Izvješća pokazuju da je Biden zapovjedio uklanjanje oružanih snaga i sustava Patriot iz područja Perzijskog zaljeva

Patriot
33 komentara

Predsjednik Joe Biden naložio je Pentagonu početak uklanjanje proturaketnih sustava Patriot, ostalog vojnog hardvera i snaga iz područja Perzijskog zaljeva. Te snage mogao bi rasporediti drugdje, gdje bi bile u boljoj poziciji za suprotstavljanje Rusiji i Kini, izvijestio je u četvrtak Wall Street Journal, pozivajući se na dužnosnike.

Pentagon je iz područja preselio tri sustava Patriot, uključujući jedan koji se nalazio u saudijskoj zračnoj bazi Princ Sultan. Također je premjestio nosač zrakoplova, nadzorne sustave i druge vojne tehnike s Bliskog istoka, navodi se u izvješću.

Dio vojnog hardvera mogao bi se preusmjeriti na nove lokacije, gdje bi bio usredotočen na Rusiju i Kinu, dvije zemlje koje Pentagon vidi kao svoje primarne svjetske konkurente, navodi se u izvješću.

Američki dužnosnici razmatraju prijedloge za izvlačenje dodatne vojne opreme iz tog područja, uključujući proturaketni sustav THAAD, nadzorne bespilotne letjelice i proturaketne baterije.

Dio obrazloženja za premještanje opreme jest taj što Pentagon želi da Saudijska Arabija preuzme veći teret obrane vlastitog teritorija, navodi se u izvješću.

U sklopu tog cilja, Pentagon je okupio “tigrovski tim” dužnosnika, kako bi istražio načine kako pomoći kraljevstvu u zaštiti svojih postrojenja i naftnih instalacija. Mogućnosti o kojima se raspravlja uključuju prodaju presretača projektila, proširenu razmjenu obavještajnih podataka i dodatna vojna obuka, navodi se u izvješću.

joe bidenPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
3 godine prije

Patrioti su prevara, a u eri hipersoničnih oružja su komedija.

Zagor
3 godine prije

Priznavanje Izraela i kupnja njihovih protuzračnih sistema.

SULE
3 godine prije

Sva ta oprema ide prema Ukrajirizgleda da su Amerikanci nagovorili Ukrajinci da krenu u oslobađanje Donbas a i uspostava suveriniteta u cijeloj drzavi-jučer je dementni Biden to potvrdio

Bond, cigarete Bond
3 godine prije

Odoše u Ukrajinu

gargamel
3 godine prije

Ako idu u Ukrajinu onda neka se pripreme na još jedan referendum!

Adriana
3 godine prije

Proljeće je stiglo u Afganistan, vrijeme trči, rok se bliži. I povlačenje od tamo će se opravdati obranom Ukrajine? A ako se ne povuku, izbaciti će ih na kraju kao iz Vietnama, u mnogo crnih vreća, što bi u situaciji kod kuće djelovalo izrazito pozitivno.
KSA ima nešto love za narudžbu sasvim efikasnih kineskih PZO, ako već ne mogu kupiti ruske.

3 godine prije zadnji put uredio Adriana
Dragačevac
3 godine prije

Te rakete su trebale da štite amerikance protiv raketnog napada Irana, povlačenje što znači promenjeni odnos snaga na bliskom istoku u korist Irana, sa druge strane nikakva količina patriota i ostalih sistema PVO ne može da utiče promenu balansa vojne moći kada su u pitanju Rusija ili Kina, jer se radi o zastarelom sistemu i zato što Rusija i Kina imaju adekvatne kontra mere za te sisteme.

3 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
nekoime
3 godine prije

“…što Pentagon želi da Saudijska Arabija preuzme veći teret obrane vlastitog teritorija…”
Znači, Veliki Jemen je gotova stvar.

SULE
3 godine prije

Prijatelj moj je u Mariupolju u postrojbi Azov i čujemo se ponekad i kaže da Rusi konstantno provociraju snajperima i traže incidente za pokretanje rata,On misli da će do toga uskoro da dodje jer su svi napaljeni za oslobađanje ostatka Ukrajine-Krim za sada nije u planu samo Donbas i Lugansk:To su vam sigurne informacije

ifvesifnvseofvosuenf
3 godine prije

Ma da, povlaće se oni i iz Avganistana i Iraka godinama pa ništa od toga, ovo je patka za irance jer će ih uskoro zbombati tamini pijuni.

3 godine prije zadnji put uredio ifvesifnvseofvosuenf
Max
3 godine prije

Da; ta sredstva idu bliže Rusiji i Kini . Možda baltičke zemlje Poljsku Ukrajinu Tajvan? Ali to je i sredstvo pritiska na Saudijce koji ako žele Američku vojnu opremu i snage u svojoj zemlji moraju to platiti ili se pokoriti zahtjevima SAD. Možda je ovo oblik ustupka Iranu a Hutijima će odsad biti lakše uzvratiti na napade. Ako je bila riječ o staroj prvoj verziji Patriota ona je ionako smiješna jer se upravlja ručno a kad se prebaciilo na automatsko gadalo je svoje a ne neprijateljske avione jer ih ne razlikuje. Zbog toga je taj sustav uništio nekoliko Britanskih i Američkih borbenih lovaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI