Izraelski dužnosnici odgovaraju na Erdoganove komentare u vezi Hamasa

Erdogan
11 komentara

Izraelske obrambene snage pokazat će pravo lice militantne skupine svijetu, rekao je glasnogovornik IDF-a

Izraelski dužnosnici odbacili su govor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u srijedu u kojem je militante iz Gaze nazvao “oslobodilačkom skupinom”.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), Daniel Hagari, rekao je novinarima istog dana da će izraelska vojska sada pokušati dokazati da su Erdoganove tvrdnje lažne. “Čuo sam što je Erdogan rekao. Hamas je gori od terorističke organizacije”, odgovorio je Hagari na pitanje o komentarima turskog čelnika. ”Ljudi odgovorni za masakr željeli su smrt i užas, a naša je dužnost da to pokažemo svijetu”. Odvojeno, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, Lior Haiat, okrivio je Erdogana u izjavi objavljenoj u srijedu na X (ranije poznatom kao Twitter).

“Izrael svim srcem odbacuje oštre riječi turskog predsjednika o terorističkoj organizaciji Hamas”, rekao je, dodajući da je “prezrena” skupina gora od zloglasne Islamske države (IS, bivši ISIS): ozloglašene terorističke organizacije poznate po svojoj brutalnosti koja je kontrolirala dijelovi sirijskog i iračkog teritorija između 2013. i 2019.

”Čak ni pokušaj turskog predsjednika koji su usmjereni prema obrani terorističke organizacije kao ni njegove huškačke riječi neće promijeniti užase koje je cijeli svijet vidio”, dodao je dužnosnik.

Govoreći u parlamentu ranije u srijedu, Erdogan je rekao da Hamas nije teroristička organizacija, nego “oslobodilačka skupina koja vodi bitku za zaštitu svoje zemlje i naroda”. Turski čelnik također je osudio nastavak izraelske kampanje bombardiranja Gaze i otkazao svoj prethodno planirani posjet toj državi. Erdogan je opisao izraelske napade na Gazu kao “namjerni masakr” i optužio Zapadni Jeruzalem za iskorištavanja dobrih namjera njegove nacije. Prema izvješćima lokalnih medija, Turska je također obustavila svoje energetske projekte s Izraelom.

Izraelska kampanja bombardiranja Gaze, koja je pokrenuta kao odgovor na iznenadni napad Hamasa, koji je ubio više od 1400 Izraelaca, već je odnijela živote više od 5000 ljudi, prema UN-u.

Stav Ankare također je izazvao bijesne reakcije među američkim Židovima. Čelnici nekih američkih židovskih organizacija osudili su Erdogana zbog otkazivanja njegova posjeta Izraelu i tvrdnje da Hamas nije teroristička skupina. William Daroff, izvršni direktor Konferencije predsjednika velikih američkih židovskih organizacija, označio je turskog čelnika “šarlatanom” u razgovoru za Jewish Insider, dodajući da je Erdogan “daleko više zainteresiran za promicanje ubojstva Židova nego za postizanje mira na Bliskom istoku”.

Abe Foxman, bivši dugogodišnji nacionalni direktor Lige za borbu protiv klevete, rekao je medijima da ga ”rastužuje to što ponovno ima priliku vidjeti mrskog Erdogana”. Foxman, koji se sastao s turskim predsjednikom prošlog mjeseca u New Yorku, također je rekao da je s njim razgovarao o tadašnjem predstojećem posjetu Izraelu “u tonu prijateljstva i dobrih namjera”. Židovski vođa tada je ustvrdio da je Erdogan bio vođen ”ciničnim” osobnim interesom.

HamasIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jos jucer
5 mjeseci prije

1.500.000 Palestinaca je u roku 24 sata deportirano iz njihovih domova. Nakon toga je uslijedilo sustavno ubijanje u izraelskim bombardiranju civila i civilnih objekata. Od deportiranih Palestinaca polovinu čine djeca.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Evo malo o Zaljevskom državama. Kontradikcije. Ali lijepo se vidi što kome odgovara i neodgovara: “Zaljevske države nadale su se da će ovo biti godina deeskalacije u regiji. Htjeli su mir kako bi se usredotočili na ambiciozne planove diverzifikacije svojih ekonomija. Sada je najstariji sukob u regiji ponovno oživio. Za jednu zaljevsku monarhiju, Katar, koji je podržao Hamas, neposredni cilj je samoodržanje. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), međutim, žele oslabiti Hamas, spriječiti širu konfrontaciju s Iranom i nekako održati na životu svoju viziju autokratske, ali mirnije i prosperitetnije regije. To je delikatno i opasno balansiranje. Katar izgleda ranjivo. On je i američki saveznik i pristaša Hamasa. Dio Hamasovog vodstva živi u Dohi, glavnom gradu Katara. Emirat bogat plinom donira do 30 miliona dolara mjesečno Gazi kojom upravlja Hamas. UAE, koji je 2020. godine postao prva zaljevska država koja je priznala Izrael, zauzeo je drugačiji stav. Preziru politički islam… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Nastavak.

“Al Arabiya, informativni kanal u saudijskom vlasništvu, emitirao je napet intervju s Khaledom Meshaalom, bivšim čelnikom Hamasa.

Rasha Nabil, voditeljica, opetovano ga je pitala kako Hamas može očekivati potporu od drugih arapskih zemalja nakon što je donio jednostranu odluku o ulasku u rat, vršila je pritisak na njega da osudi ubistvo izraelskih civila i ispitivala ga je li iranska pomoć ispunila očekivanja.
Bio je to intervju kakvom dužnosnici Hamasa gotovo nikada nisu podvrgnuti na kanalima na arapskom jeziku. Meshaal je djelovao uznemireno.”

Razmislite o ovome.

Max
5 mjeseci prije

Mislim da je Erdogan pritajeni Hazar.

Sefer
5 mjeseci prije

Ovaj tzv sultan mi se ogadio pokazuju pravo lice i on i onaj ajatolah koji predstavlja iran. Zajedno te dvije drzave imaju oko 170 milijuna stanovnika naspram sitnog izraela. Samo laju i prijete obmanjuju islamski svijet pokazuju se nekakvim zaštitnicima i dušebrižnicima a ništa nerade. Plačenici americko izraelski kao i saudijski kralj i ostali šeici.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Centralna banka Turske (TCMB) saopštila je danas da je peti put zaredom povećala referentnu kamatnu stopu, sa 30 na 35 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u julu iznosila 47,835 odsto, u avgustu se popela na 58,944 odsto, a u septembru na 61,530 odsto, saopštio je ranije Turski institut za statistiku – Turkstat.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI