Izvješća kažu kako je Mossad najviše posredovao između poboljšanja odnosa između UAE i Izraela

Yossi Cohen - Izraelski šef Mossad-a
11 komentara

Dogovor, koji je već označen “povijesnim diplomatskim probojem”, najavljen je za 13. kolovoz, s tim da je UAE postala prva zaljevska država koja je uspostavila pune službene diplomatske odnose s Tel Avivom. Iako je Trump igrao veliku ulogu u njegovom uspjehu, očito nije bio jedini presudan igrač u ovom ostvarenju.

Mossad je odigrao ključnu ulogu u postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa između Izraela i UAE-a, izvijestilo je nekoliko informativnih medija, pozivajući se na anonimne izvore. Direktor agencije, Yossi Cohen, obavio je nekoliko putovanja u Abu Dabi radi koordinacije napora, kako bi veze dviju država, koje su navodno dugo postojale u tajnosti, bile postavljene na službenu razinu.

Medijski izvori nude različite podatke o tome što je to ubrzalo proces. Izraelski Channel 12 i New York Times tvrde da je tajna suradnja dviju zemalja, u borbi protiv pandemije koronavirusa, uvelike doprinijela kvaliteti dijaloga. Izvještaji tvrde da je šef Mossada nekoliko puta putovao u UAE kako bi dogovorio tajne pošiljke medicinskog materijala.

Istodobno, glasilo Walla sugerira, pozivajući se na anonimne dužnosnike, da je proboj postignut tek prije dva mjeseca, zbog zabrinutosti Abu Dhabija oko plana Tel Aviva koji se odnosio na proširivanje izraelskog suvereniteta na dijelove Zapadne obale, što je bilo naglašeno u Trumpovom ”poslu stoljeća”. Navodno je namjera premijera Benjamina Netanyahua naljutila UAE, koja je u jednom trenutku preko svog veleposlanika u SAD-u ponudila normalizaciju odnosa u zamjenu za to da Izrael zaustavi planove prema Zapadnoj obali.

“O tome razgovaramo više od godinu dana, ali pitanje aneksije stvorilo je atmosferu u kojoj je dogovor postao moguć”, izjavio je službenik Bijele kuće.

Kasnije se navodi da su SAD prenijele ponudu u Tel Avivu te da se Netanyahu složio da će je razmotriti, ako namjere Abu Dabija budu ozbiljne. Nakon toga, šef Mossada bio je zauzet pregovaranjem o pojedinostima dogovora s UAE-om, prenose mediji. Izvješća o Mossadovoj umiješanosti nejasno su potvrđena izjavom iz Ureda premijera, koja kaže da se Netanyahu zahvalio Cohenu “na Mossadovoj pomoći tijekom razvijanja veza sa zaljevskim zemljama”, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma.

Što dolazi nakon sporazuma?

Sporazum o uspostavljanju diplomatskih veza s Izraelom treći je kojeg je Izrael sklopio s arapskim zemljama i prvi je koji uključuje zaljevsku državu, ali čini se da vjerojatno nije posljednji. Netanyahu, predsjednik Trump i njegov savjetnik za mirovni proces na Bliskom Istoku, JaredKushner, su nagovijestili da bi i druge regije mogle slijediti primjer UAE-a, možda već i u narednim danima. New York Times tvrdi da Cohen nije samo putovao u Abu Dabi, već da je zapravo sudjelovao u pregovorima i sa Saudijskom Arabijom i Katarom. Times ofIsrael citirao je “visoke izraelske dužnosnike”, kako tvrde da će Bahrein biti sljedeća zaljevska država koja će uspostaviti diplomatske veze s Izraelom.

Na sporazum od 13. kolovoza također se promatra kao na veliku političku pobjedu i za predsjednika Trumpa, koji pokušava biti izabran u studenom, ali koji zaostaje za svojim protivnikom na temelju anketa i Netanyahua, čiji je novi mandat bio narušen prosvjedima zbog kaznenog progona, koji je podignut protiv njega zbog navodne korupcije.

Bijela kućaMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puki
3 godine prije

UAE, jedna od umjetnih Rotschildovih cio-drzava, kao i Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, Bahrein, Jordan, Oman…

otkrivaju se zmijoliki sve vise, braca hazari, na vlasti u ovim umjetnim drzavama, koji su dosada glumili velike muslimane, sada vise i ne kriju svoje porijeklo.. Omanski sultan je preklani srdacno primio burazera Netanjahua (na poziv sultana) i nahvalio njega i Izrael…

https://www.aljazeera.com/news/2018/10/israel-netanyahu-meets-sultan-qaboos-surprise-trip-oman-181026144447963.html

Lucija
3 godine prije

Već treća slika…
Rekao Bibi jučer da ništa to što je potpisano…

Hash
3 godine prije

Znači ovi što im je islam na prvom mjestu, puni para, uzeli još od mosada, pa prodali braću Palestince, po želji kabale.
Ode sve u pm

puki
3 godine prije

UAE, jedna od umjetnih Rotschildovih cio-drzava, kao i Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, Bahrein, Jordan, Oman…

otkrivaju se zmijoliki sve vise, braca hazari, na vlasti u ovim umjetnim drzavama, koji su dosada glumili velike muslimane, sada vise i ne kriju svoje porijeklo.. Omanski sultan je preklani srdacno primio burazera Netanjahua (na poziv sultana) i nahvalio njega i Izrael…

Draguljće
3 godine prije

mossad svjetska zločinačka organizacija broj 1.

Filip
3 godine prije

najgore ubojice i zlikovci rade za mossad

Plavi
3 godine prije

Nije mi jasan naslov. Pa Mossad je pod ingerencijom države Izrael i zato nema smisla isticat ga u pregovorima. To je isto kao da ističeš Sekretarijat za inostrane poslove koji je zaslužan za neki međudržavni ugovor.

Max
3 godine prije

Prava mućka ovaj sporazum kao i svaka kuhinja Massade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI