
3 godine prije

Kako rekoh i Iran i Venezuela su jake države koje se nisu slučajno upustile u ovu operaciju nego da pomognu jedna drugoj i da pokažu moć pred SAD Vrlo blizu njhovom dvorištu. Prisutnost Quds jedinica očito boli proameričke novinare jer se boje kad imaju posla s najboljima . Jer su Quds postrojbe elitna vojna jedinica Islamske republike a ne zbrda zdola skupljena soldateska neke banana države koju američki boysi umlate za 3 dana uz prijenos na CNN u. Nego elitna postrojba koja može stati uz bok najboljima na svijetu na ponos svog zapovijednika mučki ubijenog Qaseema Sulejmanija.

Diogenes
3 godine prije

Sramota za Rusiju i Kinu – Iran i Venecuela im pokazali kako se treba suprotstaviti nasilniku.

Juxel
3 godine prije

Da nije Irana, Hezbollaha , Tigrova….svijet bi gledao na muslimane kao na debile .
Svaka cast mornarima . Ili su sigurni da ih vlada moze efikasno stititi , ili su ludo hrabri.

Armagedon
3 godine prije

Mene je ovo malo iznenadilo , jer ne pratim profesionalno novine i vijesti vec ovako ponekad preko dana ,
Vidim da sam nesto preskocio jer su u Venecueli bili Rusi i Kinezi , Koji su dosta pomogli Venecueli.

Kako oni nisu pomogli Venecueli u ovom slucaju? Odijednom se tu stvorio Iran . A sto je sa Rusima i Kinom .
Pisalo da se iz Venecuele povlavci Ruska kompanija za naftu ,.sto sam i postira na Logicnom, koji je razlog? Nerentabilnost?
Jako malo informacije ima u ovom slucaju . Ako ih i ima iz nekog razloga tesko ih je naci.
Slicna situacija je i u Bijelorusiji , takoder su informacije su jako skrte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI