Izrael produžava zaključavanje zbog koronavirusa dok ministar finansija upozorava da se ekonomija ‘urušava’

Izrael - Covid
25 komentara

Izraelsko zaključavanje širom zemlje biće produženo najmanje do nedjelje, dok zvaničnici određuju sljedeći korak ka ponovnom otvaranju, uprkos upozorenjima ministra finansija da je ta politika gurnula male firme na ivicu kolapsa.

Kabinet za koronavirus u zemlji sastao se kasno u utorak uveče kako bi razgovarao o planu izlaska iz blokade, ponovo nametnutom u septembru usred talasa novih infekcija, ali je odlučio da će mjere ostati na snazi tokom vikenda.

“Odluka o ublažavanju ograničenja i omogućavanju postepenog izlaska iz zaključavanja zahtijevaće stalno i sigurno smanjenje stope morbiditeta, a dostizanje toga će potrajati nekoliko dana”, rekli su Ministarstvo zdravlja i kabinet premijera u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

Iako će zaključavanje ostati na snazi, kabinet je oslabio ograničenja kako bi bliskim rođacima bilo omogućeno da pređu više od jednog kilometra kako bi prisustvovali vjenčanju i ukinuo ograničenja kojima profesionalnim sportistima zabranjuje trening.

Na sastanku vlade u utorak zabilježena je žestoka rasprava o putu ka ponovnom otvaranju, a ministar finansija Izrael Katz upozorio je da se „mala preduzeća urušavaju“ pod blokadama, dodajući da njihovo ponovno otvaranje „ne šteti zdravlju i doprinosi mnogo ekonomiji“.

Zvaničnici će se ponovo sastati u četvrtak radi dalje rasprave o ukidanju mjera – uključujući planove za ponovno otvaranje restorana, predškolskih ustanova i avio-kompanija – koji su potaknuli sedmice intenzivnih antivladinih protesta širom zemlje, a mnogi su izričito bili usmjereni protiv premijera Benjamina Netanyahua.

COVID-19EkonomijaKoronavirusZaključavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
3 godine prije

Ekonomija se urusava neovisno o koroni. Zatvaranje i karantene su samo pokusaj kontrole tog urusavanja. Kako u izraelu tako i diljem svijeta. Zapravo po snazi tih mjera se moze procijeniti koliko je ekonomija propala i koliko je u banani

Hrvoje
3 godine prije

Danijel Bezuk, sprovod 15.10.2020. u Kletištu, mjesno groblje u 13h

Max
3 godine prije

To nas čeka swe pazite se

Pero
3 godine prije

Glupost da im se ekonomija urušava,važno da štamparija radi i zna se ko može jedino štampat bez posljedica.

skurija
3 godine prije

Sad će njima FED naštampati par Biliona i nema problema

jgrnbertgiuerntivrns
3 godine prije

Glume zadanu ulogu dok im bradersi nabili svim zemljanima maske i taj lažni narativ virusa. U tom igrokazu uništavaju ekonomiju čitavog planeta da bi siromašni ostali bez svega i da bi postojali samo miljunaši i miljarderi i resurs. Resurs se ne treba nazivati rob-om ili stokom jer je to kompliment za njega. Kad naprave kaos u čitavom svijetu gdje će zavladati oćaj, glad, ratovi itd. nametnut će nulajedinica borga kao novog boga i tek tada će krenuti u realizaciju paljenja nukleusa i uništenja sjeverne polulopte. Ono što ostane od tog svijeta imat će svoj pupak u Đurusalimu.

Lucija
3 godine prije

Usklađuju se svi polako. Sarajevski kanton za početak, maske na otvorenom i zatvo renom. Nošenje zaštitnih maski od sutra će biti obavezno i na otvorenom prostoru u Kantonu Sarajevo. Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je danas nove naredbe u cilju prevencije širenja koronavirusa. ➡ Obavezno je propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu. ❗ U slučaju nepoštivanja ove Naredbe, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS će postupiti u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. ➡ Dozvoljeno je okupljanje ljudi na određenom prostoru na području KS, pod sljedećim uslovima: ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i ne više od 60 osoba na otvorenom prostoru. ➡ Naloženo je i svim pravnim subjektima na području KS da, u skladu… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

‘kabinet za koronavirus’ 🙂

bauštelac
3 godine prije

kako će se svi ovi zajebat mater im stvarno će doci normalno vrijeme samo ja još ne kužim nerod do kad će biti glupani

Savovic Danilo
3 godine prije

Pisao sam Vam svima skoro kako žive Izraelski građani(kakve su razlike medju njima itd),nije baš bajno biti stanovnik Izraela.Standard i nije neki,konstantan strah od napada,obavezan vojni rok(koji nije kratak) i obaveza vojne obuke za sve građane(žene,djecu,starce),svako malo stanovnici pojedinih naselja trče u skloništa na zvuk sirene koja označava vazdušni napad,ozidali su sebe prema svim susedima(žive praktično u toru kao ovce) a sve zbog sprovođenja politike koju su davno zacrtali.Tako da možemo mrzjeti njihovu politiku ali narod je nešto drugo,kao i kod nas na Balkanu,dijele nas političari zbog sopstvene koristi i po diktatu velikih sila i tjeraju nas da se mrzimo,a ne bi bilo tako da se narod pita(barem većina,izuzmimo radikalizovane i mržnjom zadojene glave).Živjeti u Izraelu nije ni malo lako

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI