Izrael daje zeleno svjetlo za atentate dronom

Izrael
10 komentara

Izraelske odbrambene snage (IDF) odobrile su upotrebu dronova za napade za ubistvo palestinskih osumnjičenika za terorizam na Zapadnoj obali, objavio je u četvrtak Jerusalem Post. Naredba dolazi nakon nasilne izraelske racije dan ranije, a kako IDF sve više traži robote koji će kontrolirati palestinske teritorije.

Prema pisanju lista, komandantima IDF-a biće dozvoljeno da koriste bespilotne letelice “za izvođenje napada ako se utvrdi da naoružani ljudi predstavljaju neposrednu prijetnju njihovim trupama”. Viši oficiri su u srijedu razgovarali o promjeni doktrine, nastavlja se u izvještaju, a načelnik generalštaba general Aviv Kohavi potpisao je naredbu.

Izrael koristi Elbitove dronove Hermes 450 za izvođenje ciljanih atentata u Gazi od 2008. Ove bespilotne letjelice su u proizvodnji od kasnih 1990-ih, ali je teško uspostaviti potpuni izvještaj o njihovoj upotrebi, jer je izraelski vojni cenzor zabranio izvještaje o njihovoj upotrebi do ranije ove godine.

Bespilotne letjelice nikada nisu korištene ofanzivno iznad Zapadne obale, barem prema IDF-u. Međutim, odluka o promjeni ove politike uslijedila je nakon što su četiri Palestinca ubijena, a 44 povrijeđena tokom racije u izbjegličkom kampu u Jeninu rano u srijedu. Međutim, IDF je razmatrao zeleno svjetlo o ubijanju dronova još u maju, kada je izraelski komandos za borbu protiv terorizma ubijen tokom slične operacije u Dženinu, tvrdi Jerusalem Post.

Racija u srijedu imala je za cilj hapšenje brata Raada Hazema, koji je ubio tri izraelska civila u Tel Avivu u aprilu. Ovakvi napadi, očigledno organizovani i inscenirani iz Dženina, izazvali su strahove da će ID uskoro izvesti veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali.

Iako “niko nema interesa da pokrene operaciju velikih razmjera”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Omer Bar u radijskom intervjuu u četvrtak, “to se može dogoditi”.

Za sada se Izrael nada da će bespilotne letjelice i oružje na daljinsko upravljanje moći zaštititi njegove trupe od opasnosti na Zapadnoj obali. IDF je nedavno instalirao daljinsku topovsku kupolu u gusto naseljenom području Hebrona, nakon što je navodno prošle godine implementirala tehnologiju za prepoznavanje lica na palestinskoj teritoriji.

AtentatiDronoviIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ni dronovi nisu neuništivi i ne mogu zaustaviti Qasame. A izrael stalno čini ubojstva. Khazrska tvorevina na krvi nevinih.

gigi pinna
1 godina prije

Joj, kako im logičari tepaju – “IDF”.
IzraHELL ima još od 1948. “Licence to kill”.

nessy
1 godina prije

Pa ako su USA mogle koristiti dronove za atentate na ljude (ubijene bez sudjenja i dokaza), po odobrenju Obame, zasto ne bi mogao Izrael. Pa te zemlje su prvaci demokracije. Kolateralne stete? Ma koga briga. Obavezno pogledati film na tu temu “Good Kill” iz 2014., sa Etan Hawke-om. Film je radjen po cinjenicama, ali mi je nakon gledanja trebalo neko vrijeme, da shvatim dokle ta zlocinacka politika pruza kandze.

Josip
1 godina prije

I taj i takav Izrael treba spržiti, šteta što to Hitler nije riješio kada je imao priliku. Nije on gamad tamanio bez razloga.

Dokurčilomi
1 godina prije

Znači dozvoljeni su svi načini borbe za oslobođenje i pravo na samoopredjeljenje i život i Palestincima.

Nekoime
1 godina prije

A stalno nas podsjećaju na okrutnosti u SS logorima. SS nije držao niti jedan logor s preko 2 milijuna zatvorenika.

ovo ono
1 godina prije

Teroristickoj drzavi Izrael svi sute na njena zlodjela, kao i njene marionete SAD

kio
1 godina prije

Kad već šire covid kontaminirani dronovima po svijetu a što ne bi i ubijali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI