fbpx

Izrael zbog Hezbollaha „iz predostrožnosti“ otkazao vojne manevre

Izrael IDF Puma CEV BVP

Izraelska vojska je obustavila svoje velike vojne manevre u strahu da će Hezbollah pokrenuti napade na vojnike cionističkog entiteta.

Lokalni list The Times of Israel izvijestio je jučer da su izraelske vlasti odlučile otkazati vojne vježbe zakazane za sljedeći tjedan u strahu od osvetničkog napada Hezbollaha, koji je obećao odgovoriti na najnovije napade dronova režima iz Tel Aviva na Libanon.

Prošle nedjelje su dva izraelska drona pala su u Dahyehu, području koje se nalazi u južnom Bejrutu. Jedna od bespilotnih letjelica eksplodirala je ispred tiskovnog centra Hezbollaha, ne izazivajući smrtne slučajeve, a drugu su zarobile libanonske snage otpora.

Izraelske oružane snage su proglasile maksimalnu pripravnost, poništile dozvole za vikend i ograničile kretanje svojih vojnika u ranjivim sigurnosnim područjima. Osim toga, kako bi se spriječili napad Hezbollaha, izraelske snage su počele grupirati kopnene, zračne i pomorske snage na granici s Libanonom, dodaje izraelski list.

“Od prošlog tjedna izraelske snage, uključujući kopnenu, zračnu, pomorsku i obavještajnu službu, poboljšale su svoju pripremljenost za različite scenarije u pograničnim područjima s Libanonom”, navodi se u izjavi izraelske vojske.

Izraelski mediji navode da je ova mjera potaknuta najnovijom izjavom čelnika Hezbollaha Sayeda Hassana Nasrallaha, koji je upozorio „kako će Izrael platiti cijenu za napade, te da sve prijetnje i zastrašivanja neće spriječiti pokret otpora da reagira“.

Od posljednjeg izraelskog rata protiv Libanona 2006. godine, sposobnost odvraćanja Hezbollaha dramatično je narasla i nekada gerilski pokret je postao prava vojska. Jedan od razloga je njegova podrška borbi protiv terorizma u Siriji, gdje je stekao dragocjeno borbeno iskustvo.

Osim toga, libanonski pokret je posljednjih godina dobio modernije i sofisticiranije projektile, koji mogu dosegnuti sve ciljeve Izraela, a računa se da Hezbollah već ima i oko 100 000 projektila. Sam čelnik Hezbollaha priznao je da pokret ima puno više projektila, a većina je preciznih.

“Sva okupirana područja su na dometu raketa Hezbollaha”, upozorio je Nasrallah.

Nekoliko izraelskih vojnih dužnosnika je priznalo da Hezbollah trenutno ima veće sposobnosti od prije 12 godina, kada je 2006. završen  rat koji je trajao 33 dana.

HispanTV

N.Babić: Velika ratna avantura Netanjahua protiv Irana i njegovih saveznika u regiji

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Hezbollah says targets Israeli military vehicle, two Israel soldiers killed youtube.com/watch?v=relCbZYZdxY

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Sta kaze cijenjeni Sion? Nitko odabranima ne smije uzvratiti, cc

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Kruze price da je Hezbollah zesce udario IDF. Navodno su ranili ili ubili 2 vojnika a objavili snimke da su mogli kasnije neutralisati i spasilacku ekipu ali nisu iz postovanja “prema ratnim pravilima”.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Fenix

Kakvo postovanje ratnih pravila, toga dole nema. Ima krvna osveta. Pale dvije glave nekidan, danas su ih namirili. Da su jos pobili spasilacku ekipu onda bi dugovali krv.

gulfstream
Gost
gulfstream
1 godina prije

Kako mi je poznato za Izrael pravila (bilokakva) več dugo ne postoje ..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Prva asocijacija na Drugi Libanonski rat je Bitka za Wadi Saluki. Zapamćena kao jedna od najžešćih borbi u tom ratu. Još je u sjećanju kolona izraelskih tenkova Merkava izloženih na milost i nemilost boraca Hezbollaha i njihovim AT-14 Kornet (probojnost 1000-1200 mm RHA) i Metis M (probojnosti 950 mm RHA).Tada su najnoviji izraelski tenkovi Merkava IV polagali svoj prvi borbeni test.
Borci Hezbollaha su nastojali da oružja slabije probojnosti, RPG-29, Konkurs i Fagot, koriste protiv starijih inačica Merkava. Također su izbjegavali gađanje prednje i nastojali gađati bočne i stražnju stranu tenkova, tražeći slabe točke.
Bitka za Wadi Saluki je školski primjer kako se ne treba koristiti oklopne snage, totalni taktički promašaj. Toliko u suprotnosti sa ogromnim izraelskim iskustvima u korištenju oklopa iz ranijih ratova. Zaprepašćuje činjenica da vojska sa najvećim borbenim iskustvom u novijoj povjesti, može počiniti toliko grešaka u upotrebi oružja, kojem posvećuje veliku pozornost. Izraelci su poslije rata napravili vrlo temeljitu analizu i sigurno je da su iz svega izvukli pouke. Iako neki od ondašnjih najviših zapovjednika IDF tvrde da su najveći krivci za ishod tog rata, izraelski političari, koji su pokazali veliku neodlučnost, koja se ogledala u zapovjedima tipa kreni, stani. Analitičari su bitku nazvali ”mikrokozmos svih grešaka koje su napravljene za vrijeme rata u Libanonu”.
Svi u IDF-u su se složili da je sreća da su u tom sukobu sudjelovale najnovije Merkave IV, jer bi sve druge starije inačice Merkava doživjele pravi masakr. Zapovjednik te 401. oklopne brigade, pukovnik Kidor, je poslije izjavio da je imao četiri poginula i nekoliko ranjenih vojnika, a da se radilo o drugim, starijim verzijama Merkava, bez sustava aktivne zaštite, da bi imao preko 50 mrtvih članova posada. Od 18 ukupno pogođenih Merkava MkIV, oklop je penetriran svega 6 puta, s tim da je jedna Mk4 pogođena 23 puta, prije nego je penetriran oklop
Na kraju rata, od ukupno pogođenih 52 izraelska tenka, otpisano ih je samo 5. Otpisani su 2 Mk2, 1 Mk3 i 2 Mk4 (jedan uništen PO oružjem, a drugi velikim IED-om).
Jedan od sudionika te bitke, naknadno je pisao da je ta 401. oklopna brigada bila najlošije izvježbana izraelska oklopna postrojba u valjda zadnjih 50 g. a da su ostale, one na Mk3 i posebno one na Mk2, bile puno bolje izvježbane i iskusnije. Ali 401. je bila opremljena najnovijom opremom, pa su baš njih slali u najgoru vatru.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Izrael moze pokusati ponovo, da popravi greske. Hezbollah je vojska u pravom smislu, kojem IDF nije dorastao. Oni su naucili pucati na goloruk narod. Vojsci koja ce uzvratiti, napraviti stetu, vratiti milo za drago, oni ne mogu nista. Niti smiju jer su obicne kukavice.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Wadi Saluki ”vrata za rijeku Litani”, bio je cilj postavljen pred 401. oklopnu brigadu. Nikome nije bilo jasno zašto, jer je trebalo uslijediti UN dogovoreno primirje, a brigada je skoro tjedan dana stajala na istom mjestu, pod budnom paskom boraca Hezbollaha sa okolnih visova. Brigada je dva puta u tom periodu dobila zapovjed za napad, koje su odmah nakon toga poništene, što je unijelo nerazumijevanje Glavnog stožera IDF u politički ešalon koji je usmjeravao rat.
Izraelski vojnici su bili na brisanom prostoru, jer su se oni i tenkovi morali popeti po strmom brežuljku, izloženi vatri sa okolnih visova. Shvativši o kolikom riziku se radi, zapovjednik 162 divizije, brig. general Guy Zur, zapovjedio je da se pješadija brigade Nahal pošalje na uzvišenja izvan sela Andourya i Farun u pokušaju zaštite, da oklopna kolona 401. brigade ne upadne u stupicu.
Krajem 2005. g. Hezbollah je u selu Al-Ghajar pokušao zarobiti jednog vojnika IDF-a. Tom prilikom je došlo i do intervencije izraelskih snaga, pri čemu je, po riječima tadašnjeg izraelskog zapovjednika Udi Adama, ”Hezbollah po prvi put upotrijebio čitav taktički arsenal”, jer je jedna od njegovih Merkava dobila sedam pogodaka različitih vrsta protuoklopnih projektila. Niti jedan nije probio oklop, a posada je pobjegla neozlijeđena. Hezbollah je taj incident vrlo ozbiljno shvatio i preko iranskih instruktora zatražio dolazak stručnjaka za protuoklopnu borbu iz Irana, u svoje trening kampove u dolini Beka’a. Iranski stručnjaci su pažljivo analizirali snimke pogodaka, tražeći slabe točke Merkava.
Iako je uskoro trebao nastupiti dogovoreni UN prekid vatre, brigada je dobila zapovjed i krenula. Kad su Merkave krenule uzbrdo, dvije vodeće su odmah pogođene. Jedan tenkovski zapovjednik je odmah bio smrtno ranjen od tandem bojeve glave Korneta. Zamjenik zapovjednika je odmah sa još šest tenkova krenuo u pomoć, strmim padinama prema vrhu klanca. Ukupno su sudjelovale dvije čete sa 24 tenka. Borci Hezbollaha su tražili osjetljiva mjesta na oklopu, a izraelski zapovjednici tenkova su panično tražili artiljerijsku i zračnu potporu. Nisu je dobili jer su se u blizini po vrhovima nalazili pripadnici brigade Nahal. Zato se Sjeverno zapovjedništvo oglušilo na te zahtjeve, u strahu da ne dođe do prijateljske vatre po vlastitim snagama. Tenkovi su bili prepušteni sami sebi dok nisu uspjeli izbiti na vrh i ući u Hezbollahove položaje.
U borbi je došlo i do dva zanimljiva slučaja. Jedna Merkava Mk4 pogođena je tandem bojevom glavom u stražnji odjeljak, gdje se nalazila HEAT municija i došlo je do zapaljenja, ali se aktivirao automatski sustav za gašenje požara. U kupoli su ranjena dva člana posade, zamjenjeni su rezervom i tenk je nastavio sa dejstvom. Drugi tenk je zadobio ”sretni pogodak” u svoju topovsku cijev. Posada ga je uspjela odvesti nazad do granice, gdje je izvršena zamjena cijevi i tenk je vraćen u borbu.
P.S.
Podaci i brojke u komentarima su iz izraelskih izvora.

Max
Member
Max
1 godina prije

svaka čast daltone liepo ste to sročili.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Hm,čitam zanimljivi komentarbod Daltona,a dobro su izraelci složili ove nove merkave, ja sam laik što se tiče tehnike i oružja,ali ovo mi izgleda dosta impresivno da uopće jedan tenk može dobiti toliko pogodaka da novijim protuoklopnim raketama,a koji tenk uopće danas može to izvesti i koji se dokazao u ratnim operacijama…

Max
Member
Max
1 godina prije

Ovakav scenariji je bio za oćekivati. Izrael stalno napada i bilo je pitanje vremena kad će im se uzvratiti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik