IRGC otvara veliki nacionalni vazduhoplovni park u Teheranu

Teheran - vazduhoplovni park
22 komentara

Islamska Republika je postigla velike korake u svojoj industriji odbrambene elektronike, raketa, radara i svemirske tehnologije posljednjih godina i demonstrirala razmjere svojih mogućnosti uspješnim lansiranjem nove generacije satelita i uništenjem nevidljive 220 miliona američkih dolara vrijedne bespilotne letjelice koja je prošle godine narušila njen vazdušni prostor.

Iranski korpus garde islamske revolucije otvorio je u nedelju veliki novi Nacionalni vazduhoplovni park u Teheranu, a stalna postavka prikazuje dostignuća odbrambene i vazduhoplovne industrije bliskoistočne države.

Izložba, smještena u džinovskom hangaru, sadrži čitav niz opreme i tehnologija, uključujući makete različitih klasa projektila i raketa, radarske sisteme, raketne motore, odbrambene elektronske komponente, potencijalne i terenske bespilotne letjelice i satelite.

 

Izložba daje počasno mjesto mukotrpno rekonstruisanim ostacima američke vojne špijunske bespilotne letjelice Northrop Grumman RK-4 Global Hawk koju je Iran srušio s neba nakon što je u junu 2019. godine ilegalno ušla u iranski vazdušni prostor iznad Hormuškog tjesnaca.

Komandant IRGC general-major Hossein Salami, načelnik vazduhoplovnih snaga IRGC brigadni general Amir Ali Hadžizadeh i predstavnik iranskog parlamenta Mohammad Baker Kalibaf učestvovali su u otvaranju izložbe u nedjelju ujutru.

Obraćajući se novinarima na ceremoniji, Salami je predstavio novu balističku raketu opremljenu optičkim tragačem dometa 700 km. Raketa, poznata kao Zolfaghar Basir, je pomorska varijanta balističke rakete Zolfaghar. Posljednja je lansirana protiv ciljeva DAEH (ISIS / ISIL) u Iraku 2017. i 2018. kao odgovor na napade džihadista na iransku teritoriju. Takođe se špekulisalo da je Iran raketu koristio tokom ‘operacije mučenik Soleimani’, iranskoj odmazdi na dvije američke baze u Iraku nakon atentata na komandanta snaga Quds Kasema Soleimanija u Bagdadu 3. januara.

„Uspjeli smo da pretvorimo sankcije u priliku za brzi napredak u odbrambenoj industriji“, rekao je Salami na ceremoniji, njegove izjave je citirala Islamska republička agencija. „Ova izložba prikazuje sveobuhvatan plan moći odvraćanja iranskog sistema“, dodao je on.

Iranska odbrambena industrija napravila je velike korake u stvaranju naprednog vojnog hardvera nakon što je embargo Ujedinjenih nacija na zemlju uspostavljen 2010. godine, i to je učinila uprkos tome što je potrošila manje od 2 procenta iznosa koji su potrošili njeni američki, izraelski i saudijski protivnici.

CIAšpijuniteheranVazduhoplovne snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
3 godine prije

Ne vidim što je sporno ako Iranci ulože još 5 milijardi dolara u svoje naoružanje i obranu? Njihova stvar kako će raspolagati novcem dobivenim od MMF-a. Uostalom, to im i nije poklon nego sredstva koja Iranci s vremenom trebaju vratiti.

3 godine prije zadnji put uredio Kora
Max
3 godine prije

Neka se vidi postignuće Irana.

Bosanac
3 godine prije

Nije problem ni pravit nova oruzja ako ces na promociji nosit masku

drug
3 godine prije

…eto sta se moze pod sankcijama samo je bitno ujedinjenje i sloga naroda te zelja za opce a ne vlastito dobro.Neopravdavam ali i to kamenovanje zena i odsjecanje ruku itd daje ocito rezultate, ne nakote se oni koji bi izdali i prodali sve za svoje interese ili one koje za drugi kurac unište i upropaste vlastito potomstvo da toga nisu ni svjesne samo zato jer sebe stavljaju na prvo mjesto i same sebi su najbitnije. Iran je velika nacija , imaju svojih mana, a sad sto to svima smeta i sto ne daju da se izrabljuju ko vecina muslimanskoarapskog svijeta je samo za pohvalu. Koja bi zapadna zemlja uspjela opstati da joj se uvedu sankcije i izolacija ko Iranu?? E to je jakost danas i inace, ne ovisnost o drugima to je pojam neovisne zemlje. E ne danas kao kod nas neovisna hrvatska ili slovenija ili crna Gora(namjerno mala slova)… Čitaj više »

sumara
3 godine prije

” Islamska Republika je postigla velike korake u svojoj industriji odbrambene elektronike, raketa, radara i svemirske tehnologije posljednjih godina i demonstrirala razmjere svojih mogućnosti uspješnim lansiranjem nove generacije satelita i uništenjem nevidljive 220 miliona američkih dolara vrijedne bespilotne letjelice koja je prošle godine narušila njen vazdušni prostor. ”
Bespilotna letjelica od 220 miliona USD? Satelit?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI