Iranski zapovjednik tvrdi da je ”ponižavajući” bijeg Amerike iz Afganistana poruka za njihove saveznike

Americke trupe napustaju Afganistan
10 komentara

Afganistanska vlada koju podržava Zapad srušila se samo četiri mjeseca nakon što je predsjednik Joe Biden najavio da će se američke snage povući iz zemlje nakon gotovo 20 godina rata i manje od dva tjedna nakon što su talibani započeli niz munjevitih napada radi zauzimanja gradova u zemlji.

Sve nacije koje ovise o Sjedinjenim Državama moraju naučiti odgovarajuće pouke iz američkog “ponižavajućeg” iskustva u Afganistanu, rekao je načelnik stožera oružanih snaga, general-bojnik Mohammad Bagheri.

“Ponižavajući bijeg Sjedinjenih Država iz Afganistana pokazao je da se jednopolarni svijet nije oblikovao i da se neće oblikovati te da ćemo vidjeti multi-polarni svijet”, rekao je zapovjednik govoreći na vojnoj svečanosti u ponedjeljak.

Prisjećajući se dramatičnog kolapsa afganistanske vlade u manje od dva tjedna nakon što su talibani zauzeli prvo veliko urbano područje, Bagheri je sugerirao da je Kabul učinio ključnu pogrešku ne oslanjajući se na potporu vlastitog naroda, već na Sjedinjene Države. Rezultat je, rekao je “da su vojska i vlada izgubljene za 10 ili 11 dana i da je vlada pobjegla glavom bez obzira.”

“Ponižavajući bijeg Amerike [iz Afganistana] također ukazuje na to da će takvi pristupi imati takve rezultate. Lako je moguće da će takva sudbina zadesiti zemlje s ovom vrstom ovisnosti o SAD-u i povjerenjem u njih”, rekao je dužnosnik.

Prema Bagheriju, kriza u Afganistanu bila je simbol kraja strateške situacije nastale nakon završetka Hladnog rata i raspada Sovjetskog Saveza, nakon čega su SAD nastojale stvoriti jednopolarni svijet. Podsjetio je da su u ostvarivanju tog cilja SAD izvršile brojne agresivne radnje na Bliskom istoku i u jugozapadnoj Aziji.

Bagheri je naglasio da je pristupanje Irana političkom, gospodarskom i sigurnosnom sporazumu Šangajske organizacije za suradnju pod vodstvom Kine i Rusije prošlog tjedna označilo porast novih ovlasti u regiji u isto vrijeme kad je narušena američka hegemonija. “Snaga ovog sporazuma pokazuje postojanje drugih polova moći koji se pojavljuju i kontinuirano jačaju na svjetskoj sceni paralelno s padom američke moći”, rekao je.

Zapovjednik je sugerirao da sudbina afganistanske proameričke vlade “i drugi događaji” pokazuju da slična budućnost čeka i “cionistički režim”, odnosno Izrael. Upozorio je da, iako Tel Aviv s vremena na vrijeme prijeti Teheranu, “oni savršeno dobro znaju da će se svaki napad na teritorij i interese Islamske Republike suočiti s odlučnim odgovorom Irana. Čak im je i otpor opkoljenih grupa u Gazi, poput Hamasa i Islamskog džihada, nepodnošljiv.”

Iran želi stabilnu, ”inkluzivnu” vladu u Afganistanu

Iran je posvetio veliku pozornost događajima u Afganistanu nakon povlačenja SAD-a i sloma vlade u Kabulu, pojačavši sigurnost granica i poslavši diplomatske osobe talibanima, s kojima ima povijest loših odnosa. Teheran je više puta naglasio da njegovi ciljevi uključuju stvaranje “uključive vlade u Afganistanu koja odražava etnički i demografski sastav zemlje”, uključujući zaštitu šiitske manjine u zemlji, koja čini oko 10 posto afganistanskog stanovništva.

U kolovozu je iranski predsjednik Ebrahim Raisi pozvao “sve skupine u Afganistanu na postizanje nacionalnog sporazuma” i naglasio da “poraz Amerike i njezino povlačenje moraju postati prilika za obnovu života, sigurnosti i trajnog mira” u ratom razorenoj zemlji.

Afganistaniran
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
2 godine prije

Juče Bagram
Sutra Bondstil

Žvuž
2 godine prije

Geopolitika šmeopolitika. Duda varalica za one koji kao kontaju više od prosjeka, ali i dalje gotovo ništa ne kontaju (prosječni ne kontaju baš ništa). I sam sam do relativno nedavno padao na geopolitičke fore tako da se nikome ne rugam, samo konstatiram.

Max
2 godine prije

To je točno Iran bi udario još jače a što bi onda bilo? i za Izrael je točno jerr Iran ništa ne prepušta slučaju

ledeno doba
2 godine prije

ne znam tko više uopće puši ove jeftine i loše igrokaze geopolitike…. da su Iran i SAD, kofol neprijatelji jer, … stvarnost je brutalna.. evo vijest od prije 4-5 dana: “…NOVA iranska vlada odobrila je korištenje cjepiva protiv covida-19 američke tvrtke Johnson & Johnson, rekao je danas viši dužnosnik, dok se Islamska Republika bori s petim valom zaraze. Najava dolazi osam mjeseci pošto je vrhovni poglavar ajatolah Ali Hamnei zabranio uvoz cjepiva proizvedenih u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji – iako je Iran otad uvezao cjepiva koja su razvile tvrtke sa zapada, no koja su proizvedena drugdje. Administracija predsjednika Ebrahima Raisija pod političkim je pritiskom da proširi paletu cjepiva jer broj zaraženih raste u dosad najsmrtonosnijem valu. “Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson je odobrena”, citirali su iranski mediji čelnika iranske Uprave za hranu i lijekove, Mohammada Rezu Shanehsaza. Nije rekao gdje će se cjepivo proizvoditi niti se osvrnuo na… Čitaj više »

Krmak
2 godine prije

KLOSARI I VUCIBATINE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI