Izvor tvrdi da je iransko medijsko oružje, korišteno za ubijanje nuklearnih znanstvenika, imalo na sebi izraelske oznake

Oruzje
16 komentara

Mohsen Fahrizadeh (62) ubijen je u petak u napadu, koji je izveden na njegov automobil u gradu istočno od Teherana. Pojavila su se sukobljena izvješća u vezi s detaljima atentata, uključujući broj počinitelja i oružje koje se koristilo. Iran je za napad optužio Izrael i prijetio da će osvetiti ”mučenika.”

Oružje korišteno za ubojstvo profesora fizike sa Sveučilišta Imam Hussein Mohsena Fahrizadeha ”nosi logotip i specifikacije izraelske vojne industrije”, rekao je anonimni obaviješteni izvor iranskoj PressTV.

Izvor nije pružio nikakve daljnje informacije u vezi s navodnim oružjem ili oružjem prikupljenim na mjestu zločina, koji se dogodio u gradu Absardu, oko 175 km izvan Teherana.

Iranski i međunarodni mediji objavili su razne informacije o detaljima ubojstva, od kojih su neke u sukobu. U nedjelju je Fars izvijestio da je operacija možda izvedena bez ikakvih ljudskih agenata, odnosno da je u napadu korištena strojnica koja je korištena na daljinsko upravljanje i koja je bila pričvršćena na automobilu. Prije toga, iranski mediji izvijestili su da je Fahrizadeh smrtno ranjen nakon što je kamion-bomba detonirao u blizini njegovog vozila, nakon čega su se s njegovim tjelohraniteljima sukobili napadači, koji su izrešetali njegov automobil. Rečeno je da je Fahrizadeh helikopterom prebačen u lokalnu bolnicu, gdje je podlegao ranama.

U vezi s tim razvojem događaja, iransko Ministarstvo obrane najavilo je kasno u nedjelju da je imalo ključnu ulogu u identitetu počinitelja ubojstva i da će svoje informacije objaviti “vrlo brzo.”

Fahrizadeh, koji je bio jedan od pet Iranaca koji se nalaze u 500 najmoćnijih ljudi na svijetu prema časopisu Foreign Policy u 2013. godini, bio je profesor na iranskom prestižnom sveučilištu Imam Hussein, stariji znanstvenik iranske Organizacije za atomsku energiju i brigadni general u postrojbama iranske Islamske revolucionarne garde, specijaliziran za projektile.

U prezentaciji koju je prikazao potkraj travnja 2018. godine, u kojoj je pozivao Washington na prekidanje iranskog nuklearnog sporazuma, izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da je Fakhrizadeh bio šef tajnog iranskog nuklearnog oružja i pozvao međunarodnu zajednicu neka “zapamti to ime.”

Iranski dužnosnici, uključujući predsjednika Hassana Rouhanija, ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, Revolucionarnu gardu i drugi, optužili su Izrael za umiješanost u ubojstvo Fakhrizadeha, a Zarif je pozvao svijet neka “osudi ovaj čin državnog terora”, dok su drugi dužnosnici prijetili osvetom. Teheran još nije predstavio svijetu izravne dokaze o navodnoj krivnji Izraela.

Fahrizadeh je drugi iranski dužnosnik na visokoj razini koji je ubijen u ovoj godini. U siječnju je zapovjednik Revolucionarne garde Qudsa Qasem Soleimani ubijen u američkom napadu bespilotne letjelice u Bagdadu tijekom svog posjeta dobre volje, s ciljem ublažavanja napetosti između Irana i Saudijske Arabije. Iran je odgovorio na Soleimanijevo ubojstvo lansiranjem preko desetak balističkih projektila na dvije američke baze u Iraku, nakon čega je više od 100 američkih vojnika pretrpjelo traumatične ozljede mozga.

Izraelski dužnosnici nisu javno komentirali ubojstvo Fakhrizadeha. Međutim, u subotu je neimenovani izraelski dužnosnik rekao da je bio uključen u praćenje iranskog nuklearnog znanstvenika i da je rekao američkim medijima da bi svijet trebao ”zahvaliti Izraelu” zbog toga što je eliminiran, jer je svojim radom, kroz iranski, nuklearni program, navodno predstavljao “prijetnju” međunarodnoj zajednici.

Iran je u više navrata odbacio američke i izraelske tvrdnje o navodnim aktivnostima vezanim za nuklearno oružje, rekavši da je njegov nuklearni program bio strogo civilne i mirnodopske naravi, a kritizirao je Washington i Tel Aviv zbog pokušaja predavanja Teheranu o neizgradnji nuklearnog oružja, dok u isto vrijeme i Izrael i SAD posjeduju nuklearno oružje. Međunarodna agencija za atomsku energiju nije pronašla vjerodostojne dokaze o bilo kojem iranskom programu nuklearnog oružja.

Ubojstvo Fahrizadeha nije prvo ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika za koje je Teheran optužio Izrael i zapadne obavještajne agencije. Prema nedavnoj istrazi Sputnjika, najmanje sedam iranskih nuklearnih znanstvenika bili su meta napada u razdoblju od 2007. do 2020. godine; za napade na neke od njih optužen je Mosad, a za neke CIA i MI6.

atentatiranMohsen Fakhrizadeh-Mahavadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

Tipicna “false flag” operacija.
Nesto kao Iranski 911.

Vjerovatno ce Iran, kad stanaisti Habada sa Roclfellerom/Rotschildom – postave onog senilnog pedofila Bidena – postati punopravni clanovi BIS.
Ne bi me iznenadilo.
Mozda cak i nakon kraceg “rata” sa Izraelom…

ajmo
3 godine prije

Razumije li netko naslov teksta? “iransko medijsko oružje”, a nema veze s portalima i TV-om..

cirkon
3 godine prije

Iran sigurno ima atomsku bombu ubistvo ovg naucnika mu je pokrice da izbaci IAEA i izidje iz sporazuma o nuklearnom naoruzanju dok u njega ne stupi i izrael .

Mr.No
3 godine prije

Cuj oruzje imalo Izraelske oznake😂😂
Pa nije Mosad od juce.
Ove Iranske mule su cudo.

Miljac
3 godine prije

“… nakon čega je više od 100 američkih vojnika pretrpjelo traumatične ozljede mozga.”
Specijalno neko oružje, napada isključivo mozak.
Pa da se barem udostojite pročitati prijevod… Ili vam je cilj dezinformiranje i manipulacija?Sramota.

Max
3 godine prije

Što je to medijsko oružje? Naslov je zbunjujuć. A jedan regionalni hegemon najviše profitira njegovom smrću.

fjvniserfvserfvnersn
3 godine prije

Jedna od lažnih teza kaže da je upravljano sa puškostrojnicom iz parkiranog Nisana na daljinski. Nisan je zatim odletio u zrak ali su kao otkrili dijelove koji su izraelske proizvodnje. Od tuda je zbunjola od naslova, jel to umjetna počela da piše hehehe.

Arkaj
3 godine prije

Naslov je napisao neko ko se najeo pogrešnih gljiva. Medijsko oružje može bit propaganda ali naučnik je izrešetan stvarnim mecima a ne propagandnim parolama. Osim toga ako je riječ o “iranskom propagandnom oružju” onda meta ne bi mogao biti čovjek koji je važan vlastima i koji podržava državnu politiku. Uredništvo bi hitno trebalo promjeniti ovaj naslov za nešto smisleno i logično. Dobar osvrt na ovaj teroristički akt i Iranske reakcije možete naći na The Duran-u uz uvjet da razumijete engleski jezik:
https://www.youtube.com/watch?v=zzLYeMyz0xA&t=999s

Grom
3 godine prije

Hahahhah…Mosad bi ostavio svoj trag…Soroševa propaganda ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI