Izrael je znao plan napada Hamasa godinu dana unaprijed

Iznenadni napad Hamasa na Izrael
19 komentara

Izraelski zvaničnici su upozoreni na detaljne planove za veliki napad Hamasa više od godinu dana prije napada te militantne grupe 7. oktobra, koji je odnio oko 1.200 života, objavio je New York Times u četvrtak. Uprkos upozorenju, zvaničnici su navodno odbacili prijetnju kao nevjerovatnu.

Izvještaj američkog lista zasnovan je na analizi nacrta napada na oko 40 stranica, koji su izraelski obavještajci nazvali ‘Jericho Wall’, kao i na mejlovima i intervjuima.

Stvarni napad Hamasa uključivao je mnoge elemente navedene u planu, uključujući korištenje dronova za onesposobljavanje granične ograde na Gazi i raspoređivanje paraglajdera za slanje naoružanih ljudi na teritoriju Izraela. Prema NYT-u, borci Hamasa su pratili ‘Jericho Wall’ “sa šokantnom preciznošću”.

Militanti su navodno čak naširoko koristili citat iz Kurana koji se nalazio u planu napada i glasio: „Iznenadite ih kroz kapiju. Ako to učinite, sigurno ćete pobijediti.” Ovaj stih je prvobitno bio uputstvo Jevrejima koje je predvodio Mojsije da se oslone na Boga kada se suoče sa ogromnim neprijateljem.

Kada su Izraelci prošle godine dobili dokument, u vojnoj procjeni je navedeno da “još nije moguće utvrditi da li je plan u potpunosti prihvaćen i kako će se manifestirati”, navodi NYT.

Još jedno upozorenje stiglo je u julu od strane analitičarke veteranke iz izraelske obavještajne agencije za signalizaciju, koja je izvijestila da Hamas provodi vježbe koje su u potpunosti odgovarale “sadržaju Jerihonskog zida”. Borci su koristili isti citat iz Kurana tokom treninga. Analitičar je upozorio da vojne sposobnosti grupe rastu, ali nije sugerirao da je napad neminovan.

Izraelski pukovnik zadužen za diviziju Gaze odbacio je zabrinutost, nazvavši Hamasov plan “previše maštovitim” scenarijom i predloživši da se “strpljivo čeka”. Analitičar se nije složio i pomenuo iznenadni napad sirijskih i egipatskih snaga koji su započeli Jom Kipurski rat 1973. godine. ” Već smo prošli slično iskustvo prije 50 godina na južnom frontu u vezi sa scenarijem koji je izgledao izmišljen, a istorija se može ponoviti ako ne budemo oprezni”, napisala je ona.

Prema NYT-u, Izraelci nisu ozbiljno tretirali znakove upozorenja zbog “fatalno netačnog uvjerenja da Hamas nema sposobnost za napad i da se neće usuditi da to učini”, što je navelo vladu da “zanemari rastuće dokaze o suprotnom”. ” Prethodni izvještaji izraelskih i međunarodnih medija potvrdili su izraelsko predznanje o planovima Hamasa, te odbacivanje upozorenja vojnih službenica da se nešto sprema u Gazi.

gazaHamasIZRAELJericho Wall
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Što više vrijeme odmiče to se više čini da je izrael taj plan stvorio i proveo.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Znali su što se sprema i namjerno pustili da se dogodi da bi mogli raditi genocid u Gazi.

Ne treba zaboraviti da je Netanyahu godinama pod istragama i prijeti mu zatvor zbog korupcije.

Još će na kraju priče ispasti da je Netanyahu palestinski igrač jer je stvaranje palestinske drzave sa definiranim granicama sve izglednije nakon napravljenih ratnih zločina u Gazi.

Kokon
5 mjeseci prije

Sve receno, sve jasno…. Znala je i CIA

Гавран
5 mjeseci prije

Napravili Hamas, pa ga aktivirali, kada je bilo potrebno zamaskirati poraz Jevreja u Ukrajini, a u isto vreme očistiti sever gaze od Palestinaca.
To je samo početna zamisao. No u akcionarskom društvu Hamas su i drugi imali debelih razloga da ulože svije kapacitete.
Tako smo došli da je oko 60 tenkova Merkava potpuno uništeno. Računa se da je 30% mehanizacije Izraela u gazi uništeno. Cifra ubijenih vojnika “Jehovinih svedoka” je nepodnošljiva.
Jednom reči vojsaka Izraela se pokazuje nemoćna da vodi dugotrajni rat sa Arapima.
Atomske bombe se očekiju i u muslimanskom svetu.
Tango Argentino je zadnja solucija.

Hik!
5 mjeseci prije

Tko će u “ninbergu” biti obješen poradi etničkog čišćenja i genocida. Pitam se, pitam se. Da li se može suditi nekom pripadnikiu naroda male Ane Franka.

Franjo
5 mjeseci prije

Novi predsjednik Argentine je presao na zidovsku vjeru. Tko upravljaja s Amerikom upravlja s svijetom. Zidovi upravljaju s Amerikom. Sad su zidovi napali biznis Elon Munska, X platformu

Pero
5 mjeseci prije

Kako nebi znali kad u Hamasu imaju preko 500 svojih doušnika a i oni su ga stvorili još za vrijeme Arafata jer su se bojali da bi Palestinci “mirnim” putem dobili priznanje države.

Realno
5 mjeseci prije

Normalno da su znali. Pa ćifuti su sve napade hamasa na cifutske gojime i rukovodili. Ko i u drugom evropskom, pardon, sveckom ratu.

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Izrael ima kamere svuda i vide svaki centimetar oko svoje granice, tako da su odavno prije napada znali što se događa, ali namjerno nisu reagirali, jer je sve to bilo po dogovoru.
Mnogima je sada to jasno, ali mediji se i dalje drže lažne priče za obmanjivanje javnosti kojom žele natjerati ljude da se izjasne za jednu ili drugu stranu, iako je sve odglumljeno i namješteno.
Cijelo čovječanstvo živi u njihovim lažnim podmetnutim filmovima i pričama – u stvarnosti se događa nešto sasvim drugo.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Zar je itko u to sumnjao?! Najbolja svjetska obavjestajna mreza da nije znala sto poludivljaci pripremaju? Hahaha.

Darko
5 mjeseci prije

Izrael treba sravniti sa zemljom..

boro
5 mjeseci prije

izrael treba izbrisati sa karte svijeta….to zna svaki pravi židov…obična baza natoaa

boro
5 mjeseci prije

jedan američki general ima koficijent inteligencije kao dijete od 7 godina….računa se da i terijeri(psi) to isto imaju sa de godine života….šteta tih glaca…čemu oni žive

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI