Istražitelji pronalaze brod umiješan u sabotažu Sjevernog toka

Sjeverni tok
43 komentara

Njemačke vlasti koje istražuju eksplozije na plinovodima Sjeverni tok identificirale su brod za koji se čini da je bio umiješan u ono što se naširoko smatra činom sabotaže, objavili su u utorak brojni njemački mediji. Jahta, koja je navodno korištena u napadu na naftovode, pripada poljskoj kompaniji u vlasništvu dvojice Ukrajinaca, navodi se u izvještajima.

Njemački ARD radio SWR radio i list Die Zeit pokrenuli su, kako su nazvali, vlastitu zajedničku novinarsku istragu o aktivnostima njemačkih organa za provođenje zakona uključenih u ovaj slučaj.

Njihovi nalazi ukazuju na to da je jahta 6. septembra isplovila iz njemačkog lučkog grada Rostocka na sjeveroistoku zemlje, a eksploziv i oprema za operaciju su u Rostock stigli odvojeno u kamionu za dostavu. Jahta je kasnije identifikovana na danskom ostrvu Christianso, koje se nalazi severoistočno od ostrva Bornholm, gde su 26. septembra 2022. oštećeni cjevovodi.

Jahta je potom vraćena vlasnicima, a istražitelji su uspjeli da pronađu tragove eksploziva na stolu u njenoj kabini, tvrde u medijima. Čin sabotaže je navodno izveo tim od šest ljudi, uključujući kapetana, dva ronioca, dva pomoćnika u ronjenju i jednu doktoricu.

Identitet ili čak nacionalnost osumnjičenih ostaju nejasni jer su imali “profesionalno falsifikovane pasoše”, koje su koristili i za iznajmljivanje jahte, navode njemački mediji. Njemačke vlasti također navodno nisu našle nikakve dokaze koji bi ukazivali na to ko je mogao narediti sabotiranje naftovoda.

Prema ARD, SWR i Die Zeit, organizacija zapadne tajne službe navodno je javila nekim evropskim “partnerskim službama” ubrzo nakon eksplozija, rekavši da je za napad odgovorna jedinica “ukrajinskog komandosa” . Mediji su također tvrdili da su postojale “dalje obavještajne indicije” da bi iza toga mogla stajati proukrajinska grupa.

Njemačka vlada za sada nije komentarisala informacije koje su iznijeli mediji. Prije nekoliko dana, Švedska, Danska i Njemačka “obavijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da su istrage u toku i da još uvijek nema rezultata”, izjavio je portparol vlade u utorak. Kijev je negirao bilo kakvu umiješanost u incident kada su ga kontaktirali njemački mediji.

Pozivajući se na neke anonimne američke obavještajne službenike, New York Times je u utorak objavio da iza napada u septembru 2022. stoji “proukrajinska grupa” . “Nijedan američki ili britanski državljanin nije umiješan”, dodaje se.

NYT je također rekao da su bombe koje su pokidale tri od četiri niza cjevovoda na dnu Baltičkog mora “najvjerovatnije” postavili iskusni ronioci, koji su možda prošli “specijaliziranu vladinu obuku u prošlosti”.

BrodnjemačkarusijasabotažaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bacanje prašine u oči.

404
1 godina prije

Ukrajinski komandosi? Ha, ha, ha, ha…….. 👌😂🤣😂👽🐧🐒🤡🤣🐒🐧👽🤡😂🤣…

Don Piškot
1 godina prije

Zaboravili su napisati da su pronađene i dvije ukrajinske putovnice iza zahodske školjke i tri ruske diplome o položenom trodnevnom ronilačkom tečaju na dah.

eks
1 godina prije

Ha, ha , koliko se Amerikenjci i Englezi trude da svoje govno stave drugome u gaće. Proradila im savest ? Ne . To je samo potvrda njihovog licemerja i podlosti .

Metabaron
1 godina prije

“Kroz cevovod , ispod sahta,
plovi moja braon jahta…”

tuf
1 godina prije

CIA-ine medijske ispostave najlakše možete prepoznati po sinkroniziranoj distribuciji plasiranog narativa, bez kritičke/analitičke misli i sa usklađenim tajmingom.
Kao što sada u Gruziji odmah sami sebe izdaju oni koji prosvjeduju protiv označavanja stranih NGO-ova, tako i NYT, Die Zeit te ostala dezinformacijska infrastruktura sebi na čelo stavljaju oznaku pripadnosti CIA-inoj mreži sinkroniziranog plivanja.

gigi pinna
1 godina prije

Samo mi nije jasno kako to da Seymour Hersh nije našao niti jedan dokaz da su i Britanci umiješani u sve ovo. Za Norvežane ništa čudno – oni još od Vijetnamskog rata aktivno surađuju u sabotažama sa Amerima.
Ova sabotaža Sjevernog toka je predelikatna i presložena da bi se poljsku i ukrajinsku kukavelj uključivalo u cijelu akciju.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Prije nekoliko dana, Švedska, Danska i Njemačka “obavijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da su istrage u toku i da još uvijek nema rezultata”

“…organizacija zapadne tajne službe navodno je javila nekim evropskim “partnerskim službama” ubrzo nakon eksplozija, rekavši da je za napad odgovorna jedinica “ukrajinskog komandosa” . Mediji su također tvrdili da su postojale “dalje obavještajne indicije” da bi iza toga mogla stajati proukrajinska grupa.”

Pet mjeseci skrivaju istinu, a sada odlučili pustiti Ukre “niz vodu”.

Treba stvarno biti kreten i povjerovati u ovakve gluposti da se usred NATO voda ušuljala jahta u vlasništvu poljske kompanije i dvojice Ukrajinaca i nesmetano minirala i aktivirala eksplozive da razori glavno energetsko dobavno čvorište Europe 😃

duki
1 godina prije

Pola godine mrak ,i sada nenadano sve se “zna”
Tko,koliko kako ,kada ,sa čim , i zašto ,jedino se ne smije znati pravi nalogodavaca i investitor !to pak ne !!A yenkies će i rođenu mater optužiti !!

Rusmir
1 godina prije

U ovo samo bajden može povjerovat…i 80% zapadnog stada

Ivan
1 godina prije

A ona krmuzina Ursula samo neka i dalje financira fasisticku Ukrajinu dok Zelenski nanosi stete cijeloj EU. Hoce li mu onaj majmun Scholz sada dati i odlikovanje sto je Njemacka u kurcu?

abc
1 godina prije

I NATO se je več pomirio sa porazom u Bahmutu:

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dopustio je pad Bakhmuta “u narednim danima”, piše The Guardian.
“Moramo se pobrinuti da ovo ne postane prekretnica u ratu. To samo naglašava da ne trebamo podcjenjivati ​​Rusiju, trebamo nastaviti podržavati Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

NATO bi trebao voditi Hiber, jer jedini on može poraziti Srbe…ups. Ruse…

Hagar
1 godina prije

Dakle ipak je SAD cim su optuzili Ukrajnu

Bosna
1 godina prije

U brodu su nasli I ukrajinsku putovnicu

grom iz vedra neba
1 godina prije

hahaha, priča se da su našli ruskog dresiranog dupina s Krima. On je kriv 🙂

Dokurčilomi
1 godina prije

Nisam se ovako nasmijao od kada su ameri izgubili nacrte i planove za slijetanje na Mjesec pa sada ne mogu ponoviti.

alexosijek
1 godina prije

Hajde stavite jednu sa drugom u kontekst te dvije stvari: 1. prebacivanje odgovornosti sa Hershove objave kako je dizanje u zrak NS naredio Biden; 2. nagomilavanje vojne opreme u luci Gdanjsk u Poljskoj – objavio zerohedge 07/03: “Watch: Vast Expanse Of US Military Hardware Positioned At Polish Port” — sada ti znaj opet kakva je to igra, da li je totalni odmak i povlačenje ili totalna eskalacija?? Plus dolazak u Grčku američkih nosača sa također vojnom opremom…lp

ZriBra
1 godina prije

“Izvršitelji pronalaze brod umiješan u sabotažu Sjevernog toka.”

Basinac
1 godina prije

Dobit ce se 16 teorija,tako da ne vjerujesni u jednu i osta je nikad ne razjasnjeno,kao iubojstvo engleske princeze ili kenedyjevih.

404
1 godina prije

Bahmut je postao grobnica NATO-ve tehnike. Putevi u Bahmut su zatrpani razbijenim natovim tenkovima i vozilima. Brojke iznose više od 500 komada.

C.F.
1 godina prije

Da nije jahta Irina VU ?

RD-x
1 godina prije

Americka vlada zna tko je ubio Kennedia da bi sakrila istinu promicali su 100 knjiga o ubojstvu Kennedija tako da mali covjek ne zna istinu.

Mr.Grič
1 godina prije

Bijedno i jadno od US hegemonije laž, laž i samo laž svojstvena anglosaksoncima. Sada su vjerovatno krivi ukrajinci ili poljaci, njemci, norvežani, šveđani ili danci ili svi ostali koje su amerikanci prisilili da uvedu sankcije Rusiji a vjerovatno i hrvati. Sto je više krivaca manja je odgovornost. Koje licemerje trulog i sotonskog zapada.

Hogar
1 godina prije

Zbog ovih lazi amerika ce implodirati. Klauni i kokosari.

abc
1 godina prije

Švabe su izgubile rat u Harkovu, a NATO gubi rat u Bahmutu. Istorija se ponavlja, a budale uvjek ostaju iste.

gigi pinna
1 godina prije

Ovo je orkestrirana laž zapadnih MS medija kako bi se prigušilo istragu Seymoura Hersha koja je počela privlačiti i previše pažnje neutralne, manje informirane publike.
Ako se, kojim čudom, i uhapse ovi fantomski ukrajinski mamlazi pod optužbom za međunarodni terorizam, možda ću i povjerovati ovim NY Timesovim bajkama.

Nule
1 godina prije

To je to. Neprimjetna poljska brodica, ukrajinski amateri i profi izvedba u reziji Holywooda. Sve ostalo su teorije zavjere, pogotovo da je to odradila USA da bi spasonosno tusila svoj ukapljeni plin 5x skuplje. Dje ce to. Nelogicno.

tedi
1 godina prije

Dobro je, inace se to pripisoivalo RUSIJI.

re po
1 godina prije

njemci moraju vjerovati ako gazde kazu da su dresirane ruske sardine pocinioci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI