Iranski udari balističkim projektilima na ISIL zabrinuo Izrael i “regiju”

Iranski balistički projektili
23 komentara
VIDEO – Lansiranje i pogodak odabranih ciljeva u Siriji

Nakon obaranja sirijskog zrakoplova od strane američkog zrakoplovstva i odgovora ruske vojske da će sve letjelice koje se nađu neovlašteno u zračnom prostoru Sirije, bilo da je riječ o dronovima ili vojnim zrakoplovima, biti smatrane neprijateljskima, pala je u sijenu vijest o akciji iranske vojske na sirijskom teritoriju u kojoj su zrakoplovne i raketne snage Iranske Revolucionarne Garde raketirale položaje terorista u sirijskoj pokrajini Deir Ez-Zor.

U napadu je ubijen veći broj terorista, a balistički projektili srednjeg dometa su lansirani iz baza zrakoplovne divizije IRGC koja se nalazi u pokrajinama Kermanshah i Kurdistan, obje na zapadu Irana.

Ističe se i da je ovaj napad bio odgovor na nedavne terorističke napade u Teheranu, kada je poginulo najmanje 18 ljudi.

“Raketni napad na položaje terorista je samo upozorenje. U slučaju da se napadi na Iran nastave, udarit ćemo svom snagom po teroristima i pretvoriti ih u prah i pepeo”, navodi se u priopćenju Korpusa Iranske Revolucionarne Garde.

U napadu je uništen veliki broj vojne tehnike i naoružanja, prenosi iranska agencija Tasnim, a AFP navodi kako je ubijeno mnogo terorista.

Jedinice Iranske Revolucionarne Garde su čekale i prikupljale obavještajne podatke i na kraju pokrenule raketni napad balističkim projektilima srednjeg dometa protiv ISIL-a u Siriji i položaja terorista na kojima su se pripremala vozila za provedbu samoubilačkih bombaških napada.

Izrael je obratio posebnu pozornost na ovu akciju, jer je Iran pokazao veliku preciznost, navodno koristeći više projektila srednjeg dometa “Shahab-3” dometa najmanje 1200 kilometara, a slično oružje iranska vojska nije koristila 30 godina, još od vremena rata s Irakom.

Poruka Teherana je jasna. Iranska Revolucionarna Garda upozorava teroriste i njihove međunarodne pokrovitelje da će se, ako ponove napade na iranski narod, IRGC se osvetiti.

U tom kontekstu, IRGC poručuje “kako će, uz podršku vojne i nacionalne obavještajne službe, biti posvećen jačanju napora u obrani teritorija Irana i osiguravanja potrebnih mjera protiv zavjera”.

“Prolivena krv nevinih iranskih građana neće proći bez odgovora, a naša osveta će nemilosrdno pogoditi teroriste i njihove sponzore”, upozorio je general Mohamad Husein Neyat, jedan od zapovjednika IRGC.

Iranske službe su dobro odabrale ciljeve, jer je u svibnju ISIL najvećim dijelom svoje institucije preselio iz Raqqe u pokrajinu Deir Ez-Zor, blizu granice s Irakom. Teroristička skupina je trenutno utvrđena u gradu Deir Ez-Zoru i okolici, odakle nastavlja voditi svoje operacije.

Ovi napadi potvrđuju da je iransko vodstvo namjerno udarilo u samo središte zapovjednih struktura terorističke organizacije koja je još uvijek aktivna u Siriji i Iraku. No, ne treba previdjeti ni poruku onima koji su u regiji pooštrili retoriku i prijete Islamskoj Republici, budući da nova verzija balističkih projektila srednjeg dometa “Shahab-3” ima domet oko 2000 kilometara, leti 5500 km/h i preciznost mu je 30 do 50 metara.

 

Balistički projektiliNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hr ---------
6 godine prije

Ovo je ustvari odgovor na rušenje sirijskog aviona.Poslije ruskog,evo i iranskog upozorenja da USA i “saveznici” ne pokušavaju osujetiti nastavak kampanje ka Der el Zoru.Očito da je kraj blizu,jer su sponzori terorizma sve nervozniji,a branitelji Sirije izvlače sve jače argumente…

jale
6 godine prije

Sad je pravo vrijeme za uvući SAD u jedan sveopšti svjetski rat. Morati će u tom slučaju zavrnuti ionako suhe slavine državnog budžeta, još više rezati za infrastrukturu i socijalu, a onda će dobiti nemire i pobunu u vlastitom društvu. Da bi odgovorili izazovu, moraće suspendovati sve slobode i uvesti vojnu diktaturu. Moguć i građanski rat u kasnijoj fazi te raspad.

Zagor
6 godine prije

Znači ovako, po židovima i tzv oporbi, samo su dva eksplodirala, i od toga je samo 1 pogodio metu. Po pro SAA izvorima, do sada su izašla 4 videa za 4 različite mete, premda video 2 i 3 udara po meni izgledaju isto, samo snimano iz drugog kuta.
E da i bila je izašla info da su tigrovi spasili pilota. Međutim, to je povučeno naknadno.

DKss
6 godine prije

Od Kermanšaša do Deir ez Zora rastojanje je nešto manje nego od iste tačke do Rijada. Uz još dvije bitne stvari: rakete Šabab se ne moraju lansirati baš odatle, rampe mogu biti i mnogo bliže Rijadu; i domet Šabab raketa prevazilazi i te distance…

Sinisa
6 godine prije

Extremno zanimljivo bi bilo da Rusjs dopusti Iranu da sravni neku Kurdsku bazu ali sa granice sa Avganistanom recimo u Kobaneu.

Osoba C
6 godine prije

Tako funkcionira današnji svijet. Pokažeš da imaš čime, da se ne bojiš to upotrijebiti kad misliš da je potrebno i svi shvate da nije uputno s tobom se puno za*ebavati. Jer na sirotinju se i mišu diže ku*ac.

čitatelj
6 godine prije

https://www.rt.com/news/392940-iran-fires-missiles-syria/
rt navodi Zulfiqar rakete, domet oko 700 km

subaru
6 godine prije

Iranci šalju poruku sa lansiranjem.

Zvrk
6 godine prije

Ipak bijahu zulfikari. Šahabi su za malo veće daljine. U sjeni svega ovo je zapravo golema vijest.

Ivkopivko
6 godine prije

Po ovome ispada da nije bilo teroristickog napada u Iranu, ovaj napad na stakce se ne bi niti dogodio? Zasto? Znaci imaju info i sve podatke, ali nastavit ce ih raketirat samo ako i oni nastave s napadima na Iran? Zvuci neozbiljno ovako na prvu ako vec ozbiljno ratujes protiv isil-a, a svi vjerujemo u to. Koja pm

stipa
6 godine prije

valjalo bi precizirati rusku prijetnju a rekli su sve letjelice nad Sirijom, u području djelovanja ruskog zrakoplovstva, smatrati će ciljevima… Svaka čast irancima, ostalim “zainteresiranim” na “pažnju i razmišljanje” o idućim potezima protiv Irana

bato
6 godine prije

@jale

iz tvojih usta u božje uši, dabogda se ostvarile tvoje riječi, smrt Amerima i njihovim slugama

tuni
6 godine prije

Mogo bi Iran spustiti jih nekoliko i na Al tanft slučajno.
Itako su amer tamo ilegalno i ponašaju se ko da je to dio ZDA.

dalmata
6 godine prije

Mogu i Cionisti i USrA i EU i NATO grist svoja kilava jaja od muke,ali sad imaju o cemu mozgat(ako imaju mozga,u sto sumnjam),Iranci su pokazali sta su tili,a da in se jos vise uvuce strah u kosti,kako su sami zidovski nacisti priznali”Hezbolah je jaci od pola nato saveza i imaju oko 150000 raketa spremnih da procsljaju Izrael,O Rusikim lansiranjima sa brodova i podmornica se zna sve,a ne zna se nista,ali se sigurnno zna da se Ruski medo polako budi.i ja bi bija i te kako zabrinut da sam u usljivoj,krvavoj kozi svih ovih zlotvora.kako se sije.tako se zanje,Tako je bilo i tako ce bit

Jupiter
6 godine prije

Američka vojna industrija trlja ruke, biće para!!!

edi vaki
6 godine prije

Udri bagru nazadnu primitivnu čestitke iz miroljubivog grada.

Svetozar Zelić
6 godine prije

Mislim da je Jale upravu a ako se treba desit rat ajde više.Nebum ga ja izazvao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI