Izraelski premijer Bennett optužio Iran za pokušaj ostvarivanja dominacije na Istoku pod ”nuklearnim kišobranom”.

Naftali Bennett
13 komentara

Tel Aviv je proveo više od desetljeća optužujući Teheran za tajnu potragu za nuklearnim oružjem te je zaprijetio poduzimanjem jednostrane vojne akcije protiv Islamske Republike, kako bi spriječio da Iran izradi nuklearno oružje. Iran je negirao bilo kakve planove za izradu nuklearnog oružja te je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael kako bi država Izrael rastavila i riješila se vlastitog oružja za masovno uništenje.

Izraelski premijer Naftali Bennett optužio je Iran da nastoji “dominirati” na Bliskom istoku nuklearnim oružjem.

“Iranov veliki cilj kristalno je jasan svakome tko želi otvoriti oči. Iran nastoji dominirati regijom i nastoji to učiniti pod nuklearnim kišobranom”, rekao je Bennett govoreći u ponedjeljak uglavnom praznom gledalištu na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“U posljednjih nekoliko godina Iran je napravio veliki skok naprijed u svojim nuklearnim istraživanjima i razvoju, svojim proizvodnim kapacitetima, obogaćivanju. Iranski program nuklearnog oružja nalazi se na kritičnoj točki. Sve su crvene linije pređene, inspekcije zanemarene, sva se želja pokazala lažnom”. Iran trenutno krši Sporazum o zaštiti Međunarodne agencije za atomsku energiju bez posljedica. Uznemiravaju inspektore i sabotiraju njihove istrage. Oni obogaćuju uran do razine od 60 posto, što je samo jedan korak koji nedostaje do izrade nuklearnog oružja”, požalio se Bennett.

Sugerirajući da je iranski nuklearni program došao do “prekretnice”, izraelski premijer upozorio je da je “tolerancija” Tel Aviva nestala. “Riječi ne sprječavaju okretanje centrifuga”, rekao je. “Izrael neće dopustiti Iranu izradu nuklearnog oružja. Želim vam još nešto reći: Iran je daleko slabiji, daleko ranjiviji nego što se čini”, dodao je Bennett, naglasivši da Tel Aviv i njegovi saveznici mogu i da će, u slučaju potrebe, nadvladati Teheran.

Navodne terorističke veze

Bennett je optužio Iran da je korijen svakog zla na Bliskom istoku. “U posljednja tri desetljeća, Iran je širio uništavanje i razaranje po Bliskom istoku, od zemlje do zemlje. Libanon, Irak, Sirija, Jemen, Gaza. Što je zajedničko svim tim mjestima? Svako od njih se raspada, njihovi su stanovnici gladni, njihova ekonomija propada. Poput dodira s Midasom, iranski režim ima dodir mule. Svako mjesto koje Iran dotakne se gasi!”, tvrdio je premijer. Bennett je optužio Iran za financiranje terorizma u regiji, kao i za isporuku bespilotnih letjelica i drugog oružja militantima, koje je korišteno za napad na američke snage u Iraku, saudijske rafinerije nafte i trgovačke brodove na moru.

Uzvraćanje na uvrede u UN-u

U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN-a prošlog tjedna, iranski predsjednik Ebrahim Raisi nazvao je Izrael “okupatorskim, cionističkim režimom” i optužio Tel Aviv da je najveći svjetski sponzor “državnog terorizma”, čiji je cilj klanje žena i djece u Gazi i Zapadnoj obali.” Raisi je većinu svog govora proveo kritizirajući Sjedinjene Države, točnije napadajući američki “hegemonistički sustav” i sugerirajući da je “projekt nametanja zapadnjačkog identiteta” “gadno propao”, uzrokujući samo “prolijevanje krvi i nestabilnost, te na kraju poraz i bijeg” u zemljama poput Afganistana.

Ono što je staro ponovno je novo

Komentari premijera Bennetta o navodnoj potrazi Irana za nuklearnim oružjem nisu novi. Njegov prethodnik, Benjamin Netanyahu, slavno se pojavio na Generalnoj skupštini 2012. godine s bombom na plakatu, što ukazuje na to da je Teheran samo nekoliko tjedana ili mjeseci udaljen od izgradnje nuklearne bombe. Vrijeme je prolazilo, a te se “iranske nuklearne bombe” nikada nisu ostvarile, ali izraelski dužnosnici nastavljaju tvrditi da je Islamska Republika godinama na rubu statusa države koja posjeduje nuklearno oružje.

Iran poriče namjeru stvaranja nuklearnog oružja ili oružja za masovno uništenje bilo koje vrste, a uništio je zalihe kemijskog oružja 1990-ih prije nego što se pridružio Konvenciji o kemijskom oružju 1997. Uzastopni vrhovni vođe zemlje, Ruhollah Homeini i Ali Hamenei, svaki od njih izdaje vjerske presude o zabrani oružja za masovno uništenje kao nespojive s islamom.

Iranski dužnosnici napali su zapadne vlade zbog njihovih navodnih “sramotnih” dvostrukih standarda kada je u pitanju izraelsko nuklearno oružje, uključujući i potpuni nedostatak pritiska u vezi s tim da se Tel Aviv prisili na pridruživanje Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja i na razoružavanje, ili da se pridržava NPT-a i drugih međunarodnih ugovora.

Izraelski dužnosnici formalno ne komentiraju ima li zemlja nuklearno oružje, već vode politiku “nuklearne nejasnoće”. Istodobno, Izrael si pridržava pravo bombardiranja, sabotiranja ili drugih postupaka kako bi zaustavio aktivnosti bilo koje bliskoistočne zemlje za koju misli da ima aktivan program nuklearnog oružja. U tu je svrhu zemlja 1981. bombardirala irački nuklearni reaktor, 2007. napala navodni nuklearni istraživački objekt u Siriji i ubila najmanje pola tuceta iranskih nuklearnih znanstvenika. Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira procjenjuje da Izrael ima oko 80 nuklearnih bombi, a prema drugim procjenama arsenal zemlje može brojati do 400 bojevih glava.

IZRAELNaftali BennettTel-Aviv
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Freud bi komplet tomova mogao napisati o psihičkim poremećajima Izraela.

Uno
2 godine prije

Ovaj je pravi…

“When Naftali Bennett was 3 or 4, his father was sent as a shaliach of the Technion University to Montreal. The young child was sent to an area Jewish kindergarten which was operated by Chabad, hence his first encounter with Lubavitch. He explains it did not take too long until he came home wearing tzitzis and a yarmulke. He explains he began questioning why his parents are not shomer mitzvos. This he cites was the beginning of the long process in which his family returned to a life of adherence to Torah and Mitzvos.”

chabadnj.org

Max
2 godine prije

Ovo traži opširniju analizu, Izrael stalno optužuje druge za ono što on čini. Izrael posjeduje nuklearno oružje izrael napada susjede Najmodernijim Amerričkim i Izraelskim oružjem a stradaju najčešće nedužni ljudii. oni isto trube “sto” godina a da je Iran toliko slab bio bii razoren kao Irak ili Libiija al to priječi jaka Iranska vojska i eltni KRG ii arsenal od oko 10 000 raketa dosta da zbrišu bilo kojeg agresora.

Paja
2 godine prije

Dal iole normalan covek moze da veruje jevreima ?

Nene
2 godine prije

Zašto Iran nema pravo na nuklearno oružje, a Izrael ima? I Bush ml. je tvrdio da Irak ima kemijsko oružje, pa g aje uništio, a kad ono ne nađoše ga tamo.
Ovo je pravi primjer pile naopako. Pametnije bi mu bilo da šuti i prestane trovati vlastiti narod tzv. “cjepivima”.

Diego Delgado
2 godine prije

Zašto ovaj izrael toliko reži na Iran?
Zašto mu je Iran trn u oku?
Jedin destabilizirajuči faktor u regiju je izrael, od 1969 imaju nuklearno oružje i to je po njima OK, a kada netko drugi također želi imati nuklearno oružje e onda se ovi dignu na zadnje šapice.
Najljigavije od svega je činjenica da neće nikad sami napasti već šalju svoje sluge amerikance i nato, zbilja bijedno, ali od koga je nije ni bolje za očekivati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI