Izrael priznaje da danas teško može ratovati protiv Hezbollaha

Hassan Nasrallah
22 komentara

“Unatoč visokoj vojnoj sposobnosti Izraela, postoji velika zabrinutost zbog ozbiljnih posljedica upotrebe vojne sile i nitko nema hrabrosti da pokrenuti napad protiv islamskog pokreta u Libanonu, Hezbollaha”, tvrde izraelski dužnosnici.

Jučer je libanonski dnevni list Al-Akhbar, citirajući izvore iz Tel Aviva, napisao “kako izraelski režim priznaje nemogućnost sigurnog napretka u borbi protiv Hezbollaha, jer je skupina ojačala svoje kapacitete u svim područjima”.

U tom smislu, Izrael priznaje da je “uložio sve potrebne napore kako bi spriječio ovaj proces”. No, čini se da nije uspio.

Kao primjer se ističe brzi rast Hezbollaha u svim područjima, bilo da se radi o kopnenim snagama, zrakoplovstvu ili mornarici. Prema najnovijim procjenama, libanonski pokret opora se može učinkovito suprotstaviti mogućem izraelskom napadu.

Isti dan je zapovjednik mornaričke baze u Haifi, pukovnik David Salma, rekao “da je Hezbollah stvarna prijetnja za izraelske pomorske snage”.

“Mi ozbiljno uzimamo prijetnje koje nam upućuje glavni tajnik te organizacije, Sayyed Hassan Nasrallah“, rekao je pukovnik David Salma.

Također je istaknuo veliki razvoj Hezbollaha u području raketne tehnologije i vojne opreme općenito, tako da libanonski pokret otpora danas ima projektile različitog dometa, sposobne da nose bojeve glave.

“Hezbollah je u odnosu na prošlost postala vojska i njihova vojna sposobnost je znatno su narasla”, rekao je Salma.

Izraelske obavještajne službe se u više navrata upozorile kako, u znak odmazde za zločine počinjene od strane izraelskog režima protiv naroda Palestine i Libanona, Hezbollah može iznenaditi Izrael s masovnim napadom.

Hezbollah je prava vojska postao u Siriji

Na veliku žalost izraelskih obavještajnih službi i vojske, Hezbollah je doživio promjenu u svojoj prirodi i od gerilske skupine se zaista pretvorio u klasičnu redovitu vojsku, a razlog za ovu promjenu je sudjelovanje pokreta u vojnim akcijama u Siriji.

Hezbollah je u Siriji promijenio svoje taktike i sada ima ofenzivne karakteristike, što je daleko od obrambene doktrine koju je s velikim uspjehom razvio tijekom sukoba u vrijeme izraelske okupacije od 1982. pa sve do 2000. godine.

Umjesto brzih napada i povlačenja, taktika kojima se koristio ranije, u Siriji borci Hezbollaha predvode napade i dugo pripremane velike ofenzivne operacije u kojima pokret oslobađa teritorij pod nadzorom terorističkih skupina.

Ovom novom taktikom, Hezbollah u Siriji djeluje na svim bojištima i to s novim oružjima, tenkovima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama, a i vojne jedinice su puno brojnije od onih kakve su bile ranije. Libanonski pokret otpora sada od manjih jedinica stvara taktičke bojne, od kojih se kasnije stvaraju različite brigade. Al-Manar, panarapski list sa sjedištem u Washingtonu, podsjeća da je velik dio transformacije Hezbollaha rezultat pomoći Rusije, čija je vojska borce pokreta naučila mnogo u smislu taktike, ali i korištenja određenih oružja.

Al-AkhbarDavid SalmaHezbollahSayed Hassan Nasrallah
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
7 godine prije

Klasika. Akcija i reakcija…prirodno gotovo kao prirodne zakonitosti…

shumadinac
7 godine prije

E, više se ne zna ko laže, ko se folira, ko stvarno sumnja… U isto vreme tvrde da mogu čas posla da završe sa Iranom a Hezbolah da im bude problem?!? Bez obzira koliko Hezbolah napredovao da li se može porediti sa vojskom Irana? Izraelu su mnogo veći problem teroristički napadi nego napad vojske ali i tu su prilično sigurni obzirom da će vas vojnik u Izraelu baciti na zemlju i pretresti ako samo POMISLI da bi možda eventualno mogli imati neka neprijateljska osećanja a ima ih na svakom koraku. Ovo bi moglo biti u službi opravdavanja onoga što tek nameravaju da izvedu.

Arkaj
7 godine prije

Hezbollah je iransko dijete. Spoj čvrste moralne strukture vodstva, sposobnost naroda da se ujedini u borbi za opstanak i spremnost pojedinaca iz tog naroda da se žrtvuju za zajednički cilj mora dati prvoklasnu borbenu silu. Bez obzira na malobrojnost Hezbollah je nezaobilazan faktor ne samo u Libanonu već je njegov utjecaj mnogo širi.
Kad se usporedi brojčano maleni i po materijalnim mogućnostima ograničeni Hezbollah s vojskama arapskih država u širem okruženju dolazite do prilično zaprepašćujućeg zaključka – da su te vojske u prošlosti uspjele postići samo približno jednak nivo kvalitete Palestina bi odavno bila arapska država s židovskom manjinom starosjedilaca a cionisti bi svoju državu Izrael morali osnivati negdje drugdje…

Borac2
7 godine prije

Kada je poceo rat u Siriji pa su ziocionisti ismijavali Hezbolah kako pomaze sirijskoj vojsci, pravi su analiticari rekli: Pricajte sta god hocete, kada progovori Sayyed Nasrallah, svi Izraelci (pa i arapi) sjede pred TV i pazljivo slusaju sta ima reci. Postoji mnogo prevedenih govora i ubrzo se moze zakljuciti da je JEDINO ON govorio istinu o Siriji i Izraelu i sve sto je najavio – to se i dogodilo. Bez lazi, bez da se krije iza svog prsta. To je kada vjerujes u svoje ciljeve i znas da igras veliku igru. Hezbolah nisu “instant igraci” za potrosnju. Oni su regionalni faktor.

Jupiter
7 godine prije

Izrael je nuklearna sila!Okružena sa svih strana arapima koji ih mrze.Ako osete da će izgubiti rat
leteće u nebo svi zajedno.

Wiglaf
7 godine prije

Sve je to tamo smijurija za Izrael jer imaju jak lobi u USA,Kanadi,Australiji,Turskoj,a i u EU,cak i u Rusiji su jaki.Ima i u Rusiji jakog Zidovskog utjecaja….. Da je njima Iran stvarno prijetnja,nestali bi oni sa lica zemlje dok puknes prstima. Da je taj Iran tolika sila kojom se predstavlja,zasto onda vise ne poraze taj Izrael,vec im noge klecaju pred sakom Zidova da se direktno sukobe sa njima ? Znaju da onda dolazi Top Dog(USA) da u 10 zalogaja savlada Iran. Da je Iran tako mocan,ne bi im noge virile iz Ruskog da ne kazem cega. Dok Iran ne postaje liberalan,za mene ce biti slicni tirani kao i ostali Islamisticki rezimi. Sije jesu manje radikalne od Sunita,ali trebaju oni i raditi na toleranciji.

Georgij Žukov
7 godine prije

Sayyed Hassan Nasrallah je realan i pametan covjek , slusao sam par njegovih predavanja ,govori jasno i glasno , ima hrabrosti i ima srce , a Hezzbollah radi odlican posao u Siriji .

Georgij Žukov
7 godine prije

Sloboda ima visoku cijenu, sine:
glad, progon, lovce, puške .
Al’ placaj! Budi svoj do groba,
jer mnogo je skuplјa sudbina roba!

Alen
7 godine prije

Bela kuća je zvanično upozorila Iran zbog akcija Teherana u regionu, uključujući testiranje balističke rakete, izjavio je na brifingu savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin.

Vidjecete a vrijeme ce pokazati samo mnogi to znaju a zaborave , americki predsjedici samo preuzimaju stafetu i nastavljaju gdje je predhodnik stao..
Obaceno – ucinjeno.. Iran je na redu..

Baba Vanga
7 godine prije

A sta mislite da Putin poludi i naoruza sve svoje protivnike o cemu bi mi pisali,ali i to ce biti,samo polako sve ide kako treba

Baba Vanga
7 godine prije

I da dodam Izraeli su nasa Srpska braca,Toliko za sad?

Michael Collins
7 godine prije

Još se jednom pokazalo i u Siriji, da Arapi nisu za vojsku. Nisu Izraelci svemoćni pa da izlaze nakraj sa više arapskih vojski odjednom, nego su one bile kriminalno loše. I onda kada se pojavila imalo ozbiljnija vojna formacija, pokazalo se da je izraelska vojska, neću reći “tigar od papira”, ali overrated sigurno. Naravno, frontalno se ne mogu suprotstaviti izraeskoj vojsci, ali bi im nanosili gubitke samo takve jer se ofanzivne operacije protiv Nusre i ISIL-a ne mogu uspoređivati sa napadom na neku konvencionalnu vojsku. Još je Robert Fisk prije par godina govorio kako će Hezbollah iz sirijskog rata izaći nikad jači. Izrael je bio jedna od onih koji stoje iza agresije na Siriju, to je zasigurno, ali su po onoj narodnoj – tjerali lisicu, istjerali vuka. Baš zato što Odabrani ne mogu imati miran san, ja ću s tom mišlju slatko zaspati svaki put kad je se sjetim prije… Čitaj više »

Sarajevo
7 godine prije

Hezbollah je postao multinacionalna armija. Predsjednik Libanona je general Michel Aoun (kršćanin), a suprug ove lijepe dame takodjer utjecajan kršćanski političar tamo: https://youtu.be/pdZgkGI5h0A
U sastavu Hezbollaha u Siriji je bar 50% Muslimana Sunita i Kršćana. Po meni je to najveći njihov uspjeh. Ja im želim još MNOGO uspjeha na svim poljima!

Deda Brada
7 godine prije

Sada će Donald (čini mi se da je sve više Duck a sve manje Trump) lepo da pošalje Izrailju još jedno sto milijardi dolara u oružju. Ako se ne seti sam, tu je savetnik koji će da ga podseti.

Alen
7 godine prije

Poceo je ping-pong ,usa-iran…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI