Izraelska policija navodno upotrebljavala špijunski softver Pegasus protiv vlastitih građana

Spijuniranje
6 komentara

Izraelska policija je pod vatrom zbog navodne upotrebe špijunskog softvera Pegasus. Izraelska zastupnica kaže da će ispitati policiju o njihovoj prijavljenoj upotrebi hakerskog alata grupe NSO na izraelskim građanima.

Izraelski parlament tražit će objašnjenje od policije o tome kako je policija prijavila upotrebu kontroverznog hakerskog alata protiv građana zemlje, rekao je viši zakonodavac.

Bez citiranja izvora, financijski dnevnik Calcalist objavio je u utorak da policija posjeduje špijunski softver Pegasus koji je izradila izraelska NSO grupa – koja je sada na crnoj listi američke vlade – od 2013. godine.

Calcalist je rekao da ga je policija koristila protiv meta, uključujući vođe protuvladinih prosvjeda, ponekad bez potrebnih sudskih naloga.

Izvješće je dodalo novi kut globalnog pritiska na Izrael nakon navoda da su Pegaz zlorabile neke strane vlade klijenata kako bi špijunirali aktiviste za ljudska prava, novinare i političare.

Odgovarajući na izvješće Calcalista, policijski povjerenik Kobi Shabtai rekao je da su snage nabavile kibernetičku tehnologiju treće strane, ali nije potvrdio ili poricao bilo kakvu upotrebu Pegasusa.

Sve takve aktivnosti praćenja, rekao je u priopćenju, “provode se prema zakonu… Na primjer, u slučaju tajnog saslušanja podnosi se zahtjev sudu koji ispituje stvar”.

Zanijekao je izvješće novina da je policija koristila špijunski softver protiv, među ostalim, vođa takozvanih prosvjeda “Crne zastave” prošle godine koji su zahtijevali ostavku tadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, kojemu se sudi po optužbama za korupciju koje je on negirao.

Na izraelskim TV vijestima Channel 12, zakonodavac Meirav Ben Ari rekao je da će se parlamentarni odbor za javnu sigurnost kojim predsjedava sastati već sljedećeg tjedna kako bi ispitao policiju o izvješću Calcalista.

“Danas su mi se obratili mnogi zastupnici. Ovo je vrlo uznemirujući incident koji izaziva zabrinutost zbog kršenja privatnosti i demokracije u cjelini”, rekao je Ben Ari.

“Policija će mi, kad god dođe na saslušanja, objasniti.”

NSO je rekao da ne može potvrditi ili demantirati postojeće ili potencijalne kupce. Rečeno je da ne upravlja sustavom nakon što je prodan svojim državnim korisnicima niti je na bilo koji način uključen u rad sustava.

“NSO prodaje svoje proizvode pod licencom i propisima obavještajnim službama i agencijama za provođenje zakona kako bi spriječio teror i kriminal prema sudskim nalozima i lokalnim zakonima svojih zemalja”, navodi se.

Izvješće Calcalist izazvalo je negodovanje diljem izraelskog političkog spektra.

Ministrica kabineta Karine Elharrar rekla je radiju izraelske vojske da je takav nadzor “nešto što demokratska zemlja ne može dopustiti”.

Oporbeni zakonodavac Yuval Steinitz rekao je da je nadzor građana od strane organa za provođenje zakona bez sudskog nadzora neprikladan i da ako su tvrdnje točne, to treba istražiti.

Ministar javne sigurnosti Omer Barlev, čiji odjel nadzire policiju, objavio je na Twitteru da će provjeriti je li policija dobila izričito ovlaštenje od suca za korištenje špijunskog softvera.

Prošlog mjeseca skupina američkih zakonodavaca zatražila je od Trezora i State Departmenta da sankcioniraju NSO i tri druge strane nadzorne tvrtke za koje su rekli da su pomagale autoritarnim vladama u kršenju ljudskih prava.

Apple je u studenom tužio NSO, rekavši da je prekršio američke zakone provalom u softver instaliran na iPhone uređajima.

NSO se također suočio s pravnim postupcima ili kritikama od strane Microsoft Corp, Facebook matične kompanije Meta Platforms Inc, Google roditelja Alphabet Inc, i Cisco Systems Inc.

Watchdog Citizen Lab je prethodno otkrio korištenje Pegaza za ciljanje novinara, branitelja ljudskih prava, diplomata i disidenata tijekom posljednjih nekoliko godina.

Mete su bile iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Meksika i SAD-a.

IZVOR: aljazeera.com

IZRAELPegasusPolicijašpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neznanje
2 godine prije

Ajme?!? Zamislite!?!

Max
2 godine prije

Prate se svi.

E sad
2 godine prije

Bravo Mariću . A na koji način i kako bi ti pohvatao Narko mafiju i krim milje da ne prisluškuješ njih i sve njihove kontakte ? Ostali su odavno provjereni a da o tome ni pojma nemaju . Tu i tamo se netko egzotičan provjeri koje su mu aktivnosti reda radi 🙂 . Tako da slobodno ispravi članak i napiši na kugli zemaljskoj .

Osam Šezdeset
2 godine prije

Ma ne vjerujem. To je kao da kažete da nas truju iz zraka uz suglasnost naše vlade. Ili da je cjepivo dio biološkog rata protiv čovječanstva. Ili da je zemlja ravna. Ili da je Biblija istina, a nauka laž. Ili da smo mi stoka pa moramo steći imunitet krda. Ili da su teoretičari zavjere u pravu, a većina slijepa pored zdravih očiju. Ili…

DEDA
2 godine prije

NIŠTA NOVO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI