Iranski Zarif objavio isječak Trumpa i Pompea objašnjavajući zašto SAD ne mogu pokrenuti “Povratne sankcije” UN

Mohammad Javad Zarif
21 komentar

U četvrtak, 13 od 15 članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, izrazilo je protivljenje pritisku SAD da pokrenu takozvanu odredbu o sankcijama iz nuklearnog sporazuma iz Irana 2015. godine, ističući da Vašington više nije strana u sporazumu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif objavio je kompilacijski video visokih dužnosnika Trumpove administracije, uključujući samog predsjednika u kojem je naveo zašto SAD ne mogu imati riječ o tome hoće li Ujedinjene nacije uvesti “snažne povratne sankcije” protiv Teherana.

Snimak koji započinje Donaldom Trumpom koji najavljuje povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) u maju 2018. godine, a zatim slijede dijelovi iz govora državnog sekretara Mikea Pompea, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i bivšeg državog Specijalnog izaslanika odjeljenja za Iran, Briana Hooka, objašnjava zašto SAD nisu pokušale da koriste mehanizam za povratni udar.

U brifingu za 2018. godinu, navedenom u videu, Bolton kaže da Washington ne može da koristi mehanizam „jer smo ispali iz dogovora“. Na događaju 2019. Hook novinarima kaže da „po povlačenju više nismo u dogovoru i tako će strane koje su u sporazumu morati da donose svoje odluke“.

Pred kraj videa, Zarif kaže da je „nakon što su službeno i izričito prekinule svoje učešće u JCPOA na najvišem nivou i prekršile svaku svoju obavezu prema JCPOA i Rezoluciji 2231 [koja podržava nuklearni sporazum sa UN] Sjedinjene Države ne mogu sebi dodijeliti nikakvo pravo prema toj Rezoluciji. ”

Video se završava tako što se Pompeo prisjeća svog vremena kao direktora CIA i dosjetke “Lagali smo, varali smo, krali”.

SAD su najavile da će sredinom avgusta pokušati da pokrenu povratni mehanizam UN protiv Irana. Rusija i Kina, koje su na kraju glasale protiv američke rezolucije u četvrtak, odbacile su američku kampanju, a zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nazvao je to „apsurdom“.

U četvrtak, nakon što se jedan od saveznika suzdržao od glasanja, a Rusija i Kina glasale protiv rezolucije SAD, Pompeo je optužio evropske saveznike Washingtona da su se javno opredijelili da se „udruže sa ajatolama“ umjesto da podržavaju njihove američke partnere. Kasnije je dodao da će SAD koristiti svaki alat koji im stoji na raspolaganju da spriječe Rusiju i Kinu da “krše” sankcije protiv Irana nakon što embargo UN na oružje istekne u oktobru.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija objavile su u četvrtak zajedničku izjavu kojom opravdavaju uzdržavanje, objašnjavajući da su „SAD prestale da budu učesnici JCPOA poslije njihovog povlačenja iz sporazuma 8. maja 2018.“, te stoga nisu bile u mogućnosti da zahtijevaju snažne povratne sankcije.

Povratna ćuška

Mehanizam JCPOA za vraćanje uključen je u nuklearni sporazum 2015. godine i osmišljen je da se pokrene u slučaju da Teheran prestane da ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o nerazvijanju nuklearnog oružja. SAD su pokrenule svoj zahtjev za povratak na osnovu iranskih nedavnih nuklearnih obogaćivanja, za koje su rekle da su kršenje sporazuma.

Iran je počeo sa povećanjem zaliha obogaćenog urana, nakon što je tvrdio da evropski partneri JCPOA nisu uspjeli da ispune svoje obaveze da zaštite iransku ekonomiju od rušenja zbog američkih finansijskih i energetskih sankcija. Međutim, nivo obogaćivanja, za koji se procjenjuje da je dostigao oko 4,5 procenata, i dalje je daleko ispod procijenjene čistoće od 80-90 procenata potrebne za izgradnju nuklearne bombe. Iran sve vrijeme tvrdi da nema namjeru da provodi nuklearno oružje ili oružje za masovno uništenje bilo koje vrste. Islamska republika uništila je svoje zalihe hemijskog oružja sredinom 1990-ih prije nego što je ratifikovala Konvenciju o hemijskom oružju 1997. godine i od tada apelira na Washington da i on to učini.

Američke sankcije IranuDonald TrumpMike PompeoMohammad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Gospodin Zarrif je Najjači diplomat današnjice.

tihobl
3 godine prije

Uskoro isticu sankcije na oruzje Iranu. SAD ih nisu uspjele produziti.
Bice veselo kad Iran kupi iskandere i S-400.

Istrazujrecenica
3 godine prije

Moram priznati da mi je ponasanje Irana – za vrijeme ove Bill Gatesove “pLandemije” – takodjer bilo vise nego cudno… Ne samo sto su mule i ovaj njihov “predsjednik” – takodjer uveli drakonske “mjere” bas po zelji Cionista, nego – su cak na bojnom polju, presli na stranu ohe Izraelske vehabijske stoke u Libiji (zajedno sa Turskom tj sa dönmehom Erdom!)… To mi je bilo neshvatljivo! Tierry Mensen docim – objasnjava prave razloge ovakvog – zlocinackog ponasanja Irana! Iran od antimperijallizma – ponovo do imperijalizma (tacnije postao je ponovo Cionisticki privjesak!) https://www.voltairenet.org/article210695.html Tierry Imperijallizam opisuje slicno kao i Saker -AngloCionisticki… Medjutim, jasno je da je samo jedna IMperija vladala 300+ godona (i jos uvijek vlada, ali mislim da joj se blizi kraj!)… b>Cionisticka Imperija – iz najdublje Tame!/b> Dakle, sa bukvalno kriminalnim skidanjem Ahmedinedzada i njegovog antiimperijalizma (ustvari Anti-Cionizma!), klerici Irana (mule) bojeci se za vlastitu guzicu, prakticno onemogucavaju Ahmedinedzada… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

USA mogu šzo žele, kad želw i kako žele. To se lijepo vidjelo u Iraqu i Afghanistanu.

Zvrk
3 godine prije

Iranski Zarif?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI