Irska potvrđuje skoro priznanje Palestine

Palestina
7 komentara

Tri europske nacije napreduju po pitanju državnosti, izazivajući ljutnju Izraela

Irska će službeno priznati Palestinu kao državu, potvrdio je premijer (taoiseach) Simon Harris. Političar je komentirao izvješća da će se njegova zemlja pridružiti Norveškoj i Španjolskoj u poduzimanju koraka.

Ranije u srijedu, norveška vlada objavila je da će priznati palestinsku državnost, čime će Oslo postati deseti glavni grad EU koji je to učinio.

U međuvremenu, španjolski premijer Pedro Sanches rekao je u srijedu donjem domu nacionalnog parlamenta da će Madrid sljedeći tjedan službeno priznati Palestinu.

Harris je rekao da tri zemlje koordiniraju promjene politike, što je opisao kao “povijesni i važan dan za Irsku i Palestinu”. Izrazio je nadu da će te odluke pomoći da se arapsko-izraelski sukob pomakne prema rješenju kroz dvodržavno rješenje.

Zapadni Jeruzalem reagirao je na razvoj događaja u Europi opozivom svojih veleposlanika iz Irske i Norveške. Ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je da njegova nacija “neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njezin suverenitet i ugrožavaju njezinu sigurnost”. Tvrdio je da je priznanje palestinske državnosti jednako nagrađivanju terorizma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu javno je obećao da će spriječiti palestinsku državnost. Izrael de facto kontrolira velike dijelove zemlje pretežno naseljene Palestincima.

Palestinske vlasti, koje su međunarodno priznate kao predstavnici interesa palestinskog naroda, imaju neke riječi o tome što se događa na Zapadnoj obali. Gazu, zasebnu palestinsku enklavu, dugo je kontrolirao Hamas, suparnička militantna skupina. Hamas je prošlog listopada orkestrirao smrtonosni napad na južni Izrael, što je izazvalo veliku izraelsku vojnu osvetu koja tek treba biti okončana.

Kritičari Netanyahuove vlade kažu da se čini da nema plan za Gazu nakon što postigne zadani cilj eliminacije Hamasa. Židovsku državu sve češće optužuju da pokušava etnički očistiti blokirani teritorij.

IrskaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Gadlijvo je gledati predstavnike europskih država kako i dalje stoje uz Izrael, osuđujući najavu uhidbenih naloga međunarodnog suda pravde. Osudi te najave su se uz očekivanu Njemačku i Veliku Britaniju pridružili i Češka (veliki branitelj cionista), Mađarska (također, bezuvjetna podrška), Austrija pa čak i Slovenija. Gadi mi se pratiti zbivanja u RH ali mogu pretpostaviti na koju stranu je i Plenković stao. Toliko o europskim vrijednostima i poštivanju međunarodnog prava.

Max
2 mjeseci prije

Logično i pošteno

Pero
2 mjeseci prije

Zemlje koje kao hoče priznat Palestinu ne rade to na svoju ruku jer bi to bio samoubilački čin,zamjerit se Židovima.U čemu se tu radi ne znam jer ne treba zaboravit da su Rothschildi vlasnici Izraela i koji su njhovi planovi.

zizi
2 mjeseci prije

mislim da hrvatska neće nikad priznati palestinu. to bi bilo skoro isto kao da izrael prizna palestinu.

abc
2 mjeseci prije

Stalno najavljuju, a niko ne priznaje. Providna igra za naivne zapadne mase…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI