Izraelski čelnik oporbe Lapid obećava odvajanje zemlje od američke unutarnje politike

Yair Lapid
19 komentara

Izraelski oporbeni čelnik Yair Lapid optužio je u ponedjeljak Benjamina Netanyahua za zaoštravanje odnosa zemlje s novom Bidenovom administracijom, zbog navodnog izraelskog pretjeranog prijateljstva s Republikanskom strankom te je obećao da će zemlju odvojiti od američke unutarnje politike, ako pobijedi na svibanjskim izborima.

Lapid, koji prema anketama ima najveću priliku smijeniti Netanyahua među svim kandidatima za premijersku poziciju, obrušio se na sadašnjeg premijera zbog pokretanja otvorenog sukoba s administracijom Obama-Biden 2015. godine, kada se obratio Kongresu u pokušaju sprječavanja potpisivanja obrasca Iranskog nuklearnog sporazuma.

“Premijer Netanyahu pogriješio je što se previše povezao s Republikanskom strankom, započevši svoj sukob s predsjednikom Obamom i njegovom administracijom 2015. godine. Taj je sukob eskalirao prilikom njegovog govora u Kongresu. Nakon toga, Netanyahu je na neki način postao neka vrsta podružnice, čak ni Republikanske stranke, nego određenog dijela te stranke”, rekao je Lapid tijekom virtualne konferencije u Brookingsu.

”Idući izraelski premijer mora vratiti stvari u ravnotežu”, dodao je Lapid.

Prema Lapidu, bijes i ogorčenost zbog Obamine Bijele kuće onemogućili su Izraelu da postane stranka u multilateralnim pregovorima o iranskom nuklearnom pitanju, a sada će se vjerojatno ponovno revidirati nuklearni sporazum iz 2015., službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja, s obzirom na to da je od vitalne važnosti za zemlju povratak za pregovarački stol.

“Dio zapreka koje su se stvorile nakon govora premijera Netanyahua na Kongresu 2015. godine jest taj da nismo bili ni blizu stola, gdje su se donosile odluke. Nismo mogli biti ondje zbog bijesa i ogorčenosti Obamine administracije. Samo Izrael nije bio za stolom dok se razgovaralo o detaljima JCPOA”, rekao je Lapid.

Oporbeni čelnik također je rekao da je prvi cilj Izraela obavljanje razgovora s Bidenovom administracijom, kako bi se pokazalo što Izrael misli i može.

Međutim, Lapid se složio s Netanyahuovom procjenom da nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine nije najbolje rješenje i da ga treba revidirati.

Kao odgovor na najavu Bidenove administracije oko spremnosti pregovaranja s Iranom o povratku Sjedinjenih Država u Sporazum, Netanyahu je prošlog tjedna rekao kako Sporazum otvara Iranu put do nuklearnog arsenala. Ured premijera rekao je u izjavi da je Izrael u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Državama o tom pitanju.

IZRAELYair Lapid
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dkfvjsfpvnspeufnvius
3 godine prije

Hahahaha…………..

AlanisM
3 godine prije

“Izraelski čelnik oporbe Lapid obećava odvajanje zemlje od američke unutarnje politike”
AHAHAHAHAHAHAHAHA

Neka zahvale svom Baalu pa su se manipulacijama, makinacijama, ucjenama i FEDom, ko žohari i paraziti infiltrirali u sve pore US društva – zbog čega ispašta cijeli svijet.
Krepali bi da im nije Amerike. Ne bi trajali ni 2 jbna dana.
Svake godine u narednih 10 godina, na tike tike tačke – nema više vraćke, 3,8mlrd $ na lijepe oči (to je ono što je oficijelno), a gdje su AIPAC i sve ostale organizacije koje drže pod kontrolom.

Max
3 godine prije

Neće se Izrael nikad odvojiti od SAD . Politike im je kao prst i nokat.

Mikojan
3 godine prije

Čovjek će stradati a krivci budu Palestinci, naravno, tko drugi.

jablan u žitu
3 godine prije

Da li to znači i da će principijelno odbiti 10 miliona dolara dnevno što im Amerika daje od sirotinje oteto?

burt
3 godine prije

Biden, Blinken i Hillary već odavno surađuju s Netanyahuom i još su 2012 napravili dogovor s njim da Izrael ne napada Iran a zauzvrat će im SAD dostaviti avione F-35 i bombe za razaranje podzemnih ciljeva GBU-39 i BLU-109 a Izrael je ta oružja kasnije upotrijebio protiv ciljeva u Siriji, to je omogućilo Obami da postigne nuklearni sporazum s Iranom 2015, sva postrojenja i institucije vezane za razvoj nuklearnog, kemijskog, biološkog i raketnog oružja u Siriji oko Damaska, Homsa i Aleppa izraelska avijacija je uništila u napadima zadnjih nekoliko godina a Rusija je to mirno promatrala, što se tiče oružja za masovno uništenje Sirija je riješena još je ostao samo Iran

3 godine prije zadnji put uredio burt
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI