ISIL je izgubio Al-Bukamal i prestao postojati kao ”politički entitet”

sirija
55 komentara

Prema više izvješća, sirijska vojska i saveznici su uz pomoć iračkih šiitskih milicija, koje su ISIL napale s istoka, ušli u grad Al-Bukamal, posljednje uporište terorista “Islamske države”, koji u ovom trenutku još drže male enklave, dijelove pustinje i dio kampa Yarmuk južno od Damaska, gradić Rawa u Iraku.

Na snimkama objavljenim jučer se mogu sirijski vojnici, pripadnici paravojnih postrojbi i iračke šiitske milicije kako slave ujedinjenje na frontu i predstojeću pobjedu.

Sirijski vojni izvori su izvijestili da je grad oslobođen, što su potvrdili i mediji bliski Hezbollahu i iračkim Hashd Al-Shaabi milicijama. Oslobađanje grada je za kuvajtski Al-Rai potvrdio i Elijah J. Magnier, novinar blisko upućen u sirijski sukob.

Prema ovim izvješćima, nakon ulaska oslobodilačkih snaga u grad  ISIL je bio prisiljen na povlačenje u ruralno područje zapadno od Al-Bukamala. Oslobođenje ovog gradića je posebno važno jer označava kraj teritorijalnih ambicija vođa kalifata, posebno zbog skore uspostave kopnene veze Damask-Bagdad, što su po želji Izraela trebale spriječiti američke i kurdske YPG snage.

Prema izvješćima, grad u prvoj fazi operacije bio okružen na zapadnim i istočnim bokovima,  potom su iračke i sirijske jedinice ušle u južne četvrti grada. U početku je bilo teških borbi,ali je većina terorista napustila svoje položaje pred masovnim snagama i kada su iračke milicije ušle u jugoistočna predgrađa.

Napad je istovremeno pokrenula i borbena skupina iz pravca Al-Mayadina, koja, barem prema objavljenim snimkama, nema većih teškoća u kretanju prema iračkoj granici. Naravno, na putu do Al-Bukalama se suočava s opasnošću od postavljenih mina i iznenadnih napada terorista, koji su sada u manjim skupinama raspršeni po pustinji.

Al-Bukamal je do rata brojao oko 42 000 stanovnika i nalazi se na samoj granici s Irakom, gdje je na drugoj strani gradić Al-Qaim, oslobođen prošlog tjedan od strane iračke vojske. Sam po sebi  grad u vojnom smislu nema posebnu važnost, ali gledajući u širem kontekstu i željama Irana, Iraka, Sirije i Libanona da imaju sigurnu kopnenu vezu, postao je jedan od ključnih ciljeva u sirijskom ratu.

U samom gradu još uvijek ima skrivenih terorista i džepova iz kojih će pokušati pružati otpor. Ne mogu se potvrditi informacije da je grad u potpunosti očišćen od prisutnosti ISIL-a, ali je sudbina terorista samoproglašenog “kalifata” sigurno zapečaćena.

sirija
FOTO – Područje napredovanja sirijskih snaga (crveno) i iračkih (žuto)

VIDEO 08. 11 2017. – Spajanje sirijskih i iračkih snaga prije ulaska u Al-Bukamal

VIDEO 08. 11. 2017. – Napredovanje borbene skupina iz pravca Al-Mayadina

Al-QaimHezbollahISILIslamska državaKalifatYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

Tako!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ide kraju.Sad ćemo vidjet jel će bit reakcije cio-amera i možda raspirivanje sukoba negdje drugdje.

X3M
6 godine prije

Sad osigurati granicu sa Idlibom i pocistit dzepove otpora.
Pocet s Kurdima pregovore o njihovom povlacenju (ako ista odbiju, malo pustit Turke s lanca)
Kad se to sredi, ciscenje Idliba i kraj problema u Siriji

Kajzer Soze
6 godine prije

Jao kako će sad Kurdi da dobijaju po p**ci a kauboji da se prave ludi kao da ih ne poznaju !

Zagreb-Slunj
6 godine prije

da, isis je gotovo uništen teritorijalno ali ostaje im gerilski rat, braća Kurdi nisu išli do Bukamala nego idu sjevernije prema granici ali sigurno će ostvariti mostobran preko Eufrata, dosad se držaše svi za jedan štap ali približava se trenutak istine, vi ljubitelji ajatolaha i čuvara revolucije trebate znati da ni Kurdi ni njhovi saveznici Arapi kako nisu prihvatili isisovu strahovladu neće prihvatiti ni eksremizam milicija iz Irana, Iraka, Aganistana, vrhovnici u Washingtonu čekaju da šitski ekstremisti naprave krivi korak a sigurno će napraviti i želim da ih stigne kazna iz Washingtona

Laki Topalović
6 godine prije

Još od Aleppa , što je sad oko 11 mjeseci, sve se radi tako precizno i usklađeno, da su vijesi ”oslobođeno ovo ili oslobođeno ono” postale rutina. Dok su se oko Manbija i Raqqe mrcvarili mjesecima SAA, hezbollah, Quuds, plemenske i stranačke milicije nakon ruske zračne pripreme, djeluju tako usklađeno, da odmah neki cilj koji je prvo ”saniran” Tupoljevima i Kaibrima, znaš da će biti oslobođen u akciji od dan dva. Usput, koliko je od 5. rujna trebalo da Deir Ez-Zor bude čist, a govorilo se o urbanim borbama mjesecima? Istina ovo je izuzetno važno, zbog kopnenog koridora s Bagdadom. Ali svaka čast Haider Abadiju što je odbio Amere i rekao svojima da mogu preći granicu i boriti se dalje u Siriji.

NSU
6 godine prije

Hahahaha na zločinačkoj tv (HRT) ni riječi. Znači, ništa se nije dogodilo! Čestitke Rusima, Sirijcima Iračanima i njihovim saveznicima!:-)

Hrvat
6 godine prije

Slava i hvala Sirijcima, Rusima, Irancima i Hezbollahu!

Vovadin
6 godine prije
Bosanska Pravoslavna Crkva
6 godine prije

Čestitke oslobodiocima Sirije na pobjedama uz nadu da će i jug države doživjeti isto. Kurdske snage će se u svakom slučaju morati vratiti na područja koja su etnički njihova inače će doživjeti poraz.

bosanski lonac
6 godine prije

ostvro Hawijat je još pod kontrolom takfirista, AN Bukamar je pod potpunom kontrolom takfirista, lažete ljude danima da su ta mjesta zauzeli vojnici odani Damasku, danima lažete, bolje provjerite izvore iz kojih se informišete

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Gotovo je gotovo, gotovo je gotovo!!!

forlan
6 godine prije

A kog vraga uopće spominjete te nebitne štakore – taman zaboravim na njih, i evo vi me na njih podsjetite, hahaha!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI