Izvještaj kaže da će se SAD odreći nekih sankcija za gasvovod Sjeverni tok 2 – ali otkriva mogući „plan B“ za zaustavljanje ruske i njemačke gasne veze

Sjeverni Tok2
10 komentara

Izvještaj u kojem se tvrdi da SAD neće sankcionisati kompaniju zaduženu za izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 izazvao je kritike republikanaca i nagovjestio moguću akciju Bidenove administracije da zaustavi projekat na drugačiji način.

Nord Stream 2 AG i njegov izvršni direktor Mattias Warnig – bivši istočnonjemački tajni agent koji je postao investicioni bankar – bave se „sankcionisanim aktivnostima“, ali američki State department će se odreći tih sankcija, pozivajući se na nacionalne interese, i sankcionisati „pregršt ruskih brodova“ umjesto toga – barem prema anonimnim izvorima koje je u utorak citirao Axios.

Izvještaj je odjeknuo poput bombe unutar Beltwaya, dok su republikanci i zvaničnici administracije Donalda Trumpa skočili kako bi prozvali licemerje demokrata, koji su godinama tvrdili da je 45. predsjednik „ruski agent“.

Predsjednik Joe Biden “aktivno pomaže Putinu da izgradi svoj gasovod”, požalio se senator Ted Cruz (R-Tekas), dodajući: “Objektivno govoreći, Bidenova administracija se oblikuje kao najproruskija administracija moderne ere.”

Morgan Ortagus, glasnogovornica State departmenta iz Trumpove ere, nazvala je to „još jednom pobjedom Rusije“ i dodala: „Nisam stručnjak za energetiku, ali otkazivanje američkih gasovoda uz odobravanje ruskih čini se protivnim našim nacionalnim interesima…“

Državni sekretar Antony Blinken zarekao se tokom saslušanja za potvrdu da će „učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo završetak Sjevernog toka 2“, ali je Bidenova administracija utvrdila da je jedini način da se zaustavi gasovod sankcionisanje njemačkih krajnjih korisnika ruskog gasa, navodi  Axios. Trenutna Bijela kuća “nije voljna da prekine svoj odnos sa Njemačkom zbog Sjevernog toka 2”, navodi se u publikaciji.

Anonimni izvori koji su govorili za Axios racionalizovali su odluku rekavši da odricanje od sankcija daje SAD „polugu“, jer se one mogu ukloniti u bilo kom trenutku, i da je cilj Bidenove administracije i dalje „da se osigura da gasovod ne uđe u upotrebu“ – šta god to moglo značiti.

„Demokrate su realni ruski agenti“, Richard Grenell, veteran Trumpove administracije, brzo reaguje u tvitu, izražavajući nadu da će septembarski izbori zbaciti CDU kancelarke Angele Merkel i staviti zelene – podložnije zahtjevima SAD – na vlast.

Grenell je bio američki ambasador u Njemačkoj tokom Trumpovog predsjedništva i imao je ključnu ulogu u pritisku na Berlin zbog Sjevernog toka 2. Zatim je unapređen u vršioca dužnosti šefa nacionalne obavještajne službe.

Prošlog mjeseca, šef EU spoljnih poslova Josep Borrell rekao je da EU „nema sredstava i alate da odluči šta će uraditi sa Sjevernim tokom 2. To je stvar privatnih firmi i stvar Njemačke“. Iako je to možda izgledalo kao prihvatanje neizbježne stvarnosti u to vrijeme, ono poprima drugo značenje kada se u cjelini posmatra kroz sočivo Grenellovih riječi.

Američki argumenti protiv Sjevernog toka 2 kretali su se od ekonomskih do geopolitičkih. Gasovod, kaže Washington, omogućio bi Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i lišio Kijeva oko 3 milijarde dolara tranzitnih naknada svake godine, kao i povećao “zavisnost” Evrope od ruskog prirodnog gasa.

Međutim, Rusija ima tu sposobnost od 2011. godine, kada je Sjeverni tok 1 izgrađen ispod Baltičkog mora. Iako bi Sjeverni Tok 2 povećao obim izvoza za dodatnih 55 milijardi kubnih metara godišnje, to nije sasvim dovoljno da zamijeni 87 milijardi kubnih metara koji godišnje prolaze kroz Ukrajinu.

Što se tiče zahtjeva Sjedinjenih Država da EU „diverzifikuje“ svoje snabdjevanje energijom kupujući „molekule slobode“ američkog tečnog prirodnog gasa (LNG), čini se da je to nepraktično zbog cijena i obima, i ironično, takođe bi uskratilo tranzit takse Ukrajini.

Američke sankcijeSADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
2 godine prije

Bas me zanima sta ce USA razbojnici da urade

Kako god, bolje da pozure. Prva cijev ce biti gotova za 15 do 20 dana,
U Danskim vodama za 3 do 4 dana. Tu je stvar gotova.
Druga cijev ima jos nekih 78 kilometara. To je nekih 3 do 4 mjeseca rada.
Prilicno dugo. Tu Americki gadovi jos imaju sanse.

holla
2 godine prije

US-ranci uvijek nekog nogon po glavi pritiskaju, guraju prema zemlji da bi samo oni dobro mogli zivijeti.

Dokurčilomi
2 godine prije

Imaju dva načina za zaustavljanje. Davanje plina EU jeftinije od Rusije ili slobodno tržišno i demokratsko bombardiranje plinovoda i zaštita američkih interesa bilo gdje u svijetu.

Petar
2 godine prije

Jucer su se sastali Lavrov i Blinken.
Lavrov dozivljava to pozitivno.
Prema bivsim izjavama Blinkena njemu je glavni neprijatelj Kina.
Blinken vijeruje da je Rusija mali igrac i mala prijetnja americkom imperijalizmu i dominaciji. Blinken isto vijeruje da se Rusija moze kupiti.
Za americkog ministra vanjskih poslova glavna i najveca prijetnja americkoj dominaciji svijeta dolazi iz Kine.
Ako sam u pravu, ovo ce dati Rusiji prostora za disanje a sotona iz Washingtona ce morati ici u kostac s Kinom.

Kinžal
2 godine prije

Prihvatili su gorku istinu a ona je da ih Rusija u opšte ne zarezuje a Nemačka polako uviđa svu pogubnost vazalne politike (kancelar akten).
Lično mislim da će Nemačka sve više pokazivati zube Amerima jer više nema bilo kakvog osnova za nastavak okupacije Nemačke. WWII završio se pre 76 godina a američka okupacija traje i dalje!
Svesni su i sami Nemci da, ako su trebali da budu pod okupacijom onda je to trebalo da bude ruska okupacija jer su na istočnom frontu izgubili 80% svoje vojne sile (ljudstvo i tehnika).

2 godine prije zadnji put uredio Kinžal
nestabilni egzekutor
2 godine prije

Najpoštenije bi bilo da se potrošačima da izbor da li će kupovati jeftiniji ruski “dikatorski” plin ili daleko skuplji američki “demokratski” plin (molekule slobode, omfg). Pa da vidimo kako prolazi američki plin na zaista slobodnom tržištu.

2 godine prije zadnji put uredio nestabilni egzekutor
dulebg
2 godine prije

Ameri nemaju gasa za EU, a nemaju ni instalacije, niti brodove, Najsrećniji bi bili da se NS2 izgradi, ali da bude u njihovom vlasništvu; pa da oprže Švabe onako domaćinski..

happy trigger
2 godine prije

strah je veliki da im nebi rusi prodali ciklon b plinovodom a ne da koriste kristale i ugrožavaju ss-ovce na krovu tuš kabina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI