fbpx

Izraelski Knesset usvojio rasne zakone i pravo na teritorijalnu ekspanziju

Knsset

Ranije su nas čitatelji u nekoliko navrata upozoravali kako Izrael nije židovska država. Naime, službeno je ime zemlje do danas bilo Država Izrael, dok je neke islamske zemlje, koje ne priznaju njegovo  postojanje, još uvijek nazivaju cionističkim entitetom ili cionističkom tvorevinom, što je u povijesnom smislu točno.

Danas je izraelski Knesset konačno usvojio zakon prema kojem će se za Izrael moći koristiti termin židovska država, koja isključuje i diskriminira ne samo Arape sunite ili šiite, nego i kršćane, Druze i druge manjine.

Izraelski Knesset je danas usvojio zakon kojim se Izrael definira kao “državu-nacija židovskog naroda”. Zakon sadrži i izmijenjeni kontroverzni članak kojim se predviđa osiguravanje novih lokaliteta za Židove. Dakle, vraćamo se staroj priči, za koju mnogi tvrde da je antisemitska izmišljotina, odnosno planu izraelskog ministra rada Yigala Allona napisanog nakon rata 1967. On podrazumijeva pripajanje velikih područja u takozvanom koridoru Jeruzalem, cijele Jordanske doline uključujući strateška mjesta između Jenina u Hebronu i južnog dijela Pojasa Gaze.

Plan je također predviđao osnivanje nekog oblika autonomije za Palestince u dijelovima koji bi se vratili pod jordanski suverenitet. Sličnosti Allonova plana s prijedlozima izraelskih pregovarača u Oslu ’90-ih i politika koju je židovski režim danas potvrdio su impresivni.

Plan je u Knessetu u prosincu 1977. javno predstavio tadašnji premijer Menachem Begin i pojasnio “kako će prema planu arapski stanovnici Judeje, Samare i distrikta Pojasa Gaze moći samostalno obavljati svoje unutarnje poslove u područjima koja je napustila izraelska vojska, te stvoriti lokalnu policiju i izabrati svoju upravu, a Izrael će zadržati puni suverenitet i nadzor vanjske politike, ekonomije i granica na palestinskim područjima”. Od tada do danas se ništa nije promijenilo i malo je vjerojatno da će židovski režim u Tel Avivu, koji se nakon usvajanja današnjeg zakona s punim pravom može tako nazivati, išta promijeniti u svojoj politici prema Palestincima, ali i ostalim manjinama.

Zakon je danas usvojen sa 62 glasa “za” i 55 “protiv” i određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije i arapski imao identičan status s hebrejskim.

Osim toga, zakon nalaže da su “židovska naselja u Izraelu od nacionalnog interesa”.

Premijer Benjamin Netanyahu je izrazio zadovoljstvo rezultatima glasovanja.

“Ovo je trenutak u povijesti izraelske države koji je naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesao u mramor”, izjavio je Netanyahu nakon glasovanja.

Modificirani tekst navodi da “država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa i da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu”.

Samoodređenje je samo pravo Židova

U prethodnoj verziji je nacrt zakona spominjao mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što isključuje Arape koji su izraelski građani i koji čine 17,5% ukupnog, većinski židovskog, stanovništva cionističkog entiteta. Zakon pravo na samoodređenje daje samo Židovima, čime je izraelski režim konačno potvrdio da je Izrael država apartheida, da ima teritorijalne pretenzije istovjetne onima iz nacističke doktrine o životnom prostoru samo za Nijemce i da krši sve odredbe međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda.

Usvojeni zakon

U skraćenoj verziji, Izrael se definira kao država-nacija židovskog naroda

1 – Osnovni principi

A. Zemlja Izraela je povijesna domovina židovskog naroda na kojoj je osnovana Država Izrael.

B. Država Izrael je dom židovskog naroda u kojem isti ispunjava svoje prirodno, kulturno, vjersko i povijesno pravo na samoodređenje.

C. Pravo na ostvarivanje nacionalnog samoodređenja u Izraelu je pravo samo židovskog naroda.

2 – Simboli države

A. Naziv države je “Izrael”.

B. Državna zastava je bijela s dvije plave pruge u blizini rubova i plava Davidova zvijezda u sredini.

C. Državni je grb sedam razgranatih menora s maslinovim lišćem s obje strane i ispod nje riječ “Izrael”.

D. Državna himna je “Hatikvah”.

E. Pojedinosti državnih simbola bit će određeni zakonom.

3 – Glavni grad države

Jeruzalem, cjelovit i ujedinjen, glavni je grad Izraela.

4 – Jezik

A. Jezik države je hebrejski.

B. Arapski jezik ima poseban status u državi. Propisivanje uporabe arapskog jezika u državnim institucijama ili njihovim zakonima bit će određeno zakonom.

Ova odredba ne prejudicira status arapskog jezika prije stupanja na snagu ovog zakona.

5. Židovska imigracija

Država će biti otvorena za židovsku imigraciju.

6 – Veze sa židovskim narodom

A. Država će nastojati jamčiti sigurnost članova židovskog naroda u nevolji ili zatočeništvu, ako trpe zbog njihove židovske pripadnosti ili njihovog državljanstva.

B. Država će djelovati unutar dijaspore kako bi ojačala veze između države i pripadnika židovskog naroda.

C. Država će djelovati na očuvanju kulturne, povijesne i vjerske baštine židovskog naroda među Židovima u dijaspori.

7 – Židovska naselja

A. Država gleda na razvoj židovskog naselja kao nacionalnu vrijednost i djelovat će na poticanju i promicanju njihovih uspostava i konsolidacije.

8 – Službeni kalendar

Hebrejski kalendar je službeni kalendar države i uz njega će se gregorijanski kalendar koristiti i kao službeni. Korištenje hebrejskog kalendara i gregorijanskog kalendara bit će određeno zakonom.

9 – Dan neovisnosti i dani sjećanja

A. Dan neovisnosti je službeni i državni praznik države.

B. Dan sjećanja na pale u izraelskom holokaustu i herojskom Danu sjećanja su službeni spomen dani države.

10 – Dani odmora i subote

Subota i praznici Izraela su dani odmora u državi. Nežidovi imaju pravo zadržati svoje dane odmora subotom i praznicima. Pojedinosti o broju tih dana bit će određene zakonom.

11 – Nepromjenjivost

Ovaj temeljni zakon se neće mijenjati, osim na temelju drugog temeljnog zakona kojeg može donijeti većina članova Knesseta.

Palestinci će, kao i uvijek, pri bilo kakvom pokušaju pregovora biti izigrani, a neki navodni pomaci će se prikazivati kao “uspjeh međunarodne zajednice”, što znači NATO pakta i njegovih satelita. Palestince i zemlje koje se aktivno opiru izraelskoj okupaciji će se sotonizirati i pokušati destabilizirati i uništiti. U tome im zdušno pomažu neke političke snage i “branitelji ljudskih prava” koji tvrde kako je Izrael, usprkos svemu, ipak sekularna i demokratska država, dok Palestince vode “zadojeni islamistički fanatici”. Na žalost, najnoviji zakon Knesseta govori kako se plan Yigala Allona, kojeg je izraelski ministar napisao nakon rata 1967. godine, namjerava ostvariti do kraja i svim navedenim točkama.

Final text of the Jewish nation-state bill

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
103 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije

Nema komentara…očito se svi boje one organizacije na M.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@korisnik_postoji

Nakon brojnih susreta i dogovora Netanyahua i Putina, doista je nevjerojatna teza kako je ova “jednostrana” odluka Knesseta donesena bez blagoslova Trumpa i Putina, odnosno kako svijet na sve ovo šuti jer se boji “organizacije na M”. Ovakvo samozavaravanje postaje doduše tipično za putinofile, ali Palestinci u umjetno stvorenoj Državi Izrael baš kao i Hrvati u umjetno stvorenoj državi BiH neće prihvatiti ovakvu nerazumnu politiku u kojoj se negira starosjedilački narod na svom povijesnom teritoriju zbog “višeg cilja” moralno i duhovno dezorijentirane “političke elite”. Jer koliko god su Soros, Obama i Merkel vodili utopijsku politiku, toliko ju vode Putin, Netanyahu i Trump. S jednako snažnom samovoljom i samopouzdanjem. Time će njihovo “spuštanje na zemlju” biti još bolnije nego što je bilo za soroševce.

M9356094as
Gost
M9356094as
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Poređenje Izraela i BiH ti nikako nije na mjestu.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  M9356094as

Odlična uspordba, od ostalog se ograđujem. Vidim da se piše o postupnoj degradaciji prava nežidova u Izraelu što je dobro. Ali se ništa ne piše o jučerašnjem pokušaju zaobilaženja odluke ustavnog suda i države BiH od strane udruženih muslimanskih parija s ciljem izbacivanja Hrvata iz političkog života federacije i države čiji su i sami konstituent. Treba spomenuti da je pokušaj preglasavanja hrvatskih stranaka spriječio član, vidi vraga, dodikovog SNSD-a, pa razmislite zašto je dotični tako obožavan po regionalnim i zapadnim medijima

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  M9356094as

@M9356094as

To se Vama samo tako na prvu čini. No kad usporedite (geo)političku i demografsku sudbinu Hrvata i Palestinaca od Prvog svjetskog rata nadalje, onda ćete vidjeti da ova dva naroda imaju itekako puno zajedničkog unatoč “službenim stavovima vlade”, odnosno općoj cenzuri i propagandi koja Hrvatima i Palestincima prodaje neku sasvim drugu priču. Činjenice su neumoljive, a ukazuju na (ako baš inzistirate reći ću “latentne”) cionističke veze Engleza, Izraelaca, Srba i Rusa te globalni “paprikaš” koji su u završnici stoljetnog projekta migracije i etničkog čišćenja skuhali Amerikanci i njihovi saveznici svima pomalo u slast, osim Palestincima i Hrvatima.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Mislim da nigdje nisam komentirao način donošenja ove odluke niti umiješanost nekog od svjetskih čelnika. Moj se komentar odnosio na nedostatak komentara iako je članak već duže vrijeme bio objavljen.

A kad već ulaziš u usporedbe, bolja usporedba bi bila ona sa ajn folk, ajn rajh…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@korisnik_postoji

Zar sam rekla da ste Vi to komentirali? Vi ste samo sugerirali da je strah od “organizacije na M.” uzrokovao nestašicu komentara na portalu Logično. Pritom se “organizacija na M.” može shvatiti i kao Mossad, i kao MI6, i kao Muslimanska braća. Ovisno tko se koga pribojava, zar ne? Time je i Vaš komentar postao otvoren za razna proširenja i interpretacije.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Ovo je bilo i za ocekivati! Skrsene su sve odredbe medjunarodnog prava i UN Bojim se da ovo nece jos dugo stati i da ce biti jos puno prolivene krvi. Vjerujem i da je Tramp ovome dao svoj blagoslov. Teska borba prethodi palestinskom narodu,teska i nepostena.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  jasmin

@jasmin

Država Izrael je kao kuća izgrađena na pijesku. Doduše, pomno isplanirana i brižno nadgledana, ali unatoč tome predodređena da postane tek ruševina velika čim zapuše prvi vjetar. A on će nesumnjivo zapuhati jer, neovisno o tome što tvrdi “politička elita” i njezini mediji, samo je jedan istinski Gospodar klimatskih promjena kojemu se pokoravaju i prirodne sile tako da u pravom trenutku hoda po vodi, razdvaja i spaja more, odnosno podiže i smiruje oluju. I sve to upravo onda kad čovjek (pogrešno) pomisli da On nije tu ili da ne mari za to što se među ljudima događa.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora: Jedino u nNjegovu pravdu i vjerujem!On je Gospodar svega.Nikada nije otezao a da nije olaksao. Hvala mu na svemu dobrom sto nam je dao ,ali i na onom sto nam nije dao jer mozda u tom ne bi bilo dobro za nas.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  jasmin

@Jasmin

Potpisujem 🙂

Y5QLfSbACv
Gost
Y5QLfSbACv
2 godine prije
Reply to  Kora

Koliko vojnika i kakvom tehnologijom raspolaže taj vaš Gospodar?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Y5QLfSbACv

@Y5QLfSbACv

Našem Gospodinu ne trebaju ni vojnici, ni tehnologija, ni nuklearno naoružanje. Njemu su dovoljni, primjerice, obična nogometna lopta i 12 vatrenih srca da pokrene niz krucijalnih zbivanja o kojima – inače do zuba naoružani i vrhunski obaviješteni – “djelitelji globalne pravde i mira” ne mogu saznati ama baš ništa unaprijed, a sukladno tome niti spriječiti izvršenje Njegovog plana.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

S eshatoloske.strane gledano nikakvo iznenadjenje , mada bi ovo bio predzavrsni korak ka cilju…
Vec sam pisao o svemu ovome sto nas cega oko izraela i evo stvari se odvijaju tacno tako..

Iztael i ono sto on smjera jednostavno je nemoguce shvatiti bez eshatoloske , religijske prizme….
Danas je.rodjen zvanicno kalifat izrael….

.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen

Kakva slučajnost da je “kalifat Izrael” rođen (bez ikakvog i ičijeg otpora) odmah nakon summita Trump-Putin, a čini se da mu punu podršku daje i “veliki kršćanin” Viktor Orban, koji je postao blizak i sa Netanyahuom i sa Putinom. Rekla bih da se ovdje samo dva scenarija čine mogućima: ili se događa nešto “nadnaravno”, ili spomenuti dečki sve lošije glume svoje političke uloge.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Kora

Nista nije slucajno… Sad , ko koga podrzava i stiti vidjeces…

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Alen

hahaha,dobar,ko ce koga namagarciti.
“Elita” je Hazarska koja manipulira sa mitovima Zidova,mogu oni i ime drzavi dati Zidovska drzava,ali to ne mijenja sustinu vladavine Hazara i M.
Od Nila do Eufrata.Tako je poceo i Hitler u Sudetima,a V.B. je sutila.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Kora

pogledaj pod “shabat lubawitsch” – gdje sve imaju utjecaja i sto propagiraju. sve jasno.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…izrael tj. židovski narod ima sva bogom dana prava da ostvaruje svoje interese na svakom djelu planete koju je dobio u amanet od jahve;…stoga svi vi nebitni podstanari ili se selite na saturn ili prihvatite međunarodno pravo koje počiva na pravu jačega,pametnijeg i sposobnijeg….ipak da ne budemo škrci kao što nas stolječima smatrate vama gojima velikodušno prepuštamo fudbal,nogomet,košarku,basket,odbojku,skijanje,tenis,kriket,softball i natjecanje u jedenju hamburgera.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  igi

Jel ovo sarkazam ili ozbiljno ?..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

Ma zafrkava se. daj,….

Hamdo
Gost
Hamdo
2 godine prije
Reply to  igi

Rajh=Izrael ili obratno kako hoćeš! FAŠIZAM.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  igi

Ima ali ne na račun Palestine i Palestinskog naroda!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  igi

prma bibliji jahwe je cak vise puta s tim brzopletim narodom stvarao uvijek nove sporazuma o “suradnji”. isus je pak ispunio sve zidovske zakone i time ih odstranio – ukazivali su na njega. (tako da i paschach i ostale slave vise nemaju smisla). on je farizejima otvoreno rekao da su sotonsko gnijezdo – a koje su grupe potekle odatle, zna se. zidovi su imali posebnu prednost prema bibliji sve do 40 dana poslije isusove smrti, ili 10 dana poslije njegovog uzlasa nazad u duhovne sfere. od tada, tj. od duhova 33.g. n.e. – zidovi vise nemaju taj poseban status. rimski kapetan kornelije bio je prvi paganin, poslije vrlo brzo niz drugih – novi put – krscanstvo pocelo se siriti svijetom. danasnje tzv. zidovstvo niti vecinski nema semitske gene, vrlo mali postotak i ta istrazivanja dobio je i netanjahu na uvid. pravi semiti su bas susjei danasnjeg izraela, palestinci i neka arapska plemena. pravi zidovi semitskog porijekla, nisu bili prihvatili ovu zidovsku zastavu, niti podupiru izraelsku politiku. ima vise struja i u toj drzavi. ali tvrditi – da su oni bogom dani da vladaju svijetom – to nema nikakve povijesne podloge. pa niti biblijske – dosta toga treba shvatiti simbolicki, ne… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

A jel se ukidaju ona dva konc logora -Gaza i Zapadna obala i kamo će preživjeli logoraši?

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Kažun

To nije niti postoji…

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Tako kažu u Buzinu.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Kažun

Ironicno buraseru. Nego gdje taj buzin?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Na ulazu u Zagreb. Tamo je smještena američka ambasada.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Hvala lijepo

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Kažun

Ne uzimaj bukvalno

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Da napomenem samo da je odnos u knesetu bio:
62 za
55 protiv
2 uzdržana
Закон је дефинисан као “основни”, што му даје скоро уставни статус, али ће се ипак суочити са изазовом на Врховном суду.

(Танјуг)

Dok su recimo danas svih 76 prisutnih poslanika vlasti i opozicije sobranja Makedonije glasali za deklaraciju za podršku pristupnom procesu za članstvo Makedonije u NATO.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Đuro

To bi bilo super da je u KneSSetu takav odnos iskren i realan ali sa takvim kredibilitetom i PRom kojeg imaju tesko im mogu vjerovati. Zakon je donešen a detalji su stvar režije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Čekaj, jel’ usvojen – jeste. Tko će ga ikada promijeniti? Nitko.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Možda ga vrhovni sud ne potvrdi jer je u sukobu sa ustavom.
polako
Zakon je poslužio Bibiju da učvrsti koaliciju i stavi do znanja ostalim koalicionim partnerima da im je većina tanka.A Bibi je pod istragom čini mi se.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Đuro

nije. biblijski gledano od duhova 33.g. n.e. – zidovi vise nemaju poseban status. novi put – krschanstvo pocelo se siriti na tzv. pagane i dalje sirom svijeta. (premda je i tu poslije bilo svasta, cuspajz)

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Laki Topalovic

Promijenit će ga Svemogući Bog, na veliko iznenađenje Netanyahua, Trumpa i Putina, i to kad se dečki taman ponadaju kako sve drže pod kontrolom. To je napravio Obami, Clintonici, Sorosu, Bergogliu i Merkelici, a isto ce se dogoditi i spomenutoj cionističkoj trojki. S tim da se ovaj puta neće moći za sve nedaće okriviti isključivo muslimane i katolike, jer se točno zna da ovo kolo vode židovi, protestanti i ortodoksni.

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije
Reply to  Kora

Sve dok vecina ne shvati koja igra
se igra, mogu sta hoce. Nije tesko
zakljuciti da trenutno imaju kontrolu.
Samim tim su u poziciji da manipuliraju sa ljudima. Zanimljivo da nitko ne pise o informatickom ratu. Znaci poznato je da su cioni vlasnici googla, fejca itd… Sve sto je isplivalo u vezi klintonice je napravljeno da dodje Jared i proglasi Jerusalem. Sad se desava da su ostale elite shvatile koliko su bitne
informacije i privatnost. Preko noci se donosi zakon o zastiti privatnosti na internetu. Usput kazna za Google.
Rusi i Kinezi su na vrijeme napravili
drzavne mreze sa aplikacijama slicnim na primjer fejcu. Svi ostali ce plesati kako jude sviraju. Testirana je
svaka reakcija mase, pojedinci nisu bitni. Dolazi situacija kad cemo morati vjerovati u sve i svasta ili nista.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Outsider

ova fama o privatnosti je samo mazanje ociju. internet je pod sve jacom kontrolom, mozda uskoro i zabranjen.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Kora

prorocanstvo otkrivenja o “dvoglavoj zvijeri” danas je pravi polit-triler.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Izraelski Knesset je danas usvojio zakon kojim se Izrael definira kao “državu-nacija židovskog naroda”.”
I što onda?
Pa i Hrvatska je po ustavu nacionalna država hrvatskog naroda.
I mnogo drugih europskih država su po ustavu nacionalne države dotičnog naroda..
???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  čitalac

Krivo definiraš, a izvukao si iz konteksta samo jedan stavak prvog članka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ne stoji da je Hrvatska država isključivo i samo država Hrvata, kao u ovom slučaju Židova. Članak 1.
Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanje ………. Jel vidiš razliku? Ako ne > RH je zajednica slobodnih i ravnopravnih državljana bez posebnog naglaska na Hrvate. Nije napisano da pripada hrvatskoj naciji, nego hrvatskom narodu, zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Naravno, Hrvati čine preko 90% stanovništva, ali to ustav ne navodi, a ovdje da. skoro 18% Arapa je doslovno izbrisano, oko 200 000 Druza, ne znam koliko kršćana………

igi
Gost
igi
2 godine prije

…nema potrebe da se spominje hrvatski ustav;..židovska država ima na umu da dostignuće…civilizacijsko dostignuće hrvatskog ustava može se primjeniti tek kada se smanji broj nežidovskih državljana na oko 5% što u konačnici i jeste cilj izraelske države sada ili za 100 god….ne treba ni zanemariti primjer ni ustrajnost i nadsve upornost u sličnom naumu hrvatskog naroda kroz zadnih 100 god. stoga ništa nije nedostižno u određenim povijesnim okolnostima…

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  igi

pred gazom u moru – postoji veliko nalaziste plina, resursi. tako da ti palestinci vec zbog toga nemaju sanci – niti vodu, hranu, medikamente – cudo da su do sada prezivjeli. valjda ce ih prebaciti na golan….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Pa i da stoji opet nije isto to porediti…
Zidov je vjerska.grupacija a samim tim izrael je i vjerska drzava … Drzava iskljucivo zidova a ima ih svih nacija….
Zakoni u izraelu se od danas donose iskljucivo na osnovu Knjige…

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen Židov je ETNIČKA pripadnost a također i VJERSKA. To se kod njih poklapa.
I dolje sem ti napisao da je Izrael sekularna država. Današnji Izrael nema mnogo veze sa povijesnim Izraelom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  čitalac

Haha da bas ,sekularna … Bas me nasmija…

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Laki,meni se čini da na engleskom jeziku negdje piše da postoji neki dio koji govori o
posebnoj odgovornosti prema ilegalnim doseljenicima,pa bi to definitivno značilo legalizaciju
otimačinu zemljišta Palestincima i njihovo raseljavanje.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije

Moze li netko reci kako su definirane nacionalne i teligiozne manjine recimo u S. Arabiji, Iranu i Turskoj. Turska definitivno ima ustav koji je u teoriji bolji od zapadnoeuropskih zemalja, ali kako se stvari sprovode u praksi?

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Marko S.

@ Marko S. Često letim sa “Turkish Air” i jednom prigodom sam pitao lika iz Turske misleći da je musliman kako veliki broj stjuardesa ima pravoslavne križeve oko vrata onda mi reče da ima dosta Grka, Bugara?? i ostalih pravoslavnih u Turskoj a i moj sugovornik je bio pravoslavac!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Željko

ali nemres u turskoj samo tako izgraiti neku crkvu…..

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

@Laki Topalović
“Nije napisano da pripada hrvatskoj naciji, nego hrvatskom narodu, ”
???
Znaš li razliku između nacije i naroda?

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

@Laki Topalović
“Ne stoji da je Hrvatska država isključivo i samo država Hrvata…”
A tko je rekao da je? Ako je neka država nacionalna država tamošnjeg naroda to ne znači da nije domovina i drugima?!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  čitalac

Nam razliku između nacije i naroda, nemoj baš pretjerivati,ali ako se u zakonu , oni ga zovu temeljnim i nepromjenjivim, eksplicitno navede da je Izrael država židovske nacije , a ne i drugih, čija će se prava naknadno regulirati posebnim zakonima, nema usporedbe s hrvatskim ili drugim ustavima

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ovde se radi o vjerskoj drzavi ,gdje vaze sasvim druga pravila od svjetovnih drzava tako da nema.potrebe usporedjivati kako rece Laki….

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen Izrael je sekularna država sa parlamentarnom demokracijom

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  čitalac

A ti si hasbara…

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

@Laki Topalović
Opet smo tamo: deklariranje države kao nacionalne države nekog naroda ne znači da su svi drugi narodi diskriminirani. Možemo povući analogiju sa parlamentarnom demokracijom: odlučuje većina ali to ne znači da manjina nema nikakvih prava i da se neće uvažavati njeno stajalište ako se baš nije u suprotnosti sa stajalištem većine.
Većina europskih država su nacionalne države (Francuska, Njemmačka, Italija, sve istočno europske zemlje…). Neke nisu a to su u glavnom monarhije: UK na primjer.
Monarhije i građanske države su suprotnost od nacionalnih. Monarhije imamo, a što se tiče građanskih država moram priznati da ne znam kako je sa time.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  čitalac

Šalom citalac , vise se laz ne moze sakriti…

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  čitalac

po toj logici su indijanci prava americka nacija, venecijanci i rimljani mogu traziti bivsa podrucja, hrvati bosnu i dio srbije…..i nikad kraja i konca kolonizaciji. zidovsku drzavu pripremili su englezi, prevarivsi palestince. a cijeli svijet je sutio. zasto? to objasnjava “dvoglava zvijer” iz bibl. otkrivenja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Uskoro ce doci hram i prglasenje halifama …

davor
Gost
davor
2 godine prije

Izrael je izraelska država. Vatikan je vatikanska država. Saudijska Arabija je saudijska država. Židovstvo je religija, katoličanstvo je religija, islam je religija. Nitijedna od navedenih država nije zbirna država nacija religijskog naroda. Bojim se da će brojni židovi diljem svijeta na osobit način osjetiti ove zakone Izraela jer će biti povučeni na razno razne načine prema Izraelu, novačeni u IDF, pozvani na naseljavanje okupiranih područja itd. U tom smislu Izrael ugrožava brojne židove diljem svijeta kojima implicira da je njihovo samoodređenje neraskidivo sa državom Izrael makar ih prihvaćanje tog stava dovelo u konflikt sa vlastima u matičnim državama kao primjerice Iran. Za mene je Izrael izraelska država dokle god postoji ijedan židov na svijetu čiji vjerski osjećaji, identitet, sudbina i savjest su povrijeđeni i nagrđeni izraelskim manipuliranjem židovstva.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  davor

zanimljivo, da postoje zidovski pisci i novinari koji kritiziraju ove danasnje pojave, ne odobravaju svi sto se tamo desava.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

GENOCIDNO FASHISTO NACISTICKA DRZAVA IZRAEL

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

Mora da si ljubitelj Tomposona i Pavelica kada tako razmisljas.

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

A tebe su tukli po glavi kad si bio mali? ove dvije spodobe koje navodiš su obožavatelji fašista i nacista pa mi sad objasni kako si ih povezao sa komentarom šjora Ive ?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Korejac

@Korejac

Ne treba svaki komentar uzimati k srcu niti za ozbiljno, pogotovo ako vidite da je riječ o klasičnoj provokaciji koja nema veze s razumom. Nekima je izazivanje nemira i sukoba jednostavno posao, tj. djelatnost od koje žive nerazmišljajući o tome gdje će im “na kraju balade” skončati duša.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Vidis mojtiupane veliki, moji prijatelji zidovi isto tako nazivaju Izrael Genocidnom nacifashistickom tvorevinom i nebi ni za zivu glavu otisli tamo zivjeti.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Kaže (vic): Znate li koja je razlika između Theodora Herzla (oca izraelske države) i Isusa (židovskog kralja)? Herzl je slavio Božić a Isus Hanuku.
Izraelsko manipuliranje židovstvom je nešto što dominira zapadnim svijetom već dugo, predugo, na intelektualnu štetu svih zdravih i humanih rasprava o demografiji Europe i Bliskog Istoka.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Izrael manipulira židovstvom prvenstveno preko Holokausta, kojim europski židovi postižu da svi svjetski židovi moraju obilježavati Holokaust kao službeni dio svoje religije iako brojni svjetski židovi nisu niti sudjelovali u Holokaustu niti imali ikakve veze s Holokaustom niti imali ikakve veze sa osnivanjem Izraela ali su danas lak plijen za izraelsko novačenje, pogotovo mlađe generacije. Primjerice etiopske židove kojih je bilo na desetke tisuća su izraelci tjerali u Izrael a nikakav Holokaust im se nije dogodio osim izraelskog nasilja.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  davor

Koja je razlika izmedju zidova, cionista, jevreja itd. Za mene svi isti… Sad ozbiljno…

davor
Gost
davor
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Židovi su ljudi koji slušaju Toru dok su cionisti ljudi koji slušaju izraelskog premijera. Postoje brojni kršćani koji su cionisti. Najveća ideološka zabluda 21.stoljeća je da su svi židovi Izraelci. Pa koliko puta je Logično samo objavilo tekst o iranskim židovima, jesu li oni cionisti?

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  davor

pa bilo ih je i u etiopiji, pa u iraku i siriji….onih pravih korijena.

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  davor

Dok je raligija svih boja biti će ratova, patnji, smrti. Ljudi postaju sve religiozniji i sve gluplji, tko upravlja tim procesom ?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  davor

“There is no business like Shoah business.” (Abba Eban, bivši izraelski ministar vanjskih poslova)

....
Gost
....
2 godine prije

Iz nekog razloga se Izrael nedira vec desetljećima, i sad su si umislili da su nedodirljivi. Kako ce se to promijenit kad pocnu padat prve ljudske zrtve (u vecem broju 10-100), kako budu onda to objasnili. Tolerira im se sad iz vise razloga, jedan je i holokaust, ali na njihovu zalost i tom ce svemu istec rok trajanja. I sta se bude desilo onda, rat u Siriji je uskoro gotov i di ce onda toliko dobrih vojnika da usmjere …..

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  ....

Valjda se cudo desi i prekinu ratove

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  ....

@ ….

Planiraju novo ratište u Južnoj Europi jer još je ostalo cca 4 milijuna Hrvata za istrijebiti prije nego se ispune sve stavke dogovora između Netanyahua, Trumpa i Putina.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Kora

Srbija naoružana ruskim mig 29 a Hrvatska izraelskim f 16 barack,taman da provjere koji je bolji.

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  Đuro

Boj bije srce u junaka a ne svijetlo oružije, a zašto ratovati, ubijati ? Za koga, čije ciljeve ?

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Korejac

Ti ne razumiješ ironiju?-to je oružje daleko od svijetloga.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

I da je Srbija usvojila ovaj zakon pre sto godina (a ne napravila hebenu Jugoslaviju) nebi danas imali sa albancima i muslimanima probleme. Nebi postojali ni makedonci ni crnogorci a pola hrvata bi i dalje bilo srbi. Kao i rumuni. E sada sam stavio prst vecini vama u oci.
Ja sam rekao, tj napisao pa vi sada radite sta hocete. Objavili ne objavili ostace na servaru u Juti.
Ja sam Srbin i pravoslavac, ponosan sam na to. Ako se ko uvredio to je njegova stvar (osim admina koji mi moze zabraniti komentar) .
Odlican potez Izraela da bi ocuvala svoju naciju i identitet.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Ako oni moraju biti budale ,ne moras i ti…

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

To ti dodje sta bi bilo, da je bilo. Veze nema ni sa povijescu cak! Bilo pa bilo sta sad treba da stvaramo nesto nasilu ili pokrstavanjem nazad da nas bude vise? Sta sada cemo pre-prekrizati Luku Modrica da bude Srbin i eto imamao mi Srbi i prvog svjestko nogometasa!

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Da je Turska donela taj zakon prije 300 godina svašta bi bilo drugačije. Ponosan si na veru, ne, samo si malo zakinut ali štaš, nisi jedini.

A46K3md3kd
Gost
A46K3md3kd
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Srbija je prije sto godina sudjelovala u Prvom svjetskom ratu. Čisto sumnjam da su u to vrijeme vodili računa o provođenju nekog tamo zakona, koji je predložio ogorčeni komentator sa jednog internet portala sto godina u budućnosti, a koji je mentalitetom sto godina u prošlosti u odnosu na te iste ljude.

Mimi
Gost
Mimi
2 godine prije

neofašizam

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  Mimi

Da, jedan od oblika takvog režima.

milan
Gost
milan
2 godine prije

Pa nekako to ispada da nam je u stvari kapitalizam i bio potrebit da progledamo! Ucili su nas da je Hitler tj. fasizam nastao nekako paaa sam po sebi! Bez para bez filozofijske podloge bez suglasnosti, pristanka, onda neupitno gospodara svijeta Velike Britanije i USA. Postoji kod mene danas bojazan gledati svijet sirom zatvorenih, ops. otvorenih, ociju. Sta ce mo sad? Proglasiti Izrael za nasljednika Treceg Rajha?! Ma ne to je narod koji je, sta! Prosao milenijske golgote, holokauste ubijan i mrcvaren da bi kao pticica feniks postao na volseban nacin, mozda zahvaljujuci Bogu Jahve, gospodar zraka, zemlje i mora. i ne samo u VB umjetnini od drzave Izrael. Kazu u Bosni : Svoj ti poso!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  milan

ne, jahwe nema nista sa sotonskom, svjetskom politikom, niti sa politikom anglo-amerike koja je pridonijela svemu tome. njegova nwo zamisao je nesto sasvim drugo. ovo danas je jasno sotonsko lice.

Mile Kos
Gost
Mile Kos
2 godine prije

Malo za salu (malo za ne-salu) Moje misljenje je da Zidovi kao narod ne postoje nego iskljucivo kao religijska zajednica u romskom stilu (razstrkana po svetu). A oko te (zidoske religije) skupljali su se obrtnici plemenitim metalima 🙂 zato smo jih ostali imenovali Jew (jewelry) onaj koji trguje dijamntima (zlatom,…) a potom su u tu zajednicu ulazili/postali clanovi i ostali mali privrednici – zato imaju takva prezimena, koja okarakterisu zanat sa kojim barataju….

Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije
Reply to  Mile Kos

Zanatlijsko-religiozni masonski pokret, zanimljiva ta tvoja teorija, čak stoji na zdravim nogama, ima tu nešto logično.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Izjednačavati židove i Izrael označava manjak intelektualne hrabrosti kako kod izraelskih političara tako i kod domaćih novinara i čitatelja i autora Logično. Da sutra iz nekog razloga Rusija proglasi svoje građane i sebe pravoslavnom državom, da li bi povjerovali da su svi pravoslavci Rusi? Da Vatikan proglasi sebe katoličkom državom da li bi povjerovali da su svi katolici Vatikanci? Zašto ja kao katolik nemam pravo na stan u Rimu ako kao što kažete po izraelskoj naraciji židovi imaju pravo naseliti okupirana palestinska područja?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  davor

@Davor

Vatikan jest na duhovnoj stijeni izgrađen i zidinama utvrđen katolički grad-država koji predstavlja vječno sveto mjesto za sve katolike. Druga je stvar što se trenutno nalazi pod okupacijom sorosevaca jednako kako se Jeruzalem nalazi pod okupacijom cionista. Pritom je zanimljivo da nijedan od ta dva lobija nema veze s istinskom vjerom u Boga, ali im je iz nepoznatih razloga iznimno važno osvojiti i staviti pod svoju kontrolu ključna mjesta koja su drugima sveta.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  davor

pri tom je zanimljivo, da izmedju cionizma i jezuitizma niti nema razlike u djelovanju i karakteru.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

@wetzer maja

Kukolj u žitu se uvijek raspoznaje kukoljem, neovisno o tome kako ga upakirate i nazivate. Iz tog razloga autentični katolici Jorge Maria Bergoglia smatraju tek vršiteljem dužnosti pape, a nikako Svetim Ocem.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Zahvaljujem redakciji na prihvacenim sugestijama.?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik