Izrael pojačava bezbjednost zbog sukoba sa Palestincima dok Arapi nastavljaju proteste u Jerusalimu

Izrael protesti
7 komentara

U gradu Jerusalimu ranije u petak došlo je do sukoba između Palestinaca i izraelske policije za nerede, a tenzije su posebno podstaknute odlukom izraelskog suda koja bi mogla dovesti do deložacija mnogih palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah.

Izraelska policija pojačala je bezbjednost u subotu nakon novih protesta u Jerusalimu, nakon nemira u petak u kojima su se sukobili palestinski demonstranti sa policajcima – sukob je uključivao bacanje kamenja i vatrometa, a policija je reagovala vodenim topovima, gumenim mecima i šok bombama.

Nova runda protesta već je započela u gradu Jerusalimu, posebno obilježavajući Ramazansku noć sudbine.

Izraelska policija tvitovala je da je pojačala bezbjednost, napominjući da, iako će pravo na protest biti „sačuvano“, neredi biti rješavani uz „nultu toleranciju“.

„Povjerenik je naložio komandantima, sa naglaskom na sektore Jerusalima, da pojačaju snage u pripremi za „Noć Kadra“ i još jedan niz događaja koji se očekuju u gradu narednih dana“, rekla je policija.

Na video snimcima koji se dijele na društvenim mrežama, demonstranti se mogu vidjeti kako skandiraju slogane, prema izvještajima medija, koji pozivaju na „štrajk u Tel Avivu“ i „iskupljenje al-Aqsa“ dok pale vatre.

Eksplozije se čuju i na drugim video snimcima koji su navodno snimljeni na granici sa Gazom.

Kako su se nemiri nastavili u Jerusalimu, video snimci sa područja Vrata Damaska pokazuju sukobe demonstranata i policije, pri čemu su ovi drugi koristili omamljujuće granate, dok se vidi kako vatrometi eksplodiraju.

Prema snimku sa društvenih mreža, na jednom izraelskom policijskom automobilu bila je postavljena palestinska zastava.

Nemiri su započeli početkom nedjelje, nakon nedjelja napetosti između Jevreja i Arapa, a Palestince su posebno isprovocirale izraelske vlasti, ograničavajući pristup svetim mjestima u Jerusalimu zbog koronavirus ograničenja. Situaciju je potaknula predstojeća izraelska sudska odluka koja bi potencijalno mogla deložirati desetine palestinskih porodica iz njihovih kuća u naselju Shekh Jarrah.

Sukobi su izazvali reakcije mnogih, SAD su izrazile zabrinutost zbog nemira i zatražile deeskalaciju u petak, a kasnije u subotu, SAD-u se pridružio i bliskoistočni kvartet. Turski predsjednik osudio je, kako je ocijenio, “gnusne napade” na Palestince, dok su Hamas i Islamski džihad obećali posljedice i “odmazdu”.

Prema sukobima u petak, najmanje 205 Palestinaca povrijeđeno je, prema podacima Palestinske organizacije Crveni polumjesec, a izraelska policija je tvrdila da je ranjeno 18 policajaca.

IZRAELPalestinciprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
molod
2 godine prije

nisu se cijepili

Diego Delgado
2 godine prije

Gori su od nacista.
Mogu li Palestinci tražiti reparaciju za sve žrtve i patnju?
Nije dosta šta su im oteli zemlju nego ih još i ubijaju.
Ali zato svako malo film o patnjama jevreja, a o Palestincima niti slova, znate li da je dijete od 7 godina u izraelskom zatvoru po optužbom da je terorista?
Šta bi na to rekla Ana Frank?
Molim admina da mi ne obriše post nikoga ne vrijeđam.

Mosha
2 godine prije

ništa o pokušaju linča Izraelca u autu ? još malo vi vi će te Jeruzalem prekrstit u Al Quds dajte malo više objektvinosti saslušat jednu stranu pa drugu pa tek svoje mišljenje to je novinarstvo a ostalo propaganda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI