Izrael neće naoružavati Ukrajinu

Izrael nece naoruzavati Ukrajinu
10 komentara

Izraelski ministar pravde Gideon Saar izjavio je da Izrael neće naoružavati Ukrajinu, uprkos tome što je ministar za dijasporu Nachman Shai sugerirao drugačije. Kijev je u više navrata vršio pritisak na Izrael za oružje i namjerava ponovo podnijeti peticiju Tel Avivu u narednim danima.

“Naša podrška Ukrajini ne uključuje sisteme oružja i naoružanje – i nema promjene u toj poziciji”, rekao je Saar u utorak za izraelski Army Radio, prenosi Haaretz.

Shai je u nedjelju objavio da je “došlo vrijeme da Ukrajina dobije vojnu pomoć” od Izraela, tvrdeći da Iran isporučuje Rusiji balističke rakete. Iran insistira da je ova tvrdnja “neosnovana” i da nije naoružao nijednu stranu sukoba.

Ministrova izjava izazvala je bijes u Moskvi, a bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da bi izraelska vojna pomoć Ukrajini “uništila sve diplomatske odnose” između dvije zemlje. To je također pokrenulo val odricanja u zapadnom Jerusalemu, a vladini izvori su u ponedjeljak za Times of Israel rekli da Izrael ne planira naoružavanje Ukrajine. Šaijevi komentari ne odražavaju politiku vlade, dodaju izvori.

Izrael je također u ponedjeljak odbio zahtjev Ukrajine da se održi telefonski razgovor između njegovog ministra odbrane Benija Gantza i njegovog ukrajinskog kolege Alekseja Reznikova.

Kijev je, međutim, nepokolebljiv. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je u utorak da će njegova vlada poslati zvaničnu notu Izraelu sa zahtjevom za oružjem protivvazdušne odbrane. Ukrajina je mjesecima pozivala Izrael da donira ove sisteme, a predsjednik Vladimir Zelenski je prošlog mjeseca rekao francuskim novinarima da je “šokiran” odbijanjem jevrejske države i naveo da je izraelska vlada pod “utjecajem Rusije”.

Iako je Izrael osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, on ovisi o diplomatskom kontaktu s Moskvom, posebno jer izraelski avioni često izvode zračne napade u Siriji, gdje Rusija kontrolira zračni prostor.

Ubrzo nakon Kulebinog saopštenja, izraelski mediji su objavili da će premijer Yair Lapid u četvrtak razgovarati sa ukrajinskim ministarstvom finansija o njegovom zahtjevu. Međutim, visoki sigurnosni zvaničnik rekao je za novinsku stranicu Ynet da razgovor vjerovatno neće promijeniti stav Izraela.

IZRAELrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Nekako mi smrdi da izrael kontrolira amere a rusi izrael???

Zuzu
1 godina prije

Zeleni može samo lajati na mjesec, dok je još u milosti SAD-a

Nekoime
1 godina prije

Od Zelenskoga bi i Jehovini svjedoci imali što naučiti po pitanju dosađivanja.

Tupko Glupko
1 godina prije

I vlastiti narod ga ne doživljava.
Vjerojatno zato što znaju budućnost i njega i njegove zemlje.

Bitno da ga Ukri (još) vole.

tihobl
1 godina prije

Izrael podvio rep.

Skyteh
1 godina prije

I ja sam šokiran da je Hrvatska pod utjecajem USA jer evo, ne žele mi donirati dodatnih 5000 kn mjesečno. Koja drskost! Kako očekuju da ja živim od 5k mjesečno? Poslati ću ja prosvjednu notu i vladi Srbije, jer kako ih nije stid da ja ne dobijem “donaciju”. Koja izmetina taj Zeleni. Pa na tog je grijeh i metak trošiti. Zar nitko ne može reći tome narkomanu da prestane šmrkati toliko te droge? Možda bolje i ne, taj Kokainski će i riknuti od tolikih trošenja droga. Nevjerojatno, on bi da dobija donacije jer što…? Cijeli svijet se mora složiti sa njegovim sumanutim narko idejama ili su zlikovci? Pa tko je on Isus Krist? Pa to ni Isus, ni sam Bog nije tražio od ljudi. Samo ova američka narkomanska izmetina traži da svaki čovjek urliče: “Slava “Ustaškoj”-Krajini.” Ne zeleni, nikako! SLAVA OCU I SINU I DUHU SVETOMU. KAKO BIJAŠE NA POČETKU,… Čitaj više »

Ante
1 godina prije

I onda će se tajno pojaviti Izraelski sustavi u Ukrajini. Osim toga Izrael se boji da će im Rusi početi uništavati njihove Avione koji svakodnevno gađaju Sirijske ciljeve.

Max
1 godina prije

Mudar potez.

nessy
1 godina prije

Ne znam bi li se smijao ili plakao? Kijev je ‘nepokolebljiv’? Po cijelom svijetu zicaju, a kada netko odluci staviti interese svoje drzave na prvo mjesto, oni ‘inzistiraju’? Ovakve prosjacke bagre nikada prije nije bilo. Drzavama koje ih pomazu nikada nisu rekli ‘hvala’, nego uvijek, ‘malo je, i moglo je i ranije’. Samo zbog nedostatka bon-ton-a treba ih ostaviti da se bore lopatama i pijucima, jer su svoje zalihe oruzja iz SSSR-a odavno rasprodali. Nezahvalni, gramzivi, korumpirani cigani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI