Izraelski Knesset usvojio rasne zakone i pravo na teritorijalnu ekspanziju

Knsset
103 komentara

Ranije su nas čitatelji u nekoliko navrata upozoravali kako Izrael nije židovska država. Naime, službeno je ime zemlje do danas bilo Država Izrael, dok je neke islamske zemlje, koje ne priznaju njegovo  postojanje, još uvijek nazivaju cionističkim entitetom ili cionističkom tvorevinom, što je u povijesnom smislu točno.

Danas je izraelski Knesset konačno usvojio zakon prema kojem će se za Izrael moći koristiti termin židovska država, koja isključuje i diskriminira ne samo Arape sunite ili šiite, nego i kršćane, Druze i druge manjine.

Izraelski Knesset je danas usvojio zakon kojim se Izrael definira kao “državu-nacija židovskog naroda”. Zakon sadrži i izmijenjeni kontroverzni članak kojim se predviđa osiguravanje novih lokaliteta za Židove. Dakle, vraćamo se staroj priči, za koju mnogi tvrde da je antisemitska izmišljotina, odnosno planu izraelskog ministra rada Yigala Allona napisanog nakon rata 1967. On podrazumijeva pripajanje velikih područja u takozvanom koridoru Jeruzalem, cijele Jordanske doline uključujući strateška mjesta između Jenina u Hebronu i južnog dijela Pojasa Gaze.

Plan je također predviđao osnivanje nekog oblika autonomije za Palestince u dijelovima koji bi se vratili pod jordanski suverenitet. Sličnosti Allonova plana s prijedlozima izraelskih pregovarača u Oslu ’90-ih i politika koju je židovski režim danas potvrdio su impresivni.

Plan je u Knessetu u prosincu 1977. javno predstavio tadašnji premijer Menachem Begin i pojasnio “kako će prema planu arapski stanovnici Judeje, Samare i distrikta Pojasa Gaze moći samostalno obavljati svoje unutarnje poslove u područjima koja je napustila izraelska vojska, te stvoriti lokalnu policiju i izabrati svoju upravu, a Izrael će zadržati puni suverenitet i nadzor vanjske politike, ekonomije i granica na palestinskim područjima”. Od tada do danas se ništa nije promijenilo i malo je vjerojatno da će židovski režim u Tel Avivu, koji se nakon usvajanja današnjeg zakona s punim pravom može tako nazivati, išta promijeniti u svojoj politici prema Palestincima, ali i ostalim manjinama.

Zakon je danas usvojen sa 62 glasa “za” i 55 “protiv” i određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije i arapski imao identičan status s hebrejskim.

Osim toga, zakon nalaže da su “židovska naselja u Izraelu od nacionalnog interesa”.

Premijer Benjamin Netanyahu je izrazio zadovoljstvo rezultatima glasovanja.

“Ovo je trenutak u povijesti izraelske države koji je naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesao u mramor”, izjavio je Netanyahu nakon glasovanja.

Modificirani tekst navodi da “država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa i da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu”.

Samoodređenje je samo pravo Židova

U prethodnoj verziji je nacrt zakona spominjao mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što isključuje Arape koji su izraelski građani i koji čine 17,5% ukupnog, većinski židovskog, stanovništva cionističkog entiteta. Zakon pravo na samoodređenje daje samo Židovima, čime je izraelski režim konačno potvrdio da je Izrael država apartheida, da ima teritorijalne pretenzije istovjetne onima iz nacističke doktrine o životnom prostoru samo za Nijemce i da krši sve odredbe međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda.

Usvojeni zakon

U skraćenoj verziji, Izrael se definira kao država-nacija židovskog naroda

1 – Osnovni principi

A. Zemlja Izraela je povijesna domovina židovskog naroda na kojoj je osnovana Država Izrael.

B. Država Izrael je dom židovskog naroda u kojem isti ispunjava svoje prirodno, kulturno, vjersko i povijesno pravo na samoodređenje.

C. Pravo na ostvarivanje nacionalnog samoodređenja u Izraelu je pravo samo židovskog naroda.

2 – Simboli države

A. Naziv države je “Izrael”.

B. Državna zastava je bijela s dvije plave pruge u blizini rubova i plava Davidova zvijezda u sredini.

C. Državni je grb sedam razgranatih menora s maslinovim lišćem s obje strane i ispod nje riječ “Izrael”.

D. Državna himna je “Hatikvah”.

E. Pojedinosti državnih simbola bit će određeni zakonom.

3 – Glavni grad države

Jeruzalem, cjelovit i ujedinjen, glavni je grad Izraela.

4 – Jezik

A. Jezik države je hebrejski.

B. Arapski jezik ima poseban status u državi. Propisivanje uporabe arapskog jezika u državnim institucijama ili njihovim zakonima bit će određeno zakonom.

Ova odredba ne prejudicira status arapskog jezika prije stupanja na snagu ovog zakona.

5. Židovska imigracija

Država će biti otvorena za židovsku imigraciju.

6 – Veze sa židovskim narodom

A. Država će nastojati jamčiti sigurnost članova židovskog naroda u nevolji ili zatočeništvu, ako trpe zbog njihove židovske pripadnosti ili njihovog državljanstva.

B. Država će djelovati unutar dijaspore kako bi ojačala veze između države i pripadnika židovskog naroda.

C. Država će djelovati na očuvanju kulturne, povijesne i vjerske baštine židovskog naroda među Židovima u dijaspori.

7 – Židovska naselja

A. Država gleda na razvoj židovskog naselja kao nacionalnu vrijednost i djelovat će na poticanju i promicanju njihovih uspostava i konsolidacije.

8 – Službeni kalendar

Hebrejski kalendar je službeni kalendar države i uz njega će se gregorijanski kalendar koristiti i kao službeni. Korištenje hebrejskog kalendara i gregorijanskog kalendara bit će određeno zakonom.

9 – Dan neovisnosti i dani sjećanja

A. Dan neovisnosti je službeni i državni praznik države.

B. Dan sjećanja na pale u izraelskom holokaustu i herojskom Danu sjećanja su službeni spomen dani države.

10 – Dani odmora i subote

Subota i praznici Izraela su dani odmora u državi. Nežidovi imaju pravo zadržati svoje dane odmora subotom i praznicima. Pojedinosti o broju tih dana bit će određene zakonom.

11 – Nepromjenjivost

Ovaj temeljni zakon se neće mijenjati, osim na temelju drugog temeljnog zakona kojeg može donijeti većina članova Knesseta.

Palestinci će, kao i uvijek, pri bilo kakvom pokušaju pregovora biti izigrani, a neki navodni pomaci će se prikazivati kao “uspjeh međunarodne zajednice”, što znači NATO pakta i njegovih satelita. Palestince i zemlje koje se aktivno opiru izraelskoj okupaciji će se sotonizirati i pokušati destabilizirati i uništiti. U tome im zdušno pomažu neke političke snage i “branitelji ljudskih prava” koji tvrde kako je Izrael, usprkos svemu, ipak sekularna i demokratska država, dok Palestince vode “zadojeni islamistički fanatici”. Na žalost, najnoviji zakon Knesseta govori kako se plan Yigala Allona, kojeg je izraelski ministar napisao nakon rata 1967. godine, namjerava ostvariti do kraja i svim navedenim točkama.

Final text of the Jewish nation-state bill

Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
korisnik_postoji
5 godine prije

Nema komentara…očito se svi boje one organizacije na M.

jasmin
5 godine prije

Ovo je bilo i za ocekivati! Skrsene su sve odredbe medjunarodnog prava i UN Bojim se da ovo nece jos dugo stati i da ce biti jos puno prolivene krvi. Vjerujem i da je Tramp ovome dao svoj blagoslov. Teska borba prethodi palestinskom narodu,teska i nepostena.

Alen
5 godine prije

S eshatoloske.strane gledano nikakvo iznenadjenje , mada bi ovo bio predzavrsni korak ka cilju…
Vec sam pisao o svemu ovome sto nas cega oko izraela i evo stvari se odvijaju tacno tako..

Iztael i ono sto on smjera jednostavno je nemoguce shvatiti bez eshatoloske , religijske prizme….
Danas je.rodjen zvanicno kalifat izrael….

.

igi
5 godine prije

…izrael tj. židovski narod ima sva bogom dana prava da ostvaruje svoje interese na svakom djelu planete koju je dobio u amanet od jahve;…stoga svi vi nebitni podstanari ili se selite na saturn ili prihvatite međunarodno pravo koje počiva na pravu jačega,pametnijeg i sposobnijeg….ipak da ne budemo škrci kao što nas stolječima smatrate vama gojima velikodušno prepuštamo fudbal,nogomet,košarku,basket,odbojku,skijanje,tenis,kriket,softball i natjecanje u jedenju hamburgera.

Kažun
5 godine prije

A jel se ukidaju ona dva konc logora -Gaza i Zapadna obala i kamo će preživjeli logoraši?

Đuro
5 godine prije

Da napomenem samo da je odnos u knesetu bio:
62 za
55 protiv
2 uzdržana
Закон је дефинисан као “основни”, што му даје скоро уставни статус, али ће се ипак суочити са изазовом на Врховном суду.

(Танјуг)

Dok su recimo danas svih 76 prisutnih poslanika vlasti i opozicije sobranja Makedonije glasali za deklaraciju za podršku pristupnom procesu za članstvo Makedonije u NATO.

čitalac
5 godine prije

“Izraelski Knesset je danas usvojio zakon kojim se Izrael definira kao “državu-nacija židovskog naroda”.”
I što onda?
Pa i Hrvatska je po ustavu nacionalna država hrvatskog naroda.
I mnogo drugih europskih država su po ustavu nacionalne države dotičnog naroda..
???

davor
5 godine prije

Izrael je izraelska država. Vatikan je vatikanska država. Saudijska Arabija je saudijska država. Židovstvo je religija, katoličanstvo je religija, islam je religija. Nitijedna od navedenih država nije zbirna država nacija religijskog naroda. Bojim se da će brojni židovi diljem svijeta na osobit način osjetiti ove zakone Izraela jer će biti povučeni na razno razne načine prema Izraelu, novačeni u IDF, pozvani na naseljavanje okupiranih područja itd. U tom smislu Izrael ugrožava brojne židove diljem svijeta kojima implicira da je njihovo samoodređenje neraskidivo sa državom Izrael makar ih prihvaćanje tog stava dovelo u konflikt sa vlastima u matičnim državama kao primjerice Iran. Za mene je Izrael izraelska država dokle god postoji ijedan židov na svijetu čiji vjerski osjećaji, identitet, sudbina i savjest su povrijeđeni i nagrđeni izraelskim manipuliranjem židovstva.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

GENOCIDNO FASHISTO NACISTICKA DRZAVA IZRAEL

davor
5 godine prije

Kaže (vic): Znate li koja je razlika između Theodora Herzla (oca izraelske države) i Isusa (židovskog kralja)? Herzl je slavio Božić a Isus Hanuku.
Izraelsko manipuliranje židovstvom je nešto što dominira zapadnim svijetom već dugo, predugo, na intelektualnu štetu svih zdravih i humanih rasprava o demografiji Europe i Bliskog Istoka.

davor
5 godine prije

Izrael manipulira židovstvom prvenstveno preko Holokausta, kojim europski židovi postižu da svi svjetski židovi moraju obilježavati Holokaust kao službeni dio svoje religije iako brojni svjetski židovi nisu niti sudjelovali u Holokaustu niti imali ikakve veze s Holokaustom niti imali ikakve veze sa osnivanjem Izraela ali su danas lak plijen za izraelsko novačenje, pogotovo mlađe generacije. Primjerice etiopske židove kojih je bilo na desetke tisuća su izraelci tjerali u Izrael a nikakav Holokaust im se nije dogodio osim izraelskog nasilja.

....
5 godine prije

Iz nekog razloga se Izrael nedira vec desetljećima, i sad su si umislili da su nedodirljivi. Kako ce se to promijenit kad pocnu padat prve ljudske zrtve (u vecem broju 10-100), kako budu onda to objasnili. Tolerira im se sad iz vise razloga, jedan je i holokaust, ali na njihovu zalost i tom ce svemu istec rok trajanja. I sta se bude desilo onda, rat u Siriji je uskoro gotov i di ce onda toliko dobrih vojnika da usmjere …..

PDVNK bre
5 godine prije

I da je Srbija usvojila ovaj zakon pre sto godina (a ne napravila hebenu Jugoslaviju) nebi danas imali sa albancima i muslimanima probleme. Nebi postojali ni makedonci ni crnogorci a pola hrvata bi i dalje bilo srbi. Kao i rumuni. E sada sam stavio prst vecini vama u oci.
Ja sam rekao, tj napisao pa vi sada radite sta hocete. Objavili ne objavili ostace na servaru u Juti.
Ja sam Srbin i pravoslavac, ponosan sam na to. Ako se ko uvredio to je njegova stvar (osim admina koji mi moze zabraniti komentar) .
Odlican potez Izraela da bi ocuvala svoju naciju i identitet.

Mimi
5 godine prije

neofašizam

milan
5 godine prije

Pa nekako to ispada da nam je u stvari kapitalizam i bio potrebit da progledamo! Ucili su nas da je Hitler tj. fasizam nastao nekako paaa sam po sebi! Bez para bez filozofijske podloge bez suglasnosti, pristanka, onda neupitno gospodara svijeta Velike Britanije i USA. Postoji kod mene danas bojazan gledati svijet sirom zatvorenih, ops. otvorenih, ociju. Sta ce mo sad? Proglasiti Izrael za nasljednika Treceg Rajha?! Ma ne to je narod koji je, sta! Prosao milenijske golgote, holokauste ubijan i mrcvaren da bi kao pticica feniks postao na volseban nacin, mozda zahvaljujuci Bogu Jahve, gospodar zraka, zemlje i mora. i ne samo u VB umjetnini od drzave Izrael. Kazu u Bosni : Svoj ti poso!

Mile Kos
5 godine prije

Malo za salu (malo za ne-salu) Moje misljenje je da Zidovi kao narod ne postoje nego iskljucivo kao religijska zajednica u romskom stilu (razstrkana po svetu). A oko te (zidoske religije) skupljali su se obrtnici plemenitim metalima 🙂 zato smo jih ostali imenovali Jew (jewelry) onaj koji trguje dijamntima (zlatom,…) a potom su u tu zajednicu ulazili/postali clanovi i ostali mali privrednici – zato imaju takva prezimena, koja okarakterisu zanat sa kojim barataju….

davor
5 godine prije

Izjednačavati židove i Izrael označava manjak intelektualne hrabrosti kako kod izraelskih političara tako i kod domaćih novinara i čitatelja i autora Logično. Da sutra iz nekog razloga Rusija proglasi svoje građane i sebe pravoslavnom državom, da li bi povjerovali da su svi pravoslavci Rusi? Da Vatikan proglasi sebe katoličkom državom da li bi povjerovali da su svi katolici Vatikanci? Zašto ja kao katolik nemam pravo na stan u Rimu ako kao što kažete po izraelskoj naraciji židovi imaju pravo naseliti okupirana palestinska područja?

jasmin
5 godine prije

Zahvaljujem redakciji na prihvacenim sugestijama.?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.