Iranski udari na Izrael: Što je do sada poznato

Izrael i Iran
246 komentara

Teheran je pokrenuo veliku baražnu paljbu projektila i bespilotnih letjelica kao odmazdu za nedavni izraelski napad na njegov konzulat u Siriji

Iran je tijekom noći pokrenuo nekoliko valova napada na Izrael, očito ciljajući vojne lokacije diljem zemlje. Napad je pokrenuo protuzračnu obranu u Izraelu, kao i potaknuo njegove saveznike, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, da dignu zrakoplove iz svojih baza na Bliskom istoku u pokušaju da obore projektile prije nego što dosegnu svoje ciljeve.

Što je potaknulo napad

Napadi dolaze kao odmazda za zračni napad na iranski konzulat u Damasku u Siriji koji se dogodio početkom ovog mjeseca i koji je Teheran pripisao Izraelu. U napadu je diplomatski objekt potpuno uništen i ubijeno je sedam časnika elitnih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), uključujući dva visoka generala.

Napad na konzulat, o kojem je Izrael prešutio kao što to obično čini u slučaju eksteritorijalnih napada, eksplicitno je naveden kao povod za napade od strane IRGC-a. Udari dolaze kao odmazda za “brojne zločine cionističkog režima, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku”, izjavile su Quds snage.

Razmjeri napada

Iran je bio dvosmislen u pogledu razmjera napada, a IRGC je izjavio da je lansirao “desetke projektila i bespilotnih letjelica protiv određenih ciljeva unutar okupiranih teritorija”, opisujući udare kao “opsežne”.

Prema procjenama Izraelskih obrambenih snaga (IDF), Teheran je ispalio baražnu paljbu od više od 200 projektila i bespilotnih letjelica kamikaza na zemlju.

Opseg štete

Većina nadolazećih projektila oborena je prije nego što su uopće stigli do izraelskog zračnog prostora, tvrdi glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari. Samo je dio uspio proći, nanijevši manju štetu Izraelu, rekao je.

Washington je dao sličnu procjenu štete, a predsjednik Joe Biden izjavio je da je SAD “pomogao Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile.”

Brojni nepotvrđeni videozapisi koji kruže internetom, međutim, navodno prikazuju nekoliko projektila kako prolaze kroz izraelsku protuzračnu obranu, pogađajući ciljeve na zemlji.

Međunarodna reakcija

Najbliži saveznici Izraela, uključujući SAD, UK, Njemačku i druge zapadne zemlje, brzo su osudili napade. Biden je sazvao hitan sastanak G7 kako bi procijenili situaciju i “koordinirali jedinstveni diplomatski odgovor na drski napad Irana”.

Izrael i Iran također su razmjenjivali optužbe u UN-u, pri čemu je Iran inzistirao na tome da koristi svoje pravo na samoobranu nakon napada na konzulat, dok je prvi optužio Teheran za kršenje Povelje UN-a. Izrael je zatražio izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, pozivajući to tijelo da IRGC proglasi terorističkom skupinom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je iranski napad kao “ozbiljnu eskalaciju” i pozvao na hitan prekid neprijateljstava. “Ni regija ni svijet ne mogu si priuštiti još jedan rat”, rekao je.

Izgledi za daljnju eskalaciju

Iran je signalizirao da je masivni napad jednokratna akcija odmazde za izraelske akcije, a ne početak šire vojne kampanje. Svaki pokušaj odmazde za to, međutim, naići će na veći odgovor, rekla je iranska misija pri UN-u, izričito upozorivši SAD da ne interveniraju.

“Vojna akcija Irana bila je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku. Stvar se može smatrati zaključenom”, navodi misija, dodajući da će “ako izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana biti znatno oštriji”.

Slično upozorenje izdao je iranski ministar obrane Mohammad Reza Ashtiani, koji je rekao da će svaka zemlja “koja bi mogla otvoriti svoje tlo ili zračni prostor Izraelu za [potencijalni] napad na Iran, dobiti naš odlučan odgovor.”

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael “spreman za svaki scenarij, kako u obrani tako i u napadu”, bez, međutim, izričitog obećanja poduzimanja izravne vojne akcije protiv Irana. Od početka eskalacije, IDF je napao samo nekoliko lokacija u južnom Libanonu za koje se tvrdi da ih je koristila skupina Hezbollah koju podržava Iran.

iranIZRAELNapadOdmazda
Pretplatiti se
Obavijesti o
246 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
15 dana prije

Izraelci trebaju u pomoć pozvat ukrajinsku PZO i dat im dosta lansera i projektila te ukrajinsku PR službu i sve medije, dobro ih platit, pa će Izrael ubuduće rušit više projektila nego ih Iran ispali 🙂

Гавран
15 dana prije

Mасовни напад Ирана на сам Израел указује да је Техеран спреман за различите сценарије, укључујући нуклеарне. Сходно томе, ово индиректно указује на велику вероватноћу да Иран створи сопствено нуклеарно оружје.
.
Prljave bombe nisu nikakav problem za pravljenje, i verovatno ih ima dugo.

anik
15 dana prije

Skoro đabe dronovi u talasima za preopterećenje i praznjenje PVO. A onda balistika, krstareće rakete i hipersonika.

Гавран
15 dana prije

Napad na ambasadu neke zemlje se smatra napadom na tu zemlju. Slučaj bobardovanja Kineske ambasade i sada Iranske.
.
Iran i Kina mogu samo da odgovor na napad, a ne prvi da napadnu.

Vas Emmi
15 dana prije

IsraHell je zajedno sa preostalim “zapadom”, dakle i Tuđmanijon, ZLOvenijom i Servijom..gotov. lp.

Bond cigarete Bond
15 dana prije

Rezime ovog napada?
Ništa.
Izrael i saveznici sad trljaju ruke.
Iransko vodstvo nije baš bistro ali šta očekivati od nekoga ko je religiozni fanatik?

Tucker
15 dana prije

Nedjelja,lijepo vrijeme.rabac,nema nekih guzvi,nije jos počela sezona.a ovo ljeto možda bude i zadnja uspješna,u dogledno vrijeme.more kristalno čisto ali jos malo hladnjikavo za nas ukus.suncanje,pivica,križaljka i čitanje komentara ljudi koji vec godinama žive punim plućima Armageddon.hvala.

Kopf
15 dana prije

Godine 73 su se Muslimani ujedinili i uveli zabranu prodaje nafte zapadu ali ne socijalistickim zemljama kao ex Jugoslaviji. Danas Kuba nema diplomatske odnose s Izraelom a Arapi nece da pomognu Kubi. U Dubaju uvoze sanitarije, plocice, drvo, odjecu, itd s zapada, tako da se novac od prodaje nafte vrati na zapad.Po arapskim zemljama US rani imaju vojne baze, djeca bogatasa iz arapskih zemalja se skoluju na Oxfordu, vrate se natrag s perfektnim engleskim i zauzimaju polozaje u voski, vladi i financijama.

Crescent
15 dana prije

U Ekvadoru su komandosi upali u meksicku ambasadu uz presutnu podrsku zapada, u Siriji je Izrael raketirao iransku ambasadu uz otvorenu podrsku zapada. Zapad ucestvuje u kaosu sirom svijeta.

Mrčikola
15 dana prije

Na kraju se, gotovo, redovito ispostavi da od svih tih “udara” najviše nastradaju leđa zemaljske sirotinje…to što će poskupit pistacije; više manje….one su za većinu ionako luksuz…poodavno već.😁

Гавран
15 dana prije

Prvi put su korišćene rakete sa više bojevih glava. Prema posljednjim informacijama, usljed raketnog napada sa više bojevih glava pričinjena je šteta na infrastrukturi, što je dovelo do požara, a ujedno je pričinjena i šteta na floti aviona Zračne baze Ramon u Izraelsko vazduhoplovstvo. Ova zračna baza nalazi se u južnom dijelu Izraela, u planinskom području. Od ovog sata, kao rezultat nekoliko raketnih bojevih glava koje su pogodile ovu bazu izraelskog ratnog vazduhoplovstva, uništeno je: komandno mesto, kontrolna soba, radar, lanser sistema PVO, kao i najmanje četiri F- 16 I lovci, iz 201. i 253. lovačke eskadrile. Iranski izvori navode uništenje znatno većeg broja letjelica (pišu o 11), kao i devet helikoptera tipa Apache.

DUŠAN ,
15 dana prije

Sada ćemo vidjeti koliko je spremna iranska PVO ,hoće li biti uspješni kao Izraelci i srušiti VIŠE OD 99% DRONOVA I PROJEKTILA !! 🎃🎃😃😃🐎

eks
15 dana prije

Al Džazira je objavila da su 4 iranske balističke rakete pogodile izraelsku vojnu bazu Ramon u pustinji Negev .

BanOvan
15 dana prije

Aaaaal’ ste se razletjeli u brisanju poruka.
Valjda vam je jasno zasto je sve manje poruka ovdje…

onaj najglu...Dalton
15 dana prije

Eee. šta ti je život…
Netanyahu je uspjelo ono što nikome u povijesti Izraela nije.
Da iranske rakete lete iznad Knesseta…
Dok su Izraelci u podrumima, a Palestinci na krovovima.

DZuro DZak_ovic
15 dana prije

Hajmo hajde-Svi u napad …..

Graciela
15 dana prije

Prije svih vojnih i geostrateških analiza treba pripomenuti da su i Iranske vlasti sudjelovale u Covid prevari.

Sam
15 dana prije

Ovim “napadom se desila potpuna amortizacija negativnog narativa o Israelu koji se od 7.10 2023 poceo siriti cak i medju zagovornicima podrske kompletnoj hasarskoj politici.
Povratak najmanje na nultu tacku od 6.10.,ako nije i ponovno i jos snaznije podrzavanje izabranih od strane svih njihovih sluga.
To su osnovni ucinci iranskog “napada” a sporedni (kako za koga)su naivno radovanje svih onih koji misle da ce se stvari strateski na bolje promijeniti.
Hoce,ali ce do tada jos dosta vode Dunavom proteci.

xxy
15 dana prije

Bez brige još je to sve mala beba od toga šta će se sve događati baš u Izraelu!Sve će vojske biti tamo okupljene u velikome ratu a Rusija će biti predvodnik napada na Izrael .ARMAGEDON

Strateg
15 dana prije

Sto je do sada poznato? Pa kako vrijeme prolazi i kom se sve Izrael zahvaljuje za pomoc u odbrani, ispostavice se da Izrael nije ni ucestvovao u svojoj zastiti. Vecinu posla su odradili ameri, britanci, francuzi i jordanci, de facto!

gigi pinna
15 dana prije

Predstava prvenstveno za iransku javnost. Eto održali smo obećanje i “napali smo Izrael”, (i to baš kad su zio-naziji najavljivali napad), iznenadili smo ih, a nismo napravili spomena vrijednu štetu da ne izazovemo rat sa SAD-om.
Što niste čekali koji mjesec i roknuli kakvo izraelsko diplomatsko (čitaj Hasbara) predstavništvo u svijetu?
Inače, zio-kauboji brane bezuvjetno Izrael – Iran i Rusija baš i ne brane na taj način Siriju.

Tысяча = Tisuća
15 dana prije

Scholz je otisao u Kinu da sprijeci potpunu izolaciju EU. Prije njega je otisla u Kinu Janet Yellen i vratila se praznih ruku. Ona je trazila da Kina obuzda svoj ekonomski rast a Kinezi su joj odgovorili neka zlatna miljarda, tzv Nato-stan, poveca produktivnost i ucnkovitost, nek budu vise radisni. Yellen kaze za sebe da je njena majka bila zidovkinja rodjena 1907 a otac isto da je bio zidov rodjen 1906 u mjestu Sokołów Podlaski. Nece da rece za sebe da su rodjeni u Rusiji, ipak u ono vrijeme grad Sokołów Podlaski ili Соколув-Подляски je bio u Rusiji. Pravilno je reci – Moji roditelji su rodjeni u Rusiji. Daje se zemlja gdje si rodjen a ne grad. Nikad nije postojala drzava Соколув-ПодляскиTo bi bilo kao da ja zivim u Americi i izjavim da je moj otac bio rodjen u Varazdinu. Varazdin kao drzava ne postoji. Dakle pravilno je reci moj… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
15 dana prije

“drski napad Irana”

Ova im je najjača.
Više od 70 godina ubijanja i uništavanja koje provodi Izrael je po njima u redu.

BlueZg
15 dana prije

Ono što za sada znamo jest da su određeni komentatori na logičnom hranjeni parizerom svoje zadojeno veselje preusmjerili sa Rusije koja im ga je uvalila sazad, na Iran. Ista glu post, isti ishod. Jugosi nikako da se opamete i biraju pravilno. U srijedu će isto sve promašiti što se promašiti dade. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Dosta
15 dana prije

Jadno od cijelog svijeta,jer što god izrael uradio to se ne osuđuje nego podržava i navodi se nekakvo pravo da izrael može i mora ubijati gdje god stigne i koga god zaželi ubiti.Naravno da mu u svakom pogledu ,pa i direktnim ubijanjem pomaže amerika,velika britanija,pa i ostali zapadni svijet.Od 07/10 2023. Izrael je pobio najmanje 34000 palestinaca i razorio im sve što je mogao razoriti,stvorio je glad medju preživjelima i docirana propušta humanitarnu pomoć tek toliko da poneki palestinac preživi.Je li zapad osudio izraelski masakr ; naravno da nije nego im konstantno šalje dodatnu vojnu tehnologiju,oružje i direktno ubija palestince sa svojih brodova,baza,avionima itd.Šteta da Iran nema nuklearno oružje pa da ga upotrijebi i da vjerojatno umre 30 % palestinsko-arapskog stanovništva ali bi izraela nestalo zauvijek.

damir c
15 dana prije

Kako se brzo osuđuju Iranci,a židovi ravne palestince sa zemljom i na to se gura glava u pijesak… e moji “agendaši” i vama će doći kraj!

Antee
15 dana prije

Nema svrhe da Rusija potpisuje mirovni sporazum sa Zelenskim
izjavio je Lukašenko

Nova administracija u Kijevu mogla bi poništiti svaki sporazum postignut između Rusije i Ukrajine upozorio je bjeloruski čelnik.

Za zapad nikoji ugovor ne vrijedi papira koji je potpisan.
WTO je osnovan 1947 svrha je bila ukidanje carina i tarifa i omoguciti da svjetska trgovina ima sto manje prepreka.
Rusija je pregovarala 19 godina da postane clanica, postala je godine 2012.

Koliko danas vrijedu ti potpisi u WTO za Ameriku i tzv. zapad?

NISTA

nastran
15 dana prije

sve to sranje, ali istina je da si izrael dozvoljava, već godinama veliku komociju

Jadranka S.
15 dana prije

Da su ljudi budni, rata nebi bilo!

Gad
15 dana prije

Može neka fotka s mjesta udara raketa pa da vidimo kako “nema štete”? A fino su im PZO ispraznili s jeftilen dronovima. Još par puta ovako i ostat će im praćke.

վիշապ
15 dana prije

Pozitivno razmišljanje neće učiniti da problemi nestanu.
Priznanje tih problema u stvarnosti ne postoji niti mijenja stvar.
Apostoli pozitivnosti usudili su se izostaviti getsemanijsko iskustvo života.

eks
15 dana prije

Izraelski izvori potvrdili su da je u iranskom napadu pogodjena vazdušna baza Nevatim sa 15 projektila. Baza je teško oštećena i sada je neupotrebljiva.

Nenad
15 dana prije

Uvijek fenomenalni Scott Ritter na svom twitter profilu komentira;; Iran je sa 7 hipersoničnih reketa pogodio okupacionu zračnu bazu Nevetim u Negevu. Baza je devastirana i dugo će biti van upotrebe. Nijednu hipersoničnu raketu “odabrani”🤣nisu oborili. Poruka Irana je za poruka za budućnost “VISE NISTE NEDODIRLJIVI” (ODABRANI🤣) P.S. SLAVA BOGU NA VISINI I MIR LJUDIMA NA ZEMLJI ❤

tuf
15 dana prije

Izraelci ko’ Budanov i ekipa. Sve oboreno, nema štete. Kako brate mili onda samo na ovoj snimci (twitter.com/JCGRELET/status/1779298191478853744) četiri rakete udaraju ciljeve? A tih snimaka sve više izlazi. I koliko bi ih bilo da ih kod vojnih baza (primarna meta ovog udara) ima tko snimiti.
Sad Rusi trebaju u maniri zapadnih ‘privatnih tvrtki za satelitsko snimanje’ objaviti sportske rezultate. Da ne ostanemo u neznanju.

Odisea
15 dana prije

Prvi rat u junu 1914.III u junu 2024.

Jere
15 dana prije

Mnogi ovdje spominju Scott Ritter, americkog drzavljanina, koji je nekad radio za CIA a danas uredjiva svoj kanal na YOU TUBE
.
Za njega se moze reci da je jedan od najvecih RUSOFILA, dakle prijatelja Rusije, istovremeno uvijek zestoko osudjuje zlocine Izraela.

Moje postivanje njemu.
Steta sto nema vise ovakvih ljudi medju Hrvatima.
A za Srbe …necu govoriti, nek govore u svoje ime.

Karma
15 dana prije

Vratiti zionisticke sotone faraonu neka grade piramide

abc
15 dana prije

Protiv iranskih hipersonica nema ljeka. A tek je počelo. Američke i izraelske vojne baze su nezaštičene mete na otvorenom…. Još kad potone pokoji nosač aviona…. Biče žurke…

Percom
15 dana prije

Lično mislim da je ovo Iranu bila samo probna vežba u realnim uslovima.
Na ovaj način, sem što su ispitali izraelski PVO, koji je ispucao ogroman broj skupih raketa na jeftine dronove, Iran je poslao jasnu poruku, pravila se menjaju.
Takođe, ubeđen sam da ovaj korak Iran ne bi preduzeo bez saglasja sa Rusijom i Kinom.
I Rusiji i Kini ide u prilog da rasturaju SAD na više frontova na kojima će trošiti svoje rezerve. Mislim da će i Severna Koreja preduzeti neku akciju sa ciljem dodatnog pritiska na SAD, posebno u izbornoj godini.

македонец
15 dana prije

tek če da eskalira !!!

Petar
15 dana prije

Neka svatko vidi koliko je BBC needuciran ili propagandno smece.

BBC pise u ovom clanku da ce Nijemci dati jednu bateriju Patriota koji ima brzinu 2 macha da obara ruski Kinzhal rakete od 10 macha.

Evo dolje na engleski

In response, Berlin has agreed to give Kyiv an additional Patriot missile system. It is capable of intercepting Russia’s most advanced munitions, including Kinzal hypersonic missiles.

Koja brzina je raketa Patriot i Kinzhal naci cete na Wikipedia.
Za Patriot 2 macha
Za Kinzhal 10 macha

Max
15 dana prije

Došlo je do masovnih i snažnih ali ograbičenih udara na Izrael dopuštenih prema međunarodnom pravu, koji su prema zapadnim medijima odbijeni suspješnošću od 99 posto. Pravi rat tek slijedi i tek ćemo onda vidjeti prave udare obaju strana

Гавран
15 dana prije

Kuriozitet napada.
DRONOVI SU BILI OSVETLJENI. (nosili su fenjere) :-).
.
Pроцењује се да је укупно лансирано између 185 и чак 500 дронова, као и 70 до 150 крстарећих и балистичких ракета.
U isto vreme je iz bližih prostora izvršen udar višecevnim bacačima.

Гавран
15 dana prije

Komanda Izraela je odlučila da odgovori na napad.
.
što neko već sjajno reče:
Mi na Balkanu da se pravimo mrtvi.

avnoj
15 dana prije

Iran je mogao napraviti bolje ako zeli naskoditi anglo-izraelskim interesima. Trebao je poslati 10 tisuca svojih vojnika da se boru zajedno s Kadirovom protiv azovaca u Donbasu.

Sam
15 dana prije

“Kaznjavanje” Izraela zavrseno,kaze komandant iranskog Generalstaba.
Akcija je ispunila sve svoje ciljeve i nemamo namjeru natavljati dalje……
Snazne rijeci a jos snazniji efekti akcije,reklo bise.
Samo kad bi to bilo istina.
Demokratija je i niko nikoga ne moze natjerati da dublje razmislja svojom glavom

վիշապ
15 dana prije

Svi ćemo okrenuti svoj pogled prema zemlji Orla.

Nenad
15 dana prije

Ruska fregata Maršal Šapošnikov sa hipersoničnim oružjem ušla u Sredozemno more – Možda Rusi šalju poruku tzv Nato snagama da se ne miješaju u mogući nastavak sukoba ako neće na dno mora🤣

Schwarze Hunderte
15 dana prije

Poznato ?! Unutar Gaza Strip već sedam mjeseci traju borbe – i traju 😉 , ” mighty powerful Israelis ” NIJESU DO SADA ,NITI ĆE OSLOBODIT 120 I NEŠTO Israeli captives ! Attack on Israel započeo 3.5 dana nakon propasti Ukraine offensive 😉 što Rusima DALO JASNO DO ZNANJA DA US ARMY NEMA SNAGA ZA VODITI GROUND TROOPS WARS no samo — proxy wars and the reign of terror 🤮 ! Što im još više dalo krila 😉 i ne samo Rusima 😁 , koji će IZLASKOM NA DUNAV – POTPUNO IZMJENUTI GEO – POLITIČKI IZGLED EUROPE ! U tom smislu … Sem Poljske , ” unutar ” stare Europe ” neće naići na otpor a čini se da i Njemačku baš veliko briga 😁 Što stavlja Francuzku u posebice , neugodan položaj ! Dakle .. DANAŠNJI Israel je ništ drugo do — tigar od papira — i stoga …… Čitaj više »

Flashpoint
15 dana prije

Sada je svima jasno da Israel neće opstati. To je tvorevina izmišljotina zapadnjačkog kolonijalizma a to ne opstaje nikad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI