Izrael najavljuje veliko otimanje zemlje na Zapadnoj obali

Izraelska zastava - izraelski vojnici
20 komentara

Izraelska vlada proglasila je skoro 2.000 hektara na Zapadnoj obali državnom zemljom u potezu koji su grupe za ljudska prava opisale kao najveće otimanje zemlje na okupiranim palestinskim teritorijama u posljednjih nekoliko decenija.

Širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali je nezakonito prema međunarodnom pravu. Vijeće sigurnosti UN-a ih je 2016. opisao kao “glavnu prepreku viziji dvije države koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti”.

Ipak, ministar finansija Bezalel Smotrič tvrdi da je proglašenje državnog zemljišta u dolini Jordana u petak “važno i strateško pitanje”.

“Dok ima onih u Izraelu i svijetu koji nastoje da potkopaju naše pravo na Judeju i Samariju i državu općenito, mi promovišemo pokret naseljavanja napornim radom i na strateški način širom zemlje”, rekao je Smotrich u izjavi , kako citira Times of Israel.

Prema lokalnim medijima, označavanje zemljišnih parcela kao izraelskih otvara put za izgradnju naseljeničkih kuća, kao i za komercijalni razvoj.

Izraelski nadzornik naselja Peace Now opisao je deklaraciju kao najveću od Sporazuma iz Osla iz 1993., dodajući da “2024. označava vrhunac u obimu proglašenja državnog zemljišta”.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua dala je zeleno svjetlo za izgradnju više od 3.400 novih naseljeničkih domova ovog mjeseca, što je izazvalo više kritika UN-a i Palestinskih vlasti.

“Zapadna obala je već u krizi. Ipak, nasilje naseljenika i kršenja vezana za naselja dostigla su šokantne nove nivoe i rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost uspostavljanja održive palestinske države”, rekao je šef UN-a za ljudska prava Volker Turk u svom izvještaju Vijeću sigurnosti 8. marta.

Smotrich je u februaru rekao da je proširenje naselja legitiman odgovor na palestinske terorističke napade. “Naši neprijatelji znaju da će svako nanošenje štete nama dovesti do veće izgradnje i više razvoja i većeg udjela u cijeloj zemlji”, napisao je na X (bivši Twitter)

IZRAELPalestinazapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

moze i to. ubijaj djecu, zene, stare, rusi kuce, otimaj zemlju, protjeruj, sve moze.
samo im nemoj kuran spaliti. tad ce se zbilja naljutiti.
opasni decki ti muslimani.

Josip
1 mjesec prije

To je taj prijetvorni zapad, gdje god se pojavi otima, pljacka i ubija. Sramim se nas Europljana, korumpiranih vlada i fasistickog Brisela koji daje podrsku Izralu na zidovskom fasizmu. Gdje su sada sankcije Izraelu, gdje je pomoc palestinskom narodu u novcu i oruzju koji se goliruk bori protiv tenkova i aviona? Skacu li sada NATO majmuni oko Izraela koji dovrsava ovu sramotnu milenijsku otimacinu? Bravo Ursula, bravo Plenkovicu jebo vam Biden mater, dajete pomoc i odobrenje Izraelu koji radi genocid pred ocima cijelog svijeta dok podmecete klipove Rusiji koja cisti Ukrajinu od zaostalih fasista. Ovakova Europska unija vise ne zasluzuje da pistoji..

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Širenje Lebensrauma, genocid nad stanovništvom na kojem su zamislili svoj Lebensraum, izgladnjivanje, protjerivanje, ubijanje bez obzira na spol i dob, konc-logor.

Ne, ne govorimo ovaj puta o Nijemcima u Drugom svjetskom ratu.

Oni su imali ‘Mein Kampf’ nekoliko godina, ovi imaju Talmud, religijsko-moralni zakonik na 2.711 stranica star nekoliko tisuća godina odakle crpe svoje ideje, moral, religiju i vjeru.

Potrazite na netu tekst “Talmud – zidovska knjiga vodilja” gdje ćete vidjeti mnoštvo citata iz Talmuda što govori o Isusu, kršćanima, nezidovima, kako se treba odnositi prema njima…
Prilično šokantno.
Dokaz što indoktrinacija vjerom moze učiniti od čovjeka, ako ona ne zagovara univerzalne moralne vrijednosti, od kojih je većina sadrzana u 10 Bozjih zapovijedi.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Sva će Palestina postati Izrael. To smo znali od samog početka kada jeNatahitler pokrenuo odmazdu pred kojom bi se posramili i stari oprobani SS-ovci.

nitko
1 mjesec prije

rekao je glavni hazar da će sve sravniti sa zemljom,pa ko sam ja da sumnjam u to.

Abraham
1 mjesec prije

SMRT HAZARSKOJ STOKI.

FREEDOM FOR PALSTINE

Dražen
1 mjesec prije

Može im se kako oni kažu ispunjavaju proročanstvo svete knjige..Nikome vječno gorila nije jedino to znam…. Palestincima želim da opstanu neka im dragi Bog -Allah pomogne.. ALAHUEKBAR

Ivek
1 mjesec prije

To su ovi zločinci englezi ih tamo naselili mimo volje stanovnika, tko se nije htio pokorit su ga batinali..sad samo dotepenci dovršavaju posao..
Što se tiče tih zločinaca engleza već su puni crnadije i izumiru. Toliko o njihovom prosperitetu. Ali svejedno su izašli iz eu jer će eu bit gora od njih, to znaju.

Max
1 mjesec prije

Platit će kad tad.

FELIX
1 mjesec prije

DALI ZNATE DA JE PRAVO IME ZAPADNE OBALE JUDEJA I SAMARIA, JORDAN JE U RATU SA ISRAELOM IZGUBIO RAT I SA TIM ITAJ DEO TERITORIJE KOJI JE BIO NEKAD DEO ISRAELA, U RATU SE I GUBE TRITORIJE TO BI BAREM BALKANCI MORALI,ZNATI. SRBI SU IZGUBILI KOSOVO KOJE JE VEKOVIMA BILO SRBSKO. OKO NEKO POCNE TUCU I DOBIJE PO NOSU NEBI TREBALO DA POSLE PREVISE PLACE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI