Izrael zbog Hezbollaha „iz predostrožnosti“ otkazao vojne manevre

Izrael IDF Puma CEV BVP
11 komentara

Izraelska vojska je obustavila svoje velike vojne manevre u strahu da će Hezbollah pokrenuti napade na vojnike cionističkog entiteta.

Lokalni list The Times of Israel izvijestio je jučer da su izraelske vlasti odlučile otkazati vojne vježbe zakazane za sljedeći tjedan u strahu od osvetničkog napada Hezbollaha, koji je obećao odgovoriti na najnovije napade dronova režima iz Tel Aviva na Libanon.

Prošle nedjelje su dva izraelska drona pala su u Dahyehu, području koje se nalazi u južnom Bejrutu. Jedna od bespilotnih letjelica eksplodirala je ispred tiskovnog centra Hezbollaha, ne izazivajući smrtne slučajeve, a drugu su zarobile libanonske snage otpora.

Izraelske oružane snage su proglasile maksimalnu pripravnost, poništile dozvole za vikend i ograničile kretanje svojih vojnika u ranjivim sigurnosnim područjima. Osim toga, kako bi se spriječili napad Hezbollaha, izraelske snage su počele grupirati kopnene, zračne i pomorske snage na granici s Libanonom, dodaje izraelski list.

“Od prošlog tjedna izraelske snage, uključujući kopnenu, zračnu, pomorsku i obavještajnu službu, poboljšale su svoju pripremljenost za različite scenarije u pograničnim područjima s Libanonom”, navodi se u izjavi izraelske vojske.

Izraelski mediji navode da je ova mjera potaknuta najnovijom izjavom čelnika Hezbollaha Sayeda Hassana Nasrallaha, koji je upozorio „kako će Izrael platiti cijenu za napade, te da sve prijetnje i zastrašivanja neće spriječiti pokret otpora da reagira“.

Od posljednjeg izraelskog rata protiv Libanona 2006. godine, sposobnost odvraćanja Hezbollaha dramatično je narasla i nekada gerilski pokret je postao prava vojska. Jedan od razloga je njegova podrška borbi protiv terorizma u Siriji, gdje je stekao dragocjeno borbeno iskustvo.

Osim toga, libanonski pokret je posljednjih godina dobio modernije i sofisticiranije projektile, koji mogu dosegnuti sve ciljeve Izraela, a računa se da Hezbollah već ima i oko 100 000 projektila. Sam čelnik Hezbollaha priznao je da pokret ima puno više projektila, a većina je preciznih.

“Sva okupirana područja su na dometu raketa Hezbollaha”, upozorio je Nasrallah.

Nekoliko izraelskih vojnih dužnosnika je priznalo da Hezbollah trenutno ima veće sposobnosti od prije 12 godina, kada je 2006. završen  rat koji je trajao 33 dana.

HispanTV

N.Babić: Velika ratna avantura Netanjahua protiv Irana i njegovih saveznika u regiji

 

Hezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Hezbollah says targets Israeli military vehicle, two Israel soldiers killed youtube.com/watch?v=relCbZYZdxY

apolo
4 godine prije

Sta kaze cijenjeni Sion? Nitko odabranima ne smije uzvratiti, cc

Fenix
4 godine prije

Kruze price da je Hezbollah zesce udario IDF. Navodno su ranili ili ubili 2 vojnika a objavili snimke da su mogli kasnije neutralisati i spasilacku ekipu ali nisu iz postovanja “prema ratnim pravilima”.

gulfstream
4 godine prije

Kako mi je poznato za Izrael pravila (bilokakva) več dugo ne postoje ..

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Prva asocijacija na Drugi Libanonski rat je Bitka za Wadi Saluki. Zapamćena kao jedna od najžešćih borbi u tom ratu. Još je u sjećanju kolona izraelskih tenkova Merkava izloženih na milost i nemilost boraca Hezbollaha i njihovim AT-14 Kornet (probojnost 1000-1200 mm RHA) i Metis M (probojnosti 950 mm RHA).Tada su najnoviji izraelski tenkovi Merkava IV polagali svoj prvi borbeni test. Borci Hezbollaha su nastojali da oružja slabije probojnosti, RPG-29, Konkurs i Fagot, koriste protiv starijih inačica Merkava. Također su izbjegavali gađanje prednje i nastojali gađati bočne i stražnju stranu tenkova, tražeći slabe točke. Bitka za Wadi Saluki je školski primjer kako se ne treba koristiti oklopne snage, totalni taktički promašaj. Toliko u suprotnosti sa ogromnim izraelskim iskustvima u korištenju oklopa iz ranijih ratova. Zaprepašćuje činjenica da vojska sa najvećim borbenim iskustvom u novijoj povjesti, može počiniti toliko grešaka u upotrebi oružja, kojem posvećuje veliku pozornost. Izraelci su poslije rata… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Wadi Saluki ”vrata za rijeku Litani”, bio je cilj postavljen pred 401. oklopnu brigadu. Nikome nije bilo jasno zašto, jer je trebalo uslijediti UN dogovoreno primirje, a brigada je skoro tjedan dana stajala na istom mjestu, pod budnom paskom boraca Hezbollaha sa okolnih visova. Brigada je dva puta u tom periodu dobila zapovjed za napad, koje su odmah nakon toga poništene, što je unijelo nerazumijevanje Glavnog stožera IDF u politički ešalon koji je usmjeravao rat. Izraelski vojnici su bili na brisanom prostoru, jer su se oni i tenkovi morali popeti po strmom brežuljku, izloženi vatri sa okolnih visova. Shvativši o kolikom riziku se radi, zapovjednik 162 divizije, brig. general Guy Zur, zapovjedio je da se pješadija brigade Nahal pošalje na uzvišenja izvan sela Andourya i Farun u pokušaju zaštite, da oklopna kolona 401. brigade ne upadne u stupicu. Krajem 2005. g. Hezbollah je u selu Al-Ghajar pokušao zarobiti jednog vojnika… Čitaj više »

alfa33
4 godine prije

Hm,čitam zanimljivi komentarbod Daltona,a dobro su izraelci složili ove nove merkave, ja sam laik što se tiče tehnike i oružja,ali ovo mi izgleda dosta impresivno da uopće jedan tenk može dobiti toliko pogodaka da novijim protuoklopnim raketama,a koji tenk uopće danas može to izvesti i koji se dokazao u ratnim operacijama…

Max
4 godine prije

Ovakav scenariji je bio za oćekivati. Izrael stalno napada i bilo je pitanje vremena kad će im se uzvratiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI