Izrael gađa sirijske vojne ciljeve u blizini Damaska, IDF naziva to “odgovorom” na neuspjeli napad na granicu

Izraelski F-15
103 komentara

Izraelski avioni kasno u ponedeljak bombardovali su nekoliko sirijskih vojnih lokacija južno od Damaska, potvrdio je IDF, rekavši da je napad izveden kao odgovor na pokušaj podmetanja bombe na Golanskoj visoravni.

Zračni napad dogodio se u predjelu jugozapadno od Damaska, javila je novinska agencija SANA, opisujući eksplozije koje su se čule u gradu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tada su u izjavi navele da je napad bio odgovor na pokušaj provokacije na sirijsko-izraelskoj granici, usmjeren na ogradu u okupiranoj Golanskoj visoravni.

IDF je saopštio da je udar ciljao na osmatračnice sirijske vojske, opremu za prikupljanje obavještajnih podataka, protivavionske topove i komandno-kontrolnu infrastrukturu.

Zvuk mlaznjaka koji jure kroz noćno nebo jasno se može čuti na snimcima koji su navodno snimljeni u Damasku i objavljeni na Twitteru.

Udari su se desili manje od 24 sata nakon što je IDF saopštio da je zaustavio pokušaj infiltracije na okupiranu Golansku visoravan od strane četiri borca, za koje je rečeno da su prešli sirijsku granicu da bi postavili eksploziv na vojnu predstražu bez ljudstva. IDF je rekao da su svi ubijeni od strane izraelskih snaga, mada nije utvrđeno kojoj su vojnoj ili oružanoj grupi pripadali muškarci.

U sličnom incidentu prošle sedmice, Tel Aviv je rekao da je “teroristička ćelija” pokušala upad u Izrael iz Libana, pri čemu je premijer Benjamin Netanyahu pripisao navodni napad  Hezbollahu, insistirajući na tome da se šiitska militantna grupa “igra sa vatrom” i snosi „punu odgovornost za ovaj incident i svaki napad sa libanske teritorije protiv Izraela“. Hezbollah je negirao bilo kakvu umiješanost u navodnu infiltraciju.

Izrael je više puta započinjao vazdušne i raketne udare protiv, kako kaže, iranskih ciljeva u Siriji tokom višegodišnjeg rata u toj zemlji, ali Tel Aviv nema naviku da prizna napade. Međutim, u rijetkom javnom priznanju prošle godine, Netanyahu se hvalio sa „stotinama“ udara na sirijske ciljeve, navodeći potrebu da suzbije iransko prisustvo tamo.

 

 

IDFIZRAELNapadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
3 godine prije

“Zvuk mlaznjaka koji jure kroz noćno nebo jasno se može čuti na snimcima koji su navodno snimljeni u Damasku i objavljeni na Twitteru.”
Ako je tako, to znači da sad slobodno lete i kroz sirijski zračni prostor. Kraj svih S-ova, Poljana, Pancira…
Izgleda da će dolje izvoditi predstavu do zadnjeg Sirijca.

Mario
3 godine prije

Zlocinci teroriziraju sudjede

Tomi
3 godine prije

Opet prcnuli jedan brzi hardcore a tisina nikad glasnija

nessy
3 godine prije

IDF = Izraelske Obrambene Snage? Oni se vrlo aktivno brane na tudjem teritoriju, od ljudi kojima su uzeli sve, od domovine, teritorija, buducnosti do dostojanstva. Jednom sam vidio fotografiju Palestinaca, tri generacije, djed, sin i unuk, svaki u ruci ima pusku. Ono sto su im Izraelci napravili, se ne zaboravlja. Sjetimo se samo napada na izbjeglicke logore Sabra i Satila (nisu ih odradili sami zidovi, ali sve je bilo po njihovom naredjenju i nadzorom), Holokaust je trajao cca 10 godina, a ovaj besprizorni Izraelski teror nad Palestincima traje vec tri generacije. Tko misli da se to moze oprostiti ili zaboraviti gorko grijesi. Kome nisu jasne cinjenice, tj., kako je nastala zidovska drzava (na teroru, terorizmu i nasilju bez mjere), neka procita knjigu dvojice neutralnih Francuskih novinara “Jeruzaleme, Jeruzaleme”. Osnivaci zidovske drzave su bili ortodoksni teroristi, cinjenica koje se oni ne srame, vec se njome ponose. Jednom, mozda i prije nego… Čitaj više »

Pero
3 godine prije

Bravo, samo jako udarajte po njima.
Nema milosti za teroriste.
Kada mogu turci mozete i vi.

Bepo
3 godine prije

Israel cowards forces

Pero
3 godine prije

U Bejrutu explodiralo nesto kao AB.
Nismo mi, majke mi.
😂😂😂😂😂

Max
3 godine prije

Dokle god Sirija ne stekne moć da uzvrati na agresiju ona će se nastaviti.

Gile
3 godine prije

Vojna predstraža bez ljudstva? Četiri borca? Sinoć mi se učinilo da susjed ima namjeru preskočiti ogradu i ući mi na posjed/dvorište, spalio sam mu kuću, okućnicu, pobio sve što hoda, puže, gmiže… Kako se zovem?

Uzus
3 godine prije

Izgleda da i Izraelce kao i američke jastrebove uzbuđuje ispaljivanje raketa na tuđu teritoriju.

jablan u zitu
3 godine prije

Jbs Bibija , narod gine !

piždro
3 godine prije

Rusija je vise kao promatrač, kad su yahovci u pitanju ..il ko plavi šljemovi, žalosno

piždro
3 godine prije

Da bar imaju defanzivnog oruzja – čak nito! inače bi se agresor primirio… i nebi skoro deset godina trajala drama iznutra i iz vana..

jablan u zitu
3 godine prije

Gigilic ne voli Netanjahua , neverovatno ! Sad jos samo da kaze da ce aplicirati za politicki azil , doseliti u Srbiju i glasati za Vucica , ili u Hrvatsku , Plenkovic mu je prijemciviji .

piždro
3 godine prije

..tko god stoji iza ovoga – samo znam da je neprijatelk ljudskog roda…(.. mož biti i nemar, javaluk i nebriga sa lagerovanjem opasnih tvari , gasova i tekućina, tamo je sve moguće..) ..na levantu svi se pozivaju na uzvišenu vrhovnu silu a najviše se na svjetu tamane i ubijaju… nema logike

mirko
3 godine prije

Pametno receno, ali kome?

Zoran
3 godine prije

Nema opasnosti za Siriju, Rusija ih štiti!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI