Istaknuti iranski znanstvenik, koji je navodno vodio državni nuklearni program, ubijen u Teheranu

Ubijen istaknuti iranski znanstvenik
36 komentara

Vodeći iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh-Mahavadi smrtno je stradao u zasjedi koja se danas dogodila ispred glavnog grada Teherana, potvrdilo je iransko Ministarstvo obrane.

“Nažalost, medicinski tim ga nije uspio oživjeti, a prije nekoliko minuta ovaj menadžer i znanstvenik postigao je visok status kao mučenik, nakon godina truda i borbe koju je uložio u svom radu”, navodi se u izjavi.

Fakhrizadeh je napadnut tijekom oružanog sukoba njegovih tjelohranitelja i nepoznatih napadača u gradu Absard, provinciji Teheran, izvijestila je Mehr News. Napad je uključivao barem jednu eksploziju i pucnjavu, dodaje se.

Znanstvenik je helikopterom hitno prebačen u bolnicu, ali je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Iranska Organizacija za atomsku energiju prvo je demantirala tvrdnje, a glasnogovornik Behrouz Kamalvandi rekao je da su svi nuklearni znanstvenici “na sigurnom”.

Fakhrizadeh i njegov tjelohranitelj navodno su bili na meti napadača “samoubojice” na ulazu u grad Absard.

Znanstvenik je bio pogođen u pucnjavi, nakon što je njegov automobil zaustavila eksplozija na Bulevaru Mostafe Homeinija, javlja novinska agencija IFP. U incidentu je navodno ubijeno i nekoliko drugih ljudi, dodaje se, ali to nije službeno potvrđeno.

Objavljene fotografije pokazale su olupine eksplozije jednog vozila dok je drugi automobil, onaj u kojemu je znanstvenik putovao, bio izrešetan metcima.

“Ovog petka popodne naoružani teroristički elementi napali su automobil u kojem je bio Mohsen Fakhrizadeh, šef Organizacije za istraživanje i inovacije Ministarstva obrane”, izjavila je iranska vojska.

Fakhrizadeh, profesor fizike sa Sveučilišta Imam Hussein, također je navodno bio šef iranskog programa nuklearnog oružja.

Iranska revolucionarna garda nije posebno komentirala napad, već je u svojoj izjavi od petka obećala da će se osvetiti smrt znanstvenika.

Nitko nije preuzeo odgovornost za atentat. Međutim, u objavi na Twitteru ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao je da su “teroristi danas eliminirali uglednog iranskog znanstvenika,” nakon čega je optužio Izrael za sudjelovanje u napadu.

2018. godine izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da je iranski znanstvenik šef navodnog projekta razvoja nuklearnog oružja svoje države, programa ”Amad.”

Teheran je više puta inzistirao na tome da njegov nuklearni program ima samo mirnodopske ciljeve. Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji inspektori nadgledaju iranska nuklearna nalazišta, također je izjavila da je program ”Amad” završio početkom 2000-ih. Netanyahuov ured nije komentirao napad na iranskog znanstvenika.

iranMohsen Fakhrizadeh-Mahavadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr.No
3 godine prije

Onaj zamotani narcotraficant iz Teherana je rekao da im nikooooo nista ne moze.
Nije pitao Gospodare B.I. sta oni o tome misle.
Sada ide kukanija, bacanje kamenja, proklinjanje itd.

pozitivan pesimista
3 godine prije

koji po redu, vise i ne broje?

mislim
3 godine prije

profesora fizike ubij.
kill bill nije završio školu ,njega nemoj.

Borko
3 godine prije

Istaknuti iranski znanstvenik, koji je navodno vodio državni nuklearni program, ubijen u Teheranu==> nedostaje da se napiše da je ubijen od strane izraela.
A tko će drugi….

Ice
3 godine prije

Ovo je pokušaj dodatnog zaoštravanja odnosa Irana i SADa da bi se spriječio povratak Bidena u nuklearni sporazum i koliko tolikoj normalizaciji odnosa.

RoPe
3 godine prije

Ovi idu po redu, najprije Sulejmani, sad ovaj.

burt
3 godine prije

jasno je da Trump sudskim tužbama ne može osporit pobjedu Bidena i da na unutrašnjem planu više nema što ponuditi i jedina šansa da spriječi primopredaju vlasti je uvođenje ratnog stanja zbog nekog većeg vojnog sukoba i zato je Trump suglasan za ovakve likvidacije u Iranu da se zaoštri situacija i zato potencira prodaju oružja Tajvanu i slanje US marinaca na Tajvan jer su to sve postupci kojima se ponižavaju Iran i Kina a u Iranu zbog ekonomske krize, sankcija i korona virusa vlada totalni kolaps ekonomskog i zdravstvenog sustava a Kina će na američke postupke oko Tajvana već uobičajeno odgovoriti diplomatskim frazama o spremnosti na odgovor, recipročnim mjerama, nedjeljivosti kineskog teritorija, pozivu na poštivanje kinskog suvereniteta bla bla bla a Trumpu to ne donosi ništa osim pakiranja iz Bijele kuće

3 godine prije zadnji put uredio burt
shumadinac
3 godine prije

Ma kakav “naučnik” – jeste li normalni? Hoćete da kažete da su Rokfelerove plaćeničke horde u stanju nešto da smisle? Čuj “nuklearnu bombu” – kao da je to moguće! Hirošima i Nagasaki? Mda, neko pokušava da udar dva meteorita predstavi kao “naučno dostignuće” – nemam sad vremena ali ću naći video koji to jasno pokazuje…

shumadinac
3 godine prije

A ovo za one stvarno normalne:
Sada se vidi prava svrha ubistva Suleimanija. Njega je ubila Amerika kojoj Iran ipak nije smeo da odgovori na način koji su želeli Iranci. Ali sa Izraelom je druga stvar, Iranu je udaren šamar na koji mora da odgovori jer bi inače vlast potuno izgubila kredibilitet. A to je upravo ono što Amerika i Izrael priželjkuju. Ovome treba dodati i pojačane napade Izraela na iranske snage u Siriji.

A i ulazak američkog nosača aviona u Persijski zaliv teško da je slučajnost. “Jedna lasta” ipak ne čini proleće, ako dođu i ostale biće sigurniji znak.

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Respect Židovi! Oni u tajnosti i tišini odrađuju posao i ništa ne prepuštaju slučaju. Oni ovim glupim ajatolama i mulama ispred nosa skidaju sve jednog po jednog od njihove znanstvene kreme. Koji je ovaj po redu!? Nitko i ništa ih ne može zaustaviti, što naume to i ostvare.

A neg.
3 godine prije

Mi, bioteroristi, podržavamo borbu terorista ‘Ujedinjenih naroda’ protiv terorizma!

Kometa
3 godine prije

Ti stalno isto pišeš, nije ni bito šta si napisao pre par dana i onda kada se bilo šta desi umišljaš da si to predvideo?!?
Takvih eksperata pun internet…

3 godine prije zadnji put uredio Kometa
Max
3 godine prije

Moja sućut obitelji, I narodu Irana

Max
3 godine prije

Pomalo sam iznenađen ovim događajem i mislim da se to Iranskim obavjieštajcima nije smjelo dogoditi . Tako važan čovjek je morao biti bolje čuvan Ovo nije podcjenjivanje Irana nego dobronamjerna kritika. Iran će na ovo sigurno uzvratiti u najpogodnijem trenutku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI