fbpx

Izborom Zorana i Kolinde, hrvatski narod poručuje da mu je odlično i da ne želi nikakve promjene. Ali?

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

Službeno proglašenje pobjednika prvog kruga hrvatskih predsjedničkih izbora 2019. godine još nije objavljeno. Zoran Milanović i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ulaze u drugi krug. Narod je svoje rekao i odlučio.

Mnogi će reći…

Većina Hrvata želi više ovrha, manje suvereniteta, daljnju rasprodaju hrvatskog blaga, slanje vojnika na tuđe granice, poništavanje referenduma i nastavak stagnacije Republike Hrvatske. Pošteno hrvatski narode. Respektiramo vaš izbor i bit ćeš poslužen kako Bog zapovijeda, a ti tražiš.

“Narod je stoka sitnog zuba”, izjavio je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Tako vele. Možemo ga kritizirati za puno stvari, ali ovdje je imao pravo.

Ne brinite, stoka sitnog zuba nije samo u Hrvatskoj, nego na cijelom planetu. Raspamećena je i idejno heterogena. Očekivati promjene bez promjena, kosi se s racionalnošću. Dodamo li svemu medijske i druge manipulacije “stoke sitnog zuba”, ništa bolje se nije ni očekivalo.

Homogene društvene skupine su na vrhu piramide i točno znaju što i kako činiti.

Međutim, je li to istina?

Ako je čitav narod stoka sitnog zuba, tko rodi lukave, mudre i pametne? Sličnu, ali suprotnu grešku pravi istinska ideološka ljevica, smatrajući da se svi ljudi rađaju dobri, koje tijekom života pokvari društvo.

Postavlja se logično pitanje: “Ako se svi rađaju dobri, tko pokvari društvo kojeg čine samo dobri?”. Logika je najjače oružje pojedinca. Naravno, ako je ima.

Sve kreće od pojedinca, a ne naroda

Pojedinac je pokretač promjena, kojeg narod samo prati. Nikada se ne događa obratno. Udruže li se pojedinci u homogenu skupinu istomišljenika, snaga pojedinca eksponencijalno jača i dominira heterogenom skupinom – u našem slučaju narodom.

Homogena skupina balkanskih političara svoje ideje i snagu crpe izvan granica Republike Hrvatske. Strani faktor, uz pomoć medija – direktno ili indirektno – postavio je i kontrolira naše političare. Ponudio im je gotov recept za ugodan i lijep život. Zašto bi se patili s “ruljom”, kada je moguće sve to imati bez muke i truda.

Dakle, narod nema nikakve šanse za nešto promijeniti, jer organizirani pojedinci i ideolozi su izvan Republike Hrvatske, a uz to su financijski vrlo jaki.

Priče ustaše, četnici i partizani je sredstvo koje služi za odvlačenje pažnje i vrlo uspješnu polarizaciju birača na svim dosadašnjim izborima od zadnjeg rata.

Što činiti?

Nade ime. Ne treba računati na narod i njegovo pokretanje, ali budite sigurni da će narod pratiti uspješne. Živimo u vremenu gdje se stvara multipolarnost. Više nemamo jednog dominatora, nego više njih.

Dominacija polako, ali sigurno uništava dominatora, a jača dominiranog. Klasična prirodna selekcija. Upravo je to najveća prilika koju treba iskoristiti.

Rješenje je u organizaciji pojedinaca koji neće polemizirati o ustašama, četnicima, partizanima, kapitalizmu, komunizmu, homoseksualcima, fokama i polarnim medvjedima.

Kada se stvori homogena skupina idejno sličnih pojedinaca oko kreativne i ekonomski korisne ideje, promjene su moguće.

Portal Logično drugi krug izbora neće pratiti. Za nas oba kandidata dolaze iz iste “kuhinje” koja servira isto jelo. Posvetit ćemo se ekonomskoj homogenizaciji i kreativnošću u interesu svih koji gravitiraju oko portala Logično. Čitatelji su nam bitniji, nego političari.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
227 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sonja
Gost
Sonja
10 mjeseci prije

Lijevo krilo kao i desno krilo su dijelovi iste ptice.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
10 mjeseci prije

A što stoji između krila?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
10 mjeseci prije

Između krila stoji psihopatsko, grabežljivo, homogeno tijelo, prikriveno bojama da večina nemože svatit o čemu se radi

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Nema tu nikakvog tijela,samo zica.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije

Govno

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

Između je kita ! 🙂

AJeTo
Gost
AJeTo
10 mjeseci prije

Nisu krila nego jaja.

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije

Stoka sitnog zuba.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Sonja To je točno, ali to svi znamo isto ka šta znamo kako po vedrome danu nebo sa zemlje izgleda plavo, ali zašto je nebo plavo i koje boje je to isto nebo kad se gleda sa točke nekoliko promjera zemlje udaljene . . . to svi neznamo . . .

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Super si to rekla Sonja.

octopus
Member
Famed Member
octopus
10 mjeseci prije

Greška je Zokija svrstavati u bilo kakvo “lijevo”. On je liberal, a to znači zagovornik najcrnjeg kapitalizma. Ono zbog čega ću u drugom krugu glasati za njega je jednostavna činjenica da nas neće sramotiti po svijetu, da neće lizati ogradu Bijele kuće, da neće ići na liposukciju i to prikazivati kao službeni put i da neće žderati dvije tone lososa godišnje. U svemu ostalom je jako sličan Koli.

žrec
Gost
žrec
10 mjeseci prije

octopus.
Hoće. Samo o tome neće pisati mediji, koji su svi složno šutjeli kad je išao morhovim helikopterom svojoj ljubavnici u rijeku.

Konobar
Gost
Konobar
10 mjeseci prije

A ta ista ptica je sistem (kakav vlada i u ostatku Sveta). Treba promeniti sistem, to nije jednostavno, niti se moze uciniti brzo, pogotovo ne u okruzenju koje ima isti sistem, prakticno ceo Svet. Nista ne bi promenilo dovodjenje novih (jos) neiskvarenih ljudi. Sistem je zlo. Kao da u javnu kucu zaposlis nove, nevine devojke i ocekujes da ostanu nevine.

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Može li netko odgovoriti što se to nalazi u uhu / uvetu Kolinde? Prethodni moj komentar je izbrisan..

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

A što ste drugo mogli očekivati?!
Mediji rade svoje, ne bi oni plaćali tolike reklame da to nema utjecaja na ljude.
A odgovor na pitanje tko pokvari ljude je zapisan odavna u Bibliji : 1. Ivanova 5:19
“Znamo:od Boga smo,
a sav je svijet pod Zlim.( ili pod vlašću Zloga)”
Nikakvi Rotschieldi, Rockefelleri i druge marionete Zloga nemaju niti moć niti znanje niti trajanje da vrše tako snažan utjecaj na čovječanstvo.
Razočaranje može rezultirati depresijom, ravnodušnošću, ali može i potragom za odgovorima o stvarnim uzrocima problema. I o jedinom mogućem rješenju..

Majk Majers
Gost
Majk Majers
10 mjeseci prije

Reklama može utjecat jedino na slabi, labilni um neznanja, podgrijan strahom

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

Majk Majers
Da. A takvih je ogromna većina.!

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Varaš se Majk, reklama je svuda oko nas i um ne samo da mora biti izuzetno jak, mora da poseduje izuzetno znanje da bi mogao da prepozna reklamu i da joj se odupre. Rekao bih da je prepoznavanje reklame mnogo mnogo teži posao od samog odupiranja.

Sion
Gost
Sion
10 mjeseci prije

Starina,

Tako je. Iako je sa čovjekom krenulo zlo, nije od čovjeka krenulo zlo. Isto tako, iako će sa čovjekom završiti zlo, ne dolazi od čovjeka rješenje.

Jedni pristaju uz prozapadnu propagandu, drugi im se rugaju dok pristaju uz proistočnu propagandu, a zapravo je sotoni svejedno koji put odabireš od dva ili tisuće ponuđenih, dokle god ne odabireš jedini pravi Put. Čovjek će morati shvatiti da nema spasenja u čovjeku i u sustavu od čovjeka.

Nema smisla da se u srcu potajno uzdižemo nad drugima, smatrajući ih zatupljenom stokom sitnog zuba, a sebe prosvjetiteljima sa kojima dolazi promjena. To je zavaravanje na kojem su pale generacije i generacije prije nas, a svijet je ostajao isti ili postajao još gori. Jedina stvarna promjena dolazi sa Isusom Kristom, i nema veze sa našim sposobnostima, već sa našim predanjem Bogu.

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

Sion
👍 Lijepo rečeno

Jurica
Gost
Jurica
10 mjeseci prije

Ma nemoj. Ja kažem da dolazi sa Krišnom, a ti argumentirano pobij.

Jurica
Gost
Jurica
10 mjeseci prije

Zapravo ne, dolazi s Muhamedom.

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

Jurica
Daj se prvo ti dogovori sam sa sobom, pa onda kreni iznositi komentare.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Suština je ista Jurice samo su “PR-ovi” različiti. Suštinu treba usvojiti a ne amajlije.

Sion
Gost
Sion
10 mjeseci prije

shumadinac,

Suština je potpuno različita. Jer samo jedan je Bog, koji se utjelovio, bio razapet i uskrsnuo, da bi nam pružio i pokazao Put.

Pročitaj Novi Zavjet koji ima dvjestotinjak stranica, i u kojem je zapisano o Isusovom životu, i u kojem su zapisana njegova naučavanja. Tad ćeš znati da je život na koji nas on poziva u suštini sasvim različit od života na koji nas pozivaju druga vjerovanja.

Mnoga su naizgled slična, ali su sva suštinski različita u odnosu na Evanđelje Isusa Krista. Jer samo je jedan Put, Istina i Život “I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.” ~Djela apostolska 4,12.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Sion, ja sam pročitao i novi i stari zavet ali i još knjiga iz oblasti religije koje ti izgleda nisi. Pročitao sam i dosta naučne fantastike ali ne verujem svemu što sam tamo pročitao.

Religije nam prenose istu suštinu. Jedini koji su u zabludi su oni koji bukvalno shvataju napisano-rečeno. Nije bitno da li je postojao Isus, Muhamed… bitno je da je predanje (uputstvo) preneto.

Sion
Gost
Sion
10 mjeseci prije

shumadinac,

Pročitao sam i ja, i zato još jednom tvrdim, iako su mnoga vjerovanja površno naizgled slična, suština svih je potpuno različita od Evanđelja Kristovog.

Način spasenja na koji nas poziva Isus Krist je sasvim suprotan od svih ostalih vjerovanja. Suština o kojoj Isus naučava je sasvim suprotna od onoga što se naučava u islamu ili hinduizmu.

Način da se spasimo je da priznamo, i zazovemo Isusa Krista za svog Spasitelja i Gospodara, i da nasljedujemo njegov život vođeni Duhom Svetim. Vjerujući da se Bog za nas utjelovio, da je razapet i da je uskrsnuo. To je suština kršćanstva, i nema se tu šta doslovno ili ne doslovno shvatiti, jer Novi Zavjet nedvosmisleno to ističe i ponavlja kao uvjet našeg spasenja.

Pozdrav i Božji blagoslov.

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Si i danas dobio misno vino ?

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

Da dobio, potegao malo više !

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Nemam ništa protiv Boga niti vjere, dapače treba misliti dobro i pozitivno i nadati se, ali iskreno ne bih uplitao crkvu, ni religiju u politiku , niti u bilo koji politički sustav.
Bolje neka to ostanu dva odvojena svijeta, jer će se narodi još više početi dijeliti i mrziti i po vjerskom pitanju..
Osobno vjeujem da jedina stvarna promjena dolazi od svakog pojedinca i njegove čiste savjesti i dobronamjernosti, a ostalo svatko neka bira što će motivirati njegovu duhovnost, ili nadahnjivati u njegovim visokim moralnim kriterijima; kako god se to zvalo.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
10 mjeseci prije

Starina je napisao:
“Nikakvi Rotschieldi, Rockefelleri i druge marionete Zloga nemaju niti moć niti znanje niti trajanje da vrše tako snažan utjecaj na čovječanstvo.”
Ta rečenica je za mene čisto trolanje, kao kad čuveni britanski časopis za ekonomiste (u vlasništvu Rotšilda) objavi listu najbogatijih ljudi na svijetu i na njoj među prvih dvadeset nema Rotšilda.
Ta ekipa itekako ima i moć i znanje da vrši tako snažan utjecaj na čovječanstvo i da zakuhava ratove i državne udare preko marionetskih vladara (npr.: Woodrow Wilson) u zadnjih 100 i kusur godina. Da spomenem samo razne komitete za ove i one odnose i sve one odavno međusobno umrežene “čuvene” zapadne obavještajne agencije. Onda npr. Tavistok institut, a oni takvih instutucija za pranje mozga širokim narodnih masama oni imaju kao u priči (kao usput i većinu medija u Hrvatskoj)…

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

JumpingJackFlash
Imaju moć koliku im daje stvarni vladar. Oni su marionete, oni ne donose krucijalne odluke. S obzirom da su na samom vrhu marionetskog lanca mogu puno više učiniti nego Kolinda ili bilo tko drugi na nižim razinama, a koji isto mogu nešto učiniti bilo loše bilo dobro. Smisao toga što sam napisao je da kad bi svi ti ljudi na vrhu marionetskog lanca sutra odlučili svo svoje bogatstvo, moć i znanje iskoristiti na dobrobit čovječanstva što je dijametralno suprotno od onoga što rade danas, oni bi bili uništeni u vrlo kratkom roku,. A možda bi i mogli napraviti puno toga, a možda bi prije nego bi bilo šta dobroga napravili bili smlavljeni od onih koji bi i dalje ustrajali u zlu. To je samo hipotetski događaj, a za pravu borbu i konačnu pobjedu treba netko značajno moćniji od ljudi.
Dakle, ne opravdavam niti najmanje a kamoli da trolam zbog Rotschielda I Rockefellera koji se skrivaju kao i njihov stvarni vladar Sotona.
Na vrh političke i financijske vlasti je nemoguće dospjeti bez podložnosti tim strukturama.
Naravno, moje gledište nije defetističko nego je poziv na drugu bojišnicu a to je duhovno bojište. Kada se duhovno opremimo u punu ratnu opremu, svi oni nam ne mogu ništa. Naravno, to neće promijeniti kompletnu situaciju odmah, ali ćemo svojim osobnim pristupom promijeniti vlastitu situaciju, a onda kad bi se nakupila kritična masa i cijelu društvenu nabolje ( ne savršeno jer je protivnik prejak) . Što je u biti i zaključak ovog članka..

djosip
Gost
djosip
10 mjeseci prije

Dobar tekst.

Svoj
Gost
Svoj
10 mjeseci prije

Odličan tekst

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
10 mjeseci prije

Sve sve ali nedaj Boze opat Kulinde lazljivice.

tuf
Member
tuf
10 mjeseci prije

Tsa, baš “sve”… može biti u nekom aspektu i gore, znaš? Valjda jedan jedini kriterij u kojem je KGK kako-tako balansirala je odnos prema migrantima, jer nije bila neoliberalno-multikulti otvorena za invaziju. Pitam se da li će Milanović, kojemu je bliskija Soroseva linija, zadržati politiku tihog otpora ili širom otvoriti kapiju?

Jurica
Gost
Jurica
10 mjeseci prije

Soroševa linija im je jednako bliska

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije

Meni se čini da bi moglo biti još gore u tom pogledu…

Kurjaca
Gost
Kurjaca
10 mjeseci prije

Barem nije Škoro prošao dalje.
Samo vidite za koga glasa australija i znate ako ste normalan da trebate glasat kontra.

Vrane
Gost
Vrane
10 mjeseci prije

Da, sigurno treba gledati za koga je glasala recimo “napredna” Kanada. Škoro je za ovo dvoje direktor svemira, kako bi to lijepo rekao Željko Pervan

Vrane
Gost
Vrane
10 mjeseci prije

Sigurno ti je čudno jer nisi dovoljno inteligentan da to shvatiš.

Tudum
Gost
Tudum
10 mjeseci prije

I Jakov Kitarovic dao svoj glas Milanovicu,dosadila mu metla I pegla

Svoj
Gost
Svoj
10 mjeseci prije

Rogovi mu u svakom slučaju ostaju 😀

žrec
Gost
žrec
10 mjeseci prije

Užas. Ne dao bog da budemo tako gladni i nerazvijeni kao u australiji.

mozdaimajosnade
Gost
mozdaimajosnade
10 mjeseci prije

ajde ne seruckaj…. skoro nije zlato al je sjaniji od ovo dvoje. ja bi pernara- al da bi to bilo treba jos dosta vode potec i savom i dunavom

neznanac
Gost
neznanac
10 mjeseci prije

Mediji i insteresna poslušna stranačka mašinerija…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

Skoro……. Škoro…..

Milancz
Gost
Milancz
10 mjeseci prije

Skoro je obicna ovca kojá věže o politici nemá a najmanje globalnoj politici.Kolinda je shvatili neke stvari pá je americká drzavna elita postavila Skoru,isto Kao Zelenskog u Ukrajini kojí je obicna nula u svému Tome.Sto vise naivníh ovaca,tím bolje se dá njima manipulira.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Dalton :
Neka namin njizi !
Imenovan uzrok našoj brizi !
Kuku !
Ruku,nogu ?
Kuku cijelom tijelu i sudbini pokoljenja naših!
Paloma pomozi !
kAMEN !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

Šta nije Škoro….. Skoro?

EU dismr
Gost
EU dismr
10 mjeseci prije

Daltone 🙂 al’ se na’fatala ceska tipkovnica .. 😉 ha ha ..

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
10 mjeseci prije

🙂
A kako divani, div ‘ce ti Marije!
P.S.
Unda su ovce bile pametne i poslušne.
A danas brte….. svaka ovca oće bit ovan.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
10 mjeseci prije

Nekidan sam se baš pitao kako to da se nitko nije sjetio iz HDZ-a da bi Škoro mogao ‘skoro’ postati predsjednik, ali neće dok je ADEZEA

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Son of Alerik @ mislite da Škoro dobije više glasova da se ne bi mogao povezati sa HDZ-om…?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
10 mjeseci prije

xxy
Gledaj, Škoro je igrač sistema i to od prvog dana. Kao balavac, na osnovu jedne studentske pjesme (Ne dirajte mi ravnicu), nastalu prije ikakvog rata, Tuđman ga je primijetio i stavio za konzula. Nakon toga je prošao sve moguće uhljebničke uloge koje donose jako puno novca na osobni račun, od direktora Orfeja do direktora Croatia Recordsa i na kraju do Josipovićevog sudruga u ZAMPU (tema na kojoj je doktorirao), Danas živi od dividendi i tantijema i to jako dobro. On i narod? Dva svijeta. Jedino je i mogao zagrabiti u HDZ-ov prostor I jest, toliko koliko jest.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

A zato je navodno velika većina njegovih slavonaca govorilo da neće njemu dati glas..

Majk Majers
Gost
Majk Majers
10 mjeseci prije

Sve, sve zaboravi sve
Pljuni laž progutaj poruke

Zanimljivi stihovi Jinxa

Niks
Gost
Niks
10 mjeseci prije

Vidim mnogi misle da Skoro nosi neku promjenu, zaboravljaju da je lik otvoreno pro Nato i za americku politiku. Nadalje iza tog covjeka stoji desno krilo HDZ.a plus crna desnica u vidu Hasanbegovića, Markicke, Ilicica a medijski jurisnik im je Bujanec koji se slikao u crnoj naci uniformi nekada i znamo kakve stavove zastupa… Stvarno netko misli da bi to dobroga donjelo?

Jurica
Gost
Jurica
10 mjeseci prije

Misle njegove pristaše, odnosno pristaše ovih koji su ga stvorili. Zabrinjavajuće je da je tog puka toliko puno.

Pero
Gost
Pero
10 mjeseci prije

Meni stvarno nije jasno kakva je to desnica ili desno krilo koja digne ruku (glas) protiv svog naroda.
Sve je to lijevo. Jedini koji je desno je Pernar

Imalijosnade
Gost
Imalijosnade
10 mjeseci prije

pero dobra ti je dioptrija.

frutek
Gost
frutek
10 mjeseci prije

Zar i u Rusiji nisu stoka sitnog zuba…mislim već toliko puta biraju oligarhiju i korupciju

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

gledaj svoje dvorište, hebala te Rusija.

frutek
Gost
frutek
10 mjeseci prije

Što više minusa dobio to sam više u pravu. Rusija ima svemirski program, a nema kilometar ispravnog asfalta u komadu. I onda mi dođe rusofilski portal pamet solit. Putin i oligarsi opljačkali Rusiju. Bolje da se rusofili i Logično drže najveće zemlje trećeg svijeta a to je Rusija.

Benko
Gost
Benko
10 mjeseci prije

Rusija trenutno gradi tri puta više autoputeva godišnje od EU. Prosečna plata u Moskvi je 1100 eur. Prosečna plata visoko kvalifikovanih radnika u Moskvi je 1650 eur.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Rusija = Treci Rim.
Rim. Plebsu je bilo najbolje pod diktatorima.
Diktatori su se zakacili sa drugim patricijima. Da bi dobili podrsku naroda su dali narodu nesto. Pod demokratijom je vladala neogranicena eksploatacija plebsa.
Ako mi „diktatura“ daje nesto, a demokratija nista, zar moram ipak biti za demokratiju?

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Po u opisanome obrascu koji se u članku pojavljuje nade definitivno nema. Multipolarnost je bolja od unipolornosti, ali nije rješenje jer i ti polovi na svoje vrhove će morat izbacivat psihopate kako bi i ti sami polovi opstali.
Iz povijesti znamo kako su glavni “polovi” često od istih bili i raznovremeno i istovremeno podržavani.
Takiđer znamo kako je psihopata Hitlera pobjedija veći psihopat Staljin koji je za pobjedu mora spržit desetak miljuni više života svojih vojnika i građana.
U multipolarnome svitu ako jedan pol zastrani drugima nema pomoći.
Možda čudno zvuči, ali svi ljudi na zemlji su međusobno povezani i nešto dobro se čovječanstvu može dogodit tek kad kritična masa osvijesti mehanizme opstrukcije spoznaje te ppovezanosti i ta opstrukcija se odvija programiranjem umova, a programiranje umova se odvija u svim polovima današnjega svita.

Da skratin priču, rješenje je izlazak iz matrixa, a ne multipolarnost koja je i sama tvorba matrixa.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Taj “vođa” čim načini prvi korak ka izlasku iz matrixa već je pokojnik

Moreno
Member
Moreno
10 mjeseci prije

Mlata Možda nisan dovoljno dobro objasnija, ne radi se o vođi nego o kritičnoj masi jedinki na globalnoj razini koja je potrebna za izać iz matrixa, onoj kritičnoj masi koju je nemoguće utamanit.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Ne moramo izumeti tocak ponovo.
Oktobarska Revolucija je pokazala sta uspeva.
Neki krecu i primoraju ostale da se opredele. I socijalna kontrola. Hvala bogu, zahvaljujuci internetu i mobilnima je mozemo imati.
I Domovinski je dokazao sta uspeva.
Demokratija i slobodna volja? Masa nema volju. Volece ono sta joj propaganda kaze da voli. Kao sada. Ili ce biti protiv svega. Kao sada.
Dobro i zlo?
Interne preferencije, sta covek zeli sebi, su legitimne. To treba politika da ispuni koliko je moguce.
Eksterne preferencije, sta zele drugima, nisu legitimne. To se ignorise ma koliko lajali.
Problem resen.
Kad krecemo?

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

@ Red Dog, Krećemo, kad ja pokrenem svoju nuklearnu elektranu, tako da nam atomska bomba bude dodatna preventivna opomena neposlušnicima.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Druze Ivo, govoris kao prekaljeni Revolucijonar.
Sto se mene tice imas dobre izglede da postanes Ministar Odbrane 😉

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

???

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Kandidirao bih se ja i za predsjednika RH da to narod želi, a ne samo za ministra Odbrane.
Volim moć i kontrolu, a narodu treba stroga kontrola i disciplina autokrate, nadahnutim nuklearnim borbama, pa po cijenu i čovječanstva. Bolje robovati komunizmu nego kapitalizmu i njegovoj demonkraciji.
Oni koji podržavaju krvave revolucije i nuklearne ratove neka svojim plusevima to potvrde!

Milancz
Gost
Milancz
10 mjeseci prije

Po komentarima je vidjeti dá je národ obicna ovca kojom se upravlja a ničem neodlucuje.Onaj Tko zná sto je država,kóje funkcije Mora imati dá Bi bílá suveréna,své jasno.Hrvatska Kao vecina država sú bez pobjediti,formiranje državě rádi tudjih interesa..Tesko nekome své to objasniti.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

A ne Milancz @ ,ne mislim da je narod obična ovca; jer mi se nekako iza svega toga čini neka strateška opcija kako doći do ljudi sa kojima Kolinda nikada ne bi stvorila nikakvu koaliciju kao npr. kandidatkinja radničke fronte ..
Npr. za Kolakušića kažu da je postavljen od HDZ-a a iz nekih krugova ljudi njegove struke šire se glasine da je neradnik i muljator..hm… Meni je osobno od prvog dana malo ostavljao takav dojam. No uvijek sam bio na sve te kandidate skeptičan ..
Neki poput D.Orešković, K.Peović ,I.Pernar nikada ne bi uspjeli dobiti dovoljno glasova da uđu u drugi krug ,a uz glavne dvije stranke kao što su HDZ i SDP postoje opcije da se više desničarski kandidati priključe npr.HDZ-U a više ljevičarski više SDP-u.. Neću ići u detalje, ali nekako mi sve ovo ima neke logike.

Neznanje
Gost
Neznanje
10 mjeseci prije

Ne čitaš, nego nabadaš i ne vidiš da je taj dio pod “Mnogi će reći…”.

Ante
Gost
Ante
10 mjeseci prije

Na izbore u Hrvatskoj su izašli samo ovi koji su dobili posao preko veze i ovi koji u povezani preko političkih stranaka. Zato su pobijedili kandidati koji će im osigurati nesmetano da i dalje ostanu na svojim položajima.

mike
Gost
mike
10 mjeseci prije

Ante a jesu izasli branitelji/domobrani na glasanje?!?

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

mike @ dobili ste odgovor, da nisu 🙂

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Ante @ iz meni poznatih izvora , upućen sam da su na izbore izašli i što ti kažeš uhljebi ,ali i oni koji ne mogu nikako naći posao tj. nezaposleni. Bitno je da izađe što više ljudi na glasanje a nije ih puno izašlo.

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

Nisam birao a neću ni na drugom krugu. Jednostavno ne volim fikuse. A i da sam slučajno htio- koga? Bilo je loših i gorih. Niti će nam s bilo kim od njih biti bolje niti može. Pitanje je samo tko će nas sramotiti u sljedećih pet godina. Ništa kod nas neće ni ne može promijeniti predsjednik, premijer može ali pitanje je hoće li i smije li.
Koga god dobili bolje nismo ni zaslužili.
Pitam se živi li autor teksta u Danskoj ili Singapuru? Čuj: “Rješenje je u organizaciji pojedinaca”?! Baš. Pa kod nas svako selo ima dva-tri folklorna društav jer se ne mogu dogovoriti. Firma sa pedesetak zaposlenih četiri sindikata. Imamo 23 parlamentarne stranke, 137 izvanparlamentarne stranke, 157 ugašenuh stranaka i 11 koalicija. Pametnom dosta.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Krivo Piretis @ nije dobro biti inertan, gubiti nadu, glasajte !!! Ljudi krivo misle tako kada gube nadu. Treba izaći i glasati, treba promjena na bolje, a sa takvim stavom nema promjene na bolje, koliko god bili uporni oni; treba i narod biti uporan na svojim odlukama. Ne posustati nikada.

Ante
Gost
Ante
10 mjeseci prije

Škoro je odnio pola glasova Kolindi inače bi Kolinda pobijedila. Hvala Škori što je izašao na izbore hahaha to je najbolji božićni poklon u ovoj godini.

Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

@ Ante

Zaborvio si da će njegovi glasovi ići Kolindi i da je ona pobijedila već u prvom krugu.

mars
Gost
mars
10 mjeseci prije

@ Mercury – ne nuzno. Cak i u obicnom zivotu, neslaganje izmedju dva rodjena brata moze doseci takvu razinu netrpeljivosti i nepomirljivosti, pa cak i mrznje i sukoba, ciji intezitet moze daleko nadmasiti mrznju i sukob koji svaki od njih ima sa nekim drugim, tako da ga u potpunosti baci u drugi plan. A politika nije neki apstraktan pojam sam za sebe. I nju ipak vode ljudi

X60
Gost
X60
10 mjeseci prije

Ne možeš od govana napraviti pitu.
Kad mi budemo bolji, onda ćemo imati i bolji izbor.

Jurica
Gost
Jurica
10 mjeseci prije

To što smo izgubili suverenitet i državnost (ako smo uopće to ikad stvarno i imali) ne znači da se o tome ne treba govoriti i pokušavati naći alternativu. Nažalost, zasad takve nema na vidiku

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
10 mjeseci prije

Nama Hrvatima treba pravi vođa,a ne ovi dupelisci izdajnički koji plešu kako im kažu bolesni kreteni eu ili usa.

za zenske
Gost
za zenske
10 mjeseci prije

predsjednica uvjek treba da je zenska

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Mudro…. a neki mislili da predsjednica treba biti muško 😆😆

benty20
Gost
benty20
10 mjeseci prije

Jednom davno je jedan čovjek rekao “Da narod na izborima o bilo čemu odlučuje, zar mislite da bi nam dopustili izbore!?”
Siguran sam da Milanović jedva čeka da ova farsa završi da se može vratiti tamo odakle je došao (to još nitko ne zna di je…) jer je eto poslan da bude izbor narodu! Kolinda će s guštom odradit još jedan mandat jer je njoj ipak lakše prosipa bisere s Pantovčaka nego se bavit nekom složenijim politikom tamo negdje po uredima Nato-a. Sve u svemu, narod je “izabrao”. Za svaki slučaj to je kao osigurač bio i popularni pjevač Miroslav Škoro… Svi ostali, hm… I oni su bili izbor!

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije

Tvoji cemu isto pomoc.Budo,Manolic,Mesic,Josipovic,crvene krpe hrvatskog drustva.

gost
Gost
gost
10 mjeseci prije

Potpuno kriv zaključak u naslovu. Mi normalni želimo promjene ali za Milanovića glasamo zato da glasovi ne propadnu i da ne pobijede Škoro ili Kolinda.

X60
Gost
X60
10 mjeseci prije

Točno tako.

benty20
Gost
benty20
10 mjeseci prije

“mi normalni”? Šta se pod tim podrazumijeva? Je li normalno glasati protiv, ili birati manje zlo? Imaš karikature jučer u 24 sata na tu temu, di ženu intervjuiraju po izlasku s birališta i ova odgovara da je birala manje zlo. Novinar je pita kako se sad osjeća, a žena mu odgovara da joj je zlo!Svi moji glasovi do sada su bili “bez vrijedni” jer moji kandidati nisu prolazili. Jesam li, znajući to unaprijed trebao ignorirati svog kandidata i birati manje zlo? Pa rađe bih se bacio s litice!

X60
Gost
X60
10 mjeseci prije

Što ti hoćeš? Normalno je da čovjek želi utjecati na izbor, a ne baciti svoj glas.
Poštujem i tvoj odabir da ostaneš dosljedan i biraš onoga za koga si siguran da neće proći. Ali, ti s time ne postižeš ništa konkretno i realno. Samo zadovoljavaš svoje principe, a mnogi misle da je to neproduktivno.

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Jako loše stanje , Kolinda nije normalna i samo zato ne bih je vidio za predsjednika. Onakve riječi, onakvo ponižavanje ljudi , onako kreveljenje sa novcima se vidi samo u nakaradnim državicama (nažalost što i jesu zemlje Balkana…) Žena je oličenje propasti hrvatskog čovjeka.

Da li se Milanović može promjeniti – teško gotovo nemoguće jedino što ima je veću ozbiljnost i daleko veće znanje. Čovjek iz slične kuhinje dobro ne direkt američke kao Kolinda.

Vjerujte ljudi se boje korjenitih promjena , a pravi kandidat koji bi prebrisali podjele , mržnju i krenuli raditi nema.

Pernar dosta togapravo govori , ali iskreno gospodo nije kandidat za predsjednik. Za Sabor da , ali za mjesto predsjednika ne. Previše se drži određenih tema, nema više ekipe da došapne što da radi (oni pravi ne Živi zid sa prodanim današnjim ljudima…) Neke ideje su neostvarive , jer gospodo budimo realni kako mi možemo utjecati na novac , jedna Rusija godinama pokušava izgraditi svoj platni sustav i ostvari neovisnost od Zapada u novčanim tokovima i to tako teško ide , a Hrvaska bi bila POJEDENA.

Kolakušić dovraga on je bio u vladi Karamarka, Peovićka i Dalićka neko znanje ali tipična neoliberalna mržnja i sijanje podjela.
Škoro dovraga oko njega mračni tipovi , a sam čovjek mi se čini dobar (koji vrti mantru koja nas je uništila podjele partizani ustaše…) pojeli bi ga od Glasnovića do Culeja, od zaostalog totalno kriminalnog desnog krila HDZ-a koji je uništio Vukovarsko-srijemsku županiju do tzv ustaša… Škoro na vanjsko političkom igraču u najmanju ruku je sličan Kolindi

Slažem se sa ovim gore navedenim od logičnog , ali mi već 30 godina podržavamo taj sistem HDZ-SDP tu pljačku , a ništa nije bolje u drugim državicama.

PS. treba prozivati ove političare , sistem , POVEZIVATI se, razgovarati , slušati , kažnjavati totalni kriminal (i zato bi volio da padne Kolinda sa Bandićem jer …) a onda će se stvarati i neki novi bolji ljudi. Ako sve se prebaci na apatija i izbjegavanje borbe , onda se pakirajmo ljudi i van svako svojim putem, a pustite budale da žive u svijetu ustaša i partizana , Srba , Hrvata i jugoorjunaša… Ili ostaje borba u ilegali kao u Ratovima zvjezda…

Demokracija je vrlo opasna za svijet , posebno danas jer su ljudi izrazito limitirani i ograničeni zbog utjecaja medija, okoline i stvorenog straha… straha koji je daleko veći nego što je ikada postojao u komunizmu.

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Ovo gore napisao sam ja sa pogrešnim nadimkom 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
10 mjeseci prije

Popravili smo. 🙂

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Busola @ u pravu si sve što si napisao, ali u drugom krugu neće proći Kolinda, a ljudi moraju izaći glasati, a ne gubiti nadu. Uvijek postoji opcija..Uvijek!

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@x@y- A izbora-Kolinda ili Zoki. Oboje su NATO i Bruxelles igrači. Njihova je funkcija da se sastaju sa jednako nevažnim ljudima, da se rukuju i slikaju i smješkaju. I to je to.
Ma ljudi, nama treba dobar premijer a ne dobar predsjednik. Premijer, ako mu je stalo do Hrvatske, mora odmah stvoriti uvjete da se pohapse lopovi, da se sankcioniraju deklarativni nacisti, da počne financijsku i privrednu obnovu zemlje, da privuče natrag one koji su pobjegli iz zemlje, glavom bez obzira, od korupcije i bijede…
Predsjednik, u našem političkom sustavu, ne odlučuje gotovo o ničem. Bitan je jedino u slučaju rata a toplo se nadam da će nas bar to preskočiti. Predsjednik troši naš novac, priča nam bajke u koje ni sam ne vjeruje (vidjeti pod Milanović- dok je bio premijer nije napravio ništa što bi sad kao predsjednik napravio) i nakon mandata ostaje nam na teret još dugo vrijeme, financijski i po pitanju narušenog ugleda.

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

Da, Busola je u pravu, dobar dio, večina čak, Škorinih glasova će ići Milanoviću a sve radi unutar stranačkih podjela tj. sa ciljem da se za neuspjeh Grabar-Kitarović izravno optuži Plenković i da ga desna kriminalna struja smjeni na stranačkim izborima. Žao mi je što nije Škoro i Grabar-Kitarović u drugom krugu, koji bi to desničarski pokolj bio, šteta, šteta.

renato
Gost
renato
10 mjeseci prije

x@y,što misliš,za koga će u drugom krugu glasati Škorini birači?Za Milanovića???I malo si preoptimističan kad govoriš da uvijek postoji opcija,mada si u pravu.Samo je pitanje kakva je ta opcija.Za neke je to samoubojstvo,za neke bijeg,za neke oportunizam…Ja sam se sa mentalitetom našega naroda davno pomirio,ali već sutra će cviliti radnici Đure Đakovića,Uljanika,Brodosplita,doktori,policajci,učitelji,novinari,pacijenti…To je ono što ne mogu “progutati” ni danas,ali sve navedene skupine od danas nemaju moju podršku.Od danas na svaki facebook poziv na solidariziranje za neku od skupina odgovaram “masnom” psovkom.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

renato @ razumijem što želiš reći i slažem se. Ali opcija kakva god da je; postoji, a promjena je itekako potrebna.
I sve je bolje od stajanja na mjestu. Tako ja to trenutno vidim dok se opet ne razočaram kao većina…
Pitanje koliko tko stoji iza svojih riječi; a prošli smu fazu i HDZ-a i SDP-a, pa opet-HDZ-a, i tako se stalno vrtimo u začaranom krugu…
Divno je imati suverenu i nezavisnu demokratsku državu, ali mi je nažalost već godinama imamo samo na papiru , a ne praktično..
Nažalost ovo ispada sve drugo samo ne demokracija.
Ovo je sve čista farsa ,kao što je to bilo donekle i u slučaju socijalističke Jugoslavije, ali onda je ipak nekako bilo sve bolje organizirano, ljudi su imali osiguran krov nad glavom, radno mjesto, zdravsteno je bilo svima dostupno, pa i naobrazba kako srednja tako i visoka, a danas imamo ćorak!
Nisam ni yugonostalgičar, ali samo uspoređujem sa ovim što imamo danas.
Nebitno mi je stvarno kakav sistem imamo, samo da nitko nije gladan, i da su svi zdravsteno osigurani, i da svi imaju posao, i krov nad glavom, i da si mogu priuštiti normalan i u pravom smislu riječi dostojanstven život, sa slobodom izražavanja misli i želja, a ne da narod u vlastitoj državi živi sa strahom kao stranac..

Ovo mi ni malo ne izgleda kao vladavina naroda koliko god da se zvalo demokracija, nego vladavina nekolicine zločinačkih manipulatora, koji gledaju isključivo svoje interese; e sad šta je bolje autokracija jedne osobe koja će to eventualno možda moći donekle sve dovesti u red, u što sumnjam, jer ne vjerujem da jedna osoba sama protiv toliko neprijatelja i hijena oko sebe može na bilo koji “humani” način postići dobar rezultat za čitavo društvo, ili jednostavno da to bude vrsta policijske države…

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

G: Busola vidim da vam orijentacija nije jača strana, rođen sam krajem četresetih i koliko sam imao priliku vidjeti Partizani u organizaciji Komunistano i su stvorili izgradili Jugu, a time i Hrvatsku, izjednačavati Partizane i ustaše to može samo notorni politićki šalabjzer.

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Vidim da tražiš definiciju trenutnog sustava, to ti je militantni (neo)liberalizam.Gori nego fažizam, komunizam i socijalizam skupa, prika moj….
Poslušaj admirala Domazeta, on je kompetentniji da ti to predoči…

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

domazet12 @ nije mi jasno kako u nekim zemljama liberalizam i kapitalizam može kudikamo normalnije funkcionirati nego što je to slučaj sa nekim drugim zemljama pogotovo sa Hrvatskom.
Dakle, ovaj balkanski kapitalizam ili demokratizam je plodno tlo za neoliberalizam..
Neću uzimati USA za primjer, jer tamo svi znamo više manje da ima puno ogorčenog naroda i sa njihovom unutarnjom politikom, koliko god mi mislili da nije tako, ali ni u Americi nije prisutna prava demokracija i to znamo.
Ali zašto npr. svi ti demokratski, kapitalistički sistemi bolje funkcioniraju npr. u jednoj Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj…zemlje koje nikada nisu imale nikakav socijalizam niti komunizam…
Osobno ne želim kriviti isključivo sistem ….

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

x@y, zašto bi netko trebo biti jugonostalgičar kada promišlja što je bolje, da li je bolje da nekolicina imaju super luksuzne skupe automobile, jahte, qurcepalce ili da većina ima besplatno obrazovanje (ranga ETFa i ostalih iz tog doba), besplatno zdravstveno, kada je pojam liste čekanja bio nepoznanica osim za transplantaciju organa, kada su ljudi od kombinata dobivali stanove na doživotno korištenje, kada materijalno nisu bili bogati ali su bili sretni. Baš me zanima kada će nekom iz guzice doći u glavu i shvatiti da nije sve u izrabljivanju slabijih i kada ti crkva neće nametati čudne poglede na svijet. Nekako sam dojma, nikad više ili u prevodu propast je blizu.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Mikojan @ sve to stoji što ste naveli ,jer je zaista bilo tako, ali i onda je jako puno naroda iz čitave Jugoslavije odlazilo u inozemstvo na rad, upravo na taj zapad, prvenstveno Njemačka pa onda i druge zemlje i kontinente poput SAD-a. Činjenica je da je bilo kudikamo lakše osigurati osnovne potrebe života, no apetiti su uvijek bili različiti, a što se tiče jugoslavenskog dinara on je koliko se sjećam bio vrlo nesigurna valuta i stoga su mnogi kupovali i čuvali tadašnje njemačke marke..
Da ne odugovlačim, pitam se kako je Njemačka kao zapadna zemlja sa kapitalističkim sistemom ipak bila kudikamo socijalno sigurnija zemlja od Jugoslavije ,još u ta vremena.
Ruku na srce, ovo sve što se događa nije stvar demokracije ni kapitalizma, jer ako je on mogao biti svjetla točka života većine kako njemaca tako i svih stranaca pridošlica gastarbeiter-a , što je onda natjeralo te ljude da odlaze na rad i trbuhom za kruhom na taj zapad , na kojem su također školovali svoju djecu i osigurali im kudikamo bolje uvjete za život nego što im je to ikada bilo ponuđeno na Balkanu.

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

x@y, istina, mnogi su odlazili u njemačku na rad, zvali su ga privremeni, a uglavnom da bi materijalno poboljšali stanje u svom dvorištu, da se grade kuće, da se otvaraju obrti, da se stvara bolje društvo kada to drugovi nisu bili u stanju napraviti, a sve je tako jednostavno. Što je to u njemačkoj da je uspješna, RAD, svatko radi svoj posao i za taj posao očekuje da je dobro plaćen, ne rade svi sve i ne mješaju se u tuđe poslove, svi su plačeni a to je zapravo riješenje, svi rade i svi su za svoj rad plaćeni, novci se kreću, ne gomilaju se kod “gazde privatnika” koji ne plaće svoje radnike, to vani ne postoji ili nije postojalo u ono doba.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Mikojan @ uglavnom znam kako je u Njemačkoj i u još nekim zemljama, i slažem se i sa Vašim objašnjenjem, ali htjeo sam indirektno naglasiti problem u mentalitetu ovoga društva i njegovog socijalno-ekonomskog razvoja, te da su ti određeni korjeniti problemi ovog društva, koji danas postoje u ovom sistemu, postojali također i u onom prijašnjem sistemu.
Mišljenja sam da je naša kultura, tzv, balkanska kultura u odnosu na zapad prije svega drugačijeg pristupa kako u odnosu balkanska kultura i politika ,tako i u odnsou balkanska kultura i ekonomija.
Dakle, ne bi trebao postojati problem u kapitalizmu ni u demokraciji, ako to sve u nekim zemljama već niz godina kudikamo bolje funkcionira u odnosu na sve sisteme na Balkanu.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

A što se tiče Škorinih glasova, NAŽALOST naravno ići će Kolindi… Ipak , nadam se promijeni; Dum spiro spero 🙂

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

x@y

A ni to nisam siguran. Istina je da se oko Škore okupila i tvrda desnica.
Zadnjih par izbora je pokazalo da je ljudima već pun k* duopola HDZ-SDP
Pojavio se Most i prikupio te protestne birače
Kad se ispuhao Most to je zauzeo Živi zid.

Dojma sam da je sada te birače privukao Škoro.
Znači mobilizirana tvrda desnica + dobar dio birača kojima je pun k* vječnog duopola

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

LNT_Iluvatar @ istina, može se to sve i tako sagledati, a vjerojatno i odvijati, ali ipak nekako mislim da će najvjerojatnije većina Škorinih glasova ići Kolindi, iako osobno nisam pristalica toga.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

x@y

To je samo moja pretpostavka ne kažem da je tako.Nekakva razlika između uobičajenih rezultata tvrdih i ove eksplozije. Budemo vidili za dva tjedna.

BTW
Bilo mi je gadljivo kako su se u obraćanjima nakon rezultata Zoki i Kolinda ulizivali “Škorinim glasačima”.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Istina, jadno i licemjerno, no Zokiju nije trebao podsjetnik za govor za razliku od Kolinde ,a čini mi se da Kolinda nije ni približno retorično snalažljiva ni jaka kao što je uigrani Zoki.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Moj golube u Hrvatskoj nema “tvrde” ni krajnje desnice, To su izmislile tzv antife, koje za svoj opstanak trebaju neprijatelja, pa ako ga nema na vidiku, oni ga jednostavo izmisle. Zato u Hrvatskoj postoji krajnja lijevica a to su SDP HNS. Radnička fronta pa ona strančica od Dalije Orešković Krešina SHS i slične! HDZ sada ne možemo zvati desnicom niti strankom desnog centra, oni su lijevi centar, dok suvereniste razne pravaše Hasanbegovićevu stranku i slične možemo uvrstiti u normalnu desnicu!

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Jack @ pa mislim da je bolje da nema ni jedne “tvrde” desnice, jer nisam ni za jedan extrem.
To sve dovodi do procesa zaluđivanja naroda mržnjom po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.
Primjer je ovaj portal, gdje mi se čini da 90% njih mrze zapad ,jer zaluđeno prate onog extremistu Ivu Fukušima, a točno znam kako taj čovjek diše i razmišlja. Ali oni ne znaju. Krivo mi je ,jer sam uvijek za mir i dobro za svih , a ne za kontrolu i policijsku državu niti totalitarizam bez oporbe niti za autokraciju ,nego za liberalizam i demokraciju , a drugo što to u Hrvatskoj nekako teško funkcionira već niz godina.
Ja ne dijelim ljude po ničemu osim po duši.. Svi zaslužuju dostojanstven život, samo onako kako ga npr. Kolinda interpetira je čisto licemjerje za apsolutno svih, a narod je stvarno ponekad poput ovce, pa me ne čudi da ako tako suludo prate u svemu tog Ivu Fukušima, da po istom MO biraju i svoje političare…

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
9 mjeseci prije

@Jack Tako je! Sve lijevo od Hitlera je mrski boljševizam!

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Dok dišem, nadam se!! tj nada nada posljednja umire!

username
Gost
username
10 mjeseci prije

ne glasam ni u prvom ni u drugom krugu, ne glasam uopce, ko hoce sebi birat despota nek izvoli, još vas naguze da si birate vladara za vas neradnim danom…

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

username @ ako ne glasaš glas će ići vladajućoj stranci, trenutno HDZ-u, pa si u još goroj situaciji ,jer ništa nisi učinio. Kad biš se npr. ne daj Bože trebao boriti za ovu zemlju. Da li bi se borio?

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Za sve političare se može reći, da su vrlo slični golubovima. Ima ih raznih boja, mnogo ih je, potpuno su beskorisni a prije nego što odu, sve za sobom zaseru!

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Jack @ pa kako onda zamišljaš politiku i čitav državno-pravni sustav ne uključujući političare?

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Zar nisi opazio, kad se po raspuštanju parlamenta pred parlamentarne izbore imenuje tehnička vlada, koja nema nikakvih ovlasti, stanje u gospodarstvu se osjetno poboljša jer vlada se ne može miješati u gospodarstvo i parlament ne može donositi glupe i nepotrebne zakone a ni vlada se ne može dodatno zaduživati k svima je bolje za to vrijeme! Što se tiče Hrvatske vlada i Sabor umjesto da pomažu i potiču razvoj, oni odmažu i mlinski su kamen o vratu države! Naravno, u nekim državama je obratna situacija i trebalo bi težiti k takvim uzorima ali nekako nam to ne ide od ruke!

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Jack@ to je ipak vrlo kompleksno područje, a Zakon o primopredaji vlasti propisuje tzv.tehničku ili privremenu vladu sa ograničenim ovlastima i dan danas se stručnjaci za Ustavno pravo ne mogu usuglasiti oko svih pitanja vezanih za rad te tehničke ili privremene Vlade. Do sada nisam čuo da niti jedna zemlja ima takav državnopr.sustav, koji kao takav može permanentno i uspješno funkcionirati.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Ne može permanentno, ali često se događa i kad se to dogodi onda se događa i ovo što sam gore napisao! To potvrđuje moju tvrdnju, barem što se tiče Hrvatske. Takvo slabo stanje je i sada za ove Plenkovićeve vlade, Hrvatska nazaduje i gospodarski i demografski i sigurno bi bilo bolje kad ta vlada jedno vrijeme ništa ne bi radila i prepustila ljude vlastitoj snalažljivosti koje Hrvatima nikad nije manjkalo!

Purger
Gost
Purger
9 mjeseci prije

Pitam se, kada vlada i Sabor ne bi zasjedali godinu dana da li bi netko primjetio da ih nema ? Novinare isključujemo iz “ankete”, mišljenja sam da ne bi.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

To bi bio pravi blagoslov za Hrvatsku, kad bi ovi nekud otišli za godinu dana!

Pero
Gost
Pero
10 mjeseci prije

Samo da se vratim na Pernara. Nema veze Zivi Zid i dosaptavanje. Mene je uvijek zanimalo tko Pernaru govori o novcu, a unazad zadnjih nekoliko dana je i sam otkrio.
Mnogi su govorili i mislili da je Lovrinovic ja nikada nisam u to vjerovao. I dobro sam vjerovao.
U svakom slucaju, decko ima moj glas dokle god me iznevjeri. Iako nije moj prvi izbor ali moj prvi izbor ne prelazi prag, a Pernar mu ju najblizi.
Pernar se ne drzi previse odredjenih tema nego se drzi najbitnijih tema i ponavlja ih dok ljudi ne shvate, a jos uvijek ne shvacaju.
I ne vjerujem da bi itko pojeo Hrvatsku jer se imas sada kome nakloniti, a to su Rusija i Kina. Btw, Rusija je uspjesno krenula sa svojim platnim sustavom

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Vidi Rusija i Kina nisu Hrvatska , to su ogromne države s tradicijom i strašnom intelektualnom elitom. Sve to mi nemamo , dovoljan je jedan napad Wall Street-a ma Bruxellesa na kunu , kreće totalna inflacija , nepovjerenje kaos (znajući naše ljude sve novce bi odmah promjenili u eure ili dolare…) … Predaleko smo mi od Kine , Rusije za sada …

Pogledaj što se dešavalo s puno jačom Venecuelom, srednjoameričkim državama čak jedna Velika Britanija kada se usprotivila Sorošu je doživjela neviđeni napad. Rusija je prije par godina bila novčano napadnuta pa je dvije godine bilo veliko nezadovoljstvo naroda galopirajućom inflacijom. Samo vizijom Putina i ekipe slušali su guvernericu koja je istrajala. Ali mi nismo mentalitetom Rusi, mi bi odmah sve na tacni , a nikako odricanje i bilo kakav vid mogućeg problema. Zato i jesmo kroz povijest sluganski orijentirani.

Pernar da – Sabor budem glasao (ako ne bude netko jači, bolji tko okuplja dobre ljude…) s željom da se udruži i briše tu priču s strankama (jedan čovjek jedna stranka…), kao predsjednik ne ide to tako. Ozbiljan je to posao. Inače bio u akciji s njim na deložacijama, pisao (program poljoprivrednog razvoja…) , pomagao …, ali ljude boli briga za to. Ne može se poljoprivreda spasiti s marihuanom (može samo dopomoći…) to je bajka…

Starina
Gost
Starina
10 mjeseci prije

Busola
Defetističko gledište koje vidi samo brda ispred sebe, a ne vidi pozitivne primjere kao Islanda, Mađarske, Češke, Slovačka, sve odreda male zemlje pa i još Poljske..

Pero
Gost
Pero
10 mjeseci prije

Busola, ja nigdje nisam rekao da smo Kina ili Rusija. Ja ti kazem da se mozemo prikloniti toj strani.
Dakle ako Rusija naruci 15 tona mlijeka za probati i nakon 10 dana kazu: sve se prodalo, dajte sada 150, a prodavac bleji – Zna se sto treba napraviti.
Monetarni suverenitet, ulaganje u poljoprivredu i stocarstvo i radjati djecu.
Jako usko i ajmo reci neargumentirano sam napisao, ali od tog troje sve krece.
Mozes prodavati cijelom Bricsu. Pa sada ako trziste od 3 milijarde ljudi nije dosta, onda nesto ne valja s politickim vodstvom.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Busola Bespotrebno je detaljizirat.
Dok ne shvatimo kako nemožemo istovremeno prihvaćat bjesomučni konzumerizam, zaduživanje na osobnoj i razini zajednice, a ne bit svijesni kako ipak moramo bit robovi dok to ne platimo nema ništa od pomaka svijesti.
Upravo sad kolona auta prema trgovačkim centrima di ja živin je nikad veća, a u tim autima se ne nalazi ijedan od predsjedničkih kandidata nego sve stoka sitnoga zuba jer i shopping elitama obavljaju oni iz redova sitnozube stoke koja je plaćena za to i od te plaće kupuje sebi spizu.
To je stvarnost koju svojin očima u ovome trenutku ja oko sebe vidin.
A Putin, Velika Britanija i poljoprivredna politika su mi daleko i na to nemogu uticat.
Ono šta san ja moga napravit to san i napravija. Zaobiša san kolonu prema trgvačkim centrima i doma doša drugin puten.

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Pernar govori o novcu već godinama i u tome je ekspert. Zna kako sve funkcionira. U detalje. I zna ulogu HNB, kao mjenjačnice.

avatar
Gost
avatar
10 mjeseci prije

domazet12@-sve je iskopirao od Kulića

Zoran
Gost
Zoran
9 mjeseci prije

Pernar ne zna kako funkcionira novac. On ni ne zna što je novac. Na žalost, on misli da je cijela poanta u novcu, a nije. Novac je sredstvo razmjene, dok je kredit ili posudba u stvari obećanje. Pernar to jednostavno ne razumije.

avatar
Gost
avatar
10 mjeseci prije

PERO@-Pernara je o ekonomiji i platnom prometu još na početku instruirao Slavko Kulić (postoje na netu njegovi intervjui gdje se vide podudaranja u izjavama) Što naravno NE znači da nisu u pravu.

Mali
Gost
Mali
10 mjeseci prije

Bravo za odličan komentar, to je to!

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Busola Pa stanje ne da je loše nego je katastrofalno, međutim jeli samo Kolinda ta koja nije normalna dalo bi se raspravljat . . . pravo pitanje je jesmo li mi (ovo mi uvjetno i odnosi se na većinu) normalni koji smo to dopustili. Nije Kolinda sama, velika većina ostalih kandidata je ista ka i Kolinda, razlika je samo u retorici koja je kod drugih kandidata više ili manje “normalna” i to ne minja išta na stvari.

Besmisleno je raspravljat o kandidatima pojedinačno jer je to u ponudu kandidata za predsjednika upalo iz nas samih, a mi smo takvi kakvi jesmo i upravo smo to mi sami dopustili da se dogodi.

Usporedbe sa drugim državama su također besmislene. To Hrvatska mala i nemoćna je upravo ono šta se želi insertirat u percepciju i tako kad triba Kolinda govori, a u slijedećoj prilici kaže kako Hrvatska nije mala jer je ona cilu još nije uspila obać. Usporedbe sa Rusijom i Kinom sa tvoje strane su besmislene isto ka i usporedbe sa Islandom i Mađarskom sa druge strane koji neki drugi spominju jer Island je u skroz drugačijoj geopolitičkoj situaciji, a i Mađarska je u drugačijoj situaciji i niko ne kaže kako je moguće od*ebat bankare priko noći, ali niti nema nikoga jačega u Hrvatskoj da kaže kako triba ić mađarskim smjerom pa bar pokušat zauzdat bankare šta su Mađari djelomično uspili i ne pada im na pamet uć u eurozonu.

Beznadežnost je evidentna i ona je rezultira la pojavom straha, a kako je došlo do pojave takvog negativnog emocionalnog stanja pravo je pitanje, a odgovor na to pitanje ipak postoji samo šta nije na prvu vidljiv jer inverzija stvarnosti koja se medijski u percepciju insertira nije se slučajno pojavili, a opet da se vratin na početak, mi smo to dopustili odnosno prihvatili tu inverziju stvarnosti.
To da MS medji generiraju strah je samo modus operandi, a na nama je prihvatit ili neprihvatit ono šta se nameće i shvatit ulogu medija u sudjelovanju sa ostalim dijelovima kontrolnog sistema.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

G: Busola vidim da vam orijentacija nije jača strana, rođen sam krajem četresetih i koliko sam imao priliku vidjeti Partizani u organizaciji Komunistano i su stvorili izgradili Jugu, a time i Hrvatsku, izjednačavati Partizane i ustaše to može samo notorni politićki šalabjzer.

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Može li netko odgovoriti što se to nalazi u uhu / uvetu Kolinde? Prethodni moj komentar je izbrisan..

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije

Busola,znasli koji su mracni tipovi.Todoric,Tadeschi,Spiljak i druga komunisticka djeca.Oni i njihovi su pokrali i pustili foru o pricanju o ratovima.Samo dase neprica o njihovim komunistickom porjeklu.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora je ZORALINDA GRABAR MILANOVIĆ!

Perun
Gost
Perun
10 mjeseci prije

Dobar komentar Busola …..Pravo u sridu ….Demokratija je postala demokratizam ….izgubila je prvobitno znacenje i postala nesto kao cudoviste …..

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

NATO vrh vrhova ti nisi normalan… Taj propali pakt ako krene u svoje ratove će prvo povući zemlje kao Hrvatska u totalnu propast. Što su oni dobrog donijeli ? osim ogromne korupcije u vojnoj industriji i uništenja malih naroda… Slično kroz povijest smo uvijek dimili sa ovakvim kao ti od Austro – Ugarske do nacističke Njemačke (onaj najgluplji i najekstremniji dio naroda…)

Jedino kada smo bili svoji je bilo u “taminici” naroda Jugoslaviji , neki faktor u svijetu vrlo priznati.

Daj se saberi , a ne pisati gluposti ovdje je ipak koeficijent inteligencije ljudi po meni veći od drugih internet portala.

OD Eu je došlo puno zla , a najveće je uništenje cjelokupne industrije uz normalno naše kriminalce. Mi danas nismo sposobni napraviti bicikl , dobro ne brojim Rimca sa onim glupostima kopiranim od 10000 eura koje nikome neće prodati, a hvalimo se gradnjom dijela broda koje je nekada svako malo veće gradilište znalo napraviti… O planskom uzimanju ljudi i otkupu po jeftino svega vrijednog bolje ne pričati.

frutek
Gost
frutek
10 mjeseci prije

Dosta toga si u krivu. Evo ja sam u proizvodnji i mogu ti reći da nisi ni svjestan što se sve proizvodi kod nas. Za Rimca tvrdit da kopira je malo veća nebuloza, znači li to da svi proizvođači automobila kopiraju onog koji je prvi proizveo auto bez obzira na sve očite razlike i unapređenja.

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Kakva proizvodnja od giganata tipa Varteks , Borovo ostale su firmice sa po par stotina zaposlenika koje menadžment ubija , Đuro se gasi, sisačka rafinerija služi kao skladište, Spačva sa 500 radnika proizvodi pelete i slične jednostavne stvari , namještaj vrata praktički ne postoji, brodogradilišta otišla u povijest, javi se onaj Debeljak (prema radnicima se odnosi grozno…) kako je napravio gliser ili prednji trup broda i to prezentira kao uspjeh nemjerljiv uspjesima u bivšoj državi kada smo čak bili među top 5 sila u brodogradnji po UN podacima. Sve kvalitetnije prehrambene proizvodne firme osim Podravke prodane, Pliva najbolji pokazatelj što radi vanjski ulagač kada te želi terminirati sa svjetskog tržišta.. OStale male firmice koje rade za puno veće gigante jednsotavne stvari , tu uz malo znanja nešto možemo i postići.

Svojatamo ono što uopće nije naše , a zarada od tih firmi cjelokupna se odnosi van (npr. Mlinar, pivovare…)

Televizori – ne znamo (dobro uzeti ću MSAN grupu koja sklapa osmišljen televizor iz Kine da imamo iako je to daleko od RIZ-a), računala memorije – ne znamo , zrakoplovi , dijelovi za njih – ne znamo , brodovi – većinu više ne znamo, gume – ne znamo više, namještaj – postoje sitne privatne zabave , bicikli , alati , strojevi – ne znamo, o mostovima bolje ne pričati …

Sve ovo smo proizvodili ranije, ali godine pljačke , nepotizma i podobnosti su odradile svoje.

PS. Naša proizvodnja se svela na individualno sitničarije, nešto poljoprivredne proizvodnje po obiteljskim gospodarstvima (totalno neudruženi te su troškovi zato ogromni i teško se probiti ozbiljnije van…) i prodavanje nadasve zjaka ljudi , “stručnjaka – kriminalaca ” kao Bakić koji terminiraju gdje god dođu sve, zadnje Đuro Đaković koji je GOTOV, a mislim kako je slijedeći Varteks.

Rimac je običan prodavač magle , prevarant koji će kasnije završiti kao Todorić , jer ne zna stati u prevarama (ti ljudi su podučeni tome…). Evo pred kraj godine od njemačke države je dobio ogromnu kaznu za varanje s vrijednosnim papirima. Normalno ne prenose naši mediji jer ih kupuje sitnom lovom i velikim lažima o prodanim automobilima npr. 200 Rimac II automobila odavno prodano jel?

Frutek ajde popij jedan frutek, odmori ekonomija ti je stran pojam. Da bar uzmeš statistiku usporediš 1985 godinu Hrvatsku i danas vidio bi gdje smo s industrijom. Ali teško je to… 😉

frutek
Gost
frutek
10 mjeseci prije

Majstore, to kaj ti zoveš firmice vani čine 40% Bdp-a. Molim te da mi se više ne obračaš jer ne želim trošiti vrijeme na ne upućene bukve koje nit su gdje bile nit su kaj vidle. Nemam ja vremena za educiranje frustriranih panjeva. Postigni nešto i proizvedi nešto te mi se onda javi. Isto vrijedi i za ostale trutove

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Htio si argumente dobio si , nema ljutnje. Uživaj u blagdanima , a što se tiče proizvodnje kako je se ovdje sve raspalo tako su obični ljudi se okrenuli sebi i svi nešto proizvode čak i ja… Ipak to nas neće dići na noge kao državu 😉

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

@busola
“Domoljubu” argumentirano pokazati raspad industrije i poklanjanje resursa strancima, je uzaludan pokušaj 😊

njofra
Gost
njofra
10 mjeseci prije

Sve pet pokazatelju smera! Na prim. Prvomajska Zagreb, valjda je zarad -majska, trebala je biti, zvati se, svibanjska uništožena, razvijala je CNC strojeve nekih tamo kraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sve je bilo u redu samo su imali tada, petljanciju sa uzimanjem alata iz spremnika jer se je morao čekati cijeli ciklus, završi odloži upotrebljeni alat i tek tada da bi se uzeo drugi alat za nastavak operacije tokarenja……gubitak vremena 🙂 . Išlo se narazvoj na pripremu alata za drugi ciklus. Gdje smo danas nakon pedeset godina? Isto Amerikenjci išli na MESEC prije pedeset godina danas ne mogu darove dobaciti na ISS!

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@Busola- Sve nabrojano uglavnom stoji, osim Podravke ali o tom potom. To kako opisuješ stanje proizvodnje kod nas, a ni u ostalim ex YU zemljama nije bolje, je točno ali je isto tako istina da ni u daleko jačim zapadnim ekonomijama nije bitno bolje. Industrija, posebno niskoprofitna je preseljena u zemlje trećeg svijeta. Ni Njemačka ne radi aute, s izuzetkom premijum klase, kod njih nego u Španjolskoj, Slovačkoj i tko zna gdje sve. Savine gume su uglavnom iz Poljske, a Gorenje vešmašine iz Turske. Ne resetira li se čim prije zapadna trgovina i proizvodnja vrati u matične zemlje sve će otići k vragu.
Spomenuo si Podravku kao poduzeće koje još nije prodano. Istina, nije ali sasvim sigurno hoće. Od nekadašnjeg megakombinata ostala je samo sjena. Točan podatak ne znam ali barata se o 2500-3000 zaposlenih prema nekadašnjih više od 12000. Priličan broj prizvoda je iz “outsourcing-a”. To u prijevodu znači da dobijamo prizvod potpuno proizveden bogznagdje ali okićen poznatim brandom. To isto tako znači da je zarada za poduzeće veća (čitaj za menadžment) ali da je potrebno manje domaće radne snage.
U cijeloj je priči najtragičnije što gašenjem neke privredne grane, recimo brodogradnje ili tekstilne industrije, osim trenutne štete u vidu otpuštanja radnika nastaje i dugoročna a ta je nestanak stručnjaka i znanja vezana uz tu proizvodnju. Pa da netko odjednom zaustavi trgovinu ili zatvori granice mi ni dupe ne bi imali čime obrisati. O eventualnoj proizvodnji strojeva ili elektronike nema ni govora.
U mogućnosti poljoprivrede ja još, ničim izazvan, vjerujem. Vrlo je malo potrebno da se poljoprivreda stavi na noge. Ljude imamo, znanja isto, zemlje koliko voliš ali korist je nikakva. Nije nužno raditi za izvoz, i mi jedemo. Samo se mora osigurati da je domaći proizvog konkurentan uvoznom. A to može samo država. Ne mogu se ja nositi sa Dancem koji ima veći poticaj nego ja zaradu. To nikako nije fer i poštena konkurencija. To je obično gušenje.

American_dreams
Gost
American_dreams
10 mjeseci prije

Ne shvacaju ti oni da je Tito jos 1948.Staljinu rekao NE,to ti je za njih visa matematika.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Mislim da shvaćaju, ali to ne smatraju možda toliko bitnim.. Znamo da je Staljin u počecima bio da rečem role model J.B.Titu, ali kasnije je Tito vidio u kojem smjeru ide ta Staljinova “ideologija” …

Busola
Gost
Busola
10 mjeseci prije

Jugoslavija bila u NATO-u zemljo otvori se …

KAkav lik. Umorih se , uživaj…

njofra
Gost
njofra
10 mjeseci prije

Ponovo KGK idućih 5 godina 🙁 , premda niti Slinavi Zoka nije neki izbor, ako je u ‘rvackoj ikada i bilo nekakovog izbora! Kvaliteta prema zkonima o velikim brojkama i ne postoji u ‘rvatckoj tj. kvalitetni kandidat za predsjednika ‘rvatcke na razini je statističke pogreške.

Ivan
Gost
Ivan
10 mjeseci prije

Između sad il’ nikada glupi Hrvati izabrali su NIKADA. Takav narod ne zaslužuje svoju državu i zato će ovi koje su izabrali vrlo brzo uništiti Hrvatsku.

Mikojan
Gost
Mikojan
10 mjeseci prije

Još gluplji hrvati misle da je Škoro bolji izbor, e svaka čast !

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Stara je maksima da svatko ima vlast kakvu zavrijedi…tko ne makne krpelja i pijavice sa sebe, ispit će im krv do zadnje kapi.😬🤬

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

U pravu si Petre ali ipak nisi zašao dovoljno duboko.

Nije problem odrediti krivca, većina komentatora ovde to može a mi ipak nismo najbolje što narod ima – sakupili smo se ovde manje-više slučajno. Nije problem ni odrediti metode kojima nas vode tamo gde im odgovara. Na prvom mestu moramo shvatiti zašto narod sve to prihvata iako shvata da nešto nije u redu.

Individualizam je osnovna poluga kojom nas pokreću. kao što sam napisao u komentaru pod drugim tekstom evolucija je čoveka (kao i ostale životinje) programirala da bude egoističan, sebičan a oni koji vladaju takvu situaciju obilato koriste. Nije lako prevazići tako duboko usađen instikt, posebno kada se dodatno hrani da bi i dalje ostali pod kontrolom.

Na ljude se utiče na razne načine: ucenom, pritiskom, laskanjem… ali prvenstveno korupcijom – korupcijom na svakom nivou, mestu i na razne načine. Ne sme se gubiti iz vida da korupcija nije samo “iz ruke u ruku”…

Korupcija je više “fizička kategorija”, njen psihološki ekvivalent su stereotipi. Neki su građeni vekovima, neki upravo sada nastaju ali bez obzira na starost zajedničko im je da nam grade virtuelnu realnost – kojom nas drže pod kontrolom.

Individualizam, korupcija i stereotipi su temelj na kome je mnogo toga izgrađeno. Recimo konformizam koji kreira strah od promene da ne bi izgubili i ono malo što imamo a što je jedan od osnovnih uzroka nastavka pogrešnih izbora.

Ako sve ovo prihvatate onda shvatate da je problem mnogo stariji od trenutnih vlasti, da su trenutne vlasti samo službenici u ostvarivanju kontrole društva. Rešenje je tehnički krajnje jednostavno i svi se čudimo kako do toga ne dođe. Ali do rešenja ne dolazi jer bi društvo moralo da se oslobodi individualizma, korupcije i stereotipa – a to je vrlo, vrlo, vrrrrrrlo teško.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
10 mjeseci prije

shumadinac
Dobrim dijelom si u pravu. Sebični gen je ugrađen u čovjeka i tako treba biti. Ali on nije jedini i svako zaključivanje na temelju samo njegovog postojanja je pojednostavjivanje stvari, a one su puno kompleksnije. Istina je da se korumpirati može na jako puno načina. Najjača je korupcija koja se postiže uvjerenjem, najjeftinija i tako korumpirani su spremni položiti svoj život (a kamo li dati svoj glas) za uvjerenja koja su popušili kao svoja.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Ne Alerik, ja ne kažem da je “taj gen” nepremostiva prepreka – naprotiv, društvo je mnogo puta pokazalo da može da razvije dovoljno jaku svest da ga priguši. Ali “oni koji vladaju” neprestano dižu efekat “tog gena” na sve viši nivo tako da danas želimo sve, čak i ono što nije napravljeno pa čak ni izmišljeno.

“i tako korumpirani su spremni položiti svoj život (a kamo li dati svoj glas) za uvjerenja koja su popušili kao svoja” – možda se sećaš da sam više puta rekao kako su stereotipi kao zarazna bolest. Oni koji ih usvoje trude se da i druge uvere (da ih rašire) na sve moguće i nemoguće načine. Kada je čovek nesiguran u nešto (u sebe) trudi se da dobije potvrdu da je u pravu sa što više strana.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

„Individualizam je osnovna poluga kojom nas pokreću. kao što sam napisao u komentaru pod drugim tekstom evolucija je čoveka (kao i ostale životinje) programirala da bude egoističan“

Osobno se ne bih složio.
Pitanje je da li se priklanjaš Hobbsu ili Aristotelu.
Moje iskustvo me priklanja zoon politikonu, biću zajednice.

Ako je individualizam i egoizam osnovna poluga koja nas pokreće značilo bi da je drušvena zajednica skup suprotstavljenih pojedinaca.
Smanji to na obitelj pa će ti biti očitije. Takva obitelj gdje bi se svatko stavljao iznad nje u pokušaju zadovoljvanja svojeg „ja“ je disfunkicionalna.
Ona je po sadašnjem iskustvu očito moguća ali meni nije poželjna.
Isto tako takva društvena zajednica će biti krajnje disfunkcionalna.

Dijete koje se rodi je usmjereno samo na sebe . U toku razvoju ono pored osjećaja „JA „ izgradi i osjećaj „MI“ .
Mjera između „JA“ i „Mi „ je bila predmet različitih filozofskih i socioloških proučavanja kao i vrjednosne razlike oko kojih se „MI“ može graditi .
Očito je da se u zajednicama s izgrađenim osjećajem „MI“ , „JA“ ne može biti iznad „MI“.

Čak se i Talmud bavi tim problem pa po prilici ( citiram po sjećanju )kaže:
Ako nisam za sebe, tko sam ?
Ako sam samo za sebe , što sam?

Neoliberalizam etički izvire iz Hobbsa ( čovjek je čovjeku vuk) i njegove etike egoizma.
Zajednice koje prihvate takvu etičku normu će posljedično imati i vlast koja stavlja privatni interes iznad općeg.

Međutim to nije niti genetski uvjetovano niti nužno. Povijest nam puna i drugačijih primjera.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

@LNT_Iluvatar 🙂
Slažem se sa svime što si napisao, pogrešno si shvatio samo jedan detalj: napisao sam “poluga KOJOM NAS POKREĆU” a ne “poluga KOJA NAS POKREĆE” – potpuno različito značenje.

Samo bih istakao primer porodice koji si naveo. Nekada su uglavnom stariji birali mladima životnog saputnika a razvodi su bili vrlo retki – ne može se reći da je sve bilo idealno ali je porodica opstajala. Danas mladi biraju a procenat razvoda često prelazi 50%. I raspadaju se brakovi bez obzira što su deca već tu. “Ti ME neprestano nerviraš”, “JA više ne mogu ovako”, “dosta MI je (čega bilo)”…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

@Šumi
Točno si primjetio taj detalj sam pogrešno shvatio…Isprika
(To je kad čitam i pišem na poslu i usput me par puta prekinu 🙂 )

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Kažem ja, ima neuviđavnih ljudi – prekidaju druge u ozbiljnom razmišljanju.
Nego, dobar ti taj posao – ili li koje slobodno mesto? Ima li “klisno” radno vreme? 😉

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

😀 čovjek je barem iskren..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

@Šumi & x@y

Nekad se nađe vremena pa zavirim na Logično:)
Nekad ni za lijek……
Imamo i nekakve planove za izvršiti pa se ne nerviraju što radimo……

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

shumadinac @ ja mislim da u takvim slučajevima, također igraju ulogu socijalno-ekonomski uvijeti uz puno ostalih faktora.. Poštujem različite stavove tj.,ako se netko ne slaže sa mojim stajalištem.

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@shumadinac- Brak je gotovo do juče bio interesna zajednica. Roditelji su birali partnera svojem djetetu prema imovinskom stanju ili prema ugledu i statusu u društvu. (Legendarni film “Svoga tela gospodar” pokazuje da je krava bila važnija od snahe) Brak se rijetko razvrgavao iz društvenih razloga, odnosno opće osude razvoda. Samo su bogati imali privilegiju braka iz ljubavi.
A brak se danas raspada, kako ja to vidim, iz sušte sebičnosti oba partnera. “Ja hoću, ja imam pravo, ja to zaslužujem” postali su moto suvremenih mladih ljudi. Znam neke koji čak ni na godišnji ne idu skupa jer im se interesi i želje ne podudaraju.

PPP
Gost
PPP
10 mjeseci prije

LNT_Iluvatar, daj nam taj povijesni primjer gdje je kolektivno funkcioniralo iznad individualnog?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

@ PPP

Najočitiji takvi primjeri su Sparta i Athena .
Povijesno bliži primjer je Dubrovačka republika.

To je i recept njihove uspješnosti i povijesne signifikantnosti.

Nemoj brkati s pitanjem da li je i kod njih bilo egoističnih pojedinaca koji su sebe postavljali iznad zajednice? Moguće ali takvo ponašanje nije bilo društveno prihvatljivo i kosilo se je s etikom grupe, te bi javno razobličavanje takvog ponašanja obeščastilo pojedinca.

Postoji i suvremeniji primjeri ali nisu toliko očiti te bi s njima samo zamaglili stvari.

PPP
Gost
PPP
10 mjeseci prije

LNT_Iluvatar, sva tri grada su bila klasno podjeljena. Za Spartu nemamo dovoljno informacija, osim što nam filmografija servira ideal epohe.

U sva tri grada smo imali aristrokraciju i narod, a često i robove. Zato je besmisleno govoriti o općem dobru na koje se poziva Šumadinac.

Gradovi i države su se stvarali zbog individualnih interesa koji su se mogli zaštiti samo kolektivom.

Sve počinje i završava s individuom.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

PPP @ E takvo stajalište i ja potpisujem..,a na razvoj osobnosti te individue je utjecalo jako puno faktora…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
10 mjeseci prije

@PPP

Kakve veze ima klasna podjela sa etikom političke zajednice da individualni interes ne smije ugrožavati zajednički interes????
Ili tvrdiš da to nije bila ideja vodilja navedenih političkih zajednica?

“Gradovi i države su se stvarali zbog individualnih interesa koji su se mogli zaštiti samo kolektivom.”
Što je tu sporno? Čovjek je biće zajednice.
Zajednica omogućava da se zadovolje osnovne potrebe te se time omogući bavljenje pitanjima društvene svijesti.

“Sve počinje i završava s individuom.”
A individua se ostvaruje kroz zajednicu ( čast rijetkim izuzetcima)

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Individua je lovina a kolektiv lovac,ovo pravilo razumije cak i africko govedo Gnu u africkim dzunglama.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Ja ne bih isključio ni jedno ni drugo, tj. mislim da je na razvoj egoizma utjecalo koliko sredina pa i evolucija, toliko i genetska predispozicija. Bitni su svi čimbenici.

Ovako objektivno, generalizirano mi izgleda prihvatljivo objašnjenje, što je npr. sa društvom u kojem je naglašen patrijarhat ili u kojem je naglašen matrijarhat?
U takvom slučaju , u takvim zajednicama znači da se veća važnost pridaje ili muškom spolu ili ženskom spolu, što opet ne bi trebalo biti korektno.
Indirektno, to bi značilo da obitelj u kojoj žena ima glavnu ulogu sebe stavlja iznad važnosti svih ostalih muških članova obitelji i obratno, muškarac koji ima glavnu ulogu u obitelji sebe stavlja iznad važnosti ostalih ženskih članova obitelji. Opet izgleda pomalo disfunkcionalno.

Osobno ne mislim da je od svega toga uopće genetski uvjetovano, već ponekad više stečeno ponašanje tj.utjecajem sredine ili podneblja..
Možemo uzeti kao primjer osobu koja je karakterno velikodušna a odrasla u sredini puna egoista.. i ostala je velikodušna. Stoga osobno ne isključujem ni jedno ni drugo tj. niti utjecaj društva niti utjecaj evolucije pa tako niti utjecaj genetičke predisponiranosti.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

x@y, kada sam govorio o delovanju evolucije mislio sam na čoveka kao vrstu, ne na pojedinca. Egoizam je u prirodi sasvim normalan, čak uslov opstanka ali su se socijalne vrste u velikoj meri odrekle egiozma – dotle da na primer jedna vrsta slepog miša hrani bolesne i stare jedinke sopstvenom krvlju. Do određene mere, naravno.

Matrijarhat i patrijarhat su u suštini isti, jedina razlika je u polu koji je “glavni”. Moja profesorka književnosti je znala da kaže: “sve ćemo se dogovarati a biće onako kako ja kažem”. Iako to zvuči vrlo tiranski bilo je onako kako smo se dogovarali jer smo mi poznavali pravila i poštovali ih tako da ona nije imala potrebe da interveniše.

U zajednici kakva god ona bila mora postojati neko ko odlučuje. Današnje porodice propadaju upravo zato što nije definisano ko donosi definitivnu odluku. Posmatraj uspešne porodice i videćeš da se tamo zna “čija je poslednja”. Naravno, taj ne sme da bude tiranin i za donete odluke snosi odgovornost – to je u stvari suština dobre organizacije društva, onaj koji vodi snosi odgovornost za posledice donetih odluka. A kada govorimo o porodici uopšte nije bitno da li je “domaćin” muško ili žensko.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

shumadinac @ poštujem Vaše stavove kao i stavove svih ostalih komentatora.
Egoizam, slažem se, je čak i na neki način uvjet opstanka, ali ipak je egoizam.. Od riječi ego..ja.. tj.podređivanje prvenstveno vlastitim interesima ili stavljanje osobne prednosti u odnosu na ostale..; a suprotno tome bi bio altruizam tj. stavljanje prednosti interesa drugih prije svojih, što bi ponekad značilo druga krajnost tj. stavljanje interesa drugih osoba prije svojih osobnih.

Istina, matrijarhat i patrijarhat su u suštini jednaki što se tiče socijalnog statusa društva, a što se tiče spolnog statusa, slažem se nisu..
Ta Vaša profesorica je vjerojatno željela kao profesor i zrela osoba imati nekakav pedagoški autoritet i ispalo je ipak korektno što ste odluke donosili ravnopravno i suglasno bez obzira na dob i spol.

Treće; osobno mislim da u svakoj zajednici mora postojati međusobno poštovanje ili obostrani respekt bez obzira na dob i spol, i da se paraleleno tome također odluke moraju donositi ravnopravno i suglasno, bez nametanja ičije volje ikome u toj istoj zajednici; naravno sve u nekim razumnim okvirima tolerancije.
Po meni bi to trebala biti suština dobre organizacije.

Čak mislim da u obiteljima i porodicama nije potrebno naglašavati kako spolnu tako ni dobnu hijerarhiju, jer taj mali čovjek koji će jednoga dana biti veliki čovjek također ima pravo na respekt kao i onaj veliki čovjek, no od tog jako malog čovjeka ne mogu se očekivati ni umno ni fizički zahtjevniji poslovi od onog puno starijeg , dakle sve opet mora biti u nekim okvirima razumne tolerancije ,primjerene dobi i spolu svake osobe ili člana obitelji.

Na kraju mislim da je najpoštenije to prepustiti svakoj porodici pojedinačno, neka sama odlučuje o svojoj organizaciji, obzirom da se ponekad događa da žena zna bolje razumijeti neke problematike i sa njima se bolje suočavati nego neki muški članovi, te nasuprot tome postoje puno češće situacije u kojima ipak žena voli da muškarac vodi glavnu riječ,jer žena kao žena voli osjećati kako emocionalni, tako moralni i financijski oslonac u muškarcu.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Do neke pete godina su deca psihopate. Nisu u stanju razumeti da postoji svet van njih.
Politicka retorika koristi jezik jedanaestogodisnjaka. Konzumenti se drze na granici izmedu deteta i coveka. Da znaju raditi i konzumirati, ali ne misliti.

awfvuaqrwbfaewbfrewbfwefw
Gost
awfvuaqrwbfaewbfrewbfwefw
10 mjeseci prije

Reddog, dobro ti ovo.

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@shumadinac- Koji si ti nepopravljivi optimist. Kao da si upravo stigao iz Utopije pa ti sve oko tebe izgleda nevjerojatno.
Naravno da je konfornizam bitan. Najposlije cijeli život stvaramo, u granicama ostvarivog, udobnost i ugodu za sebe i svoje i naravno da želimo to održati. Po svaku cijenu. Upravo zato i izlazim na izbore (one bitne, naravno) i pokušavam ovlastiti one za koje mislim da će mi povećati ili najmanje zadržati postojeći konfor. Ja njima novac (porez) oni brigu o mojim potrebama. To je prosti dil. Svatko radi svoj posao, i tako to funkcionira u normalnim zemljama. Nitko se ne pita koliko zatrađuje političar dokle god je njemu dobro. Mi imamo malo izokrenuti sistem. Ili Superhik sistem. Naši se političari brinu samo za sebe i svoje, što rođake što stranačke kolege, a mi smo tu samo da ih plaćamo. Pa tako od izbora do izbora baza tj. mi postajemo siromašniji a oni bogatiji.
U mentalnom pogledu svijet se nije bitno promijenio u proteklih 10 000 godina. Ljudi su težili onom opjevanom trojstvu “u se, na se i poda se”. Teško je za povjerovati da će se baš sada promijeniti. Stvari stoje drugačije samo u samostanima, kibucima i u još preostalim neciviliziranim plemenima. Samo tamo se još živi onako kako bismo svi željeli ali bi se malobrojni usput i odrekli svega što im je drago i bitno, konfora npr.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

Nemoj tako Piretis – kvariš mi ugled. Većina ovde smatra da sam težak pesimista 😉

Tvoje komentare pažljivo čitam i iz njih se da naslutiti unutrašnji sukob: jaka religijska osećanja ali i jaka vezanost za materijalno. Pošto ne može oboje znači da jednom nisi dovoljno posvećen ili bar pokušavaš da ih pomiriš što je uzaludan posao. Materijalizam se vezuje za individualizam dok religije insistiraju na zajedništvu (da ovo ne razvijam dalje, isuviše je opširno ali sam siguran da razumeš ako želiš da prihvatiš).

U poslednje vreme često citiram Lakija: “komunizam je utopija ali je ideal kome treba težiti”. Bio bih glup a ne optimista kada ne bih shvatao kako društvo funkcioniše. Ali ja znam, ja sam čitao i video da društvo može da se organizuje i na humanijim osnovama. Iz tvog komentara se vidi da bi i ti želeo da se nešto promeni na bolje ali ponetciraš kako jeste odbacujući ono kako bi moglo biti. Ako je društvo u stanju da se organizuje u ekstrenmim uslovima još mu je lakše da se organizuje u normalnim – postoje samo psihološka ograničenja.

Sledeći put kad te “zaskoči defetizam” 🙂 seti se nekadašnjeg zajedničkog rada na selu (kod nas se zvalo “moba”) uprkos opevanom trojstvu “u se, na se i poda se”. Moguće je, moguće je bnogo bolje nego što je bilo i bilo bi dobro da to pokrenemo zato što želimo a ne zato što moramo. Mada, svestan sam da će biti ovo drugo iako ću i dalje lobirati za prvo.

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@shumadinac- Tzv mobe postoje i danas, rjeđe nego prije ali ih ima. U osnovi je i to “ja tebi ti meni”. Odeš li nekome pomoći betonirati deku a poslije on tebi ne dođe kad ti treba sigurno te više neće vidjeti. Nemam ja ništa protiv brige za tuđe dobro. Ljudi smo i moramo se pomagati.
P.S. Nije tema, a forum je zamro, pa samo usput. Na zajedništvu inzistira crkva. Religija je strogo individualna. Svatko se sam za sebe zalaže, sam vjeruje kako već vjeruje i sam svoje grijehe ima na duši. Nitko za nikoga ne može učiniti ništa po tom pitanju, osim savjetom ili još bolje primjerom. Malo preprotestantski pristup ali si ne mogu pomoći.
P.P.S. U pravu si za “unutarnji sukob”. Naravno da ga imam. Njega su lišeni samo oni “siromašni duhom” ali navodno imaju za uzvrat lakši put u Kraljevstvo nebesko. Sa nama ostalima je problem, i to je stvarno veliki problem, što nam ni materijalna udobnost nije mrska, pa za čas, počnemo gomilati i što nam treba i što ne. I onda novac postane važniji od duhovnog. Treba znati naći sredinu. I kruha i duševnog mira.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

@Piretis
Uh! Naravno da svi imamo unutrašnje sukobe ali je ovaj fundamentalan.

Isus je osudio srebroljublje što znači da je osudio materijalizam. Ako zaista veruješ onda bi trebalo bar da ga osuđuješ ako ne da ga se odrekneš. Dobro, ja baš i nisam stručan za tu oblast, ni Crkva se toga striktno ne pridržava ali je to osnova duhovnosti – odricanje materijalizma.
Možemo mi sabe lagati koliko hoćemo ali to je konflikt za koji nema kompromisa. Kada bi se samo tog pravila držali ljudsko društvo bi izgledalo sasvim drugačije.

Piretis
Member
Piretis
10 mjeseci prije

@shumadinac- Rekoh da bi ovo trebalo prebaciti na forum. Previše komplicirano i opširno za staviti u par redova.
1. Korinćanima 6 poglavlje svakako treba pročitati cijelo. Ali u 19 stihu jasno stoji “Tijelo vaše hram je Duha Svetoga…” Tijelo smo dobili i imamo se brinuti o njemu najbolje što možemo. Duhovnost je bitna ali nas neće ni zasitit ni obući. Ne mogu otići, kao obiteljski čovjek i odgovorni pojedinac, pod bukvu, obući se u dronjke i jesti kiselicu pod izgovorom da mi je duhovnost najvažnija. Imamo obaveze prema bližnjima a i prema sebi. Raditi da bih živio nije srebroljublje, ali živjeti samo da bih zaradio i imao što više jeste.
Bogu hvala imam sasvim dovoljno. Dovoljno za normalan, skromni, život a i za poneku sitnicu (dobro, zna sitnica koštati i par tisuća € ali jednom se živi). Mislim da je važnije kako doživljavamo materijalno i kako ga koristime od toga koliko ga imamo.
P.S. Treba ipak biti iskren, što ja i hoću, pa pošteno priznati da se prema materijalnom puno kršćanskije odnose katolici i pravoslavci nego protestanti. Na drugoj strani upravo potonjima treba “zahvaliti” za masovnu proizvodnju i potrošačko društvo.

shumadinac
Member
10 mjeseci prije

@Piretis
Sad si pogodio u centar – potrošačko društvo. Razmisli sada koliko imaš nepotrebnih stvari. Ne samo onih koje ne možeš koristiti već i one koje možeš ali realno ne koristiš. Imaš recimo gedore i veliku kolekciju ključeva ali auto ne opravljaš sam već ga voziš kod majstora. Imaš odličnu motornu testeru ali je odavno ne koristiš niti ćeš je (zbog godina, bolesti, jer su prešao na plin…) koristiti. Itd, itd – da ne govorimo o stvarima koje nisi ni jednom ili samo jednom upotrebio.

Sada ću preći na naizgled nevezanu temu. Gledao sam na internetu serijal “stvari koje ne bi trebalo da postoje” ili tako nešto. Tu se priča o predmetima koji su nađeni duboko u rudniku uglja – U SAMOM UGLJU ili u steni i njihova starost se procenjuje na više stotina hiljada ili čak miliona godina. Praktično je sigurno da tada takve predmete nije napravila ljudska ruka, ako nije prevara to su napravili vanzemaljci. Mene nije impresionirala činjenica da su vanzemaljci “izgubili neke predmete”, mene je fascinirala jednostavnost tih predmeta. Da se čovek zamisli: “prelaze za naše pojmove neverovatne razdaljine a koriste tako proste predmete”. Sledeće pitanje koje se javlja je: “da li su nam zaista potrebni ovako složeni predmeti, da li se razvijamo na pogrešnu stranu?”

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

eee Piretis @ ne znamo mi ni kakve se sve tajne skrivaju i igraju tajne igrice i u tim samostanima, čovjek je od samog postanka uvijek imao različite razine moralnih kriterija ,svjetonazora i svega ostaloga… 😉

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Mrski komunci su vaspitali Homo Sovieticusa – coveka kojeg zivi za drustvo.
Kapitalisti vaspitavaju sebi Homo Oeconomicusa – idiota kojeg zna jedino potvrditi sebe konzumacijom. Inace umislja da je on centar svemira.
Makar lazna, ali ranije je postojala zajednicka „istina“. Sad svako ima svoju „istinu“.
Takve mozes voditi zedne preko vode till kingdom come.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
10 mjeseci prije

Nitko ne bi trebao biti iznenađen rezultatima izbora. Bilo je jasno još prije nekoliko mjeseci da će rezultat prvog kruga biti upravo ovakav. Nitko se u stvari nije ni drznuo ozbiljno poremetiti planove vladajuće nomenklature. Kolakušić i njegova s visoka upućena mesijanska poruka nije prošla. Njegova bahatost pri tom nije nosila neku težinu, pravu težinu (odnosno njen izostanak) bi nosila organizacija stranke na terenu. Nje nije bilo. Podršku mu je dao ranjeni i nerekuperani Živi Zid i nitko drugi. Bez rada na terenu i okupljanja većeg broja ljudi oko ideje, nitko nema šansi za preuzimanje vlasti. Ova ad hoc avantura Mislava Kolakušića je njemu bila tek mentalna gimnastika iz briselske zavjetrine i financijske kape od cca 20 000 eura mjesečno
Kolakušićev rezultat je dakle očekivan.
Bitka na desnici (riječ je o ljevici, etatistima, kriptosocijalistima, zagovornicima soft diktature) je također završila očekivano. Vidjelo se na terenu da su stranački ovisnici, uhljebi i drogirani HDZ-om zapeli iz petnih žila, svatko sa zadacima za svoj okrug i popisom onih koje treba privesti na glasanje.
Da će revolucionarne promjene europskog poretka krenuti iz Hrvatske, naivno je bilo nadati se. Neće, barem još neko vrijeme.
Pravu snagu promjena nosi slijedeća revolucija – ona oko kriptovalute i umjetne inteligencije.
U drugom krugu će pobijediti Milanović.
Trilateralka Kolinda se rasula psihički i više nije u stanju garantirati Trilaterali da će ispunjavati savjesno dane joj zadatke.
P.S. Sinoć je Kolinda na brzinu prepisala Milanovićev govor od pet minuta i pretvorila ga u niz besmislica u trajanju od 20 minuta tako da ju je bilo neugodno slušati. Vjerojatno je bila na helexu ili kokainu, totalno izvan razumijevanja trenutka.

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

@SoA
Izvrsno si analizirao očekivanost rezultata prvog kruga. Iz toga se zaključuje, da ako Milanovič pobjedi u drugom krugu, izbori su tek nepotrebna farsa i zabava. Odluku donosi Trilaterala. Je li Trilaterala stvorila i Škoru kao prvu rezervu, zamalo uspješnu a Milanovič je druga rezerva ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
10 mjeseci prije

samo tako
Ako znaš da je Kolinda bivša zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova pod zapovjedništvom Mate Granića, ako znaš da je bivši zaposlenik istog ministarstva Plenkovič, bivši zaposleni istog Ministarstva Milanović i bivši zaposlenik istog ministarstva Škoro, valjda je jasno da je Trilaterala na izbore izašla s tri kandidata!

MARY LONG
Gost
MARY LONG
10 mjeseci prije

I
Pisi sto hoces lazni branitelju

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

lupetaš

frutek
Gost
frutek
10 mjeseci prije

Bravo, argumentiran odgovor koji odražava svu raskoš tvojeg intelekta….odnosno nedostatak istoga

M&M
Gost
M&M
10 mjeseci prije

Ivo @ anđeli na zemlji ne postoje, tako da to nije bio ni Tito, jer je itekako znao za dublje probleme čitavog naroda na Balkanu, ali je prikriveno forsirao na svojim stavovima , koji su ipak imali donekle uporište u utopijskom tipu socijalizma, ali ako je on to uspio isforsirati svojim strogim recimo policijskim režimom ,ne znači da bi to išlo od ruke svakom drugom predsjedniku, autokratu..
Šta misliš da Tito nije znao ništa; znao je on sve u detalje. Istina puno toga je bilo bolje nego danas, ali ni onda nije sve bilo korektno i divno.
Baš me interesira šta bi narod odabrao, autokratiju ili demokratiju ..

Nina
Gost
Nina
10 mjeseci prije

Ma skroz ste vi u pravu. Samo kaj je to utopijska misao. Stockholmski sindrom pere ovaj narod izgleda, bit će nam bolje kad oni odu, a oni će otić kad više neće bit blaga za prodati, granica za braniti ničeg za ukrasti niti na čemu zaraditi niti naroda u državi. Jedino ako pričate o nepalcima i indijcima?!? Al i oni će skužit. Pa pobjeć. Pojedinac? Koji pojedinac? Već smo vidjeli šta se dogodi s pojedincom koji ima odličnu ideju i put za izlaz. Nema izlaza, možda vjerujete u napisano ali ja ne. U normalnim državama kad je kolaps narod mjenja vladu, mi bježimo van iz države. Francuzi su svojima dovukli giljotinu na trg za podsjetnik, nama su uveli 8 buseva za Njemačku. Koji pojedinci? Pojedince kod nas pojede mrak! Koliko je godina trebalo da padne Todorić? Koliko je štete napravio tjekom svojeg pljačkaškog pohoda i nakon što je pao? Pa koliko vremena imamo na ovom svijetu? Koja će to generacija bit slobodna? Skoro trideset godina su jedni te isti na vlasti. Nebi me začudilo da ukinu mjesto predsjednika države jer onda doslovce im nitko nemre ništa. Nikakav pojedinac samo revolucija. A za takvo što hrvatski narod nema hrabrosti. Možda da mu velite da su tam četnici i ustaše i trolovi i Harry Potter i jednorozi. Za sve ostalo je tup, glup i inertan i očito mu je dobro.

žrec
Gost
žrec
10 mjeseci prije

Todorić je umro, živio Tedeschi.

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Od 40-ak% izaslih na izbore oko 75% njih smatra da treba nastaviti utabanim stazama “politike kontinuiteta”.Pad standarda,raseljavanje,ovrhe,porezna presija,korupcija i kriminal u samom drzavnom vrhu,likvidacija realnog sektora…su dakle bili nesto pozitivno za 3/4 vecinu?
Izbori u kojima su samo dva kandidata(Skoro,Kolakusic) donekle bili alternativa Briselskim lutkama,svi ostali su bili agenti provokatori,uz sinhroniziranu medijsku harangu protiv istih nisu nikakvi izbori nego cista demonstracija balkanske karikature od demokracije.Sinocnje izjave Peovic i Jurican da su u utrci bili samo da miniraju Skoru,uz saznanje da ostala tri kandidata nisu uspjela skupiti vise od 4000 glasova a navodno su imali vise od 10000 potpisa samo potvrdjuje utisak da u nasoj drzavi velika vecina ima autodestruktivni ,jalnuski karakter ili se radi o cistoj izbornoj kradji.Treceg nema.

Slaven
Gost
Slaven
10 mjeseci prije

Ego je problem. On je taj koji nas sprjecava da izaberemo promjenu. Jer ako biramo promjenu, priznajemo da smo bili u krivu. Da su nase zivotne odluke i svjetonazor kojim smo se vodili pogresni. A mi tu pogresku nismo spremni priznat. Zato ostajemo kod naucenih izbora i ne zelimo prihvatitu da smo pogrijesili. Iz istog razloga odbijamo uciti, istrazivati i dolaziti do novih spoznaja. Jer nas je sustav uvjerio da svi sve znamo, da smo pametni i najbolji. Zato povlacimo i druge ljude u nasu kaljuzu i mocvaru. Ostaje samo miris trulezi sustava, sve dok se ne oslobodimo ega i prihvatimo svoje pogreske.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Slaven Ego je problem, to je točno. Ali problem je također šta svi nemamo isto poimanje ega. Bez ega bi bili totalno disfunkcionalni u materijalnome svitu.
Teško je govorit o egu, a da se pri tome o duhu ništa ne kaže.

Slaven
Gost
Slaven
10 mjeseci prije

Tko s vragom (narodom) tikve sadi, o glavu mu se razbiju ☺ mislim da je narodu onako kako treba biti i kako zasluzuje. Slazem se, na pojedincu je da pokusa sebe izdici duhovno da ga se zbivanja poput izbora koji o nicemu ne odlucuju ne doticu.

Slovenac
Gost
Slovenac
10 mjeseci prije

Dok ce biti nacionalizam prva stvar kod vas imacete ovakve papke i uhljebe kako vi kazete a ljudi sa.malo mozga preko granice

imalijosnade
Gost
imalijosnade
10 mjeseci prije

još je nisu “domoljubi” skroz rasčerupali, al će uskoro! kad se počme drzavno zemlja šume i voda davali šakom i kapom strancima u zakup na 99 godina…

alfa33
Gost
alfa33
10 mjeseci prije

U drugi krug idu ovo dvoje sa najjačom glasačkom podrškom,čitaj uhljebi,rodjaci i partijski drugovi HDZ/SDP. A treba pogledati koliko nije ljudi glasalo koji nemaju veze sa ovim ološom,znači svi koji nisu njihove sluge. Mislim da kad bi većina ljudi izašlo na glasanje da ovakvi nebi ni prismrdili foteljama,ali kad između loših biraš najmanjeg lošeg,opet dođeš na isto. A opet je zabrinjavajuće da jedan pjevač koji otvoreno zagovara neke propale režime i zločince,on dobije 25% glasova. Samo nam može pomoći jedan veliki asteroid da nas resetira ponovo kao nekad dinosaure. Jer ovi svi skupa političari sa Balkana su gori od ebole i španjolske gripe.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
10 mjeseci prije

sad će udbići počet hvalit Skoru ljubit ga u guzu hvalit kumit.. govorit mu jesi faca, dajemo ti mjesto premjera, ako..?.da sad će njegov mobitel za par dane bit ko hinte u novogodišnjoj noći..sad će ga slijetat i čamit, kumit, molit- daj navrati tu i tu sad će hoštapleri i matani svih boja se počet izvinjavst Sķori za niske udarce ispod pojasa: pa znas,sve je zezancija bila i bisnis je južuel, pa znas mal smo se zezali,, i malo te provocirali.. znas tim još vec i reiting znaš, nabijsli. znas ooođe si bećarčino..

njofra
Gost
njofra
10 mjeseci prije

Ja da san bira izabira bi oniga što ga nose vanka iz sabornice 🙂

Trt
Gost
Trt
10 mjeseci prije

“Ako je čitav narod stoka sitnog zuba, tko rodi lukave, mudre i pametne?” Elite. Pa ih pripremaju da zauzmu vladajuće pozicije kroz razvoj i obrazovanje.

Slovenac
Gost
Slovenac
10 mjeseci prije

Da je jasno kod nas je opozicija sds koji precednik je jedini koji je dobio doktorat iz univerze u pristine i prihvatio hehe ali ima ljudi koji ga izaberu na izborima sramota isto kao kod vas

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

A meni udarate minuse kad pisem da nema nade za roblje i ovce…

EU dismr
Gost
EU dismr
10 mjeseci prije

“Portal Logično drugi krug izbora neće pratiti.” Kapa dolje gospodine druže Jasak. Napisali ste jedan od članaka godine na ovom portalu koji (na sreću !!!) još pluta u moru gluposti i laži oko nas. Hvala Vam.
Koga odabrati između plave koke i rošavog skakača sa transportera 🙂 bi bila kao da u prostoriji javne kuhinje, krene rasprava : Dali pored plastičnog tanjura sa nekim gulašem, plastičnu žlicu treba staviti sa ljeve ili desne strane .. To su naši izbori i dilema i dokaz koliko je jaka manipulacija ljudima .. Zar ne vidimo da smo na tom nivou ?? (Ni na kraj pameti mi nije potcjenjivati javne kuhinje, potrebne su za nejake, i za žrtve kreditno-ovršne demonkracije i monetarnog fašizma ..
PS: E sada u miru mogu pročitati komentare uz gemišt .. 🙂

kremit
Gost
kremit
10 mjeseci prije

Nebitno ko pobjedi trumpetto i pompetto su gazde. Uz skrivenog mister Rotchilda. Pa gomila stranica na internetu bruji o tome. Sta stni zubi rintaju za 3500 kn i penzije od mizerje pa to je stockholmski sindrom

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije

Bravooooooo.Evo anmicnom Plenkoju dva njegova kandidata.Kad ja ovdje govorim,ko vlada i koje pokro na ovim prostorima,zovu me nepismeni.Djeca i unucad crvene burzoazije imaju dobar pijar.Milanovic i Kolinda ,da su sjedili u fotelji ,bi usli u drugi krug.Dva milijuna biraca su od iste matere.Hrvatski biraci su SE odselili i sele zadnji 75g.Neka uvedu eletronsko glasanje,nikad nece vladat.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
10 mjeseci prije

Pola biračkog tijela štrajkuje,a dobitnici slave iako prvi ima cca 15% biračkog tijela?Legitimitet cijele političke kaste je više nego upitan,ali oni slave Festival demokracije,a iz zemlje bježi tko može a ostaje tko mora?Uvijek trabunjaju da je SFRJ prezadužena a bila je dužna 20 mld US$ a nitko nije imao ni hipoteku ni na kiosk,a RH dužna 50 mld EUR a sve uništeno,popljačkano,rasprodano i prezaduženo?

Jovo Kjava
Gost
Jovo Kjava
10 mjeseci prije

Djiha, djiha…

TauCeti_mk
Gost
TauCeti_mk
10 mjeseci prije

Nije moje da se mjesam ali da smo mi dole u MKD imali kandidata za prejesednika Dario Jurcana, mi ne bi imali drugi krug. Gradzani Hrvatske nisu svjesni sto su propustili…

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Zanimljiva fotka. Zna li netko odgovoriti što je ili što bi moglo biti KGK u uhu / uvu / uvetu?

domazet12
Gost
domazet12
10 mjeseci prije

Može li netko odgovoriti što se to nalazi u uhu / uvetu Kolinde? Prethodni moj komentar je izbrisan..

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

U uhu joj se nalazi objasnjenje zasto je uspjela zadnjih nekoliko dana izgovoriti par recenica koje su zvucale kao da ih nije ona izgovorila.

mozdaimajosnade
Gost
mozdaimajosnade
10 mjeseci prije

u yKatoli-baniji promjene su nepoželjne, iako se pakuju koferi ko nikad pogotovo mladi ljudi sa VSS.. a tek slavonija koja se ispražnjuje, nekad žitnica i hraniteljica das se prazni..bože ima li te!?

fićo
Gost
fićo
10 mjeseci prije

Tako je!Sretan neki narod.