Izraelski vazdušni napadi na Gazu mogli bi predstavljati ratne zločine

Gaza
6 komentara

Vazdušni napadi koji su u maju uništili četiri visoke zgrade u Gazi predstavljaju kršenje međunarodnog prava i mogli bi predstavljati izraelske ratne zločine, otkriveno je danas u izvještaju grupe za ljudska prava.

Napadi su takođe oštetili susjedne strukture, učinili nekoliko desetina porodica beskućnicima i zatvorili mnoštvo prodavnica koje su obezbjeđivale sredstva za život, rekao je Human Rights Watch.

Između 11. i 15. maja, izraelske snage napale su kule Hanadi, al-Javhara, al-Shorouk i al-Jalaa u gusto naseljenom naselju al-Rimal u gradu Gaza.

Izrael je rekao da su upozorili stanare na predstojeće napade kako bi omogućili evakuaciju. Tri zgrade su zatim odmah sravnjene, dok je četvrta pretrpjela velika oštećenja i treba da se ruši.

Dok su izraelske vlasti tvrdile da su palestinske oružane grupe koristile tornjeve u vojne svrhe, nisu pružile dokaze u prilog tim navodima.

Istraživač Human Rights Watch za krizu i sukobe Richard Weir rekao je:

„Očigledno nezakoniti izraelski napadi na četiri visoke kule u gradu Gaza nanijeli su ozbiljnu, trajnu štetu nebrojenim Palestincima koji su živjeli, radili, kupovali ili imali koristi od tamošnjih prodavnica.

“Izraelska vojska bi trebala javno iznijeti dokaze na koje se oslanjala u izvođenju ovih napada.”

Od maja do avgusta, Human Rights Watch je intervjuisao 18 Palestinaca koji su bili svjedoci i žrtve napada na tornjeve, uključujući stanovnike, vlasnike prodavnica, zaposlene i one u pogođenim susjednim zgradama.

Grupa je takođe pregledala video snimke i fotografije snimljene nakon napada, te izjave izraelskih i palestinskih zvaničnika i palestinskih oružanih grupa.

Javad Mahdi (68), vlasnik tornja al-Jalaa koji je tamo živio sa desetinama članova porodice, rekao je: „To je bilo mjesto življenja, sigurnosti, djece i unuka, sva naša istorija i život-uništeni pred našim očima.“

“To je kao da vam neko iščupa srce i baci ga.”

Dugoročni efekti napada prevazilaze neposredno uništavanje zgrada, saopštila je Human Rights Watch.

Mnogi poslovi su izgubljeni zatvaranjem prodavnica, a mnoge porodice su raseljene.

Human Rights Watch nije pronašao dokaze da su članovi palestinskih grupa uključenih u vojne operacije bili trenutno ili dugotrajno prisutni u bilo kojoj od kula u trenutku kada su napadnute.

Čak i da je bilo takvog prisustva, čini se da su napadi nanijeli predvidljivo neproporcionalnu štetu civilnoj imovini, rekla je grupa, čime se krši međunarodno humanitarno pravo.

Autor: Ceren Sagir

gazaIZRAELratni zločin
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
2 godine prije

OD 1947.GODINE HAZARI VRSE KONTINUIRANI ZLOCIN .ZLOCIN RAVAN HITLEROVOM REZIMU.OTIMAJU ZEMLJU,UBIJAJU,RASELJAVAJU.STA JE SA UBISTVIMA U LOGORIMA SABRA I SATILA……..NISTA!!!!JER ONI SU ODABRANI NAROD.NISTA!! JER ONI SU KABALISTI. IPAK DOBRO CE POBIJEDITI ZLO.

Pero Pirker
2 godine prije

Palestinci izdržite, samo da gamad dobije treću dozu cjapiva i eto vam otete zemlje natrag.
Freedom for Palestine!
Stop occupation!

afna
2 godine prije

Hazari su najveće zlo!

Max
2 godine prije

Pa to i jest zločin

Jerkk
2 godine prije

Cionisticka, fasisticka banda ubija Palestince i otima Im zemlju vise od 70 godina i cijeli svijet to zna. Ali sotone ce bit kaznjene. Bozija je zadnja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI