Izrael napao međunarodni aerodrom

Alep internacionalni airodrom
29 komentara

Sirijska protuzračna odbrana presrela je u srijedu navečer “izvjestan broj” izraelskih projektila, ali se nekoliko probilo i oštetilo međunarodni aerodrom u Alepu, izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA.

List navodi da se poziva na tvrdnje iz vojnih izvora. “Oko osam sati večeras, izraelski neprijatelj je gađao međunarodni aerodrom Alep raketnim udarom, što je izazvalo materijalnu štetu”, navodi se u jednom tekstu.

Eksplozije su zabilježene i u Damasku, a izvještaji očevidaca govore o šteti na stambenim područjima i mogućim žrtvama. Međutim, još nije bilo zvanične potvrde.

Prema jednom izvještaju, najmanje tri projektila pogodila su pistu aerodroma u Alepu, čime je do daljnjeg ostala van funkcije.

Veliki dio sirijskog zračnog saobraćaja preusmjeren je kroz Alep nakon što je sličan napad u junu uništio piste na međunarodnom aerodromu u Damasku. Izraelske satelitske fotografije pokazale su značajnu štetu na aerodromu. Sirijski zvaničnici obavijestili su Rusiju da popravka oštećenih pista može potrajati “značajno vrijeme”.

Izrael je u više navrata gađao Siriju projektilima, obično ispaljenim iz libanonskog zračnog prostora ili okupirane Golanske visoravni, oprezni zbog sistema protuzračne odbrane koje Rusija daje Damasku. U rijetkim prilikama kada je Izrael priznao napade, njegova vlada je rekla da provodi preventivnu samoodbranu od iranskog prisustva u susjednoj zemlji.

Teheran je ponudio vojnu pomoć Damasku posljednjih godina protiv terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) i drugih radikalnih militanata. Izrael tvrdi da Iran koristi civilne letove za Siriju za krijumčarenje oružja i dijelova projektila Hezbolahu, šiitskoj miliciji u Libanu.

Sirija, Rusija i Turska su u više navrata protestirale protiv izraelskih udara i pozivale zapadni Jerusalim da prestane s kršenjem suvereniteta Sirije, ali očito bezuspješno.

AlepIZRAELNapadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Cudno a da li su rusima javili prije napada jer informacije govore da je i ruska vojska stacionirana na aerodromu.

LZN
1 godina prije

Baš su luđaci…….sad će dobiti sankcije cilog svita…..
A da….ovi su “naši” pa mogu da rade kaj hoće bez kazne i sankcija…

Bosanac
1 godina prije

Trabi su im do sad oborit jedno 10 aviona pa ih ne bi tako često bombardovali.

Žile
1 godina prije

Ajde zapad gde su sankcije prema židima mamu vam pokvarenu

hogar strašni
1 godina prije

Izrael priznao napade, njegova vlada je rekla da provodi preventivnu samoodbranu od iranskog prisustva u susjednoj zemlji.
Zanimljiva izjava.
To mogu i Rusi reći za Ukrajinu jer su ameri prisutni u Ukrajini.

Mladen
1 godina prije

Iranci obećali Rusima dronove a Rusi povukli S300 iz Sirije u Ukrajinu te ostavili Irance u Siriji bez zaštite .Izraelci izvršili napad s F15 i F16 aerodrom u Damasku i Alepu te izgleda uništili Iransku vojnu opremu .Pa koga tu Rusi i od koga štite ?

Max
1 godina prije

Sirija mora postati raketna sila.

sele
1 godina prije

Tesko onom koga Rusi brane i nas su branili jedne godine od NATO-a i jbg strada moja firma u Cacku do temelja

1 godina prije

Što ste se toliko navalili na Izrael?!

Samo se piše kad oni vojno interveniraju, a šuti se o tome koliko napada svakodnevno trpe…?!
Zbog čega su napravili “Iron Dome” i sada “Laser Dome”?
Ono… došlo im…?
Ili stvarno netko gotovo svakodnevno ispaljuje desetke, i stotine projektila na njihov teritorij…?
Je li to borba za demokraciju?
trebamo li uistinu osuđivati Izrael jer se vratio na desetinu svog višestoljetnog teritorija i istovremeno podržavati sve one kojima je cilj potpuno istrebljenje izraelskog naroda?

Daj malo STVARNO proučite povijest…

Izrael je na tim prostorima bila država prije 23+ stoljeća, ali izgleda da nitko danas više ne pozna povijest / historiju…

komšija
1 godina prije

Ceo Izrael treba poravnati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI