Irska odbacuje Bidenove napore za globalno povećanje poreza na dobit, jer se ministar finansija zarekao da će stope biti niske

Biden-Globalni porez
2 komentara

Irski ministar finansija objavio je „značajne rezerve“ u pogledu globalne poreske šeme američkog predsjednika Joe Bidena, predviđajući da će Dublin držati svoje stope znatno ispod minimuma utvrđenih američkim prijedlogom u godinama koje dolaze.

Ministar finansija Paschal Donohoe rekao je da ga nije opčinio Bidenova planirana promjena globalnog sistema poreza na dobit, koji bi postavio minimalnu stopu od 15 % širom svijeta, rekavši za Sky News u utorak da Irska vjerovatno neće ići dalje.

„Imamo zaista značajne rezerve u pogledu globalnog statusa minimalne efektivne poreske stope na takvom nivou da samo određene zemlje, i određene ekonomije mogu imati koristi od te baze – imamo zaista značajnu zabrinutost zbog toga“, rekao je Donohoe, dodajući da očekuje da će Irska zadržati svojih 12,5 % korporativne stope tokom naredne decenije.

„Apsolutno podržavam i borim se za našu poresku stopu od 12,5 %. Vjerujem da bi takva stopa – niska – trebalo da bude karakteristika sporazuma u ​​budućnosti.“

Iako će Bidenov plan pomjeriti stope poreza na dobit u SAD sa 21 % na 28 %, administracija takođe traži dogovor o globalnom minimumu od 15 % u pokušaju da umanji poreske oaze, koje privlače preduzeća iz cijelog svijeta, zbog njihovog niskog poreskog opterećenja. Iako je prvobitni američki prijedlog sugerisao najniži nivo od 21 %, koji je izazvao odobravanje Berlina i Pariza, novi plan najavljen prošle nedjelje smanjio je brojku na 15 % – i dalje veću od stope Dablina, među najnižima u razvijenom svijetu.

„Naši prijatelji i partneri u Sjedinjenim Državama razumiju našu zabrinutost o ovim pitanjima, ali najbolje vrste partnerstava – najbolje vrste prijateljstva – su one u kojima možete otvoreno razgovarati o tim stvarima i međusobno profesionalno, i to ćemo raditi“, nastavio je Donohoe.

Ministrovi komentari uslijedili su nakon izvještaja da su zemlje G7 blizu sporazumu o poreskoj šemi, mada će stav Irske vjerovatno uzburkati strasti na finansijskom sastanku između grupe država u Londonu zakazanom za 4. i 5. jun. Očekuje se takođe da će se o poreskom planu detaljnije raspravljati na predstojećem samitu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kasnije ove godine.

Dok su zvaničnici u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Italiji i Japanu nagovijestili podršku Bidenovom planu, Britanija je do sada uskratila svoju podršku. Međutim, na događaju koji je ranije ovog mjeseca priredio Wall Street Journal, šef državne blagajne Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da je London „otvoren“ za tu ideju, sve dok se sve strane mogu složiti sa „multilateralnim rješenjem koje dijeli međunarodna poreska prava na pošten, prikladan način.“

„Đavo će biti u detaljima“, rekao je Sunak.

Bidenglobalni porezIrska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
2 godine prije

Nekako mislim da Irska ima puuuno manje poreze za korporacije nego šta piše vamo.

Zagten
2 godine prije

Da se ne zezamo, gdje je globalni porez na dobit tu je i globalna Vlada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI